Lipovac drömmer om guld: ”Min karriärs största höjdpunkt” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Lipovac drömmer om guld: ”Min karriärs största höjdpunkt”

IFK Kristianstad går för sitt tredje raka SM-guld – och den tredje raka finalsegern mot Alingsås. Mario Lipovac hoppas i sin tur kunna kamma hem karriärens första guldmedalj. ”Det vore ju min karriärs största höjdpunkt”, säger Mario Lipovac.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:30, 25 maj, 2017

Lipovac drömmer om guld: ”Min karriärs största höjdpunkt”
Får IFK-fansen se ett liknande jubel på lördag? Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Blott två dagar återstår till SM-finalen, där IFK Kristianstad för tredje året i rad ställs mot Alingsås HK. Efter en ledig helg har IFK tränat för fullt samt haft videoanalyser och taktikupplägg under veckan. Förberedelserna går sedan vidare i Malmö, dit laget åker på fredag, och tränar i finalarenan Malmö Arena.

– Det är ju en bra känsla. Man är ju spänd och så, man längtar till matchen. Vi tränar på och det känns bra, det gör det. Det ska bli kul och spela en final, det blir ju första gången för mig, säger Mario Lipovac när 24Kristianstad når honom.

LÄS MER: IFK Kristianstad klara för SM-final

Mittsexan kom som bekant från Redbergslids IK inför säsongen och ska nu – 25 år gammal – spela karriärens första SM-final.

 

150921 Redbergslids Mario Lipovac under en handbollsmatch i Elitserien mellan Redbergslid och SŠvehof den 21 september 2015 i Gšteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRN / kod CS / 57728

Innan flytten till Kristianstad spelade Lipovac i Redbergslid. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Det är första gången för många i laget. Det är ju lite speciellt såklart, att spela final. Men jag försöker inte tänka så jättemycket på att det är final. Det är klart att det är kul, men det är en match som ska göras och vinnas. Sen betyder ju matchen väldigt mycket såklart, men det är bara roligt, säger Lipovac och fortsätter:

– Det är ju därför man kommit till Kristianstad också, för att få spela final. Det är ju ett bra lag med bra förutsättningar att komma så långt. Sen vill man alltid spela final och man vill alltid vinna den. Sen ger ju bra grejer till nästa år med Champions League och sånt också, så den avgör mycket.

Förra året skåpade IFK Kristianstad ut Alingsås i finalen, och kunde till slut vinna med 27-18. Mario Lipovac är dock övertygad om att årets final blir jämnare – men att IFK Kristianstad ska ha en bra chans till ett tredje SM-guld i rad om man får stopp på Alingsås kontringsspel.

 

160522 Kristianstads spelare jublar efter att Kristianstad har blivit svenska mŠstare i herrarnas SM-final i handboll mellan Kristianstad och AlingsŒs den 22 maj 2016 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91397

Får Kristianstad fira för tredje året i rad? Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– De har man ju mött många gånger förut, såklart. Deras försvarsspel och kontringsspel är väl det som kännetecknar Alingsås bäst. Framförallt deras kontringsspel, där de springer och testar på allt, säger Lipovac som har klart för sig vad som krävs för att stoppa Alingsås:

– Det gäller att ha mycket disciplin i anfall, inte göra några tekniska fel, inte slänga bort bollar så att de får kontra. Genom disciplinerat anfallsspel tror jag vi har en bra chans. Sen gäller det att få dem i uppställt spel bakåt, 6-6, istället för att de får kontra på oss.

– De är ju ett bra lag. Det visar de genom att vara i final för tredje eller fjärde året i rad. Det är ett duktigt och bra lag med bra spelare. Det kommer bli en rolig match att spela.

LÄS MER: Så mycket tjänar IFK Kristianstad-stjärnorna

I finalen hoppas Mario Lipovac nu kunna visa kritikerna, som trodde på ett svagare IFK Kristianstad i år, fel och menar att ett SM-guld där vore pricken över i:et. Ett guld som vore minst sagt stort för Lipovac själv.

– Det vore ju jättestort, för mig. Det skulle vara det största jag vunnit då. Jag har ju inte varit med i final förut och hade inte ens varit i semifinal innan Ystad-matcherna. Det vore ju min karriärs största höjdpunkt i alla fall. Jag har vunnit SM-guld som junior, men det är ju inte lika stort som detta – att bli Svensk Mästare och vara bäst i Sverige och allt. Så det vore jättestort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landslagsspelarna tränar innebandytjejer i Kristianstad

Cirka 70 innebandytjejer tränar i Kristianstad under lovet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.06:20, 19 februari, 2018

Landslagsspelarna tränar innebandytjejer i Kristianstad
Innebandyträning vankas i Kristianstad Arena på måndag. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån.

För cirka 70 tjejer startar februarilovet med innebandy. På måndag arrangeras nämligen en inspirationsträff i Kristianstad Arena, som en del av Skånes Innebandyförbunds satsning ”Fokus Tjejer”.

Av deltagarna är drygt 15 stycken en del av en specialsatsning inom projektet ”Innebandy passar Challan”. Tjejer med utländsk bakgrund kommer då att testa på innebandy för första gången.

LÄS MER: Asylsökande integreras genom innebandyn

– Såväl inom skånsk som svensk innebandy försöker vi jobba mer aktivt med att inkludera så många som möjligt i vår verksamhet. För det är när vår sport blir tillgänglig för fler som vi också ökar mångfalden inom skånsk innebandy, säger Lovisa Engström som jobbar med integrationsfrågor i Skånes Innebandyförbunds styrelse i ett pressmeddelande.

På plats i Kristianstad Arena kommer landslagstrion Ellen Rasmussen (Malmö FBC), Johanna Nilsson (Malmö FBC) och Stephanie Boberg (Pixbo Wallenstam) att vara. De kommer då att dela med sig av sina bästa råd och tips samt hålla i en föreläsning.

Träningen är för tjejer i åldrarna 9-12 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

RNL – IFK Kristianstad

IFK gav det tyska superlaget en fajt

...men svensk handboll har ändå en bit kvar att vandra.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.20:51, 18 februari, 2018

IFK gav det tyska superlaget en fajt
Olafur Gudmundsson. Foto: BILDBYRÅN

IFK Kristianstad var rejält nederlagstippat inför söndagskvällens Champions League-match borta mot den tyske jätten Rhein-Neckar Löwen.

Den regerande Bundesliga-mästaren och nuvarande Bundesliga-ettan – med svenska stjärnor som Jerry Tollbring, Andreas Palicka och Mikael Appelgren i laget – visade också att svensk handboll har en bit kvar att vandra för att kunna mäta sig med de allra bästa ute i Europa.

Matchen slutade 32–29 till Rhein-Neckar Löwen, men den tyska segern kändes aldrig hotad trots den till synes lilla vinstmarginalen.

Anförda av den glödhete lagkaptenen Olafur Gudmundsson (nio mål för kvällen) och Albin Lagergren på spelhumör (sju mål för kvällen) satte ett hårt arbetande IFK Kristianstad tyskarna stundtals på prov.

Men när matchen skulle avgöras tröt orken hos de brandgula – som fick nöja sig med en hedersam förlust. Framträdande i Rhein-Neckar Löwen var den svenska målvaktsduon Appelgren & Palicka, som båda två hade varsin bra dag på jobbet.

Ola Lindgrens manskap kan dock glädjas åt en stor spelmässig förbättring jämfört med de senaste matcherna, och kanske är dagens match ett tecken på att IFK Kristianstad nu är på väg ut från sin formdipp som uppkommit efter landslagsuppehållet.

Dessutom: 18-årige supertalangen Valter Chrintz iskalla lobbstraff över landslagsmålvakten Andreas Palicka var en riktig läckerbit.

Nästa Champions League-match är lördagen den 24 februari när FC Barcelona kommer till Kristianstad Arena. Däremellan möter IFK Kristianstad Alingsås på hemmaplan på onsdag.

FaktaChampions League
Rhein-Neckar Löwen–IFK Kristianstad 32–29 (16–14)
Målen, IFK Kristianstad: Olafur Gudmundsson 9, Albin Lagergren 7, Philip Henningsson 3, Tim Sörensen 3, Mario Lipovac 2, Viktor Hallén 2, Stig-Tore Moen, Arnar Freyr Arnarsson,

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KIK – Väsby

KIK ny serieledare – efter storkross

Kristianstads IK är ny serieledare i allettan södra.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.18:12, 18 februari, 2018

KIK ny serieledare – efter storkross
Kristianstads IK. Foto: BILDBYRÅN

Fiaskomatchen mot Huddinge förra lördagen – där KIK tappade 5–0-ledning till förlust med 5–6 – verkar ha tänt laget ordentligt.

Sedan dess har Kristianstads IK radat upp tre raka segrar i allettan.

Den senaste kom på söndagseftermiddagen hemma mot bottenlaget Väsby och slutade hela 8–2 till KIK inför 962 åskådare i Kristianstads Ishall.

– Inför en sån här match finns det en risk att spelarna blir loja och tror att det ska gå för enkelt. Vi pratade om det under hela morgonen och påminde spelarna, säger KIK-tränaren Mats Lusth, som sedan också fick se en fokuserad och stabil insats av sitt lag.

– Klart godkänt. Helt klart, betygsatte Mats Lusth efteråt.

Nyförvärvet Tony Pappila från allsvenska Västervik följde upp den fina matchen mot HC Dalen med två nya mål mot Väsby – och nu har Pappila alltså gjort tre mål på sina tre första matcher för KIK.

Mats Lusth gillar vad han ser hos sina nyförvärv.

– (Christoffer) Rasch berömde jag förra matchen och det gör jag i dag med. Ett jäkligt bra spelsinne och stabil med pucken. (Tony) Pappila kommer mer och mer och är lite lurig och lite avig med ett snabbt skott. Khalid (Ibrahim) behöver lite fler matcher, han ser lite tveksam ut och måste våga släppa loss mer, säger Mats Lusth.

Segern betyder att Kristianstads IK är ny serieledare i allettan södra. Ner till tabelltvåan Huddinge återstår två poäng. Nästa match är borta mot Nybro på onsdag.

FaktaAllettan södra
Kristianstads IK–Väsby IK 8–2 (2–1, 4–0, 2–1)
Målen, KIK: Tony Pappila 2, Malte Sjögren 2, William Wikman, Fredrik Hansson, Christoffer Lindholm, Khalid Ibrahim.
Publik: 962.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rhein-Neckar Löwen - IFK Kristianstad

IFK-kaptenen är hoppfull: ”Allt är möjligt”

IFK Kristianstad är ordentligt nederlagstippade när de åker till Tyskland. ”Men allt är möjligt”, säger Olafur Gudmundsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:58, 18 februari, 2018

IFK-kaptenen är hoppfull: ”Allt är möjligt”
Champions League rullar vidare med en bortamatch mot Rhein-Neckar Löwen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

I veckan begav sig IFK Kristianstad till Skövde för att hämta hem självförtroende. Det gick dock inte som tänkt, varken spel- eller poängmässigt, då man fick nöja sig med ett kryss.

– Skövde gjorde det bra. De gjorde en bra match. Det blir tätt hela matchen och i slutet har vi inte marginalerna med oss. Men vi skulle kunnat stänga matchen tidigare, när de hade tre bollar upp, säger Olafur Gudmundsson om det oväntade poängtappet.

LÄS MER: Stor dramatik när IFK tappade segern i slutsekunderna

På söndagskvällen väntar ännu en bortamatch. Den här gången mot tyska storlaget Rhein-Neckar Löwen, som krossade IFK Kristianstad i klubbarnas senaste möte. Redan efter förlustmatchen mot Nantes var lagkapten Gudmundsson tydlig med att IFK åker till Tyskland för att knipa poäng.

– Till att börja med är det ingen som räknar med att vi kan eller ska ta poäng. Men allt är möjligt, säger islänningen, och utvecklar:

– Det är ett fantastiskt lag. De har blivit tyska mästare två år i rad och är starka på hemmaplan. Men det som behövs är att vi får igång vårt försvarsspel, så att de gör misstag. Då får vi försöka löpa allt vi kan. Om vi kan straffa dem med att göra några lätta mål så är allt möjligt.

Ni förlorade stort på hemmaplan. Vad tog ni med er för lärdomar av den matchen?
– Då blev vi lite överraskade över att de konstant körde 7-6 mot oss. De hade precis spelat i ligan och hade ett tufft schema och lite skadeproblem. När de då spelade 7-6 blev det inte lika mycket kontakt och de behövde inte använda lika mycket fysik.

– Sen har de Andy Schmid som är fantastisk på det. Vi fick inte tag på honom och han gjorde mål på nästan allt. Matchen var ju nästan över efter 20 minuter, då vi aldrig var riktigt med.

– Nu ska vi kolla på dem lite bättre. Det är inte omöjligt att de spelar 7-6 igen, för att det funkade så bra mot oss sist. Då gäller det att prioritera var vi vill ha skotten, minimisera vad de vill göra och styra vilken typ av avslut vi vill ha på oss. Det blir ingen lätt uppgift men det är kanske den chansen vi har att få kontringar.

FaktaRhein-Neckar Löwen - IFK Kristianstad
När:
19:00
Var: St. Leon-Rot
Läget i laget: IFK Kristianstad är skadefria och ser ut att kunna ställa upp med ordinarie manskap.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MJÄLLBY – KRISTIANSTAD FC

Kristianstad tappade ledning – förlorade derbyt

Det blev en tungt eftermiddag för Kristianstad FC i derbyt.

André Eriksson

André Eriksson

Kl.17:24, 17 februari, 2018

Kristianstad tappade ledning – förlorade derbyt
Jonas Andersson. Foto: BILDBYRÅN

Förra säsongen spelade han i Ronneby BK och gjorde mål för skojs skull i division tre.

Nu ska Jacob Bergström spela en roll i Mjällby AIF:s jakt på superettan-spel nästa säsong. Och det har börjat bra för den 22-årige anfallaren.

I lördagens 2–1-seger över rivalen Kristianstad FC gjorde Jacob Bergström återigen mål – och nu har han gjort sex mål på fyra matcher hittills under försäsongen.

Dessutom hade forwarden flera andra heta chanser att göra mål.

– Han kunde ha gjort något till, men han har en bra näsa för mål och otrolig fysik som gör att han hittar lägena, säger Mjällby AIF:s tränare Jonas Andersson.

Är ni överraskade över hans målform hittills?
– Inte överraskade, jag vet ju att han har gjort mycket mål innan, men han har klarat omställningen väldigt bra och han ser giftig ut, säger Jonas Andersson.

Matchen i övrigt var ingen höjdare för Mjällby, som ändå kunde vinna komfortabelt över lokalrivalen Kristianstad FC.

– Det såg lite halvsegt ut. Vi har kört tuff träning i veckan och det syntes i den första halvleken. Men i andra halvlek tar vi över mer och mer, säger Mjällbytränaren.

Kristianstad FC:s mål kom till på en straff i den första halvlek. Och gästerna fick ännu en straff i den andra halvleken, men missade.

Situationerna fick hemmapubliken att visa sitt missnöje mot domaren.

– Två jättebilliga straffar, säger Jonas Andersson.

Mjällby AIF har levererat starka resultat hittills under försäsongen. 1–1 mot Helsingborgs IF borta i premiären, 6–3-seger mot Österlen, vinst med 2–0 borta mot Öster och nu 2–1 hemma mot Kristianstad FC.

– Jag tycker vi har kommit rätt så långt. Vi har lite nya spelare och har en del offensivt att slipa på, men idéerna finns där och det ser bättre och bättre ut, säger Jonas Andersson.

FaktaTräningsmatch
Mjällby AIF–Kristianstad FC 2–1 (0–1)
Målen: 0–1 Guido Barreyro, 1–1 Jacob Bergström, 2–1 David Löfqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng