Här är arkeologernas teori om skelettet i Kiaby

Ännu vet man inte hur gammalt skelettet är som grävdes upp i en trädgård i Kiaby. Arkeologerna har dock en teori. De är inte särskilt förvånade över fyndet.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:03, 18 maj, 2017

Här är arkeologernas teori om skelettet i Kiaby
En kvinna grävde upp delar av ett mänskligt skelett i Kiaby.

I lördags skulle en kvinna i Kiaby plantera en rosbuske och bestämde sig för att gräva ett djupt hål i marken. Plötsligt stötte hon emot någonting hårt. Det visade sig vara kraniet från en människa. Nu är benen skickade till rättsmedicinsk analys och svaret på benens ålder väntas om en vecka.

De arkeologer vi talat med är inte särskilt förvånade över fyndet. I Kiaby har det tidigare grävts upp skelett och fornminnen på olika platser. Det vill säga borester som är från tidigare än år 1850.

– Det är ganska vanligt med gravplatser utanför kyrkogårdarna. De flesta gravar är inte utmärkta med resta stenar eller högar, utan de hittas i samband med arkeologiska utgrävningar, säger Johan Dahlén, arkeolog vid Regionmuséet i Kristianstad.

Det som är speciellt just i detta fallet är att benen har hittats på en ovanlig plats, där det inte finns några gravfält i närheten. Av den anledningen bestämde sig arkeologerna på länsstyrelsen för att kontakta polisen. De gjorde senare en tekniskt undersökning av platsen.

– I det här fallet i Kiaby låg benen ganska grunt på en plats där det inte borde ligga några gravar. Om man misstänker att det kan vara något för polisen så kontaktar vi dem, för att inte förstöra något vid platsen, säger Marie Olsson, arkeolog på Länsstyrelsen Skåne.

LÄS MER: De boendes reaktioner på skelettfyndet.

Ifall det visar sig att benen inte kommer från någon nyligen begravd person, är de mest sannolikt från stenåldern, järnåldern eller bronsåldern. Inte särskilt långt från Kiaby har den 9 000 år gamla Barumskvinnan hittats. En man från byn berättar också att det finns en gammal gravplats intill hans tomt. Den hittades när en mack skulle byggas på 1950-talet.

Från och med medeltiden blev Sverige kristet och de flesta begravdes då i anslutning till kyrkorna. Det vill säga så länge de inte blev mördade eller avrättade och lades i ovigd jord.

– Det finns flera platser i Kristianstad där man hittat ben, så det är inte särskilt konstigt. För oss var det inte så förvånande, säger Johan Dahlén.

LÄS MER: Hon hittade skelettet i trädgården.

Hur ska man göra ifall man gräver upp ett fornfynd eller gammalt skelett i trädgården?
– Det bästa är att ta kontakt med länsstyrelsen så får de göra en bedömning ifall det ska skickas ut en arkeolog. Det finns kartor på på var det ligger kända fornminnen och där man inte ska gräva, men att gräva i trädgården får man göra, säger Johan Dahlén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen får bakläxa – gjorde fel när beachhandbollen fick tillstånd

Bygglovet för det gigantiska arrangemanget med beachhandbollen i Åhus har blivit en långdragen historia. Länsstyrelsen tycker i efterhand att kommunen gjorde fel som gav sitt tillstånd. Nu väljer de att överklaga.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.15:04, 16 augusti, 2017

Kommunen får bakläxa – gjorde fel när beachhandbollen fick tillstånd
Länsstyrelsen ger kommunen bakläxa för bygglovet till Åhus Beach AB.

Mellan den 14-22 juli arrangerades Åhus Beach-handbollsfestival på evenemangstranden i Åhus. Den återkommande tävlingen lockar årligen till sig tiotusentals personer, både tävlade, åskådare och turister. För att kunna genomföra evenemanget krävs det dock ett bygglov, något som företaget bakom beachhandbollen har sökt varje år och där byggnadsnämnden gett lov.

Även i år gavs det tillstånd i form av ett ”säsongslov” och en strandskyddispens, vilket gjorde att tävlingen kunde genomföras lagligt. I efterhand har länsstyrelsen granskat bygglovet och de ger nu kommunen bakläxa. Enligt myndigheten krävs det att företaget Åhus Beach har ett bygglov för idrottsplats, eftersom att arrangemangen inte kan räknas som tillfälligt. Det är andra året i rad som länsstyrelsen ger bakläxa för bygglovet.

BILDEXTRA: Se bilderna från beachhandbollen här

Så här skriver de i sitt beslut: ”Visserligen är evenemanget säsongsbetonat, men det har pågått i sin nuvarande form i relativt många år och det finns inget uttalat syfte om någon begränsning i tiden”.

Byggnadsnämnden ger sig dock inte, utan väljer nu att överklaga länsstyrelsens invändningar. Ordföranden Sonny Modig skriver att att länsstyrelsen har missuppfattat deras beslut om bygglov. Det vill säga att de inte har gett Åhus Beach något tillfälligt lov, utan ett permanent säsongslov. Därmed ska de har gjort rätt.

Samtidigt fortsätter även striden om den detaljplan för evenemangstranden som innebär att beachhandbollen och Åhus Live inte längre skulle behöva något bygglov. Efter att ett stort antal grannar överklagat den planen, ska Mark- och miljödomstolen ta ett beslut ifall den ska tillåtas eller inte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jätteavtalet: Försvarsmakten får 2,7 miljarder extra per år

Regeringen har mött Moderaternas och Centerpartiets krav i budgetförhandlingarna. Nu får försvarsmakten totalt 8,1 miljarder.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.10:34, 16 augusti, 2017

Jätteavtalet: Försvarsmakten får 2,7 miljarder extra per år
Foto: Creative Commons

Under en presskonferens på onsdagsmorgonen berättade försvarsminister Peter Hultqvist att Försvarsmakten får 2,7 miljarder kronor extra per år fram till 2020. Regeringen har mött Moderaternas och Centerpartiets krav i budgetförhandlingarna och nu får de sammanlagt 8,1 miljarder kronor.

– Det är en viktig signal till omvärlden, säger försvarsminister Peter Hultqvist på presskonferensen.

Ett parti som varit särskilt ivriga att ge Försvarsmakten mycket pengar är Moderaterna. Partiledaren Anna Kinberg Batra hotade dessutom att hoppa av budgetförhandlingarna om de inte fick igenom sitt krav på två miljarder kronor 2018.

 

Av de 8,1 miljarder kronorna kommer 6,8 gå till det militära försvaret och 1,3 till civilförsvaret. Bland annat ska pengarna spenderas på ammunition, fler tjänstgörande soldater och köp av terrängfordon.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon ställer ministern till svars om stranderosionen i Åhus

Havet äter upp allt mer av stranden i Åhus. Nu reagerar den lokala riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M) och ställer miljöministern till svars. "Situationen i Åhus är akut, regeringen måste agera", skriver hon.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:31, 16 augusti, 2017

Hon ställer ministern till svars om stranderosionen i Åhus
Foto: Riksdagen samt Wikimedia (common license).

Under de senaste åren har en stor del av stranden i Åhus försvunnit ut i havet. Boende i området har vittnat för Expressen om hur de för bara fem år sedan kunde njuta av att ligga på en strand som var mellan 8-10 meter. Nu finns det knappt någonting kvar vid den platsen.

För att råda bot på problemet har det lyfts fram två lösningar. Antingen placerar man ut vågbrytare längs kustlinjen som gör det möjligt för växtlighet att binda sanden bättre. Eller så kan man göra som i Ystad och ta upp tiotusentals kubikmeter sand från havsbottnen och lägga ut längs stränderna.

Problemet är att det kostar mycket pengar att suga upp sanden och att transportera till land. Där vill Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus, att regeringen tar ett större ansvar.

– Situationen i Åhus är akut, regeringen måste agera. Idag är det dyrt, krångligt och svårt med tillstånden för kommuner som vill strandfodra. Det finns idag inget helhetsgrepp och ingen myndighet som har tydligt ansvar för stranderosionsfrågan, säger Maria Malmer Stenergard.

Under förra året kunde Sveriges Geologiska Undersökning konstatera i en rapport att det på sträckan mellan Valjeviken och Åhus hade eroderats kraftigt i vissa sanddyner. När marken försvinner innebär det att mark- och fastighetsägare påverkas. Det kan även minska på turismen ifall stränderna försvinner.

Problemet enligt Maria Malmer Stenergard är att det är svårt att ansöka om pengar till att genomföra så kallad strandfodring. Hon vill att någon myndighet tar ett helhetsansvar. Därför har riksdagsledamoten nu lämnat in en interpellation där miljöministern Karolina Skog (Mp) ställs till svar. Hon vill bland annat veta hur regeringen ska göra det billigare för kommunerna att strandfodra.

Fotnot: Även Miljöministern Karolina Skog är bördig från Åhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad högt över snittet i arbetslöshet

Arbetslösheten inom en viss grupp minskar i Kristianstad. Men kommunen är fortfarande långt efter snittet i Skåne.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:23, 16 augusti, 2017

Kristianstad högt över snittet i arbetslöshet
Foto: Bildbyrån

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten bland utlandsfödda i Kristianstads kommun i juli låg på 31,4 procent.

Siffran är 1,0 procentenheter lägre än motsvarande period förra året. Men siffran är fortfarande betydligt högre än snittet för Skåne län, som ligger på 26,0 procent.

Men kurvan pekar åt rätt håll. 2008 var kommunen 7,0 procentenheter över länet, men nu är skillnaden 5,4 procentenheter.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrottstjuvar försvann med bil – greps av polis

Natten till onsdag fick polisen i Kristianstad jaga två inbrottstjuvar.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:36, 16 augusti, 2017

Inbrottstjuvar försvann med bil – greps av polis
Foto: Casper Johansson

Strax före halv tre natten till onsdag fick polisen i Kristianstad larm om ett inbrott i en lanthandel i Äsphult.

En bil sågs lämna platsen med gods och polis fick påbörja sökandet efter bilen. En stund senare anträffades bilen i Vaxholm, där polisen kunde gripa två personer för inbrottet.

Polisen skriver på sin hemsida att utredning i ärendet pågår just nu.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng