Lipovac drömmer om guld: ”Min karriärs största höjdpunkt”

IFK Kristianstad går för sitt tredje raka SM-guld – och den tredje raka finalsegern mot Alingsås. Mario Lipovac hoppas i sin tur kunna kamma hem karriärens första guldmedalj. ”Det vore ju min karriärs största höjdpunkt”, säger Mario Lipovac.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:30, 25 maj, 2017

Lipovac drömmer om guld: ”Min karriärs största höjdpunkt”
Får IFK-fansen se ett liknande jubel på lördag? Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Blott två dagar återstår till SM-finalen, där IFK Kristianstad för tredje året i rad ställs mot Alingsås HK. Efter en ledig helg har IFK tränat för fullt samt haft videoanalyser och taktikupplägg under veckan. Förberedelserna går sedan vidare i Malmö, dit laget åker på fredag, och tränar i finalarenan Malmö Arena.

– Det är ju en bra känsla. Man är ju spänd och så, man längtar till matchen. Vi tränar på och det känns bra, det gör det. Det ska bli kul och spela en final, det blir ju första gången för mig, säger Mario Lipovac när 24Kristianstad når honom.

LÄS MER: IFK Kristianstad klara för SM-final

Mittsexan kom som bekant från Redbergslids IK inför säsongen och ska nu – 25 år gammal – spela karriärens första SM-final.

 

150921 Redbergslids Mario Lipovac under en handbollsmatch i Elitserien mellan Redbergslid och SŠvehof den 21 september 2015 i Gšteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRN / kod CS / 57728

Innan flytten till Kristianstad spelade Lipovac i Redbergslid. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Det är första gången för många i laget. Det är ju lite speciellt såklart, att spela final. Men jag försöker inte tänka så jättemycket på att det är final. Det är klart att det är kul, men det är en match som ska göras och vinnas. Sen betyder ju matchen väldigt mycket såklart, men det är bara roligt, säger Lipovac och fortsätter:

– Det är ju därför man kommit till Kristianstad också, för att få spela final. Det är ju ett bra lag med bra förutsättningar att komma så långt. Sen vill man alltid spela final och man vill alltid vinna den. Sen ger ju bra grejer till nästa år med Champions League och sånt också, så den avgör mycket.

Förra året skåpade IFK Kristianstad ut Alingsås i finalen, och kunde till slut vinna med 27-18. Mario Lipovac är dock övertygad om att årets final blir jämnare – men att IFK Kristianstad ska ha en bra chans till ett tredje SM-guld i rad om man får stopp på Alingsås kontringsspel.

 

160522 Kristianstads spelare jublar efter att Kristianstad har blivit svenska mŠstare i herrarnas SM-final i handboll mellan Kristianstad och AlingsŒs den 22 maj 2016 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91397

Får Kristianstad fira för tredje året i rad? Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– De har man ju mött många gånger förut, såklart. Deras försvarsspel och kontringsspel är väl det som kännetecknar Alingsås bäst. Framförallt deras kontringsspel, där de springer och testar på allt, säger Lipovac som har klart för sig vad som krävs för att stoppa Alingsås:

– Det gäller att ha mycket disciplin i anfall, inte göra några tekniska fel, inte slänga bort bollar så att de får kontra. Genom disciplinerat anfallsspel tror jag vi har en bra chans. Sen gäller det att få dem i uppställt spel bakåt, 6-6, istället för att de får kontra på oss.

– De är ju ett bra lag. Det visar de genom att vara i final för tredje eller fjärde året i rad. Det är ett duktigt och bra lag med bra spelare. Det kommer bli en rolig match att spela.

LÄS MER: Så mycket tjänar IFK Kristianstad-stjärnorna

I finalen hoppas Mario Lipovac nu kunna visa kritikerna, som trodde på ett svagare IFK Kristianstad i år, fel och menar att ett SM-guld där vore pricken över i:et. Ett guld som vore minst sagt stort för Lipovac själv.

– Det vore ju jättestort, för mig. Det skulle vara det största jag vunnit då. Jag har ju inte varit med i final förut och hade inte ens varit i semifinal innan Ystad-matcherna. Det vore ju min karriärs största höjdpunkt i alla fall. Jag har vunnit SM-guld som junior, men det är ju inte lika stort som detta – att bli Svensk Mästare och vara bäst i Sverige och allt. Så det vore jättestort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Så var första veckan på frimånaden

Här är övergångarna som gått igenom i lokalfotbollen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:07, 22 november, 2017

Så var första veckan på frimånaden
I Viby IF har det hunnit hända en hel del. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

För en vecka sedan, den 15 november, drog frimånaden igång. Fram till den 15 december är det därmed fritt för spelarna inom lokalfotbollen att byta förening.

Som 24Kristianstad tidigare har rapporterat om hann det hända en hel del redan innan frimånaden drog igång. Här är övergångarna som blivit klara under den första veckan av frimånaden.

LÄS MER: SILLY SEASON: Så är läget i lokalfotbollen

Herr Division 4

Lag: Näsby IF

Inget nytt rapporterat.

Herr Division 5

Lag: Fjälkinge IF, Ovesholms IF, Tosteberga/Nymölla IF, Vanneberga IF, Vittskövle IF, VMA IK, Åhus Horna BK, Åhus IF och Åsums BK.

Fjälkinge IF har gjort klart med sitt första nyförvärv inför 2018, då Rasmus Jönsson (Venestad IF) återvänder hem till moderklubben.

VMA IK har i sin tur förstärkt med en duo från Viby IF. Det rör sig om Andreas Palmkvist och Alexander Ström, vilka alltså fortsätter karriären norröver. Kristianstadbladet uppger även att VMA plockat in Viktor Ask och Filip Bengtsson, vilka närmast kommer från juniorfotboll i Kristianstad FC.

I en intervju med Kristianstadsbladet bekräftar även Ifö Bromölla IF att Simon Rittbo lämnar Åhus Horna BK och fortsätter karriären i division 2.

Herr Division 6

Lag: Everöds IF, Huaröds IF, Kiaby IF, Linderöds IF, Skepparslövs IF, Tollarps IF, Venestad IF, Viby IF, Vinnö IF, Wä IF, Yngsjö IF och Önnestad BoIF.

I sexan fortsätter Tollarps IF att vara aktiva. Vinterns tredje nyförvärv blev Adam Persson (Kristianstad FC U17) som vänder hem till sin forna klubb.

Venestad IF ser ut att få klara sig utan Sakir Agusi kommande säsong, då han meddelat att han har för avsikt att avsluta karriären.

En klubb som varit ordentligt aktiv under starten av frimånaden är Viby IF, som i helgen lät hälsa att det är klart att sex spelare lämnar medan lika många nyförvärv är klara. Vilka de sex nya spelarna är har de dock valt att inte avisera ännu.

Herr Divison 7

Lag: Balsby SK, Bjärlövs IF, Degeberga GoIF, Gärds Köpinge IF, Rinkaby GoIF, Vanneberga FF, Österslövs IS och Östra Sönnarslövs IF.

I sjuan har det hunnit hända en hel del. Aktivast av alla har Rinkaby GoIF varit, vilket kanske inte är så märkligt då ett helt lag ska byggas. Från Viby IF ansluter kvintetten Philip Lindström, Tobias Larsson, Viktor Ebbinge, Ted Elofsson och Fredrik Sandberg.

Just Rinkaby fortsätter har även plockat in en duo från Everöds IF, då Alexander Nilsson och Mikael Thörnström anslutit till klubben. Slutligen har Rinkaby även gjort klart med Hannes Nilsson till den kommande säsongen.

Bjärlövs IF rivstartade vinterfönstret och Kristianstadsbladet uppger att även Marcus Berg (Åhus Horna BK) nu kritat på för klubben.

En förening som däremot nyligen gjort klart med sin första förstärkning är Degeberga GoIF. Det rör sig om Johan Karlsson (Huaröds IF) som återvänder hem till moderklubben.

Dam Division 3

Lag: Gärds Köpinge IF, Vittskövle IF, Wä IF och Önnestad BoIF.

Gärds Köpinge IF har meddelat att det blir Berndt Håkansson som tar över tränarsysslan kommande säsong, då han återvänder till klubben.

Dam Division 4

Lag: Viby IF, Ovesholms IF och Åsums BK

Inget nytt rapporterat.

Har du koll på fler klara övergångar som skett? Mejla då robert.rosen@24kristianstad.se med tips.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Första nyförvärvet klart för Nosaby IF

Skyttekungen lämnar division 4-klubb.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.09:29, 22 november, 2017

Första nyförvärvet klart för Nosaby IF
Max Sandberg förstärker Nosaby IF. Foto: Privat.

Nosaby IF har offentliggjort sitt första nyförvärv inför återkomsten till Division 2. Det rör sig om Max Sandberg, 23, som ansluter från IFK Osby i Division 4.

Den gångna säsongen bar yttermittfältaren/anfallaren kaptensbindeln när Osby nådde en andraplats i Division 4 Östra, och därefter förlorade i kvalet. Sammanlagt blev det 17 baljor och en tredjeplats i skytteligan för Sandberg i fyran.

LÄS MER: Serieförslaget för Nosaby och KFC har kommit

”Max har varit Osbys bäste spelare de senaste säsongerna i Div 3 o 4 och svarade för 17 mål under denna säsongen i Div 4. Han är en snabb teknisk spelare som Nosaby hade stora problem med i kvalmatcherna 2015”, skriver Nosaby IF på sin hemsida.

I Nosaby IF spelar även de före detta IFK Osby-spelarna Daniel Kardum, Hampus Rydh och Jesper Eriksson.

Sedan tidigare står det klart att Nosaby IF tappar Andreas Dahlblom (Brösarps IF) och Carl Stockwell (Tomelilla IF).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Mittnian lämnar IFK Kristianstad

Talangen lämnar IFK Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:52, 21 november, 2017

KLART: Mittnian lämnar IFK Kristianstad
Emil Schuster lämnar Kristianstad. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Precis som det ryktats om i dagarna lämnar Emil Schuster, 20, IFK Kristianstad. Mittnian har nämligen kritat på för OV Helsingborg – vilka är jumbo i Handbollsligan.

– Emil passar utmärkt i OV Helsingborgs långsiktiga arbete med att bygga vidare på vår A-trupp. I Emil får vi en mittnia som kan styra spelet och han förväntas gå rakt in i truppen, säger Filip Karlsson, sportchef i OV, till föreningens hemsida.

LÄS MER: IFK-talangen på väg bort: ”Jag har hamnat i skuggan”

Enligt sportchefen ska andra Handbollsligan-klubbar varit med i kampen om Emil Schuster – som dock till slut valde en flytt till Helsingborg.

– Det ska bli extremt roligt att få representera OV Helsingborg. Jag ser fram mot ett nytt kapitel i min karriär, och jag tror att jag kan utvecklas och bli ännu bättre handbollsspelare i den här miljön, säger Schuster.

Mittnian, som haft stora svårigheter att få speltid sedan uppflyttningen till seniortruppen för två år sedan, återförenas nu med flera före detta IFK Kristianstad-spelare. I OV Helsingborg spelar nämligen sedan tidigare Kristianstadskillarna Oskar Hansson, Linus Nilsson och Oskar Cosmo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han stannar i KIK: ”Han fyller rollen”

Kontraktet gick ut i helgen – nu har parterna enats om en förlängning.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:37, 21 november, 2017

KLART: Han stannar i KIK: ”Han fyller rollen”
Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån

Hampus Forsling har haft ett kontrakt som sträckte sig över sex matcher. I lördags spelade han sin sista match på det kontraktet – och nu har Forsling och KIK enats om en förlängning för resten av den här säsongen.

– Han är klar för resten av den här säsongen. Vi tycker att han fyller rollen som vi känner att vi vill att han ska ha. Hampus har gjort det bra under de här sex matcherna, och kommer växa in i det mer och mer. Vi är nöjda med honom så här långt, säger KIK:s sportchef Joakim Johansson till 24Kristianstad.se.

LÄS MER: Nyförvärvet ser en framtid i KIK: ”Jag vill jättegärna stanna”

Forsling har noterats för fyra poäng fördelat på två mål och lika många assist på sex matcher i KIK-tröjan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Azeriskt motstånd nästa för KHK

Åttondelsmotståndet är klart.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.13:35, 21 november, 2017

Azeriskt motstånd nästa för KHK
Lottningen till åttondelsfinalen är klar. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Efter att ha besegrat belgiska Femina Vise i helgens Europadebut är Kristianstad HK vidare i Challenge Cup.

På tisdagen lottades åttondelsfinalerna och för KHK väntar härnäst Azeryol Handball Club från Azerbajdzjan.

Den första matchen tar plats i Kristianstad helgen 3-4 oktober medan returen spelas helgen efter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng