Försökte köra ifrån polis – hade amfetamin i blodet

En man i 50-årsåldern försökte köra ifrån polisen. När han stoppades visade det sig att han hade amfetamin i blodet. Nu har mannen dömts.

Robert Rosén

Kl.12:16, 26 juni, 2017

Försökte köra ifrån polis – hade amfetamin i blodet
Mannen stannade inte för polisen – utan ökade istället sin hastighet. Foto: Casper Johansson.

Hässleholms tingsrätt dömde nyligen en man i 50-årsåldern till två månaders fängelse. Det sedan han stoppats utav polis i Hästveda i september 2016 – och då visade sig skyldig till flera brott.

Mannen visade vid tillfället grov oaktsamhet i trafiken, då han inte stannade på polismans tecken. Istället beslutade han sig då för att öka farten och låg i hastigheter på 90-170 kilometer i timmen på 50- respektive 70-vägar. När polisen väl lyckades få stopp på mannens bilfärd visade det sig att han inte hade rätt att framföra personbil och dessutom fanns det amfetamin i mannens blod.

Vid åtalet har mannen bekräftat att han är skyldig till grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning, men förklarat amfetaminet med att han inte fått i sig det frivilligt. Då mannen, som flera gånger tidigare är dömd för narkotikabrott, inte kunnat ge någon ordentlig förklaring på hur han fått narkotika i blodet menar Hässleholms tingsrätt att den rimliga slutsatsen är att han själv brukat amfetamin.

Totalt döms mannen på fyra åtalspunkter – nämligen grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utredningen om våldtäkt lades ner – nu begär mannen skadestånd

En man satt häktad under flera veckor misstänkt för våldtäkt. Nu begär han skadestånd från staten.

Henrik Nordell

Kl.16:55, 19 mars, 2018

Utredningen om våldtäkt lades ner – nu begär mannen skadestånd
En man anklagades för våldtäkt, men utredningen lades ner. Foto: Bildbyrån / Pixabay

En man i 50-årsåldern boende i nordöstra Skåne blev under förra våren gripen misstänkt för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Dagen efter häktades han och blev frihetsberövad i totalt sex veckor i väntan på utredning. Häktningen gjordes med restriktioner.

Bara fem månader senare beslutade åklagaren att fallet skulle läggas ner. Det blev aldrig något åtal och misstankarna om både våldtäkt och kvinnofridskränkning skrevs av.

Nu har 50-åringen vänt sig till Justitiekanslern för att få ersättning för tiden då han satt häktad. Totalt 75 000 kronor vill han ha, varav ungefär hälften för lidande och hälften för förlorad arbetsinkomst.

Nu har myndigheten tagit ett beslut och höjer beloppet för lidandet. Summan för ersättningen landar på totalt 84 000 kronor till mannen. De har följt praxisen för hur stora belopp som brukar betalas ut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person till sjukhus efter villabrand

(Uppdaterad 16.51) Polisen utreder om det finns någon misstanke om brott eller inte.

Magnus Jansson

Kl.16:11, 19 mars, 2018

En person till sjukhus efter villabrand
Foto: Arkiv

På måndagseftermiddagen vid 16-tiden fick räddningstjänsten in uppgifter om en villabrand på Köpmannagatan i Åhus. Det visade sig dock vara fel ort.

– Det står i händelserapporten att räddningstjänsten fick fel adress initialt. Det är Köpmannagatan i Broby det handlar om och vi är på plats tillsammans med räddningstjänst och ambulans, säger Richard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral, vid 16.35-tiden.

Tidiga larmuppgifter meddelade att det brann med öppen låga på platsen. Vid 16.35-tiden konstaterade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Polisen meddelade att två personer befann sig i villan, varav en av personerna fick föras till sjukhus.

De materiella skadorna är okända. Det är heller inte fastställt om det finns någon misstanke om brott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken

(Uppdaterad 15.36) Ett spårfel orsakade problem.

Mia Martelleur

Kl.13:53, 19 mars, 2018

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken
Foto: Arkiv.

På måndagen var det förseningar i tågtrafiken på sträckan mellan Kristianstad och Karlskrona, meddelar Trafikverket. Orsaken var ett växelfel mellan Sölvesborg och Mörrum och inledningsvis fanns ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat.

De stationer som kunde påverkas av felet var: Kristianstad, Bräkne-Hoby, Bromölla, Fjälkinge, Karlshamn, Mörrum, Ronneby, Sölvesborg och Karlskrona. Under eftermiddagen var felet åtgärdat, meddelade Trafikverket.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rattfull orsakade olycka på E22

Strax före 13.00 inträffade en olycka på E22.

Mia Martelleur

Kl.13:32, 19 mars, 2018

Rattfull orsakade olycka på E22
Foto: Bildbyrån

Vid 12.55 larmades polisen till en trafikolycka på E22 i höjd med Fjälkinge. Enligt polisen rörde det sig om en personbil som hade kört in i mitträcket i östergående riktning. Olyckan inträffade i närheten av Ekohallen.

Trafikverket meddelade snabbt att vägen stängdes av på grund av olyckan. Med vid 14.00 var den åter öppen för trafik.

Polis larmades till platsen för kontroll. När de kontrollerade föraren, en 58-årig man, visade det sig att han blåste positivt i polisens sållningsinstrument.

Föraren omhändertogs för vidare provtagning och misstänks nu för rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: 19-åring begärs häktad efter mordförsöket

En 19-årig man begärs nu häktad efter mordförsöket på Pressbyrån.

Henrik Nordell

Kl.13:07, 19 mars, 2018

JUST NU: 19-åring begärs häktad efter mordförsöket
En 19-årig man häktas efter mordförsöket.

På torsdagen strax innan klockan 20.00 blev en två personer skadade efter ett bråk på Pressbyrån vid centralstationen i Kristianstad. Minst en av dem fördes lindrig skadad efter en knivskärning till sjukhuset. En timme senare greps en 19-årig man misstänkt för mordförsök.

Den misstänkta gärningsmannen begärs nu häktad av åklagaren. Det uppger Kristianstadsbladet. Han har suttit frihetsberövad sedan i torsdags kväll. I eftermiddag hålls förhandlingarna, där tingsrätten kan ta beslutet att låta mannen sitta ytterligare  två veckor i häkte.

LÄS MER: EXTRA: Här är det senaste om mordförsöket på Pressbyrån

Mordförsöket kan ha fångats på film via övervakningskameror. I helgen fick polisen ut och sökte vittnen till händelsen. Det vill säga alla som varit i närheten av stationen vid 20-tiden på torsdagen. Två personer ska ha varit på Pressbyrån ungefär samtidigt och de vill polisen komma i kontakt med.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng