Nu drar familjefesten igång

I morgon (fredag) är det dags för Familjefesten i Åhus. Med bland annat cruising, skattjakt och tivoli ska både barn och vuxna ha roligt.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:09, 29 juni, 2017

Nu drar familjefesten igång
I morgon och på lördag blir det Familjefest i Åhus: Foto: Lennart Johanzon.

Sedan år 1997 har det varit hamnfest i Åhus, men i vintras togs beslutet att den skulle läggas ner. Då kom krögarna med idén om att skapa en familjefest. Nu blir den till verklighet och kommer att starta i morgon (fredag). Det blir en två-dagarsfestival späckad av aktiviteter.

– Vi har skapat en familjefest under en helg för alla i Åhus och Kristianstad med omnejd. Vädret ser kanske inte ut att bli det bästa, men där finns aktiviteter för barnen även om det skulle regna. Bland annat ska där vara ansiktsmålning och skattjakt i ruinerna, säger Jan Jönsson.

Festen i Åhus möjliggörs genom ett samarbete mellan krögarna, Hassans Nöjesfält och Platsorganisation Åhus. De hoppas på att 2 000 personer ska besöka festligheterna under fredagen och lördagen. Krogar och restauranger kommer ha öppet i samband med Familjefesten.

Se hela programmet i faktarutan

FaktaHär är hela programmet:

Fredag:
12.00:  Godisregn
13.00: Magisk show på scenen
13.00-15.00: Ansiktsmålning
15.00: Magisk show på scenen
16.00: Godisregn

Lördag:
09.00: Frukostföreläsning vid borgruinen
11.00-16.00: Sjöräddningens föreläsning
11.00-16.00: Brandförsvaret är på plats
11.30-18.00: Holly Hivers USA ställer ut bilar
11.30-13.00: Cruising med Holly Hivers på byn
12.00: Godisregn
13.00: Magisk show på scenen
13.00-15.00: Ansiktsmålning
14.00: Uppvisning av sjöräddningen
15.00: Magisk show på scenen
16.00 : Godisregn

Under båda dagarna arrangeras det också ponnyridning, skattjakt, en rittävling för alla barn. Ett nöjesfält samt knallar och försäljare är på plats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmebilder: Se bilderna från Kristianstads pubar

24kristianstads vimmelfotograf på på plats på pubarna i helgen. Ser du dig själv eller någon du känner igen?

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:30, 11 december, 2017

Vimmebilder: Se bilderna från Kristianstads pubar
Pubarna i Kristianstad var välbesökta under helgen. Foto: Lars Svensson.

Kongen och Bishop Arms var två av de pubar i Kristianstad som höll öppet under helgen. 24kristianstads vimmelfotograf Lars Svensson var på plats. Alla bilderna ser du här nedanför. Är det någon du känner igen?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I dag sätter klappjakten igång – de har gömt paketen i centrum

30 julklappar har gömts i centrum. I dag kommer klappjakten att sättas igång. Här hittar du paketen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.08:01, 10 december, 2017

I dag sätter klappjakten igång – de har gömt paketen i centrum
30 julklappar har gömts på stan.

I dag klockan 12.00 går starten för en traditionell klappjakt i centrum. Totalt 30 paket med värdebevis har gömts på olika platser i staden.

Stora och lilla torg, hästtorget, gallerian, gågatorna och tvärgatorna är de platser där de kan hittas. De kan finnas överallt, exempelvis under bänkar eller vid statyer. Allt är gömt på offentliga platser, det vill säga inte i några butiker. Arrangörer är Handelsföreningen Kristianstad tillsammans med Team Rynkeby.

LÄS MER: Hotellet samlar in julklappar till behövande

– Galleria Boulevard är en av våra guldsponsorer och på det här sättet kan vi ge tillbaka genom att hjälpa dem. Det blir också ett sätt för oss att synas på stan. Vi kommer att hålla i prisutdelningen som är efter klockan 15.00. De paket som inte hittas auktioneras ut till förmån för barncancerfonden, säger Patric Seppälä, Team Manager för Team Rynkeby.

Ett stort antal butiker och konditorier både i och utanför stan är med och sponsrar klappjakten. Där ska finnas allt från presentkort på hotellnätter till biljetter till Melodifestivalen.

Vid paketutdelningen klockan 15.15 kan man hämta ut priset som står på värdebeviset vid Nya torget i gallerian. För att hämta ut själva paketet måste man vara över 18 år (eller över 13 år i sällskap med målsman).

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I morgon öppnar gigantiska julmarknaden

I morgon blir det stor julmarknad i Åhus. Här är allt som händer.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:47, 9 december, 2017

I morgon öppnar gigantiska julmarknaden
Det blir stor julmarknad i Åhus på söndagen. Foto: Fotograf EMIL MALMBORG/Bildbyrån.

I morgon (söndag) blir det stor julmarknad i Åhus med massor av aktiviteter, som kommer att märkas i hela centrum. Det bjuds på allt från musikuppträdanden till fackeltåg, luciakröning och karuseller under en späckad dag. Klockan 11.00 startar det med gudstjänst i kyrkan och pågår framåt kvällen.

Flera organisationer samarbetar för att få det hela att gå runt. Lions, Svenska Kyrkan, Gärdskans, Platsorganisation Åhus och scouterna är några av de involverade. Sedan i februari förra året har planeringen pågått.

LÄS MER: Hit kommer tomtenissarna i helgen

– Detta är den mäktigaste aktiviteten vi har gjort genom tiderna. Vi har aldrig haft igång så mycket under en dag som nu. Det är en stor satsning och bra gjort av arbetsgruppen, säger Jan Jönsson, projektledare.

Förutom all underhållning kommer det även att finnas möjlighet att köpa glögg, fika och soppa. Naturligtvis kommer även tomten vara på plats för att ta emot önskelistorna. Närmare 1 300 barn lämnade sin lista under förra året.

– Det speciella i år är att vi har rekordmånga utställare, knallar och hantverkare. Vi har flera UF-företag som ställer ut. För första gången öppnar även sparbanken med hantverk och IFK-spelare som skriver autografer, säger Jan Jönsson.

Den traditionella julgranstävlingen kommer också tillbaka. Fem privatpersoner eller organisationer kommer att pynta och klä en varsin gran. Allmänheten får rösta på sin favorit.

Vad betyder det för Åhus att ha den här julmarknaden?
– Många är i Åhus på sommaren i sina stugor. Nu kommer de tillbaka och bor här under helgen med släktingar och vänner. Här brukar vara 7 000 – 8 000 personer på julmarknaden. Detta är vår största aktivitet på vinteråret. Det är också där många Åhusbor går ut och träffar varandra, säger Jan Jönsson.

Hur ser förväntningarna ut inför julmarknaden?
– Vi vill inte att det ska regna, utan gärna vara lite pudersnö. Förhoppningen är att alla barn och familjer ska gå hem och säga att detta var en riktig rolig julmarknad.

I faktarutan ser du ett urval av programpunkterna under julmarknaden.

FaktaFakta: Ett utdrag av alla aktiviteter:

13.00: Lions och flera andra föreningar har lotteri på torget. På Åhus torg finns det också karuseller för barnen. På Köpmannagatan blir det ponnyridning, framför The Absolute Companys entre´.

13.00: Jinglebellz uppträder på Åhus torg. Klockan 16 ordnar de dans runt granen.

14.00: Åhus blåsorkester spelar på torget.

14.30: Tomtenisseparad från Gärdskans till Åhus torg.

15.00: Lions underhåller barnen med Britta & Mälitta.

16.30: Socuterna (med fackeltåg) och lucia går från Gärdskans till Åhus torg.

16.45: Tomten anländer tillsammans med fackeltåget och delar ut godis till barnen.

17.00: Kröning av Åhus Lucia samt julsånger från scenen på Åhus torg.

18.00: Gospelkonsert i S:ta Maria kyrka med gruppen Joyful.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Suburbicon – ”George Clooney är tillbaka”

Läs vår recensents utlåtande om kriminalkomedin.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.22:03, 8 december, 2017

Biorecension: Suburbicon – ”George Clooney är tillbaka”
Foto: Pressbild

George Clooney är tillbaka för sjätte gången som regissör med kriminalkomedin “Suburbicon”, där han har tagit hjälp av bröderna Coen med manusförfattandet. Trots en intressant story fullspäckad med Coen-referenser och en bred rollista, med namn som Matt Damon, Julian Moore och Oscar Isaac, kommer filmen enbart att bli ihågkommen som en ”fattigmans-Fargo”.  

George Clooney har som regissör blandat och gett. Karriären började lovade med kriminalkomedin Cofessions of a Dangerous Mind 2002, skriven av den legendariske manusförfattaren Charlie Kaufman. Tre år senare följde han upp succén med det politiska dramat Good Night, and Good Luck som blev sexfaldigt Oscarsnominerad, varav den gode Clooney blev nominerad för bästa regissör. Däremot floppade filmer som Leatherheads och The Monuments Men, och många kritiker såg framför sig en ojämn karriärutveckling. Hans senaste film Suburbicon förstärker den bilden och ger nytt bränsle åt hans belackare.

“Suburbicon” utspelar sig 1959 i det vita samhället med samma namn. Trygghet och glädje väntar alla familjer som flyttar dit för att sadla om från storstadsstressen. ”Vi har till och med vår egen kör”, konstateras stolt i början av en amerikansk reklamsnutt med syfte att locka till sig bosättare. Den harmoniska idyllen ser på förhand orubbad ut, men när den afroamerikanska familjen Mayers flyttar in grannskapet väller rasismen upp till ytan likt ett vulkanutbrott. Samtidigt drabbas grannfamiljen av ett inbrott som kommer att få ödesdigra konsekvenser.

George Clooney har på senare tid blivit lite en favoritskådis hos Joel och Ethan Coen, mer kända som bröderna Coen, och har florerat i tre av deras filmer. I Suburbicon har den 56-årige skådespelaren tagit hjälp av bröderna och vapendragaren Grant Heslov i manusförfattandet. Coen-dramaturgin är uppenbar när storyn avhandlar vanliga medborgare som slår sig in på brottets bana med en – i alla fall vid första anblicken – kassaskåpssäker plan. Ett tränat Coen-öga kan dessutom hitta referenser i Suburbicon till klassiker som Blood SimpleThe Big LebowskiFargo, och Burn After Reading. Den nödigaste referensen är en stalkande Volkswagen bubbla, hämtad från brödernas första film Blood Simple från 1984, och som senare återanvändes i hyllningssyfte i The Big Lebowski.

George Clooney lyckas ingjuta en filmisk 50-tals känsla med lena och jazziga saxofonsolon, som varvas med dramatisk bombastisk musik i Hitchcock-anda. Storyn känns mångbottnad när Clooney lyfter främlingsfientlighet och otrygghet, och sänder samtidigt ut en påminnelse om att 50-talets samhällsproblem lever i högsta grad än i dag. Problemet är att han blir är för ivrig i sitt berättande och förutsägbarheten blir för stor, och filmen når tidigt sitt antiklimax. Många scener känns dessutom överflödiga och ogenomtänkta.

George Clooney-polaren Matt Damon försöker sig på en William H. Macy Fargo, men till skillnad från Macys tour de force som den patetiska och desperata billförsäljaren Jerry, är Damons porträtt stelt och mediokert. Det blir även smått ovärdigt när Oscar Isaac, som annars är en briljant skådespelare, dyker upp som gubben i lådan i ett så överdrivet tempo att en duracell-kanin hade kroknat redan efter några minuter.

Suburbicon, som nästan känns som en Coenfilm, hade mått bättre av att bröderna hade tagit över regissörrollen. Den kommer som bäst att bli ihågkommen som en ”fattigmans-Fargo”. Om ens det.

ft_betyg_2

 

FaktaOriginaltitel: Suburbicon (2017)
Regissör: George Clooney
Manus: George Clooney, Joel Coen, Ethan Coen & Grant Heslov
Genre: Thriller, drama, komedi
Med: Matt Damon, Julian Moore, Oscar Isaac m.fl.
Speltid: 1 tim 45 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

I kväll bjuder de på luciakonsert

Lucia närmar sig med stormsteg, men redan nu kan du se och lyssna på en stämningsfull luciakonsert.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.07:28, 8 december, 2017

I kväll bjuder de på luciakonsert
Kristianstad Musikklasser bjuder på luciakonsert. Foto: Privat

Helgen innan lucia är det tradition för luciakonserter med Kristianstads Musikklasser. Den första kommer att hållas i kväll på Kulturkvarteret och ytterligare två konserter arrangeras under lördagen. Cirka 150 barn och unga i årskurserna 4-9 på Fröknegårdskolan kommer att medverka.

– Det kommer att bli en traditionell luciakonsert med många klassiska men även nya element av julmusik och en del spex, säger Robert Fahlborg, ordförande för Föreningen Kristianstads Musikklasser.

Under hela hösten har de repeterat för fullt och nyligen hölls generalrepetitionen i konserthuset. Lärare, föräldrar och ungdomarna själva har lagt ner mycket tid för att skapa en varm julstämning. Det visar sig vara mycket uppskattat.

–  Det är många som kommer och ser på luciakonserterna. Fredagens föreställning och den senare konserten på lördagen är redan slutsåld, säger Robert Fahlborg.

Luciakonserterna hålls på fredag 18.30 samt lördag klockan 08.00 och 10.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng