Mängder av event – det här händer i helgen

Prideveckan går in i sitt slutskede medan det är premiär för Åhus Beach. Här är helgens evenemang i Kristianstads kommun.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:52, 30 juni, 2017

Mängder av event – det här händer i helgen
Den fullproppade helgen innehåller bland annat Kristianstad Pride, Åhus Beachfotboll, loppmarknad och motorträff. Foto: Matilda Ahlberg, Lennart Månsson och Arne Forsell/Bildbyrån.

Fredag
18:00, Filmmuseet – ”Tom of Finland”
Filmen om den ikoniske finske konstnären Touko Valio Laaksonen visas, som en del av årets Pridefestival.

20:00, Restaurang Pråmen – Livemusik
I Åhus bjuds det på livemusik, när Toddyboys tolkar bland annat Bob Dylan och Johnny Cash.

22:00, Filmmuseet – Kortfilmer
Kristianstad Pride fortsätter genom att visa de två kortfilmerna ”En bondes längtan” och ”Fuckgirls”.

Lördag
Kristianstad Pride
Schemat är fullspäckat under dagen, med paraden genom centrala Kristianstad som det stora huvudnumret. Hela schemat för Kristianstad Pride kan du se här.

09:00, Åhus hamn – Familjefest
Redan under dagen på fredagen fanns barnaktiviteter. Under lördagen fortsätter familjefesten och pågår hela dagen. Hela schemat hittar du här.

09:00, Täppetstranden – Åhus Beachfotboll
Beachfotbollen kickar igång Åhus Beach. En heldag av fotboll, i varierande åldersklasser är att vänta.

09:00-11:00, Borgruinen i Åhus – Frukostföredag
Peter Rosengren, bokaktuell lokalhistoriker, håller ett gratis frukostföredrag. Den här gången om militären i trakterna.

10:00-18:00, Järnvägsmuseet – Tåg till Åhus
Ett ångloksdraget tåg har två avgångar från museet till Åhus, med stopp i Rinkaby. Klockan 10.00 och 15.30 går tågen från Kristianstad medan de går 11.30 och 17.15 från Åhus.

10:00-14:00, Lilla Torg – Bonde & Matmarknad
Första lördagen i varje månad finns chansen att handla lokal och närproducerad mat på Lilla Torg.

10:00-16:00, Hembygdsparken i Degeberga – Traktor- och motorträff
Utställning av traktorer, motorer, ångmaskiner och andra veteranfordon.

12:00-15:00, Yngsjö IP – Loppmarknad
Yngsjö IF arrangerar sin årliga loppmarknad på idrottsplatsen.

14:00-14:45, Blåherremölla – Österlen berättar
Vandring för barn och barnfamiljer, där man bland annat får veta hur man gjorde mjöl förr i tiden.

16:00, Kristianstads IP – Fotboll
Kristianstad FC tar emot topplaget Utsiktens BK.

20:00, Restaurang Pråmen – Livemusik
Stay Tuned spelar i Åhus, där de kommer blanda ny och gammal musik.

Söndag
Åhus Beachfotboll

Fotbollen på Täppetstranden fortgår, med ett fullspäckat schema även under söndagen.

09:00-12:00, Torsebro Krutbruk – Vandring
Vandring vid krutbruket, gällande dess historia och omkringliggande natur. Samåkning sker från Circle K vid Maxi klockan 9.30.

10:00-16:00, Hembygdsparken i Degeberga – Traktor- och motorträff
Utställning av traktorer, motorer, ångmaskiner och andra veteranfordon.

11:30-15:00, Lillö borg – Öppen borg
Borgruinen står öppen att upptäcka. Att medta fikakorg rekommenderas.

14:00, Kulturhuset Barbacka – ”Fotbollsbögen”
Det sista evenemanget under Kristianstad Pride är pjäsen ”Fotbollsbögen”.

18:00, Åhusparken – Zumba
Kristianstadsflickorna ligger bakom zumbans fitness och toning-arrangemang. Gratis och öppet från 15 år och uppåt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadbor blev nordiska mästare i World Skills

Paret från Kristianstad har blivit nordiska mästare, när Yrkes-VM avgjordes i Abu Dhabi.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:54, 20 oktober, 2017

Kristianstadbor blev nordiska mästare i World Skills
Johannes Johnsson och Oliva Jerneholt. Foto: WorldSkills Sweden.

Det har gått starkt framåt för 20-åriga Johannes Johnsson från Vånga i hans tävlingar som industrielektriker. Efter ett guld i både Yrkes-SM och Yrkes-EM fick han chansen att tävla i Worlds Skills i Förenade Arabemiraten. Han åkte dit tillsammans med hela yrkeslandslaget i jakten på ännu ett guld.

Olivia Serneholt, 19 år från Arkelstorp följde med på samma resa efter att ha tagit SM-guld som florist. I flera dagar har de nu tävlat med flera precisionsmoment för att visa att de är bäst i världen på sitt yrke. Under torsdagens prisutdelning blev det dock bara en svensk som tog medalj, nämligen VVS-installatören Björn Landin. Han fick ett brons att ta med hem till Sverige.

Paret från Kristianstad hamnade båda på tionde plats och blev därmed nordiska mästare. Johannes Johnsson fick också ta emot en ”Medallion for Excellence”. Den delas ut till de tävlande som har visat att de har haft en  exceptionellt hög kvalitét i sina moment.

24kristianstad.se har varit i kontakt med deltagarna från Kristianstad, som kommer att ge en intervju under helgen. Då får du veta mer om deras erfarenheter efter World Skills i Abu Dhabi. De båda är fortfarande kvar i Förenade Arabemiraten, snart på väg hem.

Så här skriver Yrkeslandslaget på Facebook efter tävlingsdagarna. ”Yrkeslandslaget 2017 har kämpat, krigat och jobbat tillsammans men denna gång var marginalerna inte på vår sida riktigt. Men laget gläds med Björn över hans välförtjänta bronsmedalj. Ett Svensk Yrkeslandslag kommer tillbaka och ger aldrig upp. Det har detta lag bevisat och det kommer många andra Yrkeslandslag också visa prov på”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Vilken jävla cirkus

Två år efter succén med ”En underbar jävla jul” är Helena Bergström tillbaka med sin nya film. Så lyder domen för "Vilken jävla cirkus".

Mia Martelleur

Kl.14:53, 20 oktober, 2017

Biorecension: Vilken jävla cirkus
FOTO: Pressbild

Två år efter succén med ”En underbar jävla jul” är Helena Bergström tillbaka med sin nya film “Vilken jävla cirkus”. Utöver titlarnas inbakade svordomar finns ingen koppling filmerna emellan och den som hade hoppats på en ny mysfilm att fly senhösten med, kommer att bli besviken.

Efter att ha förlorat sitt livs kärlek dras Hugo (Gustav Lind) ner i en nedåtgående spiral. Han kan inte längre fokusera på lektionerna på Handelshögskolan och vänner och familj oroar sig för honom. En dag cyklar han omkull och hittas av unga Anna (Molly Nutley), en stum hästskötare på Cirkus Margot. Direktör Casall (Tomas von Brömssen), som kämpar med cirkusens ekonomi, ser Hugo som en skänk från ovan och ger honom en möjlighet att stanna på cirkusen och förnya sig själv.

Vilken jävla cirkus är betydligt mer dramatisk än Helena Bergströms förra film, En underbar jävla jul, som gjorde biosuccé under senhösten för ett par år sedan. Här både hemsöks och utgörs de flesta karaktärerna av olika trauman samtidigt som det finns material för att göra en gedigen feel good-film av det mörkare slaget.

Vi får exempelvis bekanta oss med en ilsken och svartsjuk clown, ett ungt kärlekspar, en förförisk akrobat och en älskvärd men hopplös cirkusdirektör. Problemet Vilken jävla cirkus ständigt brottas med är sin övertydlighet. För att förklara sina karaktärers tankegångar envisas Helena Bergström med att använda minnesbilder och övertydlig symbolik för att repetera vad vi redan vet. Det är som att hon inte litar på sin egen publik. Detta i kombination med att filmmusiken ständigt skriver oss på näsan, kommer säkerligen få en och annan biobesökare att känna sig dumförklarad – åtminstone rejält uttråkad.

De flesta skådespelarna behandlar dock sina karaktärer rätt bra. Tomas von Brömssen är som klippt och skuren för att spela den vänlige men plågade cirkusdirektören med flaskan nära till hands, fast det är framförallt Gustav Lind och Molly Nutley som stjäl rampljuset. Speciellt när de spelar mot varandra. De har en fin kemi, vilket också räddar filmen från de riktigt låga betygen.

Betyg: 

ft_betyg_2

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

 

FaktaFilm: Vilken jävla cirkus (2017)
Manus & regi: Helena Bergström
Med: Gustav Lind, Tomas von Brömssen, Molly Nutley m.fl.
Genre: Drama Speltid: 2 tim 5 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon kan vinna pris som bästa konditorn

Kajsa Nilsson, lärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad, är nominerad till ett prestigefyllt pris.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:25, 19 oktober, 2017

Hon kan vinna pris som bästa konditorn
Kajsa Nilsson är nominerad till Stellagalan.

Den 28 januari kommer Stella-galan att arrangeras i Stockholm. De hyllar kvinnliga proffs inom mat och dryck. Idén är att prisa kvinnliga förebilder och att visa hur viktiga de är för branschen.

En av de nominerade är Kajsa Nilsson. Hon är till vardags lärare på yrkeshögskolan inom bagare och konditor, på Österängskolan i Kristianstad. Det är en rutinerad person som tidigare har tidigare tagit silver i både mat-VM och OS.

Nu är hon en av de tre nominerade till årets Stella-konditor. Hon ställs mot två andra rutinerade konditorer, nämligen Liv Sandberg från Stockholm och Jenny Berg från Umeå.

– Det känns hedrande att bli nominerad. Jag blev ganska överraskad när de ringde och berättade det. Jag har tävlat i ett kvinnlig kocklag och utbildar fantastiska tjejer som blir framgångsrika. Det kan vara vad juryn har gått efter, säger Kajsa Nilsson.

Har du fått någon respons efter att du blev nominerad?
– Det har kommit massor av positiva reaktioner på Facebook och jag har fått en del sms med gratulationer. Det känns hedrande bara att bli nominerad. Det är kul att de uppmärksammar även oss utanför storstäderna, säger Kajsa Nilsson.

Här är presentationen av Kajsa Nilsson från Stella-galan: 
Kajsa är en skicklig och välrenommerad yrkeskvinna, känd för sitt enkla sätt att förmedla kunskap. I dag använder hon sin erfarenhet för att utbilda morgondagens stjärnor på Yrkeshögskolan i Kristianstad och har själv i år erhållit Mästarbrev i Konditori. 2016 kammade hon hem silverplatsen i Årets konditor, och har tidigare tävlat i mat-OS i ett kvinnligt kocklag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I dag kan du dricka te och lära dig om en uppkäftig munk

Vill du dricka te och lära dig om en uppkäftig munk. Då är detta evenemanget för dig.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.06:56, 19 oktober, 2017

I dag kan du dricka te och lära dig om en uppkäftig munk
Dagens Tea Talks handlar om Martin Luther.

I dag kommer Högskolan Kristianstad att fortsätta med sina Tea Talks i glashuset (Hus 7) på högskoleområdet. Evenemanget är öppen för allmänheten och startar klockan 15.00 med bjudning av te och scones.

Dagens tema kommer att handla om Martin Luther, den tyska munken som på 1500-talet satte igång den protestantiska revolutionen. Föreläsningen hålls under namnet ”Vem f*an var Martin Luther?” och tar upp de inte särskilt goda sidorna hos munken.

Historieprofessorn Marie-Louise Rodén på högskolan har forskat om honom, har läst många av Martin Luthers texter. Hon har till och med skrivit en jubileumsbok om hans 95 teser.

– När jag läste Martin Luthers texter första gången blev helchockad! Det var så mycket vulgärt språk och anstötligt innehåll, och var långt ifrån den bild jag vuxit upp med av Luther som en stor man och samhällsutvecklare, säger Marie-Louise Rodén.

Efter föreläsningen kommer rektorn Håkan Pihl att leda ett samtal om Luther. Allting är helt gratis.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadstjej söker kärleken i tv

Hon är en av årets deltagare i programmet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:00, 18 oktober, 2017

Kristianstadstjej söker kärleken i tv
Johanna Scortea är en av årets Bachelor-deltagare. Foto: Skärmdump/TV4.

I måndags började ”Bachelor – När leken blev allvar” sändas på Sjuan och TV4 Play. 32-årige Niclas Lij söker där efter kärleken bland 21 tjejer – varav en kommer från Kristianstad.

25-åriga Johanna Scortea, som i dag bor på Mallorca och studerar till civilekonom men ursprungligen kommer från Kristianstad, är nämligen en av tjejerna som hoppas kunna fånga Niclas hjärta under vistelsen på Dominikanska Republiken.

Programmet sänds på måndagar och tisdagar och går i 22 avsnitt.

Förutom själva programmet sänds även ”Tjejerna avslöjar allt” direkt efter sändningen, på TV4-play, där de deltagande tjejerna berättar mer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng