Mittfältsveteranen fastnade för Vanneberga | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
BONNAMATCHEN

Mittfältsveteranen fastnade för Vanneberga

Andreas Stjernfeldt har ännu inte firat sin 28:e födelsedag. Trots det är han inne på sin elfte säsong i Vanneberga IF. ”Jag har bara fastnat för allting som har med klubben att göra”, säger mittfältsveteranen.

Robert Rosén

Kl.14:01, 9 juni, 2017

4 bilder
 • Andreas Stjernfeldt är Vanneberga IF:s veteran – trots att han ännu inte fyllt 28. Foto: Robert Rosén.
  Andreas Stjernfeldt är Vanneberga IF:s veteran – trots att han ännu inte fyllt 28. Foto: Robert Rosén.
 • Rinkaby-sonen gör nu sin elfte säsong i Vanneberga. Foto: Robert Rosén.
  Rinkaby-sonen gör nu sin elfte säsong i Vanneberga. Foto: Robert Rosén.
 • Två gånger om har han korats till året spelare i klubben. Foto: Robert Rosén.
  Två gånger om har han korats till året spelare i klubben. Foto: Robert Rosén.
 • Årets upplaga menar Andreas är stark – och han tror på avancemang till femman. Foto: Robert Rosén.
  Årets upplaga menar Andreas är stark – och han tror på avancemang till femman. Foto: Robert Rosén.

Vanneberga IF förlorade under torsdagen seriefinalen mot Yngsjö IF. För en del spelare var det första förlusten i seriesammanhang, sedan flytten till Vanneberga, då klubben var obesegrade fram till gårdagen. En som däremot varit med desto längre och hunnit uppleva både upp- och nedgångar med föreningen är Andreas Stjernfeldt, 27, som är den som varit i klubben längst.

– Inte i själva sexan-laget. Det är ju nån, som Johan Palmehag, som är född i byn. Men han har spelat på rätt många ställen. Så i följd är det jag som varit här längst nu. Det är en rutinerad kille, säger Andreas Stjernfeldt.

LÄS MER: Hattrick bakom segern i seriefinalen

För att hitta Andreas Stjernfeldts gamla övergångspapper får vi backa bandet till skarven mellan 2006 och 2007, då mittfältaren tror att han nu gör sin elfte säsong i klubben. Att Vanneberga överhuvudtaget fick in Stjernfeldt från första början kan de tacka en bror och en gammal lärare för.

– Jag spelade i KFF då. Sen spelade min bror här ute, så jag hängde med på en träning. Min gamla lärare i Rinkaby, Jens Larsson, var tränare då med. Så jag kände han, så det blev att jag stannade här och sen har jag varit här sen dess.

Foto: Robert Rosén

Andreas Stjernfeldt hyllar bland annat planen i Vanneberga. Foto: Robert Rosén.


Vad är då
anledningen till att Andreas Stjernfeldt blivit Vanneberga trogen år efter år? När Rinkaby-sonen ska förklara det hela lyfter han fram flera skäl.

– Jag vet inte.. Jag har bara fastnat för allting som har med klubben att göra. Alltså alla människor, allting runtomkring, föreningen, planen och klubbstugorna. De tar verkligen hand om sitt egna, säger Andreas och fortsätter kort därpå:

– Sen tar de hand om sina spelare. De har badtunna, jacuzzi och försöker göra det så kul som möjligt. Så att så många som möjligt vill spela här. Sen i år med, när vi har ett division 7 och ett division 6-lag, bara det gör ju det mycket roligare. Så det är underbart. Det är fantastiskt här.

Just mattan passar han även på att hylla lite extra.

– Det är den bästa planen jag någonsin spelat på.

Andreas Stjernfeldt. Foto: Robert Rosén.

I mötet med Yngsjö kom årets första förlust. Foto: Robert Rosén.


Under sina år
i Vanneberga IF har Andreas Stjernfeldt hunnit uppleva såväl höga toppar som djupa dalar. Kval till division 4 har varvats med nedre halvan av division 6. 2017 års version har dock inlett serien starkt, och efter elva omgångar parkerar man på andraplats i division 6 östra. Årets upplaga står sig även starkt i ett historiskt perspektiv, enligt Andreas Stjernfeldt.

– Jag tycker vi står oss riktigt bra faktiskt. Vi hade ju nått år där när vi spelade riktigt bra – med gamla legender som Andy Stjernkvist och alla dem. Då gick det ju bra men jag tycker att nu har vi en generationsväxling. Vi har många nya, unga intressanta spelare. Så jag tycker det är helt fantastiskt. Jag tycker faktiskt det är bättre nu.

Hur bra är ni då? Sett till serien?
– Etta eller tvåa. Tycker jag. Det är ju minst kval.

Det blir avancemang då alltså?
– Ja, det blir det.

FaktaNamn: Andreas Stjernfeldt
Ålder: 27, fyller 28 senare i år.
Bor: Rinkaby
Familj: Sambo
Gör: Jobbar på hjälpmedelscentrum som montör.
Klubbar i karriären: Rinkaby GoIF (moderklubb), Viby IF, Kristianstads FF och Vanneberga IF.
Kuriosa: Har två gånger (2010 och 2014) mottagit Sten Jönssons Hederspris, som delat ut till årets spelare i Vanneberga IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HELGRESULTAT: Så gick det för lagen i säsongsstarten

Här är resultaten från helgens matcher i lokalfotbollen.

Robert Rosén

Kl.11:29, 16 april, 2018

HELGRESULTAT: Så gick det för lagen i säsongsstarten
Wä IF är en av föreningarna som har full pott efter två matcher i sexan. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.

Herr

Division 2 Östra Götaland

Nosaby IF 2-1 IFK Berga
Målen: 1-0 Julian Grozdanovski (22), 2-0 Daniel Kardum (44), 2-1 Anton Johnsson (71).
Nosaby har fått en drömstart på division 2-äventyret. I hemmapremiären slogs seriefavoriten Berga tillbaka. Efter två raka segrar toppar Nosaby nu tabellen i tvåan.

Division 4 Östra

Näsby IF 2-3 Rydsgårds AIF
Målen: 1-0 Urim Ahmeti (43), 1-1 Fredrik Månsson (62), 1-2 Hugo Svensson (76), 1-3 Rasmus Ridell (78), 2-3 Urim Ahmeti (84).
Efter premiärsegern fick Näsby se sig hemmaslagna, i första division 4-matchen på Grönevi. På pluskontot kan man notera att Urim Ahmetis målskytte fungerar fint även i fyran, då mål nummer två och tre kom i helgen.

LÄS MER: Stor dramatik när Vanneberga segrade i nykomlingsmötet

Veberöds AIF 2-3 VMA IK
Målen: 0-1 Robin Holmquist (8), 0-2 Alexander Ström (20), 0-3 Robin Holmquist (51), 1-3 Mateusz Wieczorek (69), 2-3 Viktor Rosberg (89).
I den andra division 4-matchen blev slutsiffrorna detsamma, men med en lokal vinnare istället. Säsongens första trea är därmed i hamn även för VMA:s del.

Division 5 Nordöstra

Vanneberga IF 4-2 Edenryds IF
Målen: 1-0 Jonathan Nilsson (8), 1-1 Pontus Abrahamsson (28), 2-1 Johan Kullman (67), 2-2 Henrik Sörensen Larsson (88), 3-2 Johan Olsson (89), 4-2 Johan Olsson (95).
I nykomlingsmötet på Blekevallen var Vanneberga starkast, och inkasserade säsongens första trea. Matchen var även veckans ”Bonnamatch” och det finns därför vidare läsning att finna här samt här.

Yngsjö IF 2-2 Vittskövle IF
Målen: 0-1 Adam Nilsson (10), 1-1 Carl-Hendric Braun (55), 1-2 Adam Nilsson (58), 2-2 Carl-Hendric Braun (84).
Gästande Vittskövle lyckades ta ledningen två gånger om. En viss Carl-Hendric Braun räddade dock nykomlingen Yngsjö två gånger om, och ordnade en pinne för hemmalaget.

Sibbhults IF 1-3 Tosteberga/Nymölla IF
Målen: 0-1 Måns Andersson (35), 0-2 Niklas Tidblad (50), 1-2 Zaher Kalil Inshasi (70), 1-3 Niklas Tidblad (76).
Seriefavoriten har öppnat serien på bästa sätt. I helgen kunde Tosteberga/Nymölla bärga andra raka segern och efter två omgångar toppar de den lokala femman.

Åhus Horna BK 2-7 Åsums BK
Målen: 0-1 Emil Zail (14), 0-2 Visar Maliqi (20), 0-3 Robin Winnberg (34), 0-4 Visar Maliqi (50), 1-4 Albin Sannemo (61), 1-5 Robin Moustafa (68), 1-6 Abdallah Saada (80), 2-6 Tim Wasik (82), 2-7 Robin Moustafa (87).
Åhus HBK har fått en tung start på säsongen. Den nyligen nedflyttade föreningen åkte i helgen på andra raka förlusten. På två matcher står Åhus nu noterade för tolv insläppta mål.

Division 5 Mellersta

Svalövs BK 2-1 Ovesholms IF
Målen: 0-1 Anton Johansson (50), 1-1 Niklas Nielsen (75), 2-1 Elias Svensson (85).
Ett sent segermål gjorde att seriefavoriten Svalöv kunde snuva Ovesholm på sin första poäng. Efter två raka förluster kommer nu nästa poängchans i torsdagens nordostderby mot Bjärnum.

Division 6 Nordöstra

Tollarps IF 2-2 Skepparslövs IF
Målen: 0-1 Petter Sjödahl (20), 0-2 Petter Sjödahl (29), 1-2 Isac Wideström (45), 2-2 Carl Svensson (56).
I premiären firade både Tollarp och Skepparslöv triumfer. När lagen nu ställdes mot varandra blev det delad pott, sedan Tollarp hämtat igen ett 0-2-underläge och säkrat poängen.

Everöds IF 0-1 Wä IF
Målen: 0-1 Zana Mahmud (71).
Skilda världar för Everöd och Wä. Ett mål skiljde lagen åt. Målet innebär dock att Wä står på full pott efter två matcher medan Everöd fortsatt får invänta årets första poäng.

Näsums IF 2-3 Vinnö IF
Målen: 0-1 Johan Andersson (24), 0-2 Henrik Olsson (27), 1-2 Sebastian Andersson (37), 1-3 Henrik Olsson (44), 2-3 Mikael Nilsson (92).
Årets första plump för seriefavoriten är ett faktum. I Näsums hemmapremiär förstörde nämligen Vinnö festen och Claes Magnussons mannar står nu på sex pinnar efter två matcher.

Degeberga GoIF 1-4 Kiaby IF
Målen: 0-1 Johan Pettersson (29), 0-2 Johan Pettersson (44), 0-3 Christian Samuelsson (51), 0-4 Christian Samuelsson (75), 1-4 Självmål (90).
Flera lag må stå på sex poäng efter två omgångar. I topp av tabellen finner vi dock Kiaby. När det gäller division 6 vet Kiaby vad de gör och hade inga problem att städa undan nykomlingen i Degeberga.

Önnestad BoIF 1-2 Viby IF
Målen: 0-1 Mahmoud Hamdan (21), 1-1 Simon Olsson (40), 1-2 Kristoffer Sandström Stenbom (71).
I Önnestad stod säsongens första poäng på spel, för två lag som kom från en varsin premiärförlust. Till slut blev det Viby som tog hand om alla tre poängen, medan Önnestad fortsatt får vänta på sina första.

Division 6 Mellersta

Staffanstorp United FC U 0-4 Linderöds IF
Målen: 0-1 Oskar Fondell (38), 0-2 Oskar Fondell (48), 0-3 Mattias Strandkvist (80), 0-4 Christian Billgren (84).
Mot ungdomarna från Staffanstorp kunde Linderöd till slut inkassera en riktigt storseger. Därmed har klubben fått bästa möjliga start på säsongen, med sex poäng och 9-1 i målskillnad.

Division 7 Nordöstra

IK Kamp 2-1 Gärds Köpinge IF
Målen: 0-1 Dennis Knutsson (64), 1-1 Pär Karlsson (88), 2-1 Robert Hafström (90).
En sen hemmavändning gjorde att Gärds Köpinge snuvades på premiärpoängen. Det kvalaspirerande laget får därmed ta nya tag till hemmapremiären mot Rinkaby kommande helg.

Bjärlövs IF 1-3 Svensköps IF
Målen: Okänt.
Ny säsong med nya tränare och nya spelare. I resultatraden blev det dock ännu en förlust för Bjärlöv, som har några tunga säsonger bakom sig. Kanske kan en efterlängtad poäng komma mot Balsby i helgen?

Vanneberga FF 0-3 Balsby SK
Målen: 0-1 Christopher Yngvesson (60), 0-2 Thomas Persson (80), 0-3 Dan Fribert (86).
Det är mer än 17 år sedan Balsby senast spelade en match i seriesammanhang. I går var det dags igen – och seriespelet inleddes på bästa möjliga vis. Nu toppar de sjuan från start.

Österslövs IS 0-3 IFK Knislinge
Målen: 0-1 Niklas Svennarp (6), 0-2 Felix Nilsson (10), 0-3 Sebastian Johansson (34).
Förra året var de seriekonkurrenter i sexan. Nu är bägge lagen tillbaka i sjuan och seriefavoriten Knislinge gjorde processen kort med Österslöv. Nya tag mot Svensköp, för Österslövs del.

Rinkaby GoIF 3-0 Östra Sönnarslövs IF
Målen: 1-0 Magnus Johansson (5), 2-0 Nuralah Allawirdi (49), 3-0 Per Appelfeldt (80).
Efter ett år som vilande förening är Rinkaby tillbaka i seriespel. Publiken på idrottsplatsen behövde bara vänta fem minuter på första målet och kunde efteråt glädja sig åt en stabil 3-0-seger.

Dam

Division 2 Södra Götaland

DFK Borgeby 09 1-0 Åhus IF
Målen: 1-0 Fanny Johansson (69).
Nykomlingarna från Åhus inledde division 2-säsongen med en 0-1-förlust. Nu gäller det att ta nya tag då seriefavoriten Trelleborgs FF, som även de förlorade premiären, väntar i nästa omgång.

Division 3 Nordöstra

Wä IF 2-2 IFK Osby
Målen: 1-0 Emelie Johnsson (17), 1-1 Sara Nilsson (31), 1-2 Sara Nilsson (35), 2-2 Emelie Johnsson (81).
Två mål från Emelie Johnsson gjorde att Wä kunde få med sig en pinne från premiären. För motståndet stod inte heller vilka som helst, utan ett Osby som ses som FC Hessleholms största utmanare i toppen.

Önnestad BoIF 1-1 Hanaskogs IS/IFK Knislinge
Målen: 0-1 Elisabeth Pragner (19), 1-1 Moa Lovén (59).
Efter fjolårets serieseger är Önnestad nya i trean. Från premiären kunde de till slut också få med sig en pinne, sedan Moa Lovén hemmapubliken med sin kvittering efter en timmes spel.

Division 3 Sydöstra

Wollsjö AIF 7-1 Vittskövle IF
Målen: 1-0 Kajsa Thörneby (15), 2-0 Emma Nielsen Andersson (27), 3-0 Sanne Christiansen (30), 4-0 Tilde Dagner (32), 5-0 Lina Thörneby (48), 5-1 Frida Andersson (59), 6-1 Anna Knutsson Månsson (79), 7-1 Nina Maack (89).
Ett bryskt uppvaknande för Vittskövle. Nykomlingen fick nämligen en ren och skär mardrömsstart på säsongen, mot ett Wollsjö som hade avgjort det här redan i halvtid.

Division 4 Nordöstra

Hörja IF 0-4 Gärds Köpinge IF
Målen: 0-1 Emelie Lundin (14), 0-2 Matilda Rask Olsson (38), 0-3 Matilda Rask Olsson (83), 0-4 Susanne Haggren (86).
Mot fjolårets strykgäng, Hörja, hade Gärds Köpinge till slut inga problem att knipa tre poäng. Trots en utvisning redan efter 23 minuter kunde ett decimerat Gärds Köpinge bärga en 4-0-seger.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BONNAMATCHEN

Landslagsmannen som håller igång i femman

Han är landslagsman i innebandy – och division 5-spelare i fotboll. ”Jag kan inte hålla mig härifrån”, säger 22-åringen.

Robert Rosén

Kl.12:03, 14 april, 2018

Landslagsmannen som håller igång i femman
På fotbollsplanen håller Jonathan Nilsson till ute på kanten. FOTO: Robert Rosén.

Efter två omgångar av Division 5 Nordöstra står Jonathan Nilsson, 22, på två mål. När Vanneberga IF besegrade Edenryds IF med 4-2 nickade nämligen ytterspringaren in en hörna.

– Högt upp var jag. Lika högt upp som Ronaldo tror jag, och knoppade in den, skämtade han efter matchen.

LÄS MER: Stor dramatik när Vanneberga segrade i nykomlingsmötet

Om namnet känns igen kan det alltså vara från ett matchreferat från en Vanneberga-match. Mer troligt är att det är från innebandyns värld. Vid sidan av att spela division 5-fotboll med Vanneberga är Jonathan Nilsson nämligen individuell poängkung i FC Helsingborg.

I vintras kom också landslagsdebuten, men när innebandysäsongen nu är över är Jonathan Nilsson tillbaka på fotbollsplanen.

– Det är kul. Jag kan inte hålla mig härifrån, säger 22-åringen.

Hur länge har du hållit igång nu?
– Ingenting.

Det har bara varit de här två matcherna?
– Ja

Hur ser det ut framöver?
– Ingen aning. Jag bor i Helsingborg som sagt, så jag kommer bara hem och spelar då och då, när jag kan. Jag har ärligt talat ingen aning. Vi tar det vecka för vecka och ser vad som händer. Det är inget bestämt.

Jonathan Nilsson med en passning.

Mot Edenryd noterades Jonathan Nilsson för årets andra mål.


Att den målfarlige
yttern fortsatt håller igång i Vanneberga har att göra med de lagkamrater som återfinns i byaföreningen.

– Alla mina kompisar är här och vi är ett jävligt gött gäng. Det är kul att komma hit varje gång. Det är väl därför man gör det också. Jag hade kommit hit oavsett om jag spelat eller ej.

Hur länge har du spelat i Vanneberga nu?
– Ett par säsonger har jag varit här. Jag spelar mer eller mindre. Väldigt lite just nu.

I höstas fick Jonathan Nilsson och hans lagkamrater fira seriesegern – sedan de på övertid i sista omgången besegrat Yngsjö IF. Fyra år efter degraderingen från division 5 kunde Vanneberga till slut åter ta klivet upp.

– Vi är ett gött gäng. Vi är jävigt tajta allihopa och är jävligt många på träningarna. Då är det kul vara här. Det är många som kommer och det ger utdelning.

Med en bas i Helsingborg är det naturligt att 22-åringen inte har full koll på årets motstånd. Att Vanneberga skulle löpa någon risk för att åter halka ner i sexan ser han dock inte.

– Jag vet vad vi kan men har ingen koll på serien överlag annars. Gör vi det vi kan så är det minst mitten, det vet jag att vi har kapacitet till, säger landslagsmannen och Vanneberga-spelaren bestämt.

FaktaJonathan Nilsson:
Ålder:
22. Fyller 23 i juli.
Bor: Helsingborg.
Familj: Sambo. Mamma, pappa, lillasyster och lillebror.
Gör: Montör och innebandyspelare.
Klubbar: Fjälkinge IF (moderklubb), Ifö/Bromölla IF och Vanneberga IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BONNAMATCHEN

Stor dramatik när Vanneberga segrade i nykomlingsmötet

Intensiva slutminuter när Vanneberga bärgade årets första trea. ”Jag tycker vi är mycket bättre än de genom hela matchen”, säger Vanneberga-mittfältaren.

Robert Rosén

Kl.21:48, 13 april, 2018

Stor dramatik när Vanneberga segrade i nykomlingsmötet
Vanneberga-jubel efter 4-2-målet och spiken i kistan. FOTO: Robert Rosén.

Förra året tampades Vanneberga IF och Edenryds IF i toppen av sexan – och lyckades bägge ta sig upp i Division 5 Nordöstra. När de bägge nykomlingarna stötte samman på Blekevallen under fredagskvällen bjöds det på känslor, dramatik och mål.

Redan efter sju minuters spel kunde högermittfältaren Jonathan Nilsson ge Vanneberga ledningen.

LÄS MER: Här är samtliga bonnamatcher 2017

– Högt upp var jag. Lika högt upp som Ronaldo tror jag, och knoppade in den, skojar målskytten, och lägger mer seriöst till:

– Jag får till det bra där. Får hoppa upp rätt ostört och nicka in den. Det är skönt.

En Edenryd-kvittering efter knappa halvtimmen följde. Den andra halvleken öppnade sedan intensivt, men det dröjde till den 67:e minuten innan ett mål skulle komma. Vanneberga-mittbacken Johan Kullman blev då serverad bollen och gjorde inget misstag, utan kunde behärskat rulla in 2-1.

Det var ett resultat som länge stod sig – men de sista minuterna bjöd på svängningar. Dramatiken tog till sin start när Edenryds Pontus Abrahamsson drog på sig sitt andra gula kort, då han stått för en eftersläng efter det att Edenryd(!) blivit tilldelade en frispark.

I situationen som följde frisparken orsakade Vanneberga-försvaret en straff och när klockan tickade upp på 88 minuter kunde Henrik Sörensen Larsson förvalta straffen till 2-2.

– Det är tungt för jag tycker vi är mycket bättre än de genom hela matchen, även om vi inte får till något vettigt som så. Sen får de en tveksam straff i slutminuterna och det känns väl lite typiskt oss just nu, säger Jonathan Nilsson.

Varken publik eller spelare hann dock knappt hämta andan. I anfallet som följde avsparken kunde nämligen Johan Olsson åter ge Vanneberga ledningen, då han stötte in 3-2 på en retur.

– Det är skönt att vi kan rulla in två efter det.

Hur går tankarna när de rullarna in 2-2?
– Jag vet inte om jag hinner tänka nåt ens. Det går snabbt sen när Johan rullar in den. Det är fint. Han är farlig när han kliver in där

Smällarna blev alltfler och domare Zen Al-Hammadi fick gång på gång plocka fram det gula kortet, mot Edenryd-spelarna. Istället för en tredje kvittering kunde Johan Olsson punktera slutresultatet till 4-2. I den 94:e minuten snappade han nämligen upp en misslyckad tillbakapassning och lirkade in bollen i nät.

– Vi var värda mer poäng i premiären också, så det var skönt att ta en trea här i dag. Kanske lite extra gött med hur det slutade. Det är fint.

Ett slaget Edenryds IF fick därefter syna en andra utvisning, varpå slutsignalen gick och Vanneberga IF kunde jubla över säsongens första seger.

Vanneberga-segern innebär att båda nykomlingarna har tre poäng efter två matcher.

FaktaBetygsättning av Vanneberga IF 4-2 Edenryds IF
Betygen delas ut enligt skalan 1-5. Där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är mycket bra och 5 är världsklass – med lokalfotbollens mått mätt.

Spelet – 4
Kvalitén var inte den bästa, det ska vi vara ärliga med att säga. Det var dock en småhärlig fredagsunderhållning. Fram till slutminuterna det vill säga. Då blixtrade matchen till ordentligt. Målchanser. Hetta. Känslor. Den intensiva avslutningen var vad åskådarna hade på näthinnan när de lämnade Blekevallen.

Planen – 2
Den långa vintern har varit hård mot naturgräsplanerna, inkulderat idylliska Blekevallen. Ett gropigt underlag gjorde att farliga studsar uppstod gång på gång och passningarna gick ibland nästan upp och ner. Naturen spelade helt enkelt idrottsplatsen ett spratt. Farligt nära en etta.

Programbladet – 4
Kort men informativt. Uppdaterad tabell, dagens matcher, domare, laguppställningar och tränarsnack fanns allt med. Inte långt ifrån full pott, men det lilla extra saknas trots allt. Dock ett stort plus i kanten för program- och informationsbladet för 2018, där ligger Vanneberga IF onekligen i framkant.

Korven – 2
En fin smak som är förtjänt av ett högre betyg, vilken den fick i fjol. Åtminstone undertecknads korv hade dock några minuter för länge på grillen, vilket gör att betyget stannar vid godkänt. En bränd smak tog över alltför mycket. Tillbehören? Två sorters senap är alltid bra.

Matchens lirare – Johan Olsson, Vanneberga IF
Inhopparen som blev matchvinnare. Sett till matchminuter och löpmeter fanns det andra som var mer förtjänta av utmärkelsen. Två gånger om fanns dock Johan Olsson på rätt plats, och kunde göra sina måltjuvsmål. I slutändan var det skillnaden mellan ett kryss och en hemmaseger.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 2 Södra Götaland

Mycket nytt i uppflyttat Åhus IF

Spelaromsättningen har varit stor hos nykomlingen. ”På pappret har vi ett bra lag men det ska bli en enhet som fungerar också”, säger tränaren.

Robert Rosén

Kl.15:51, 12 april, 2018

Mycket nytt i uppflyttat Åhus IF
Skyttedrottningen Therese Wallin, f.d. Carlsson, och hennes Åhus är nykomlingar i division 2. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.

I den sista omgången av damfyran 2016 stod det klart att Gärds Köpinge IF knep andraplatsen framför näsan på Åhus IF. För andra året i rad blev det en snöplig tredjeplats, för andra året i rad missade Åhus uppflyttningen med minsta möjliga marginal.

Sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Uppflyttningen kom ändå, sedan Åhus IF blivit tilldelade en friplats, och av bara farten vann föreningen damtrean som nykomlingar. Nu är Åhus helt plötsligt uppe i tvåan.

LÄS MER: Damfotbollen blomstrar i Åhus

– Det har varit en bra resa. Vi har jobbat med fotbollen i tre år nu och det känns som en bra resa, säger tränaren Fredrik Olsson inför helgens seriestart av Division 2 Södra Götaland.

Är ni redo för division 2 nu?
– Så redo man kan va, men det vet man ju inte riktigt. Det känns som att vi ganska redo. Sen ska man inte glömma att vi fortfarande är ett division 3-lag, vi har inte spelat en enda match i division 2. Det känns som att vi jobbat på bra i vinter, varit gott om folk på träningarna och är ett härligt gäng. Det känns som att vi är bra förberedda.

För Åhus del blir det en säsong med betydligt längre resor än i fjol. Från att ha spelat i en lokal serie är Näsums IF nu den enda derbykonkurrenten. De stora favoriterna tror Fredrik Olsson istället huserar i södra respektive västra Skåne.

Kullabygden vann ju den andra tvåan i fjol. Det var en bra serie där Kullabygden var det bästa laget, men nu har de begärt sig ner i tvåan igen. Sen satsar ju Trelleborgs FF uppåt, så jag förutsätter att de har ett bra gäng på pappret. De två ser jag väl som favoriter, utifrån min bedömning.

Vad har ni för målsättning eller ambition inför säsongen?
– Min målsättning att alltid att jobba med fotbollen och utveckla fotbollen. I förlängningen är det den som tar oss nånstans. Varje år säger jag att vi ska jobba med fotbollen, så att den är på plats när du kommer till nästa serie.

– Sen är det också en målsättning att få gruppen i år, då vi har några nya i år, som det så ofta är nuförtiden. Att få det att bli en fungerande enhet är en utmaning och viktigt att ta tag i. På pappret har vi ett bra lag men det ska bli en enhet som fungerar också.

– Placeringsmässigt ska vi försöka ha fler lag bakom oss än framför oss. Så kan jag väl säga.

Aktiviteten på spelarsidan har varit stor i Åhus IF i sommar. Sju spelare har lämnat föreningen, däribland jättetalangen Saga Jontoft, medan inte mindre än tolv nyförvärv räknas in. Bland de nya spelarna kan Fredrik Olsson och hans gäng glädja sig åt välbehövlig rutin från Kristianstads DFF och Glimåkra IF.

– Vi har både spetsat och breddat truppen tycker jag. Det var väsentligt. Det är fler matcher och också tuffare matcher, så det känns som att vi behövde det. Jag är mycket nöjd med spelarna som valt att komma till oss, även om vi tappade några ess också.

Premiären i Division 2 Södra Götaland tar plats på söndag. Åhus gästar då en annan nykomling – nämligen DFK Borgeby 09.

FaktaDivision 2 Södra Götaland:
Åhus IF
Tränare Fredrik Olsson
IN: Ida Sandin (Fjälkinge IF), Ida Trygg (Kristianstads DFF U19), Matilda Andersson (Wä IF), Maria Schön (Gärds Köpinge IF), Elin Almroth (Kristianstads DFF U19), Sofia Fehne (Comeback), Diellza Mustafa (Kristianstads DFF), Zinett Fritzon (Östanå Bruks IF), Emilia Johansson (Kristianstads DFF U19), Tina Rickardsson (Wä IF), Josefine Mårtensson (Glimåkra IF) och Desireé Tittanen (Glimåkra IF).
UT: Saga Jontoft (Kristianstads DFF), Louise Jarl Bergqvist (Kristianstads DFF U19), Amanda Wennström (Flyttat), Elin Johansson (Slutat), Maja Bergh (Slutat), Vicky Sand (Slutat) och Moa Olsson (Återvänt till Kristianstads DFF efter utlåning).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 3

Lokala division 3-lagen siktar på nytt kontrakt

I Vittskövle, Vä och Önnestad är siktet inställt på nytt kontrakt.

Robert Rosén

Kl.17:07, 11 april, 2018

Lokala division 3-lagen siktar på nytt kontrakt
Vittskövle IF (bilden) är liksom Önnestad BoIF nykomlingar i trean. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.

Efter en tuff vinter kan division 3-lagen nu äntligen blicka framemot seriestarten. I helgen är det nämligen säsongsstart för såväl Division 3 Nordöstra som Division 3 Sydöstra.

Vittskövle IF placerades in i den sydöstra trean och blir således utan kommunderby under säsongen. Någonting som tränaren Stefan Isaksson dock väljer att se positivt på.

LÄS MER: Struliga försäsonger för division 4-klubbarna

– Känner egentligen inte till ett enda lag, bra som dåligt, vilket man kan säg är rätt så skönt. Det innebär samtidigt att ingen har förutfattade meningar om att de är bra, de ska vi ta och så vidare. Vi går in helt nollade. Det tycker väl vi tränare om och även spelarna gillar det. Det är väl positivt, summerar Vittskövle-tränaren.

En seriefavorit kan tränaren däremot plocka fram.

– Har hört att Sjöbo ska väl vara lite favoriter, om jag förstått det rätt. De är tydligen riktigt bra. Jag har ju pejlat läget lite men därifrån till verkligheten kan det vara rätt långt ibland, säger Stefan Isaksson.

Frida Andersson flankerad av Clara Bergdahl. Foto: Robert Rosén

Vittskövle hamnade i den sydöstra trean. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.


För Vittskövles del
handlar det som nykomling att säkra nytt kontrakt.

– Man vill stanna kvar i alla fall. Sen är det mycket annat som spelar in. Materialet ska vara helt och man ska ha kraft hela säsongen. Vi har ju ett rätt så ungt lag och det är alltid svårt att veta. Sen ställer det till det lite när vi inte känner till de där nere. Det är spännande, riktigt spännande.

I den nordöstra trean återfinns i sin tur såväl Wä IF som nykomlingen Önnestad BoIF.

– Det är härligt. Det har ju varit en väldigt annorlunda försäsong. Med skånska mått mätt har det varit en hård vinter, vilket inneburit inställda träningar och hårda träningar. Nu tittar våren fram och det är seriestart. Det kan ju inte bli bättre, säger den nytillträdde Önnestad-tränaren Christian Falk.

Några topplaceringar förväntar sig dock inte föreningarna, som bägge har siktet inställt på att förnya division 3-kontrakten.

– Jag har ett rätt så ungt lag. Duktiga tjejer. Vi har en inre målsättning såklart, men utåt sett är vi ganska ödmjuka. Hoppas att vi ska kunna prestera så bra som möjligt i varje match och verkligen försöka spela fotboll. Sen hoppas jag att vi kan ligga hyggligt till i tabellen. På säker mark i alla fall. Det är en bra målsättning, säger Mats Grönblad, som är ny tränare i Wä IF.

Wä-spelarna firar kvitteringen. Foto: Robert Rosén.

Wä IF ställer återigen ett ungt lag på benen. FOTO: Robert Rosén/Arkiv.


Christian Falk:

– Jag tycker detta laget gjorde en jättestark säsong i division 4 och nu är de nykomlingar i division 3. Det gäller att ha tillräckligt många lag bakom sig, för att stanna kvar i serien. Viktigast är ändå att utveckla spelet och spelarna, för att ta klivet och bli ett etablerat division 3-lag. Vi ska kunna ha några lag bakom oss och siktar givetvis på att stanna kvar.

I tabellens topp tror tränarkollegorna att FC Hessleholm kommer återfinnas.

– Jag är ny inom damfotbollen och har inte riktigt koll på motståndarna. Det kan vara en fördel också. Men känslan är att Hessleholm kan ligga bra till, säger Mats Grönblad.

Desto mer säker på en Hessleholm-seger är Christian Falk.

– Vinner inte Hessleholm serien bjuder jag på en Thailandsresa i december. Så säker är jag på den seriesegern.

FaktaDivision 3 Nordöstra
Wä IF

Tränare Mats Grönblad
In: Moa Raftmark (Åsums BK), Lisabeht Raftmark (Åsums BK), Sanna Andersson (Ovesholms IF) och Martina Valentinsson (Ovesholms IF).
Ut: Emma Ivarsson (Röke IF), Matilda Andersson (Åhus IF), Ida Malmström (Hjärsås/Värestorps IF), Thea Eriksson (Hjärsås/Värestorps IF), Tina Rickardsson (Åhus IF) och Amanda Alborn Lilja (Gärds Köpinge IF).

Önnestad BoIF
Tränare Christian Falk
In: Alisia Pahlmark (Kristianstads DFF U19), Alexandra Ericsson (Gualövs GoIF), Moa Andersson (Gualövs GoIF), Emma Rapp (Fjälkinge IF) och Rebecka Lindroth (FC Hessleholm).
Ut: Elina Dahlberg (Oklart, nära Wä IF).

Division 3 Sydöstra
Vittsköve IF

Tränare Stefan Isaksson
In: Lyft upp F04-spelare.
Ut: -

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng