Här är arkeologernas teori om skelettet i Kiaby

Ännu vet man inte hur gammalt skelettet är som grävdes upp i en trädgård i Kiaby. Arkeologerna har dock en teori. De är inte särskilt förvånade över fyndet.

Henrik Nordell

Kl.20:03, 18 maj, 2017

Här är arkeologernas teori om skelettet i Kiaby
En kvinna grävde upp delar av ett mänskligt skelett i Kiaby.

I lördags skulle en kvinna i Kiaby plantera en rosbuske och bestämde sig för att gräva ett djupt hål i marken. Plötsligt stötte hon emot någonting hårt. Det visade sig vara kraniet från en människa. Nu är benen skickade till rättsmedicinsk analys och svaret på benens ålder väntas om en vecka.

De arkeologer vi talat med är inte särskilt förvånade över fyndet. I Kiaby har det tidigare grävts upp skelett och fornminnen på olika platser. Det vill säga borester som är från tidigare än år 1850.

LÄS MER: Hon gjorde det märkliga skelettfyndet: ”Det känns lite konstigt”

– Det är ganska vanligt med gravplatser utanför kyrkogårdarna. De flesta gravar är inte utmärkta med resta stenar eller högar, utan de hittas i samband med arkeologiska utgrävningar, säger Johan Dahlén, arkeolog vid Regionmuséet i Kristianstad.

Det som är speciellt just i detta fallet är att benen har hittats på en ovanlig plats, där det inte finns några gravfält i närheten. Av den anledningen bestämde sig arkeologerna på länsstyrelsen för att kontakta polisen. De gjorde senare en tekniskt undersökning av platsen.

– I det här fallet i Kiaby låg benen ganska grunt på en plats där det inte borde ligga några gravar. Om man misstänker att det kan vara något för polisen så kontaktar vi dem, för att inte förstöra något vid platsen, säger Marie Olsson, arkeolog på Länsstyrelsen Skåne.

LÄS MER: De boendes reaktioner på skelettfyndet.

Ifall det visar sig att benen inte kommer från någon nyligen begravd person, är de mest sannolikt från stenåldern, järnåldern eller bronsåldern. Inte särskilt långt från Kiaby har den 9 000 år gamla Barumskvinnan hittats. En man från byn berättar också att det finns en gammal gravplats intill hans tomt. Den hittades när en mack skulle byggas på 1950-talet.

Från och med medeltiden blev Sverige kristet och de flesta begravdes då i anslutning till kyrkorna. Det vill säga så länge de inte blev mördade eller avrättade och lades i ovigd jord.

– Det finns flera platser i Kristianstad där man hittat ben, så det är inte särskilt konstigt. För oss var det inte så förvånande, säger Johan Dahlén.

LÄS MER: Hon hittade skelettet i trädgården.

Hur ska man göra ifall man gräver upp ett fornfynd eller gammalt skelett i trädgården?
– Det bästa är att ta kontakt med länsstyrelsen så får de göra en bedömning ifall det ska skickas ut en arkeolog. Det finns kartor på på var det ligger kända fornminnen och där man inte ska gräva, men att gräva i trädgården får man göra, säger Johan Dahlén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad förare dömd av tingsrätten

Drograttfull förare har dömts i Kristianstads tingsrätt.

Robert Rosén

Kl.22:01, 20 mars, 2018

Påverkad förare dömd av tingsrätten
Mannen har mot sitt nekande dömts i tingsrätten. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

En 30-årig man har i Kristianstads tingsrätt dömts för rattfylleri, ringa narkotikabrott och två fall av grov olovlig körning.

Kristianstadsbon stoppades under en bilfärd på Fäladsgatan, i slutet av oktober. För det har tingsrätten nu dömt honom för tre av brotten. Det fjärde, ett fall av grov olovlig körning, inträffade i början av november. Mannen stoppades då på Ringvägen.

LÄS MER: Flera drograttfyllerister stoppade i helgen

Den åtalade har erkänt att han saknar körkortsbehörighet. Däremot har han nekat till att ha brukat narkotika i samband med bilfärden. Genom analysresultat har tingsrätten dock kunnat slå fast att 30-åringen brukat cannabis och bensoylekgonin kort innan färden. Därför döms han han också för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Påföljden har bestämts till 120 dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter misstänkta djurplågeriet – nu kan hästarna säljas

Sex döda hästar hittades på en gård i Kristianstad. Resterande levande djur flyttades till polisens pensionat. Nu kan de få nya ägare.

Henrik Nordell

Kl.20:24, 20 mars, 2018

Efter misstänkta djurplågeriet – nu kan hästarna säljas
Hästarna på bilden är inte de som ska få nya ägare. FOTO: Pixabay

Den sjätte mars tog polisen och länsstyrelsen Skåne hand om att flertal hästar  som farit illa på en gård inom Kristianstads kommun. En privatperson hade larmat bara någon dag tidigare om att det kunde finnas döda hästar i en hage.

Inspektörerna åkte ut och hittade mellan sex och sju kadaver samt sex levande hästar i hagarna. De sistnämnda djuren blev omedelbart omhändertagna. De har fått spendera tiden på ett pensionat.

LÄS MER: EXTRA: Sex hästar hittades döda – polisen misstänker djurplågeri

En veterinär undersökte hästarna dagen efter att de hämtades på gården. Flera av dem var magra, hade lössangrepp, lång päls och overkade hovar.

Länsstyrelsen har nu tagit ett beslut att hästarna ska överlåtas från ägaren till någon annan. Det vill säga ifall det inte redan har skett. Polismyndigheten som ansvarar för den delen av processen och 24kristianstad.se har sökt dem under dagen för en kommentar.

Ett veterinärutlåtande visar hästarna inte har några symtom på sjukdom eller socialt beteende som innebär att de måste avlivas.

– Alla bedöms vara i det skicket att de antingen kan säljas eller överlåtas. Många har troligen läst om hästarna i tidningen och då brukar det finnas ett stort intresse, säger Jenny Persson, handläggare på länsstyrelsen.

I samband med att de döda hästarna upptäcktes blev gårdsägaren polisanmäld för djurplågeri. Han kan också komma att bli utredd för djurförbud.

Enligt Kristianstadsbladet är mannen sedan tidigare förbjuden både att ha klövbärande djur, gris och nötkreatur. Det beslutet ska ha tagits år 2008. Då länsstyrelsen tidigare har gjort kontroller av hästarna mellan år 2010 och år 2016 har det också upptäckts brister i djurhållningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succésäsong för Vångabacken: ”Bland de bästa åren”

Aldrig förr har Vångabacken öppnat upp så sent på året. Trots det blev säsongen en framgångssaga. ”Det här är bland de bästa åren, trots en säsongsstart den 10 februari”, säger Mats Hansson.

Robert Rosén

Kl.18:50, 20 mars, 2018

Succésäsong för Vångabacken: ”Bland de bästa åren”
Säsongen är nu över för Vångabacken. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

I helgen som gick var det sista chansen att åka skidor i Skåne. Då var det nämligen säsongsavslutning i Vångabacken. När Vångabergets Slalomklubb nu summerar säsongen är det idel positivt.

– Det känns tomt nu. Det har varit några intensiva veckor där alla funktionärer har varit i fullt varv. Vi avslutade för allmänheten i lördags och i söndags hade funktionärerna en dag att disponera backen i full frihet. Som en belöning för deras arbete, säger Mats Hansson, ordförande i Vångabergets Slalomklubb.

LÄS MER: Vångabacken nära rekordsiffror

Mer än 100 volontärer har i vinter arbetat ideellt i backen. De har fått se en säsong som varit en av de bästa sedan föreningens grundande 1980.

– Det gick över förväntan när det gäller ekonomin också. Det här är bland de bästa åren, trots en säsongsstart den 10 februari. Jag tror aldrig vi startat upp så sent. Men det blev ändå lämpligt för då kom vecka 7 när Danmark hade sportlov och sen vecka 8 när vi själva hade sportlov, säger Mats Hansson.

Det svenska sportlovet bjöd också på ett ökat intresse, och tre dagar i sträck var i princip all utrustning i Vångabacken uthyrd. Även om toppen nåddes under vecka 8 höll intresset i sig även under vecka 9-11, där de nådde upp till fina besökssiffror.

Trots den sena starten blev säsongen ändå ungefär lika lång som brukligt.

– Det brukar vara nån vecka längre. Men jag räknade på det och vi har haft 36 dagar från öppning till stängning. Nåt år när det var riktigt dåligt väder hade vi bara 18 dagar. Så det blev faktiskt många skiddagar i år också, i och med att vi kunnat hålla ut så här.

När hade ni senast öppet så här långt in på året?
– Det kan jag inte minnas. Men det är nog en tio år sen sist, som vi höll ut i mars så här.

Med ännu en säsong till ända har föreningen redan börjat snegla på 2019. Från i år tar de med sig erfarenheter och lärdomar att använda i framtiden.

– Vi kommer till och börja med att uppmana folk att komma redan i början av sportlovsveckan. Det blir lätt att man skjuter fram det till slutet av veckan. Men i början av veckan är det mindre konkurrens i backen och om om utrustningen.

– Sen ser vi en ökad efterfrågan av skidskola på banområdet. Det är väldigt mycket nybörjare som introduceras till skidvärlden hos oss. Vi sneglar på möjligheterna till att investera och göra ett nytt banområde.

De många orutinerade skidåkarna har gjort att liftköerna till de mindre backarna och enklare nedfarterna är längre än till huvudbacken. Därav planerna på ett nytt banområde.

– Det speglar väl lite besökarna. De är lite gröna och lite försiktiga. De avrostar sig här eller lär sig här. Så det drömmer vi om att kunna genomföra så fort som möjligt, avslutar Mats Hansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

33-åring körde i fel färdriktning på E22

Efter den vårdslösa körningen har mannen nu åtalats.

Robert Rosén

Kl.14:57, 20 mars, 2018

33-åring körde i fel färdriktning på E22
33-åringen står åtalad för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. FOTO: Arkiv.

En 33-årig mans bilfärd har nu lett till åtal. Mannen åtalas nämligen i Kristianstads tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Bilfärden tog plats i slutet av juli 2017. Mannen körde då i fel färdriktning längs E22 i Kristianstad, när han låg på fel sida av körbanan. Vittnesuppgifter har gjort gällande att 33-årings körning tvingat en mötande bilist att väja undan.

LÄS MER: Påverkad 51-åring åtalas efter bilfärd

Mannen själv har i förundersökningen berättat att han var medveten om att han körde i fel riktning. Han har istället förklarat det hela med att han inte var bekant med miljön och att han då stoppade en mötande bilist för att få hjälp med att hitta till rätt väg.

Förutom att ha kört på fel sida av körbanan saknade mannen även behörighet för att köra personbil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu vänder det – vårdagjämningen är här

Snart har vi mer dag än natt i Sverige.

Michaela Ekström

Kl.14:04, 20 mars, 2018

Nu vänder det – vårdagjämningen är här
Foto: Arkiv

Idag, klockan 17.15 inträffar vårdagjämningen. Vår- och höstdagjämningarna inträffar mellan vinter- och sommarsolstånden och just då är dag och natt ungefär lika långa.

När vårdagjämningen infaller varierar något beroende på att vi har olika tidzoner på jordklotet samt på grund av skottårscykeln. Dock kommer vårdagjämningen att infalla den 20 mars under många år framöver.

Vid dagjämningarna är dagarna ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagarna längre på norra halvklotet och tvärtom. Från och med nu kan vi alltså se fram emot längre dagar en bra tag framöver.

Källa: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng