Kristianstadsmodellen: Miljonsystemet har fått skarp kritik i andra kommuner

Systemet Time Care som ingår i den nya Kristianstadsmodellen har fått skarp kritik i andra kommuner. Ansvariga tar dock systemet i försvar.

Henrik Nordell

Kl.18:59, 31 maj, 2017

Kristianstadsmodellen: Miljonsystemet har fått skarp kritik i andra kommuner
Kristianstadsmodellen har lett till stora protester i Kristianstad.

Som en del av Kristianstadsmodellen har det införts ett nytt system för kommunens anställda. Verktyget och modellen kallas för Time Care. Förra året kostade det Kristianstads kommun totalt 5,5 miljoner kronor. Av det gick 290 000 kronor till sms-meddelandet. Dessutom skickade bolaget Allocate Software en faktura på 740 000 kronor. De är moderbolaget till Time Care, baserat i Storbritannien.

Time Care används av cirka hälften av landets kommuner och landsting, men i Kristianstad har det fått omfattande kritik. Flera timmar per månad måste personalen inom omsorgen lägga ner för att ett fyra veckors-schema ska gå ihop. All planerad ledighet ska täckas upp med den ordinarie personalen istället för med timvikarier.

– Vi har inte haft något inflytande eller delaktighet. Man utnyttjar personalens goda vilja på ett fult sätt. Även tidigare har vi ställt upp och täckt upp för varandra, men med det nya systemet så blir man utnyttjad, har Bodil Liljekvist tidigare sagt till 24kristianstad.se.

8-gruppen, Kristianstadsmodellen.

8-gruppen som varit drivande i att få en bättre fungerande Kristianstadsmodell, har nu avslutat sitt arbete. I den ingick Bodil Liljekvist.

 

Systemet har väckt stor kritik i andra kommuner. Karlskrona är en av de platser som för cirka 1,5 år sedan införde det nya planeringsverktyget Time Care. Idén är att bättre anpassa resurserna på varje boende till det verkliga behovet.

För ett år sedan pratade Sydöstran med flera undersköterskor om systemet. Samtliga ville då vara anonyma. De vittnade om en ökad stress och svårt att veta när man får vara ledig.

–  Det var en del kritik i början när de var nytt med insändare och synpunkter från personalen. Men att genomföra det är en pågående process där vi hela tiden jobbar med att utvärdera. Det handlar om att ha rätt bemanning för brukarna och för att skapa en bra arbetsmiljö för personalen, säger Carina Bengs på Karlskrona kommun till 24kristianstad.se.

LÄS MER: Massiv protest mot Kristianstadsmodellen:

Liksom i Kristanstad har även Karlskrona ett fyra veckors-schema för personalen inom äldreomsorgen. Det har inte ändrats, trots en tidigare kritik mot att personalen inte kunnat planera sin egen ledighet.
– Det har vi för att behovet går mycket upp och ner för våra brukare. Det är mycket som kan påverka behovet av bemanning, säger Carina Bengs.

En annan föregångskommun är Kalmar som införde Time Care för flera år sedan, med protester som följd. Den främsta kritiken handlare om resurspassen som även införts i Kristianstad. Kortfattat innebär det att de anställda med kort varsel får reda på när och var de ska jobba delar av sin arbetstid. Några fasta scheman finns alltså inte.

Liknande kritik har framförts även Borås under de de senaste månaderna. Flera insändare undertecknade av anonym omsorgspersonal, har publiceras i de lokala medierna under våren. En av dem skriver: ”Vi blev glada när delade turer försvann, men glädjen blev kortvarig då vi istället straffades med  jobb varannan helg. Ni väljer alltså att gå tillbaka till ett arbetssätt som ni redan vet sliter ut personalen.”

–  I början kom det synpunkter om att det skulle ha förstört personalens fritid och att de kände sig otrygga. En del vill inte göra sin resurstid på andra arbetsplatser än sin egen, men man måste anpassa sig efter var det finns ett behov. Grundfrågan med rätten till heltid är viktig, säger Helene Andersson på Borås kommun.

24kristianstad har även sökt representanter från Kalmar kommun utan resultat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Kylan slår till mot Kristianstad

Bakslaget för vårkänslan – vinterkylan på väg. 

Mia Martelleur

Kl.18:00, 21 februari, 2018

SMHI: Kylan slår till mot Kristianstad
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Efter onsdagens lätta snöfall och relativt milda temperatur kring nollan, väntar hårdare väder över Kristianstad. Enligt SMHI kommer det i slutet på veckan och början av nästa bli riktigt kallt med upp mot tio grader minus, och det kommer kännas betydligt kallare än så.

Enligt SMHI kan det redan på torsdagsmorgonen bli minus åtta grader, men enligt prognosen kan det kännas som att det är tolv grader minus.

Fram mot lunchtid kan temperaturen åter höjas till noll grader. Men under kvällen och natten sjunker temperaturen igen. Mestadels av dagen väntas bli mulen.

Lördag däremot verkar bli något soligare. Prognosen är fortfarande osäker. Men enligt SMHI kan det bli som mest sex grader minus och kommer då att kännas som 12 grader minus. Men vid lunchtid väntas solsken och temperaturen stiger till minus två grader. Resten av veckan och hela nästa vecka väntas temperaturen ligga under noll grader.

Kyligast blir det på måndag och onsdag. På måndag räknar SMHI med minus nio grader, fast kan komma att kännas som 15 minusgrader. Däremot blir det soligare och varmare mitt på dagen.

Onsdagen blir mulen med växlande molnighet och som mest tio grader minus. Men det kan kännas som hela sjutton grader minus.

Så blir vädret i veckan: 

ska%cc%88rmavbild-2018-02-21-kl-15-22-36ska%cc%88rmavbild-2018-02-21-kl-15-21-52
Skärmdump: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning

Polisen: "Bankens varning är befogad".

Mia Martelleur

Kl.17:00, 21 februari, 2018

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Hotet mot Bank-ID-användare verkar inte avta med tiden. I nuläget ligger hundratals bedrägeriärenden på hög hos polisen och bankerna fortsätter att varna för bluffmakarnas fula knep.

Senast är det Nordea som har gått ut med en ny varning till sina kunder angående telefonbedragare som försöker kapa ditt Bank-ID. För en vecka sedan publicerade Nordea information om Bank-ID-kaparna på sin hemsida och i måndags skickades en varning ut till Nordeas kunder i mobilbanken och bankappen.

”Just nu måste vi varna alla våra kunder om bedragare som genom att ringa och påstå sig vara från banken vill lura dig på pengar. Lägg på och kontrollring till oss om du misstänker att du blivit utsatt”, skriver banken i varningen.

Sedan i höstas har allmänheten återkommande varnats av polis och banker för att inte luras av den här typen av Bank-ID-kapningar.

Det kan ske på olika sätt men i grunden handlar det om personer som utger sig för att ringa från offrets bank. Sedan hittar de på en anledning till att kunden måste logga in på sitt Bank-ID och om kunden då gör detta lyckas bedragaren komma åt kundens Bank-ID.

– Vårt råd är att aldrig signera något på uppmaning av någon och att alltid kontrollringa banken om det finns någon misstanke, säger Afroditi Kellberg, presschef för Nordea till Dina Pengar.

Det händer också att två olika telefonbedragare samarbetar där den ena låtsas vara polis och den andra bankpersonal. Den första personen tar då resa på kundens bank och den andra utger sig sedan för att ringa från banken.

Enligt polisens nationella bedrägeriexpert, Jan Olsson, har de nu cirka 200 ärenden inom den här typen av bedrägeri. Han har kämpat mot Bank-ID-bluffen sedan dag ett och berättar för Dina Pengar att den här typen av bedrägeri fortsätter att ske, om än i mindre utsträckning än förut.

– Bankens varning är befogad: man får inte logga in bara för att någon ringer och säger att de är från polisen eller banken, säger Jan Olsson till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

52-åring körde rattfull – döms i tingsrätten

Kvinnan döms efter att ha kört grovt rattfull

Robert Rosén

Kl.15:12, 21 februari, 2018

52-åring körde rattfull – döms i tingsrätten
Kvinnan döms för grovt rattfylleri. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I början av juni stoppades en rattfyllerist på Olserödsvägen utanför Degeberga. Det visade sig då att kvinnan kört personbil med 2,15 promille alkohol i blodet.

Nu har den 52-åriga kvinnan dömts för grovt rattfylleri av Kristianstads tingsrätt. Med tanke på alkoholkoncentrationen i kvinnans blod menar tingsrätten att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma på fråga.

LÄS MER: Körde till affären – hade 1,96 i promille

Kvinnan har nu dömts till en månads fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ungdomstjänst väntar efter jackstöld

18-åring stal jacka värd 4 000 kronor.

Robert Rosén

Kl.15:11, 21 februari, 2018

Ungdomstjänst väntar efter jackstöld
Ungdomstjänst väntar nu 18-åringen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

En 18-årig man, hemmahörande i Småland, befann sig i november 2016 i Everöd. Han besökte då Everöds Outlet och stal en jacka värd 3 995 kronor.

Kristianstads tingsrätt har nu dömt mannen för stöld och bestämt påföljden till 20 timmars ungdomstjänst för 18-åringen.

LÄS MER: Tonårstjejers stöldräd stoppades – stal varor för 10 000

Han ska även betala skadestånd på knappt 3 200 kronor till Bootskompaniet, vars jacka han stal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Befolkningen i Kristianstad ökade 2017

Befolkningen i Kristianstad växer – nu bor mer än 84 000 invånare i kommunen.

Robert Rosén

Kl.14:58, 21 februari, 2018

Befolkningen i Kristianstad ökade 2017
Såväl födelseöverskottet som flyttningsnettot var positivt 2017. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Vid årsskiftet uppgick befolkningen i Kristianstads kommun till 84 151 invånare. Någonting som innebär att befolkningen ökade med 960 personer 2017, det visar befolkningsstatistik från Statistiska centralbyrån.

Befolkningsökningen beror dels på ett födelseöverskott, det vill säga att det är fler nyfödda än som har avlidit, men framförallt på att fler har flyttat till kommunen än från densamma.

LÄS MER: Fler invånare i Kristianstad – då krävs miljardinvesteringar

Sammanlagt flyttade 4 290 personer till Kristianstads kommun 2017 medan 3 459 flyttade från kommunen. Den största andelen av personer som flyttat till kommunen har gjort det från övriga Skåne. Att flyttningsnettot till kommunen är positivt beror dock framförallt på personer som flyttat hit från ett annat land, då det är 943 personer som invandrat till Kristianstad medan enbart 285 stycken har flyttat från kommunen till ett annat land.

Även i övriga kommuner i nordöstra Skåne ökade befolkningen 2017. Procentuellt sett var ökningen störst i Östra Göinge, där befolkningen steg med 2,1 procent och ligger nu på 14 715 personer. Det följs av ökningarna i Kristianstad (1,1%), Bromölla (0,6%), Hässleholm (0,6%) och Osby (0,3%).

FaktaBefolkningsökning i Kristianstads kommun 2017:
Befolkning den 31 december 2017: 84 141.
Befolkningsökning 2017: 960.
Födelseöverskott: 134.
Flyttningsnetto: 831.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng