BONNAMATCHEN

Åhus föll i viktiga bottenmötet: ”Rätt surt”

Division 5 kommer allt närmare för Åhus Horna BK. På tisdagskvällen förlorade man hemma mot nedflyttningskonkurrenten Hanaskogs IS. ”Just nu är det rätt surt”, säger Åhus Horna-spelaren Tim Wasik.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.07:00, 28 juni, 2017

Åhus föll i viktiga bottenmötet: ”Rätt surt”
Hanaskog gick vinnande ur bottenmötet på Furehov. Foto: Robert Rosén.

Efter elva spelade omgångar stod Åhus Horna BK på sex poäng och låg näst sist i Division 4 Östra. I de två sista matcherna innan sommaruppehållet väntade dock Snogeröds IF och Hanaskogs IS – lagen som innehar de negativa kvalplatserna. Efter 0-1-förlusten mot Snogeröd senast gick Åhus dock på ytterligare en mina under tisdagen, när man föll med 1-3 mot Hanaskog.

– Det var väl en viktig match att spela och vinna, så det var väl tråkigt att det blev en förlust. Så just nu är det rätt surt. Men det är bara att komma igen, säger Åhus Hornas Tim Wasik.

Tisdagskvällens möte med Hanaskogs IS blev en tajt och tuff historia, där Östra Göinge-laget dock kunde gå vinnande ur striden. Det var också Hanaskog som kom att ta ledningen efter dryga 20 minuter. Då en lång boll gick in bakom Åhus-försvaret och Lukas Johansson kunde göra 0-1. Kvitteringen kom dock inte att dröja alltför länge. Efter baklängesmålet vaknade nämligen Åhus till och efter ett fint samspel i och kring Hanaskogs straffområde kunde Simon Svensson placera in 1-1-målet i Max Rundqvists högra kryss.

Foto: Robert Rosén

Tim Wasik och hans Åhus Horna åkte på säsongens elfte förlust.


I den andra
halvleken var det dock bara bortalaget som kom att skriva in sig i målprotokollet. Dryga timmen in på matchen slog Berat Gjyrevci en perfekt avvägd djupledsboll till Jonathan Vågemyr. Anfallaren rundade därefter Simon Rittbo i Åhus-målet och la in 1-2-målet. Knappa tio minuter senare kom också spiken i kistan. Emil Nilsson vann boll på mitten och hittade fram till Berat Gjyrevci, som återigen kunde stå för förarbetet, när Lucas Mårtensson gjorde 1-3.

– Det var väl bra. Men vi slarvade lite. Det är sånt vi får öva på till nästa match. Gör vi inte de misstagen som vi gjorde denna matchen, tror jag absolut vi har bra chans de andra matcherna, säger Tim Wasik.

Vad är det du syftar på för slarv?
– Det är väl lite småsaker här och där. Jag kommer inte på något specifikt just nu.

Foto: Robert Rosén

Anton Nilsson och David Stridsman klappar om varandra efter slutsignal. 


De avslutande
20 minuterna blev ruffiga, med hårt spel och mycket gnäll. För Åhus Horna kom också en fin reduceringschans – men David Lindgrens välavvägda frispark tog i stolpen. Istället kunde Hanaskog kontrollera matchavslutningen och avgå med tre poäng. Förlusten innebär att Åhus Horna går till sommarvila med åtta poäng upp till kvalplats – men Tim Wasik menar att han vet vad som krävs för att man ska vända på säsongen.

– Det är inställningen och minimera småmisstagen. Sen tror jag absolut vi har en väldigt god chans att vinna många fler matcher och stanna kvar i serien.

FaktaBetygsättning av Åhus Horna BK 1-3 Hanaskogs IS:
Betygen delas ut enligt skalan 1-5. Där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är mycket bra och 5 är världsklass – med lokalfotbollens mått mätt.

Spelet – 3
Trea eller fyra, trea eller fyra, trea eller fyra...? Vi nöjer oss till slut med en trea. Fyra mål framåt, en ribbträff för Hanaskog och ett stolpskott av Åhus. Mycket kamp, ruff och heta känslor. Lite väl ofta var det dock fokus på just den fulare delen av spelet, vad domaren blåste för och inte samt vad motståndaren gjorde. Förståeligt? Givetvis. Men det håller ändå nere betyget.

Planen – 5
Undertecknad hann inte mer än ta plats vid räcket innan han ville springa in på planen. Herregud vad den såg inbjudande ut! Perfekt klippt gräs och en matta som allt som allt såg väldigt bra ut. Om Furehovs vackra läge och kvällssolen kan ha bidragit? Det är möjligt, men femman är likväl välförtjänt.

Programbladet – 2
Här balanserar Åhus Horna farligt nära ett underkänt betyg, men klarar sig precis. Fullkladdat med annonser och reklam, så det var inte direkt estetiskt tilltalande. Serietabellen fanns med och likaså laguppställningar, även om de sistnämnda inte stämde. Nödvändig information, men inte något direkt mervärde.

Korven – 3
En mättande korv, minst sagt. Det är mycket mat för pengarna ute i Åhus. Smaken var det inte heller något fel på. Råvaran stack dock inte ut på något vis, och glöms lätt bort i mängden. Kort och gott en stabil korv, även om skinnet var en aning segt. Utbudet av tillbehör? En ketchup och en senap.

Matchens lirare – Emil Nilsson, Hanaskogs IS
Efter matchen prisades Berat Gjyrevci (Hanaskog) och Simon Svensson (Åhus) som de bästa spelarna i vardera lag. En duo som skötte sig utmärkt. Undertecknad anser dock Emil Nilsson vara matchens bästa spelare. Växte sig in i matchen och dominerade mittfältet under den andra halvleken. Sprang och slet likt ingen annan. Vann ständigt boll på mittfältet och serverade krossbollar till rätt adress gång på gång. Den främsta anledningen till att Hanaskog vann mittfältskampen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

En ny spelare finns med när KIK åker till Danmark för möte med Rödovre och Rungstedt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:54, 18 augusti, 2017

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

Enligt uppgifter till 24Kristianstad.se finns finske Joonas Sammalmaa med på Kristianstad IK:s buss som går till Danmark under fredagseftermiddagen.

26-åringen spelade under förra säsongen för Hudiksvall där han noterades för 38 poäng i grundserie och allettan samt ytterligare tre poäng i playoff-matcherna.

Uppgifterna bekräftas av sportchefen Jocke Johansson.

– Det är en ytterforward som producerat poäng i alla serier han spelat i. En bra skridskoåkare. Han har visat intresse och velat komma hit. Då var det lämpligt att ge honom chansen nu, säger han och fortsätter:

– Det är upp till honom nu. Han såg chansen att komma hit och visa upp sig. Sedan får vi se om det är rätt typ. Nu får han chansen att lära känna grabbarna i alla fall.

Sammalmaa har meriter från finska SM-Liiga, men kommer närmast från Hudiksvall. Tryout-kontraktet sträcker sig till och med den 3 september.

 

FaktaJoonas Sammalmaa
Ålder: 26.
Längd: 173 centimeter.
Vikt: 75 kilo.
Skjuter: Höger.
Position: Forward.
Aktuell: Har tryout-kontrakt med KIK fram till 3 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Respass i kvartsfinalen för Sverige

Det svenska U19-landslaget åkte ut i VM-kvartsfinalen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:45, 18 augusti, 2017

Respass i kvartsfinalen för Sverige
VM-laget med Gustaf Banke och Anton Persson är utslagna. Foto: IFK Kristianstad.

Det svenska U19-landslaget – med IFK Kristianstad-spelarna Gustaf Banke och Anton Persson – är utslagna från U19-VM i Georgien. På fredagseftermiddagen förlorade man en tajt kvartsfinalstillställning på Kroatien med 25-27, efter förlängning.

– Vi visste att det var en tuff grupp och var glada över att vi lyckades vinna åttondelen. Vi hade kanske inte kapaciteten för att slåss längst fram, men försöker visa attityd, vi har kämpat och slita, säger förbundskaptenen Jerry Hallbäck till förbundets hemsida.

I kvartsfinalen mot Kroatien blev det ett mål vardera för Anton Persson och IFK Kristianstads nyförvärv Ludvig Jurmala-Åström.

För Sveriges del väntar nu två placeringsmatcher, för att avgöra var man hamnar i mästerskapet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter skadan – KIK på forwardsjakt

Daniel Andersson går skadad. Nu är Kristianstads IK på jakt efter en ersättare. ”Vi måste ha en där”, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:39, 17 augusti, 2017

Efter skadan – KIK på forwardsjakt
Mats Lusth bekräftar att KIK är på forwardsjakt. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Till helgen väntar två matcher för Kristianstads IK:s del. En tur till Danmark är nämligen att vänta, där man spelar mot Rödovre på fredag och Rungsted på lördag.

– Båda lagen har ju svenska tränare. Rödovre har (Magnus) Bogren som var i Rögle och Rungsted har Peter Johansson. Så det blir nog bra motstånd tror jag, säger Kristianstads IK-tränaren Mats Lusth.

I truppen som beger sig till Danmark saknas enbart ett namn. Nämligen Daniel Andersson. Forwarden skadade ledbandet i årets första träningsmatch, och väntas bli borta en tid framöver. Någonting som gör att Kristianstads IK nu är på jakt efter en ny forward.

– Vi måste ha en där. Men vi vet ännu inte riktigt hur länge Daniel blir borta. Han ska göra en magnetröntgen, men det är säkert minst fyra veckor. Så vi måste ha in lite folk. Så är det, säger Mats Lusth, och säger kort senare:

– Vi försöker hitta nånting. Ta in nån på try-out eller nånting.

Har ni satt något datum då en ersättare ska vara klar?
– Nej, men vi vill ha in en så fort som möjligt. Så att vi kan ha fulla kedjor på träningen. Men det går inte bara att ta vem som helst. Utan vi letar och ser.

FaktaSå ser försäsongen ut:
10/8:
Oskarshamn 1-2 e. str. KIK
18/8
Rödovre–KIK
19/8 Rungstedt–KIK
23/8 KIK–Nybro
29/8 KIK–Halmstad
1/9–3/9 Cup i Kristianstad
8/9 KIK–Tyringe
13/9 Nybro–KIK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan

När årets Ultravasa går av stapeln återfinns sex lokala löpare i startfältet. ”Jämfört med ett maraton är det rätt krävande”, säger Kristianstadsbon Johanna Juhlin.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:00, 17 augusti, 2017

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan
Ultravasan genomförs för fjärde året. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet.

På lördag är det löpning som gäller uppe i Dalarna. Då är det nämligen dags för den fjärde upplagan av Ultravasan, den 27:e Vasastafetten och den första Vasakvartetten. I Ultravasan återfinns flera lokala löpare. På den 90 kilometer långa sträckan – vilken likt Vasaloppet går från Sälen till Mora – ställer fyra löpare från Kristianstads kommun upp.

– Det är en liten bit kan man säg. Men det är ett rätt trevligt lopp med mycket funktionärer. Så det är ett roligt lopp ändå, säger Johanna Juhlin, 21, från Kristianstad, som springer Ultravasan för andra året i rad.

Den nio mil långa banan består visserligen av terräng, men då man löper på stora vägar, menar Johanna Juhlin att man inte riktigt kan likna det vid ett traditionellt trail lopp.

– Det är ändå så långt, 90 kilometer, så jämfört med ett maraton är det rätt krävande. Men är man envis klarar nog de flesta det. Jag hade sprungit ett maraton som längst förra året och jag sprang det. Så länge man är envis klarar man den terrängen. Så jättetuff terräng är det ändå inte.

Förutom Johanna var det även tänkt att tvillingsystern Evelina Juhlin skulle ställa upp i damklassen, men hon har tvingats till ett återbud på grund av en skada. I herrklassen blir däremot två lokala namn, i form av Åhusborna Oskar Ekberg och Richard Svensson.

Ultravasan genomförs i två olika lopp. Förutom det 90 kilometer långa loppet finns även ett 45 kilometer långt lopp, vilket i stort sett liknar Halvvasans sträcka och startar i Oxberg. Totalt tre löpare från kommunen återfinns i Ultravasan 45:s damklass. Nämligen Camilla Ahlbin från Gärds Köpinge, Carolina Liljestrand från Åhus och Elise Nackan från Åhus.

Vad gäller lagen i Vasastafetten och Vasakvartetten – där tio- respektive fyramannalag springer stafett – finns inga med hemvist i Kristianstads kommun.

Fotnot 1: Ett vanligt maraton är 42,195 kilometer. 

Fotnot 2: Ett trail lopp eller terränglopp innebär att merparten av loppet är utanför asfalt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC

I semifinalen i DM ställs Kristianstad FC mot en seriekonkurrent.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:01, 17 augusti, 2017

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC
Jocke Persson och hans mannar möte Rosengård i DM. Foto: Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Efter den övertygande 5-2-segern mot Landskrona BoIS, i en match där flera yngre spelare gjorde sin seniordebut, är Kristianstad FC framme i semifinal i DM. Nu står det klart att ännu en seriekonkurrent väntar.

Det blir nämligen ett bortamöte med FC Rosengård för Kristianstad FC:s del, i semin. I en match som ska vara spelad senast den 30 augusti.

I en eventuell DM-final ställs Kristianstad FC mot vinnaren i mötet Torns IF-Hässleholms IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng