Bekväm KFC-seger i Skånederbyt | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Bekväm KFC-seger i Skånederbyt

Kristianstad FC var starkast i Skånederbyt mot Ängelholms FF. Till slut vann KFC med bekväma 3-0. ”De har inte speciellt många chanser och vi sätter våra, så det var väl en bra genomförd match”, säger tvåmålsskytten Emil Åberg.

Robert Rosén

Kl.20:59, 19 juni, 2017

Bekväm KFC-seger i Skånederbyt
Kristianstad FC var starkast i Skånederbyt mot Ängelholm. Foto: Robert Rosén.

Efter två raka förluster är Kristianstad FC tillbaka på vinnarspåret. Gästande Ängelholms FF, som har häng på en kvalplats till Superettan, hade nämligen inget att sätta emot på Kristianstads IP under måndagskvällen. Istället kunde Kristianstad FC till slut knipa en 3-0-seger, sedan man gått till halvtidsvila med 1-0 i bagaget.

Redan efter nio minuters spel spräckte hemmalaget Ängelholm-målvakten Linus Müllers nolla. Efter ett fint samspel mellan Nahom Girmai och Fredrik Widlund på vänsterkanten kom bollen fram till Andreas Grahm. Anfallaren slog därefter bollen mellan ÄFF-försvaret, där forwardskollegan Emil Åberg kom fri. Åberg gjorde sedan inget misstag, utan rundade Linus Müller och la in 1-0.

– Bra pass av Grahm och bra löpning av mig. Så det var härligt att den gick in, säger Emil Åberg om ledningsmålet.

Kort efter ledningsmålet blev hemmalaget, enligt egen utsago, även berövade på en straff. Det sedan Elias Johansson kommit väldigt sent in i en duell med Andreas Grahm, som dock blev stående.

– Första 20-25 är bra. Där har vi energi och får ett mål. Sen har vi en solklar straff, som han blundar för. De säger att man ska stå upp i alla situationer, men när man gör det får man ju ingenting. Så det är ju idioti att stå. Det kan inte bli mer solklart ju, säger KFC-tränaren Jocke Persson.

I den 53:e matchminuten fick Andreas Grahm sedan ett gyllene läge att utöka Kristianstad-ledningen – sedan Oliver Ekroth tryckts ner vid en hörna och hemmalaget tilldelats en straff. Linus Müller i Ängelholm-målet var dock bra med och räddade straffen från Grahm.

Hemmalaget skulle dock revanschera sig, och till slut ta en bekväm seger. I den 76:e minuten gjorde Nahom Girmai 2-0, då han vackert placerade in en frispark i Müllers högra hörn. Kort därpå, i den 79:e minuten, kunde Emil Åberg fastställa slutresultatet till 3-0. Det sedan han tagit emot en lång boll från Saikou Jawneh, fintat bort ÄFF-försvararen och sedan petat in bollen.

– Fram till 2-0-målet är vi lite för ängsliga och kan inte riktigt värdera när vi ska ta ner bollen och när vi ska tjonga bollen. Så det blir lite väl mycket tjong-tjong, men det kan man skita i en sån här dag. Utan det viktigaste var att vi visade den moralen och kämparglöden. Vi möter ju ändå ett lag som tagit 17 poäng, så nånstans gjorde vi nånting bra ju, säger Jocke Persson.

Segern innebär att Kristianstad FC lyfter över nedflyttningsstrecket, då man passerar såväl IK Oddevold som Assyriska BK i tabellens nedre regioner.

– Det viktigaste är att vi sätter Qviding-matchen här, som är oerhört viktig för oss. Om vi ska ha en möjlighet att kvittera ut en ok vår krävs det rätt mycket poäng här på slutet. Så det är Qviding-fokus här så fort som möjligt och göra en bra insats där och försöka få med oss alla poäng hem. Det hade varit oerhört viktigt för oss. Att vinna två matcher i sträck är vi inte bortskämda med heller, så det kan vara början till något bra detta, säger Jocke Persson.

FaktaDivision 1 Södra:
Kristianstad FC 3-0 Ängelholms FF
Mål: 1-0 Emil Åberg (9), 2-0 Nahom Girmai (76) och 3-0 Emil Åberg (79).
Varningar:
 Saikou Jawneh (14), Andreas Grahm (62), Oliver Ekroth (66), Nahom Girmai (81) och Niklas Jönsson (82).
Laget: Sixten Mohlin – Martin Rudolfsson, Oliver Ekroth, Bjarni Mark Antonsson, Fredrik Widlund – André Kamp (Erik Eichmüller 85), Niklas Jönsson, Saikou Jawneh (Anton Bloom 83), Nahom Girmai – Emil Åberg, Andreas Grahm (Omar Dampha 86).
Publik: 392, Kristianstads IP
Tabell: Här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad FC – Lunds BK

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Riktar kritik mot offensiven – efter premiärens stora antiklimax.

André Eriksson

Kl.19:24, 14 april, 2018

Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”
Jesper Modig. Foto: Bildbyrån

Kristianstad FC:s nya lagkapten Jesper Modig skickade en stenhård bredsida i midjehöjd till gamla laget Lunds BK inför lördagens derbydrabbning.

När 23-åringen ombads tippa matchen för klubbens hemsida slog han till med det kaxiga slutresultatet 6–0 till KFC.

LÄS MER: KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Men det var Lunds BK som fick det sista ordet – minst sagt.

Inför 1 518 åskådare på nya arenan snodde nykomlingen med sig alla tre poängen hem.

Efter slutsignalen låg Jesper Modig kvar en lång stund på planen och begravde huvudet i tröjan.

– Det är mycket som snurrar i skallen just nu, säger han.

– Framför allt är jag besviken. Vi har byggt en ny arena, det kommer en massa folk och det blir en stor press. Den pressen måste man älska som fotbollsspelare, men tyvärr lever vi inte upp till förväntningarna i dag.

Hur känns det att åka på en sån här nit mot just Lunds BK?
– Det är bara att gratulera dem. De gör en bra match och tar tre poäng. Jag kan inte klandra dem.

Två matcher – och två förluster mot två nykomlingar. Hur långt känner du att ni har kommit med lagbygget efter en orolig vinter?
– Det har varit en orolig vinter, men det hade varit värre om ingenting hade funkat och vi hade förlorat med 0–7, säger Jesper Modig.

– Vi tränar varje dag och kommer träna varje dag även i fortsättningen. Vi vet vad vi ska jobba på och vi kommer att jobba på det. Detta är de spelarna vi har och får göra det bästa av det.

Vad behöver ni jobba på?
– Jag tycker vi ska försöka göra mål. Tråkigt svar men sån är fotbollen. Gör man fler mål än motståndaren så vinner man. Defensivt ser det bra ut – men offensivt finns det att jobba på.

Nästa KFC-match är återigen på hemmaplan. Och dessutom ett nytt Skånederby. Ängelholms FF kommer på besök måndagen den 23 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten

Stora besvikelsen: "Jag är ledsen för Kristianstad och alla fans"

André Eriksson

Kl.19:04, 14 april, 2018

KFC chockat – nykomlingen förstörde premiärfesten
Andréas Grahm gick mållös ur lördagens derbymatch mot Lunds BK. Foto: Bildbyrån

Det var upplagt för en häftig premiär för Kristianstad FC på nya Kristianstad fotbollsarena.

Med 1 518 potentiella fans på läktaren skulle laget vinna över stadens fotbollsälskare och få dem att bli flitiga besökare även i framtiden.

LÄS MER: Kaptenens bedrövelse: ”Mycket som snurrar i skallen”

Då kom nykomlingen Lunds BK och sabbade allt. Skånekonkurrenten stängde ner KFC fullständigt och smet till slut hem med en 0–1-seger efter en riktig ”smash and grab”.

Målet kom till efter ett lång inkast i mitten av den andra halvleken.

Serdar Dayat skakade på huvudet efteråt.

– Jag vet inte vad mer vi ska göra, suckade KFC-tränaren och fortsatte:

– Vi visste att de skulle spela långbollar. Och vi visste att de vara farliga på fasta situationer. De gjorde mål på ett precis likadant sätt som mot Mjällby i en vänskapsmatch.

Kristianstad FC flyttade fram alla sina offensiva pjäser och bytte in offensiva spelare i jakt på ett kvitteringsmål. Man skickade långboll efter långboll in i boxen – utan resultat.

Närmast kom Fernando Moreyra och Andréas Grahm efter en bisarr trippelchans. Först sköt Moreyra i stolpen. Bollen studsade ut till Grahm, som sköt i ribban – och sedan nickade Moreyra i ribban på nästa retur.

– När bollen kommer in i boxen måste vi vara hungriga. Vi måste vara mer vakna, säger Serdar Dayat.

Det massiva KFC-trycket gav aldrig utdelning.

Premiärfesten på den nya arenan slutade med ett riktigt antiklimax.

– Jag är ledsen för Kristianstad och för alla fans som kom hit i dag, säger Serdar Dayat – och slår ut med armarna:

– Om ni vill peka ut en skyldig så skriv ”Serdar Dayat”. Jag tar på mig det.

KFC har inlett säsongen med två derbyförluster mot två nykomlingar – och det går inte säga annat än att laget har fått en mardrömsstart på 2018.

Serdar Dayat menar dock att det kommer se bättre ut ju längre säsongen lider.

– Men bli inte förvånade om det är en ny startelva i nästa match, säger han.

FaktaDivision 1 södra, omgång 2
Kristianstad FC–Lunds BK 0–1 (0–0)
Målen: 0–1 (57) Martin Overgaard.
Varningar, KFC: Niklas Jönsson.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstad FC: Joel Hallgren (mv) – Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Jesper Modig (K), Fernando Moreyra – André Kamp (ut 85), Emamnuel Okine, Niklas Jönsson (ut 82), Maximaliano Cabana (ut 64) – Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Ersättare: Yonathan Getachew (in 64), Almir Taletovic (in 82), Mohammed Ali Rubi Kweder (85).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KDFF – VITTSJÖ

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären

Historiska premiärmatchen på nya arenan lockade storpublik.

André Eriksson

Kl.15:28, 14 april, 2018

Derbyspöket lever för KDFF – kryssade i premiären
Foto: Bildbyrån

Den historiska premiärmatchen mellan Kristianstads DFF och Vittsjö GIK lockade storpublik (1 518 åskådare) till nya Kristianstad fotbollsarena.

Och det såg ut att bli en rejäl fotbollsfest. KDFF inledde klart vassast och skapade flera heta målchanser.

Hemmalaget tog också ledningen med 1–0 genom Therese Ivarsson – den stekhete mittbacken som gjorde hattrick i genrepet mot IFK Kalmar.

1–0 stod sig fram till paus. Därefter skulle en riktig kalldusch komma för KDFF.

Den andra halvleken hade inte ens varat en minut när gästernas stjärnvärvning Michelle de Jongh slog till med en halvvolley från 25 meter.

Bollen dök över Mia Olsson och blev en riktig delikatess. 1–1.

Matchen böljade fram och tillbaka och de båda lagen bjöds på stora lägen att göra mål – men effektiviteten lyste med sin frånvaro och matchen slutade 1–1.

Därmed lever derbyspöket för Kristianstads DFF.

Det brandgula laget har inte slagit sin Skånerival sedan den 26 juli 2015, vilket betyder sex raka derbyn mot Vittsjö utan seger.

Anmärkningsvärd statistik är också att inte en av de senaste sex mötena har slutat med fler än två gjorda mål.

– Det är ingen välspelad match, men det sällan premiärer och det är sällan derbyn, konstaterade Vittsjötränaren Thomas Mårtensson efteråt.

– Det känns bittert just nu. Ledningen i halvlek var rättvis, men vi går ut i andra halvlek och gör ett ovanligt misstag i vårt presspel. Då straffar de oss direkt med ett väldigt snyggt mål och det blir lite extra premiärnerver när vi får 1–1 emot oss så tidigt i andra halvlek, säger KDFF:s tränare Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir.

Therese Ivarsson blev historisk första målskytt på den nya arenan.

– Det känns bra, säger hon.

FaktaDamallsvenskan, omgång 1
Kristianstads DFF–Vittsjö GIK 1–1 (1–0) 
Målen: 1–0 (36) Therese Ivarsson, 1–1 (46) Michelle de Jongh.
Publik: 1 518 åskådare.

Kristianstads DFF (4–3–3): Mia Olsson (mv) – Josefine Rybrink, Therese Ivarsson, Sif Atladottir, Mia Carlsson (ut 80) – Rita Chikwelu, Becky Edwards, Alice Nilsson – Hanna Sandström (ut 68), Ogonna Chukwudi (ut 87), Amanda Edgren.
Ersättare: Evelina Duljan (in 68), Kajsa Törnkvist (in 80), Tine Schryvers (in 87).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilsminne IF - Kristianstad FC

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen

Kristianstad FC blev utan poäng i premiären.

Robert Rosén

Kl.15:59, 7 april, 2018

Premiärsmäll för KFC – föll mot nykomlingen
Robin Eliasson Hofsö sänkte Kristianstad FC. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån.

Kristianstad FC fick en riktig kalldusch i premiären av Söderettan. Bara tre minuter in på matchen tog nykomlingen Eskilsminne IF ledningen. Efter en hörna tryckte nämligen Mathias Unkuri in 1-0 till hemmalaget.

Ledningen höll också i sig länge. Först i den 74:e matchminuten kunde nämligen Kristianstad FC få in den efterlängtade kvitteringen.

LÄS MER: Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”

Nye Maximiliano Cabana lyfte då in en lång frispark. Efter att både Emmanuel Okine och Guido Barreyro avslutat fick KFC en tredje chans, på efterdyningarna av frisparken. Där klev Andréas Grahm fram och tryckte in 1-1-målet med kvarten kvar av matchen.

Det var dock hemmalaget som skulle få det sista ordet. I den 84:e minuten skarvade nämligen inhopparen Robin Eliasson Hofsö in 2-1, efter att tidigare KFC-spelaren Emil Åberg stått för framspelningen.

– Man har inte råd att göra misstag på den här nivån, då straffas man direkt. Vi missar att rensa undan bollen vid det första målet och vid deras andra, så tappar vi boll på mittplan när hela laget är på väg framåt, säger tränaren Serdar Dayat till Kristianstad FC:s webbplats.

I jakten på en kvittering satsade Kristianstad allt mer offensivt, och slängde in den 15-åriga debutanten Sebastian Nanasi i slutminuterna. Bortalaget förmådde dock inte att få in ett 2-2-mål – utan istället kunde Eskilsminne avgå med alla tre poängen.

– Jag tycker att vi ändå gör en ok insats och vi ska väl egentligen vinna den här matchen. Vi skapar chanserna, inte minst i andra halvlek, säger Andréas Grahm.

Nästa match för Kristianstad FC är hemmapremiären mot Lunds BK om en vecka.

FaktaDivision 1 Södra
Eskilsminne IF 2-1 Kristianstad FC

Målen:
1-0 Mathias Unkuri (3), 1-1 Andréas Grahm (74), 2-1 Robin Eliasson Hofsö (84).
Laget: Joel Hallgren - Martin Rudolfsson, Armin Aganovic, Emmanuel Okine (91, Sebastian Nanasi), Fernando Moreyra - Truls Verngren (69, Ahmed Hassan), Niklas Jönsson, Saikou Jawneh (61, André Kamp), Maximiliano Cabana - Andréas Grahm, Guido Barreyro.
Varningar: Eskilsminne: Jesper Lundborg (72). Kristianstad: Maximiliano Cabana (11), Truls Verngren (31) och Guido Barreyro (81).
Publik: 439, Olympiafältet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eskilsminne IF - Kristianstad FC

Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”

I premiären väntar ett motstånd som Kristianstad FC inte haft möjlighet att titta närmare på. ”Det är en stängd box”, säger Serdar Dayat.

Robert Rosén

Kl.09:45, 7 april, 2018

Dålig koll på premiärmotståndet: ”Stängd box”
Eskilsminne IF står för premiärmotståndet för Kristianstads FC:s del. FOTO: Anders Bjurö/Bildbyrån.

Försäsongen är till ända och i eftermiddag vankas det premiär i Division 1 Södra. För Kristianstad FC startar säsongen med ett Skånederby – då man beger sig till Helsingborg för ett möte med Eskilsminne IF.

– Vi har en bortamatch mot en nykomling. Jag tror alla nykomlingar kommer göra allt för att stanna i Division 1. De har dessutom spelat i Division 1 tidigare. De vet hur det fungerar här, säger KFC-tränaren Serdar Dayat.

LÄS MER: KFC har sikte på ny topp fem-placering

Bortsett att Eskilsminne spelat i Division 1 Södra förut, har en tränarduo med fina spelarmeriter och en viss Emil Åberg på topp är dock kunskapen om nykomlingen låg.

– Vi har inte kunnat titta på dem. För schemat har överlappat hela tiden. Då vi var i Turkiet fanns det bara ett tillfälle att se dem, men då kunde vi inte. Av den anledningen tycker jag att första matchen är svår, säger Dayat och lägger kort därpå till:

– Det är en stängd box men kanske är vi också en stängd box för dem. Det kommer bli en fajt mellan två lag som vill ha poäng. De kommer kanske agera lite defensivt i början, vi får se.

Enligt tränaren kommer KFC även få anpassa sig till en något annorlunda plan i premiärmatchen.

– Jag har hört att planerna där inte är som våra. Underlaget är hårdare och mer plastigt. Är det en fördel för dem? Det vet jag inte. Om de har tränat där i många dagar kan det vara det, men jag kan inte säga att det är en fördel för dem eller för oss. Vi får se i morgon.

 

Nykomlingen Eskilsminne IF nådde förra året en andraplats i Division 2 Västra Götaland, via kval knep de sedan en Division 1-plats framför FC Trollhättan.

FaktaEskilsminne IF - Kristianstad FC
När:
14:00
Var: Olympiafältet, Helsingborg
Läget i KFC: På skadelistan återfinns Jesper Modig och Abdullah Hameed. Dessutom avgörs Paulo Ippolitos medverkan beroende på om domaren godkänner det ansiktsskydd som han behöver använda efter att han brutit näsan. Utöver det missar Juan Mendonca matchen då pappersarbetet från Argentina inte är klart än, medan Bjarni Mark Antonsson flyttat hem till Island.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng