Körde grovt rattfull – med förfalskat körkort | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Körde grovt rattfull – med förfalskat körkort

Hässleholms tingsrätt har nu dömt en man som körde bil med 1,28 i promille och dessutom hade ett förfalskat körkort.

Robert Rosén

Kl.11:54, 26 juni, 2017

Körde grovt rattfull – med förfalskat körkort
I Hässleholms tingsrätt har mannen dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst. Foto: David Castor/Wikimedia Commons.

Det var i juni 2016 som bilfärden tog slut i Hässleholm, för en man som befinner sig i 30-årsåldern. När mannen stannades av polis visade det sig att han hade en promille på 1,28 och när han visade upp sitt körkort kunde polisen snabbt fastslå att det rörde sig om ett falskt grekiskt körkort.

Vid åtalet i Hässleholms tingsrätt erkände mannen att han kört grovt rattfull, men förklarade att han trodde att körkortet var äkta. Enligt mannen hade han problem med teoridelen när han skulle ta körkort i Sverige och istället lovade en vän i Grekland att han kunde ta körkortet där, då han inte skulle behöva göra någon teori.

LÄS MER: Hade inget körkort – visade polisen en förfalskning

LÄS MER: Bilist visade polis förfalskat körkort

Hässleholms tingsrätt menar dock att mannens historia inte är trovärdig – då han inte kunnat namnge vem som hjälpte honom, vilken körskola han gått på och tog körkort utan teoriutbildningen. Istället menar tingsrätten att mannen måste förstått att det rörde sig om en förfalskning.

Tingsrätten har nu fattat beslut om att döma mannen för grovt rattfylleri, olovlig körning och brukande av falsk urkund. Påföljden har bestämts till skyddstillsyn förenat med 50 timmars samhällstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

19-årig skyldig – orsakade skada i samband med olycka

Körde i alldeles för hög hastighet in i rondell – med en bil full av ungdomar.

Mia Martelleur

Kl.15:02, 21 maj, 2018

19-årig skyldig – orsakade skada i samband med olycka
Foto: Robert Rosén.

Den 9 maj 2017 inträffade en trafikolycka i cirkulationsplatsen Vä/Skepparslöv. Bilen gick rakt in i rondellen och åkte in i mitträcket till rondellen, sedan flög den ut och landade in i ett annat räcke. I bilen satt fyra ungdomar utöver 19-åringen. En av dem, en kvinnlig passagerare fick föras till sjukhus med en fraktur på överarmen.

Nu har 19-åringen ställts inför rätta vid Kristianstads tingsrätt misstänkt för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Han har i förhör berättat att när de närmade sig rondellen så tog inte bromsarna som de skulle, att han vred på ratten och därefter smällde det till då han körde in i räcket.

LÄS MER: 19-årig skyldig – orsakade skada i samband med olycka

Vid den tekniska undersökningen av fordonet gjordes slutsatsen att bromsbeläggen var utslitna och att det endast fanns 50 procent slitagematerial kvar. Men utifrån bromsspåren visar också undersökningen att bromsverkan inte har varit kraftigt påverkad utan att bromsarna har tagit.

Tingsrätten bedömer därför att det inte finns någon annan rimlig förklaring till olyckan än att 19-åringen kört för fort när han skulle in i rondellen. Påföljden blir nu 80 dagsböter à 50 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bråk i centrala Kristianstad: ”Blodspår på marken”

I helgen larmades polisen om ett stort slagsmål – men när de kom fram fanns ingen kvar på platsen. "Vi vet inte alls vad som har hänt där", säger Robert Loeffel vid polisen.

Mia Martelleur

Kl.14:43, 21 maj, 2018

Bråk i centrala Kristianstad: ”Blodspår på marken”
Foto: Johanna Lundberg / BildbyråŒn

Vid 03.20-tiden under natten mot söndag larmades polisen om ett bråk på Östra Boulevarden. Enligt ett vittne var flera personer inblandade i ett slags mål.

– Men när polisen kommer dit är alla inblandade borta och det finns varken misstänkta eller drabbade kvar på platsen. Däremot finns det blodspår på marken. Men vi vet inte alls vad som har hänt där, säger Robert Loeffel vid Kristianstadspolisen.

En anmälan om misshandel är skriven.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ordningsvakt försökte hindra brott – blev slagen

Två män slog till mot Systembolaget och flydde från platsen.

Mia Martelleur

Kl.12:24, 21 maj, 2018

Ordningsvakt försökte hindra brott – blev slagen
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN.

Vid 12.16 på fredagen tog två män en flaska sprit från SystembolagetÖstra Boulevarden. En ordningsvakt uppmärksammade brottet och följde efter de två männen när de sprang från platsen mot Kanalgatan.

När ordningsvakten får tag på den ena mannen, som är i 30-årsåldern, försöker han slå till ordningsvakten i ansiktet.

Polis kallas till platsen för att ta över gripandet. Mannen ska under hela händelseförloppet ha krängt och gjort det svårt för poliserna att gripa honom.

– Han är nu misstänkt för försök till våld mot tjänsteman, ringa stöld i butik samt våldsamt motstånd. Den andra mannen, som är i 35-årsåldern, misstänks för ringa stöld, säger Robert Loeffel vid Kristianstadspolisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föräldrar hamnade i bråk – spottade och hotade mamma

Efter att några barn bråkat i centrala Kristianstad hamnade även föräldrarna i bråk. Nu har en förälder polisanmälts.

Mia Martelleur

Kl.11:58, 21 maj, 2018

Föräldrar hamnade i bråk – spottade och hotade mamma
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Några barn hade under fredagskvällen lekt på en gata i centrala Kristianstad när det uppstod bråk mellan dem och några andra barn. Mamman till de ena barnen såg händelsen och gick ut för att prata med dem, men då har de andra barnen hunnit sprungit hem till sin familj.

– Mamman gick då hem till dem för att prata om bråket och då uppstår bråk mellan mamman och de andra föräldrarna. En misstänkt ska då ha puttat samt spottat på henne och hotat henne verbalt, säger Robert Loeffel vid Kristianstadspolisen.

Polisen har utreder händelsen som ofredande samt olaga hot. Målsägande är en kvinna i 30-årsåldern och polisen har uppgifter på vem den misstänkta föräldern kan vara.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

22-åring voltade med bil – döms i tingsrätten

En 22-årig man från Kristianstad voltade med en bil. Nu döms han för vårdslöshet i trafik.

Henrik Nordell

Kl.08:50, 21 maj, 2018

22-åring voltade med bil – döms i tingsrätten
En 22-åring voltade med bilen. Nu har det fått sitt rättsliga efterspel. Foto: Mostphotos

Händelsen som nu har tagits upp i tingsrätten inträffade för snart två år sedan i juli år 2016. En 22-årig man hemmahörande i Kristianstads kommun körde mitt i natten en släktings personbil ute på vägar i södra Skåne. Med sig hade han ett flertal passagerare.

När de körde på en grusväg fick bilen plötsligt sladd. Föraren förlorade kontrollen i en kurva. De körde genom ett elstaket och ett trästaket, vidare ut i terrängen där fordonet voltade. Mannen som körde bilen lämnade platsen till fots.

Nu har han ställts till rätta för smitning, vårdslöshet i trafik samt olovlig körning. Mannen hade nämligen inte behörighet att köra bil. Tingsrätten konstaterar att de krävs stor kraft för att få en bil att välta. Därför måste 22-åringen ha kört den i en hög hastighet.

Nu döms han till dagsböter på totalt 3 000 kronor för vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Enligt tingsrätten finns dock inga bevis för att han medvetet smitit från platsen. Han ska dessutom betala några tusenlappar i skadestånd till den markägare vars staket han körde ner.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng