TIPS: Så blir drömhuset ditt

Ser du det där speciella huset inom räckhåll – bara en budgivning bort. Men hur ska du få det?
Här är flera tips på vad du bör tänka på för att lyckas vinna drömhuset.

Mia Martelleur

Kl.13:00, 27 maj, 2017

TIPS: Så blir drömhuset ditt
Montage: Bilder från Bildbyrån

Hur fungerar en budgivning? Att försöka köpa en bostad kan orsaka oro för den bästa. Därför är det viktigt att vara förberedd och ha koll på strategierna som finns där ute. Leva & bo har listat de bästa strategierna när det är dags för budgivning.

– Är du förberedd ökar det chansen att du gör ett bra köp, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling till nyhetssajten.

Hans hetaste tips är att lägga upp en plan och förbereda köpet tidigt, så att du snabbt kan agera på vad som händer och lägga nya bud.

1. Innan budgivningen   
Var ärlig och visa mäklaren att du är intresserad så att hen vet om du vill lägga bud eller inte, annars kan det hända att du missar hela budgivningen om säljaren har bråttom. Om du ger ett bra intryck kan du även ha chansen att få hjälp av mäklaren att vinna bostaden. Var tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, så att du framstår som en seriös köpare. Men avslöja inte hur mycket du är villig att betala.

2. Buda innan den publika visningen
Om du är bra insatt i prisnivån för bostaden så kan du agera snabbt och lägga ett bud. Budet du lägger bör vara tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig innan den aktuella visningen eller budgivningen dragit igång

3. Chockbuda
Om budgivningen drar igång kan det vara bra att chocka de andra spekulanterna genom att bjuda så mycket du kan från början. Men kom ihåg att sätta ett tydligt tak så du inte spräcker din budget. Och om du inte har säker koll på vad bostaden är värd kan detta leda till att du kanske bjuder mer än bostaden är värd.

4. Höj snabbt – men lite i taget
Att höja ditt bud så fort mäklaren meddelar en ökning är ett sätt att trötta ut motståndarna. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt eftersom du gör en så liten ökning som möjligt. Till exempel om någon höjer med 100 000 kronor så höjer du omedelbart, men endast med 10 000. Förhoppningsvis tröttnar motståndarna ut och du vinner huset.

5. Höj med stora summor
Nu visar du att du minsann har bestämt dig och tänker buda så mycket det krävs. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas på detta sätt.
Men det kan såklart leda till att du bjuder onödigt högt – så se till att ha ett maxtak på vad du ska höja.

6. Sätt ett villkor och tydligt bud
På det sättet kan du dels sätta säljaren i en svår valsituation, om budet är tillräckligt högt för att säljaren ska vara intresserad av det, och det kan även ge en överraskningseffekt på budgivarna som då inte hinner lägga ett motbud.  Den här strategin kräver att du har en god finansiering.

7. Var tillmötesgående
Säljare och mäklare brukar göra avstämningar där de går igenom hur mycket alla bjuder och vad det finns för andra villkor som kan påverka affären. Om du kan vara flexibel och tillmötesgående har du ett försprång gentemot andra budgivare, till exempel med tillträde av bostaden.

8. Om du inte kan buda vad som helst
Var förberedd innan och ha ditt maxtak klart för dig. Undvik att buda på bostäder som har egenskaper andra kanske betalar extra för. Leta efter rabatterade bostäder i stället som kanske har lite skavanker – men som du inte lider av. Det ger dig en bostad inom din budget som kan vara bättre på andra sätt.

Såklart är det bra om felen handlar om saker som du själv kan fixa. Då kan du göra en riktigt bra bostadsaffär och kanske även tjäna en slant om det blir aktuellt att sälja.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

LISTA: Veckans populäraste bostäder

Här är bostadsannonserna i Kristianstads kommun som drog flest besökare på Hemnet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:04, 10 december, 2017

LISTA: Veckans populäraste bostäder
Villan i Åhus drog flest besökare vecka 48.

3ofolup4_q100_h640_w960_mfile_cmonlyscaledown

1. Stolpegatan, Åhus. Pris: 5 195 000 kronor.
Foto: Din Mäklare Peter Olvsborn/Hemnet.
Ett välskött hus i Skånestil, som är belägen 200 meter från golfbanan i Åhus. Den fem rum stora villan byggdes år 2000 och är 185 kvadratmeter stor. Hela annonsen läser du här.

LÄS MER: Ja till skärpt amorteringskrav

24004961

2. Stenbrovägen, Tollarp. Pris: 675 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En 118 kvadratmeter stor villa som är placerad på en insynsskyddad tomt. 50-talsvillan rymmer sex rum och villaområdet är barnvänligt. För att se hela bostadsannonsen klickar du här.

24015083

3. Strands Väg, Fjälkinge. Pris: 1 495 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
På en hörntomt i Fjälkinge ligger denna välplanerade familjevilla. Det finns sex stycken rum i bostaden som ligger på 105 kvadratmeter, och även har en biarea på 59 kvm. Här ser du annonsen i sin helhet.

fec15140-ea1a-4a28-8081-ee47b3ba064c

4. Harkranksvägen, Åhus. Pris: 2 595 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Enplanshus beläget längst ner på en återvändsgata på Täppet. I villan finns det fyra stycken rum medan det utvändigt finns en lättskött trädgård med flera uteplatser. Hela annonsen finner du här.

amerikavagen-58_wc5b5d

5. Amerikavägen, Fjälkinge. Pris: 1 650 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Välplanerat radhus som är beläget i familjevänligt område. Villan ligger på 144 kvadratmeter och rymmer fyra rum. Förutom boningshus finns garage med plats för bil och bastu. Här läser du hela annonsen.

428cf539-414a-4be5-8b1b-9edb9dba62f7

6. Västra Storgatan, Centrum, Kristianstad. Pris: 1 390 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
En trea på 65,5 kvadratmeter som är belägen mitt i centrala Kristianstad. Badrummet är nyrenoverat och det finns två sovrum i bostaden. Annonsen i sin helhet hittar du här.

d2ea3ae2-49bb-4a8d-b20b-46f37bee876e

7. Jasminvägen, Hammar, Kristianstad. Pris: 1 975 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Enplansvilla med tre rum på entréplanet. I den inredda källaren finns bland annat en gillestuga, hobbyrum och bastu. Vidbyggt garage med plats för en bil. Här läser du hela bostadsannonsen.

24077286

8. Post-Olas gata, Tollarp. Pris: 1 050 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Den 120 kvadratmeter stora enplansvillan ligger nära skola, dagis och kommunikationer. Det välplanerade huset har fyra sovrum samt stort garage och gott om förrådsutrymme. Hela annonsen finns här.

24088070

9. Stora vägen, Everöd. Pris: 625 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En mindre villa med stor tomt och ett garage som är fristående. Totalt finns det fyra rum i villan som ligger på 83 kvadratmeter. Strax utanför dörren finns skola och mataffär. Här läser du hela annonsen.

24036627

10. Lansiärvägen, Gamla Näsby, Kristianstad. Pris: 1 495 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En 1,5-plansvilla vars tomt är insynsskyddad. Flera fruktträd finns på tomten till den 92 kvadratmeter stora villan, som även har en biarea på 40 kvm. Hela fastighetsannonsen kan du läsa här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bank öppnar upp kontor i Kristianstad

I vår öppnar banken upp. ”I dag är där en liten vit fläck i nordöstra Skåne”, säger VD:n.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:39, 8 december, 2017

Bank öppnar upp kontor i Kristianstad
Sparbanken Syd övertar Handelsbankens gamla lokaler. Foto: Robert Rosén.

Våren 2018 öppnar Sparbanken Syd upp ett kontor vid Lilla Torg i centrala Kristianstad. Kontoret blir därmed det nionde för den nästan 200 år gamla banken.

– Anledningen till att vi öppnar upp är att vi egentligen har hela Skåne som verksamhetsområde och vi väljer helt enkelt att öppna upp där vi inte finns, i nordöstra Skåne.

LÄS MER: Allt fler mobila betalningar och bankärenden 

– Även om vi har en digital kanal som gör att man kan bli kund hos oss i hela Sverige anser vi att det finns ett behov för kunder att gå in på ett kontor. I dag är där en liten vit fläck i nordöstra Skåne och vi behöver ta oss till Kristianstad också, helt enkelt, säger Susanne Thuresson, affärschef och VD på Sparbanken Syd.

Lokalerna som Sparbanken Syd kommer ta över är de på Västra Storgatan som Handelsbanken tidigare huserade i, innan deras flytt nyligen gick till Östra Boulevarden.

– När vi försöker etablera oss vill vi gärna vara där det är rörelse och gärna på första plan, så att det är enkelt för kunderna att komma in. Våra kontor eller mötesplatser som vi kallar det, är kunskapscenter med duktiga rådgivare och där ska det vara enkelt att komma in, säger Susanne Thuresson och lägger till:

– Det är inte ofta så här bra lokaler, på den platsen i centrum, dyker upp. Så det kändes 100 procent rätt från början, när vi fått nys om det.

För närvarande är rekryteringsprocessen av personal påbörjad. Antalet anställningar Sparbanken Syd kommer göra är ännu inte bestämt.

– Det är inte helt spikat, det är det inte. Men vi har ett minimum på i alla fall fem personer för att få det att funka bra. Minst fem personer i basbemanningen som kommer finnas på plats varje dag.

Sedan tidigare har Sparbanken Syd kontor i Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Kivik, Borrby, Lomma och Malmö x2.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

Sekelskiftesvilla populärast i förra veckan

Här är de tio mest klickade bostadsannonserna, i Kristianstads kommun, på Hemnet den gångna veckan.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:59, 2 december, 2017

Sekelskiftesvilla populärast i förra veckan
Flera bostäder i Kristianstad finns med bland de mest besökta annonserna.

sfdd6990dd1a7474d60a181461b261f72a7_x

1. Skogsvägen, Egna Hem, Kristianstad. Pris: 4 695 000 kronor.
Foto: HusmanHagberg/Hemnet.
En sekelskiftesvilla med många tidstypiska detaljer bevarade. Den charmiga villan har en boarea på hela 257 kvadratmeter och en biarea på ytterligare 70 kvadratmeter. För att läsa hela annonsen klickar du här.

LÄS MER: Så mycket har villapriserna ökat i Kristianstad

5bbd745e-9b9b-4083-9dc9-d3b1dce4dd67

2. Tegelslagarevägen, Kulltorp, Kristianstad. Pris: 2 450 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
1960-talsvilla med öppen planlösning, vilken rymmer sex stycken rum. Det finns dessutom en extra bostadsyta i källaren. Belägen i ett lugnt villakvarter med härlig trädgård. Hela annonsen läser du här.

bild1-kopia

3. Ored Spelemans väg, Linderöd. Pris: 550 000 kronor.
Foto: Kronofogden/Hemnet.
Den 140 kvadratmeter stora villan säljs på exekutiv auktion av Kronofogden. Villan är på 1,5-plan exklusive en källare. Utvändigt finns garage och förråd. För att läsa hela annonsen klickar du här.

24010346

4. Västra Storgatan, Centrum, Kristianstad. Pris: 2 475 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Mitt i centrala Kristianstad ligger den 86 kvadratmeter stora våningen. Lägenheten anses vara smakfullt renoverad, med mycket påkostat material. Annonsen i sin helhet finner du här.

8f583840-d103-11e7-8b51-e78c94710c7e

5. Dämmemöllavägen, Österlia, Degeberga. Pris: 890 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
I början av 1900-talet var det en jaktstuga som kallades Lilla Hjortholmen. Efter att ha använts som permanentboende har den på senare tid varit fritidsboende. Hela annonsen läser du här.

mde4ohwwmdawmdezndq2nhw5ng

6. Kristianstad Kiaby 94:2. Pris: Okänt.
Foto: LRF Konsult/Hemnet.
En bolagsägd fastighet på 3,5 hektar, vilken har plats för cirka 20 000 höns. De moderna byggnaderna uppfördes 2004 och ägs i dag i aktiebolagsform. Annonsen läser du här.

b7skp43b_q100_h640_w960_mfile_cmonlyscaledown

7. Vånga Furustadsvägen, Ivösjön, Villands Vånga. Pris: 7 000 000 kronor.
Foto: Skånegårdar/Hemnet.
Hela 42,6 hektar mark är till salu. Skog utgör 22 hektar av marken som även omfattar virkesförråd, äppelodling och en sjötomt. Även åkermark och bergtäkt mark ingår. Annonsen finner du här.

mansdalavagen-145_zgxo6n-2

8. Mansdalavägen, Ovesholm. Pris: 750 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Villan i Ovesholm har anor som sträcker sig tillbaka till skiftet mellan 1700- och 1800-tal. Tre rum finns i villan vars tomtarea ligger på 980 kvadratmeter. Hela annonsen kan du läsa här.

49e4d6e0-d029-11e7-8b51-e78c94710c7e

9. Skepparegatan, Udden, Kristianstad. Pris: 2 375 000 kronor.
Foto: Mårtensson Mäklare/Hemnet.
Radhus med funkiskänsla på Udden. I huset finns det sex stycken rum, där många av materialvalen är moderna liksom det nya köket. Nytt trädäck och lite grönytor på baksidan. Hela bostadsannonsen läser du här.

24019400-2

10. Hardeknuts väg, Öllsjö. Pris: 4 295 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En 163 kvadratmeter stor villa som byggdes 2015 och erbjuder en funktionell planlösning. Stensatt uteplats och ett soldäck som löper längs med hela husgaveln. Hela annonsen hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experternas bästa tips: Så får du bättre ekonomi

Helsingborgstrion ger sina bästa tips – så får du en bättre privatekonomi.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.10:40, 28 november, 2017

Experternas bästa tips: Så får du bättre ekonomi
Foto: Pressbild/Helsingborgs stad

Allt fler skuldsätter sig i Sverige – nu ger trion Anne Nilbo, Linda Lindström och Carl Nobel, budget- och skuldrådgivare på Helsingborgs stad, sina bästa tips för att få en bättre privatekonomi.

– Det gäller att försöka att skilja på behov och på begär och att ifrågasätta vad man egentligen behöver, säger Carl Nobel.

– Det finns en oerhört stor betalningsmoral. Jag har mött personer som använt inkomsterna till att betala av skulder. Sedan har de fått ta sms-lån för att ha råd med mat, säger Anne Nilbo.

De är övertygade om att vem som helst kan drabbas av skuldsättning, och den främsta anledningen är att en person i ohanterliga skuldproblem hamnar i någon typ av livskris. Det kan vara allt från en plötslig sjukdom, skilsmässa, dödsfall i familjen eller någon som förlorat arbetet.

Men det kan även handla om nyblivna pensionärer som fått en lägre inkomst än planerad. Budget- och skuldrådgivarna hjälper den drabbade med att gå igenom ekonomin och göra upp en budget.

– Det är bra om man kommer till oss redan när man känner att utgifterna börjar skena i förhållande till inkomsterna. Då kan vi ofta komma till rätta med problemen med hjälp av budgetrådgivning.

– Vi gör en avbetalningsplan som vi lägger upp efter hushållets inkomster och ser vad man har råd med. Kanske finns det något i personens beteende som kan ändras, säger Anne Nilbo.

Här är deras fyra bästa tips för en bättre privatekonomi:

1. Gör en budget, det vill säga få koll på dina inkomster och utgifter under en månad.

2. Lägg undan en buffert till oförutsedda utgifter.

3. Ta inte lån på annat än bostad, studier och, om det verkligen behövs, bil.

4. Om du har barn, lär dem redan tidigt att hushålla med pengar. Får de veckopeng, så är pengarna slut när de är slut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

LISTA: Här är veckans populäraste bostäder

Här är de bostadsannonser i kommunen som lockade flest besökare på Hemnet i förra veckan.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:51, 26 november, 2017

LISTA: Här är veckans populäraste bostäder
En villa i Ovesholm lockade flest besökare i förra veckan.

mansdalavagen-145_zgxo6n

1. Mansdalavägen, Ovesholm. Pris: 750 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Villan i Ovesholm har anor från 1700-/1800-talet. Där den gamla andan bevarats. Huset med charmiga detaljer har en tomt på 980 kvadratmeter ligger på baksidan av villan. Hela annonsen läser du här.

LÄS MER: Nytt bostadsprojekt – bygger 20 lägenheter

bild1-2

2. Äsphultsvägen, Äsphult, Linderöd. Pris: 120 000 kronor.
Foto: Kronofogden/Hemnet.
Ett friliggande fritidsboende på 64 kvadratmeter. Villan är belägen strax söder om Äsphult och har en tomtarea på över 1 300 kvadratmeter. Försäljningen är en exekutiv auktion. Här kan du läsa hela annonsen.

24019400

3. Hardeknuts väg, Öllsjö. Pris: 4 295 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
En villa som byggdes så sent som 2015 rymmer fyra rum på sina 163 kvadratmeter. Ett stort soldäck löper längs med hela husgaveln, till fastigheten med funktionell planlösning. Hela annonsen finner du här.

mde4ohwwmdawmdezmzk3mhw5ng

4. Ilnestorp, Tollarp. Pris: 15 000 000 kronor.
Foto: LRF Konsult/Hemnet.
Mjölkgård belägen sex kilometer utanför Tollarp. Bostadshuset ligger på 240 kvadratmeter medan tomten är på 100 hektar. Gården brukar dessutom ytterligare 79 hektar åkermark. Här finns hela annonsen.

24001871

5. Tvättavägen, Viby. Pris: 1 350 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Ett litet renoverat hus beläget nära Hammarsjön. I bostaden finns 3,5 rum och boarean är på 80 kvadratmeter medan biarean är på 40 kvadratmeter. Hela fastighetsannonsen finner du här.

1510131570391732098

6. Tassebodavägen, Östra Vram, Tollarp. Pris: 985 000 kronor.
Foto: Hemverket/Hemnet.
Den 118 kvadratmeter stora villan har även ett stort växthus, garage och ett större förråd. Väl omhändertaget och skicket är i normal standard. Fem rum finns i villan. Annonsen kan du se i sin helhet här.

sfd6d3b784851d64a7b8191db9d6f637a0a_855cx530

7. Hjulhusvägen, Möllebacken/Nosaby, Kristianstad. Pris: 1 750 000 kronor.
Foto: Möllebackens Fastighetsförmedling/Hemnet.
Ett radhus på 119 kvadratmeter, i vilket det finns fyra rum. Från fastigheten är det bara en kilometer till skolan och 150 meter bort till busshållplatsen. Hela annonsen kan du läsa här.

23976601

 

8. Åktertegsvägen, Kiaby, Fjälkinge. Pris: 1 450 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Enplansvilla vars boarea ligger på 98 kvadratmeter. Det finns dessutom en biarea på 42 kvadratmeter i villan som har fyra rum. Bra planlösning och skyddad uteplats. Hela annonsen läser du här.

sfdca4d2a568704474eb81d354543847ae1_x

9. Murklevägen, Everöd. Pris: 1 150 000 kronor.
Foto: HusmanHagberg/Hemnet.
En stor familjevilla som har hela sju rum – fördelade på de 296 kvadrat som utgör bo- och biarea. Även ett rymligt, vidbyggt, garage finns på hörntomten. Hela annonsen läser du här.

fjalkestadsvagen-429_jwajwo

10. Fjälkestadsvägen, Fjälkestad, Kristianstad. Pris: 795 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
En 1,5-plansvilla som är belägen på ett insynsskyddat område. Såväl bostads- som biarea ligger på 110 kvadratmeter. Bostaden är i stort behov av uppfräschning. Hela annonsen kan du läsa här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng