LISTA: Detta har hänt i spädbarnsdådet

Båda föräldrarna har nu förhörts och både advokaten och åklagaren har gjort sin sakframställan i spädbarnsdådet. Detta är vad som har hänt.

Henrik Nordell

Kl.20:00, 20 maj, 2017

LISTA: Detta har hänt i spädbarnsdådet

År 2016
7 augusti: Föräldrarna har flyttat in på en mindre ort i Kristianstad och mamman föder nu en dotter. Hon uppges vara frisk och förlossningen sker utan några större komplikationer.

14 augusti: Föräldrarna och barnet läggs in på sjukhuset i Kristianstad. Flickan som då endast är en vecka gammal har fått en svullen tunga och blåmärken. De undersöker ifall hon drabbats av någon blodsjukdom. Läkarna sökte efter svar på varför tungan svullnat. De fick fram information att skadorna kan bero på barnmisshandel.

21 augusti: Mamman och barnet är nu hemma från sjukhuset. De har under en tid haft problem med att mata barnet, vilket gjort det undernärt. De gör flera sökningar på nätet efter att barnet fått slem i halsen och har svårt att andas.

Bara någon vecka efter att barnets fötts, fick det läggas in på CSK.

Bara någon vecka efter att barnets fötts, fick det läggas in på CSK.

 

6 september: Flickan har flera blåmärken i ansiktet, som har uppstått under natten. Ett av blåmärkena har svullnat upp. När mamman lyfter ljudet känner hon av ett ”knäppande” i barnet. Något som kan ha berott på knäckta revben. Barnet har samtidigt en dålig aptit. Mamman vill åka till sjukhus, men det vill inte pappan. De ringer till vårdupplysningen och får hjälp med hur de ska mata barnet. Däremot säger de inget om blåmärkena.

9 september: SOS Alarm får ta emot ett samtal från föräldrarna, efter att dottern slutat att andas. De får instruktioner att ge henne hjärt- och lungräddning. Barnet förs med ambulans till CSK i Kristianstad. Flickan som då var fyra veckor gammal hade under lång tid haft syrebrist till hjärnan. Beslutet togs att föra henne till Lunds universitetssjukhus för vård.

10 september: Läkarna röntgar barnet och ser att det finns flera revbensbrott. En del av dem är två veckor gamla och har börjat att läka. Flickan ligger nu i respirator. Klockan 20.15 på kvällen stängs den av och 45 minuter senare konstaterar läkarna att barnet har avlidit.

Samtidigt som barnet konstateras hjärndött efter vård på Lunds universitetssjukhus, grips föräldrarna av polisen.

Samtidigt som barnet konstateras hjärndött efter vård på Lunds universitetssjukhus, grips föräldrarna av polisen.

 

10 september: Föräldrarna grips av polisen och förs till stationen i Kristianstad. Totalt sex poliser, både i uniform och civila, deltar i gripandet. Föräldrarna delges misstanke om dråp på sin dotter.

14 september: Föräldrarna häktas efter en förhandling i Kristianstads tingsrätt.  Under hela hösten och vintern sker ett flertal omhäktningar, varannan vecka. Det innebär att föräldrarna får sitta i häkte med restriktioner, under totalt nio månader.

År 2017
3 mars: 
Brottsrubriceringen har nu ändrats från dråp till synnerligen grov misshandel samt grovt vållande till annans död. Beslutet tas efter att den rättsmedicinska utredningen blivit klar. I den står det bland annat att de brutna revbenen orsakats av yttre våld.

2 maj: Föräldrarna åtalas misstänkta för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Efter en lång tid i häkte ska de ställas inför rätta. Den förundersökning som genomfört med ledning av åklagare Eva Norberg, är flera tusen sidor lång.

Det blir fullsatt i Kristianstad tingsrätt när föräldrarna ställs inför rätta. Både allmänhet och media är på plats.

Det blir fullsatt i Kristianstad tingsrätt när föräldrarna ställs inför rätta. Både allmänhet och media är på plats.

 

8 maj: Detta är den första av totalt elva rättegångsdagar gällande spädbarnsdådet. Båda föräldrarna befinner sig i rättssalen tillsammans med sina advokater. Denna dag går åklagaren igenom en stor mängd material, där mammans egna fotografier är en viktig del av bevisningen.

17 maj: Efter fyra dagar i Kristianstad tingsrätt har även försvarsadvokaterna fått göra sin sakframställan. Mamman har blivit förhörd i detalj om vad hon gjort i samband med barnet, dag för dag. Åklagaren visar att mamman har gjort ett stort antal sökningar på nätet om barnets blåmärken, den svullna tungan och problemet för barnet att äta.
– Jag sökte på nätet efter svar och det enda jag hittade var leukemi (samlingsnamn för blodcancer). Hon hade fått nya blåmärken på morgonen, som hon inte haft innan, sade mamman i rättssalen.

19 maj: Åklagaren förhör pappan om blåmärkena på barnet, det svullna tungan och revbensbrotten. De bilder som visas med förmodade blåmärken är enligt pappan bara en skugga på barnets ansikte. Revbensbrotten har han ingen förklaring till. Hans teori är att blåmärken uppkommit när han hållit i barnet för hårt.

Rättegången kommer nu att pågå in i juni månad och först därefter väntas domen. I straffskalan för synnerligen grov misshandel ingår fängelse i upp till tio år. På måndag påbörjas förhören med vittnen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”

Enligt polisen rör det sig om stora summor pengar som stjäls.

Michael Olsson

Kl.16:27, 18 mars, 2018

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”
Montage: Arkiv/Creative Commons

Både polisen och banken har vid flera tillfällen varnat allmänheten för bedragare som kapar personers konto via Bank-ID. Men trots varningarna är det allt fler som drabbas.

– Vi snackar om stora summor och många offer, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef för bedrägerisektionen i väst till Kvällsposten.

Bedrägeriet misstänks vara organiserat och sedan sommaren har polisen fått in över 100 anmälningar. Metoden har tidigare uppmärksammats i media, men skördar fortfarande offer. Bedragarna låtsas komma från polisen eller banken för att få offret att logga in på sitt Bank-ID.

I samband med att offret ska logga in sitter bedragaren och gör samma sak med offrets personnummer. När målsägaren sedan ska loggar in är det bedragaren som kommer in på kontot. Därefter skickas pengarna över till en målvakt.

– Själva bedragaren är svårutredd, men inte penningtvättaren. Vi ser ju vilken enhet som pengarna hanteras på. Vi kan också se vilken bankomat som pengarna tas ut ifrån och i bästa fall kan vi få ut film därifrån. Men vissa bankomater har tyvärr inte någon kamera och ibland använder målvakterna suspekta växlingskontor som saknar kamera, säger Lars-Ove Wessberg till tidningen.

Bedragarna lurar även sina offer genom att ringa med falska nummer, som ser ut att komma från en bank eller från polisen. Men som polisen vid flera tidigare tillfällen förklarat ska man aldrig lämna ut sina uppgifter, utan genast lägga på luren om det är en misstänkt bedragare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så maxar du ledigheten i påsk

Ett fåtal semesterdagar kan ge lång ledighet.

Magnus Jansson

Kl.15:34, 18 mars, 2018

Så maxar du ledigheten i påsk
Fotomontage: Pixabay

Det är mindre än två veckor kvar till påsk. Vårens högtid kommer tidigt i år och som alltid är den gynnsam för den som vill passa på att ta en längre sammanhängande ledighet.

Den 29 mars infaller skärtorsdagen, som brukar innebära halvdag på många arbetsplatser. Både långfredagen och annandag påsk är röda dagar – vilket leder till att man kan få tio dagars ledighet genom att ta ut några få semesterdagar.

LÄS MER: LISTA: Här är alla helgdagar 2018

Gör så här:

* 24 mars, lördag – Ledig

* 25 mars, söndag – Ledig

* 26 mars, måndag – Ta ledigt

* 27 mars, tisdag – Ta ledigt

* 28 mars, onsdag – Ta ledigt

* 29 mars, torsdag, Skärtorsdagen – Ta ledigt (ofta halvdag)

* 30 mars, Långfredag – Ledig

* 31 mars, Påskafton – Ledig

* 1 april, Påskdagen – Ledig

* 2 april, Annandag Påsk – Ledig

Om din arbetsplats tillämpar halvdagar så behöver du bara ta en halv semesterdag på skärtorsdagen.

Använda semesterdagar: 3,5
Ledig tid: 24 mars – 2 april. Hela tio dagars ledighet!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man eldade – orsakade gräsbrand

(UPPDATERAD 13.38). "Den sprang ifrån honom helt enkelt", säger räddningstjänsten.

Mia Martelleur

Kl.12:58, 18 mars, 2018

Man eldade – orsakade gräsbrand
Foto: Bildbyrån

Strax före 13.00 på söndagen larmades räddningstjänsten om en gräsbrand i anslutning till Fridarpsvägen i Torsebo. Det skulle röra sig om en 500 kvadratmeter stor yta med spridningsrisk till skogen.

– Det var en person som eldade gräs och då tog vinden tag i branden så den sprang ifrån honom helt enkelt. Då larmade han oss, säger Peter Rosenqvist vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Räddningstjänsten körde ut och kunde snabbt få kontroll och släcka ner branden. Innan 14.00 var de åter tillbaka på stationen igen.

Peter Rosenqvist uppmanar nu allmänheten att tänka en extra gång om de tänker bränna gammalt gräs.

– Man får ta det väldigt försiktigt för det är lätt att det går ifrån en, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är gymnasieprogrammen som ökar mest i Kristianstad

Ny siffror visar vilka program i Kristianstad som ökar och minskar mest.

Henrik Nordell

Kl.11:47, 18 mars, 2018

LISTA: Här är gymnasieprogrammen som ökar mest i Kristianstad
Antalet elever varierar kraftigt mellan programmen.

Skolverket har nyligen presenterat ny statistik över hur gymnasieprogram ökar och minskar. Nationellt sett är det barn- och fritidsprogrammet som har vuxit mest under det senaste året bland de nationella programmen. Tolv procent fler elever går där nu jämfört med förra vintern

– Att intresset för barn- och fritidsprogrammet har ökat så mycket är glädjande eftersom det finns ett stort behov av utbildad personal inom den sektorn. Men det är också många fler yrkesprogram som ökar. Vi vet att chanserna till jobb är stora direkt efter en yrkesexamen och det är säkerligen en av orsakerna till ökningen, säger Torun Rudin, enhetschef på Skolverket.

Även i Kristianstad har antalet elever på det programmet ökat, men inte i samma utsträckning. Här är det istället ekonomiprogrammet som vuxit mest mellan 2016/2017 och 2017/2018. Det vill säga ifall man bortser från introduktionsprogrammen.

Sett till antalet personer har det estetiska programmet samt bygg- och anläggningsprogrammet gått åt motsatt riktning och minskat mest. Nationellt sett har det humanistiska programmet tappat flest elever. I Kristianstad är det endast ett 20-tal som går den inriktningen.

– Det är oroväckande att intresset för humanistiska programmet tycks minska för varje år. Men det vikande intresset är sannolikt inte hela förklaringen. Antalet kommuner och fristående skolor som erbjuder humanistiska programmet har också minskat kraftigt sedan 2011 så alla som vill kanske inte får möjlighet att söka utbildningen, säger Torun Rudin.

Hela listan med antal elever och förändringar ser du i faktarutan.

FaktaSå många elever går på programmen (förändring jämfört med förra året inom parentes):

Barn och fritidsprogrammet: 146 elever (+9%, +13  personer )

Bygg- och anläggningsprogrammet: 198 elever (–15%, –34  personer)

El- och energiprogrammet: 192 elever (–4%, –8  personer)

Fordons- och transportprogrammet: 175 elever (+22%, +32  personer)

Handels- och administrationsprogrammet: 142 elever (–3%, –4  personer)

Hantverksprogrammet: 130 elever (–6%, –8  personer)

Hotell- och turismprogrammet: 43 elever (–12%, –6  personer)

Industritekniska programmet: 23 elever (+20%, +4  personer)

Naturbruksprogrammet: 171 elever (+15%, + 23 personer)

Restaurang- och livsmedelsprogrammet: 82 elever (–11%, – 10  personer)

VVS- och fastighetsprogrammet: 49 elever (–4%, –2  personer)

Vård- och omsorgsprogrammet:  217 elever (–1%, –2  personer)

Ekonomiprogrammet: 273 elever (+26%, +57  personer)

Estetiska programmet:  290 elever (–18%, – 63 personer)

Humanistiska programmet: 21 elever (–20%, – 5  personer)

International Baccaleurate: 101 elever (–21%, –26  personer)

Naturvetenskapsprogrammet: 352 elever (+7%, +22  personer)

Samhällsvetenskapsprogrammet: 667 elever (+3%, +18  personer)

Teknikprogrammet: 257 elever (+2%, +6  personer)

Introduktionsprogrammen: 763 elever (+29%, 174  personer)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IMAGINE SWEDEN

Unga musiker gör upp i anrika tävlingen

Den fjärde deltävlingen avgörs i Kristianstad. ”Det är en väldigt blandad kompott av olika genrer”, säger projektledaren.

Robert Rosén

Kl.06:58, 18 mars, 2018

Unga musiker gör upp i anrika tävlingen
Taste Good! är ett av banden som ställer upp i Imagine Sweden. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

På söndagseftermiddagen kommer unga musiker att tävla i Kulturkvarteret. Den fjärde deltävlingen i Imagine Sweden tar nämligen plats i Kristianstad. Deltagarna gör där upp om två finalplatser i regionfinalen den 25 mars.

– Det har flutit på väldigt bra. Där har varit många väldigt duktiga ungdomar som varit med och tävlat. Men även mycket mer med det, med workshops och allt. Den spontana känslan är att det gått väldigt bra, summerar Gustaf Säfström, projektledare för Musik i Syd, de tre första deltävlingarna.

LÄS MER: Regionsfinal tar plats i Kristianstad

För många är Imagine Sweden förmodligen mer känt under sitt tidigare namn, Musik Direkt.

– Det har varit en liten förändring i år, i och med att vi bytte namn till Imagine. Förut har det i cirka 30-35 år hetat Musik Direkt. Det har varit en väldigt etablerad plattform för unga musiker. Men det har egentligen skett en övergång under en treårsperiod. Sen i år blev det mer konkret då vi blev Imagine Sweden, förklarar Gustaf Säfström.

Under deltävlingen i Kristianstad är det totalt sju band som gör upp om de två platserna i regionfinalen, vilken även den kommer att arrangeras på Kulturkvarteret.

– Det är väldigt blandat. Alltifrån pop, funk, rock, metal och punk. Det är en väldigt blandad kompott av olika genrer. Specifikt för just det som varit Musik Direkt och är Imagine Sweden i dag är ju att det är en genreöverskridande tävling. Oavsett genre kan vara med.

Av söndagens tävlande återfinns två stycken lokala band. Dels rör det sig om funkbandet Taste Good! och sen handlar det om Costanza. I det sistnämnda spelar medlemmar från Breakout och Taste Good!, vilket går ihop då tävlande får ställa upp i flera olika band under tävlingen.

Övriga band som gör upp om finalplatserna på Kulturkvarteret är 2 Early, Philip & 610, Catch-22, Agnes Collijn och 7th Estate.

Tävlingen drar igång klockan 15:00 på söndagseftermiddagen.

FaktaImagine Sweden
Sveriges största musiktävling för unga musiker, mellan 13-21 år. Tävlingen arrangeras i år för 32:a gången. En jury röstar vidare de främsta akterna genom deltävling, regionfinal och riksfinal. Vinnaren går vidare till den internationella Imaginefinalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng