KIK värvar från hockeyallsvenskan

Nästa nyförvärv är klar för KIK. Simon Norberg från IK Oskarshamn blir nästa spelare in i truppen. "En hårt arbetande spelare", säger Jocke Johansson.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.18:06, 17 maj, 2017

KIK värvar från hockeyallsvenskan
Simon Norberg är klar för KIK. Foto: Bildbyrån

Simon Norberg kommer närmast från IK Oskarshamn men har tidigare spelat för Leksand under flera säsonger. Under förra våren var han dessutom med och spelade upp klubben i SHL, den gångna säsongen blev han utlånad till hockeyallsvenskan.

– Simon är en spelare med bra fart och en härlig inställning till att göra sina medspelare bra. Han är en skridskostark spelare med en inställning till hockeyn som alltid är 100 procent, säger sportchef Jocke Johansson.

21-årige Norberg har fått fina vitsord från Oskarshamns tidigare sportchef Roger Jönsson. Han beskriver honom på följande sätt:

– Simon är en hårt arbetande spelare som besitter fin fart på skridskorna. Tvekar inte på att ge sig in i hetluften där det kan göra ont. Är även duktig på att befinna sig på rätt ställen på isen, både offensivt och defensivt, för att ge laget förutsättningar att vinna, säger han.

Den gångna säsongen blev det sju poäng på 52 matcher. Kontraktet är skrivet över den kommande säsongen.

 

FaktaKIK-truppen 2017/2018
Målvakter:
Joakim Strandberg
Backar:
Fredrik Lindblom
Viktor Wahldén
Acke Ringström
Amil Krupic
Niklas Lindmark (Ny från Skövde)
Forwards:
Fredrik Hansson
Herman Hansson
Viktor Holmqvist
Sonny Karlsson (Ny från Mora)
Christopher Lindholm
Roger Olsson
Marcus Sirén (Nygammal från Mora)
Daniel Andersson
Mikael Johansson (Ny från Troja-Ljungby)
Simon Norberg (Ny från IK Oskarshamn)
Tränare:
Mats Lusth
Joakim Johansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BONNAMATCHEN

Veteranen är kvar på plan – efter avskedet

Han hade egentligen lagt skorna på hyllan och intagit en tränarroll. Men när Viby IF var i behov av spelare snörade klubbveteranen Marcus Almborg återigen på sig skorna. ”Jag tycker det är förbaskat roligt att komma ner här”, säger han.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:27, 23 augusti, 2017

Veteranen är kvar på plan – efter avskedet
Marcus Almborg är inne på sin elfte säsong i Viby IF. Foto: Robert Rosén.

Sommaren har en tendens att få småklubbarna att fara illa. Spelare saknas på grund av resor, semestrar eller för att det blivit dags för studier och en flytt till en ny stad. I Viby IF ser det inte annorlunda ut, någonting som inneburit att flera av klubbens ärrade veteraner återigen snörat på sig dojorna.

– Jag la skorna på hyllan inför årets säsong. Så jag anser mig mig nästan som gästspelare nu. Vi har en hel del bortresta och jag ska vara ett komplement. Men nu i de senaste omgångarna har det blivit 90 minuter, säger Marcus Almborg, 40, som i segermatchen mot Wä IF huserade på innermittfältet.

I dag är Marcus Almborg inne på sin elfte säsong i Viby IF, då han anslöt ifrån Nosaby IF.

– Det blev hus och barn, och då varvar man ju ner. När jag flyttade hit så ringde jag och frågade om jag fick komma och gästträna – och det fick jag. På den vägen är det. Jag vet inte hur många år jag sagt att jag ska lägga skorna på hyllan, det var likadant detta året, men nej… Sen är man igång. Är ändå här nere på träningarna och säger hej, skojar och hämtar bollarna när de skjuter utanför. Då kan jag lika gärna snöra på, förklarar klubbveteranen.

Fatos Gashi (Wä) och Marcus Almborg (Viby). Foto: Robert Rosén

Två veteraner inom Kristianstadsfotbollen – Fatos Gashi och Marcus Almborg.


Att det blev
Viby IF från första början må ha berott på en flytt till byn, men att Marcus Almborg blivit klubben trogen beror snarare på hur det faktiskt varit i föreningen under åren han spelat.

– Det är ju sammanhållningen. Jag kom hit -06 tror jag. Flyttade till byn och hade cykelavstånd hit. Det är mycket gott folk. Efter matchen kan man gå hem och grilla hos grannen, tillika medspelaren. Sen som du ser är det mycket ungdomar här nere och springer och kollar på oss. Det är en god sammanhållning för hela byn.

Så det är det som gjort att du blivit kvar?
– Ja, absolut. Och det är därför jag fortfarande spelar, trots att jag är 40 år gammal. Man behöver röra på sig. Det finns inget bättre att komma ner hit till grabbarna och sen tjabba lite med Pete (huvudtränaren Peter Harrison reds. anm.), han har ju också varit här ett antal år här. Vi trivs väldigt bra ihop, så det är kul.

Efter att ha sprungit runt med kaptensbindeln runt armen i flera säsonger ser det lite annorlunda ut 2017. I vintras gjorde Marcus Almborg allvar av tankarna att lägga skorna på hyllan – men kunde likväl inte släppa Viby IF. Rollen som allt-i-allo byttes snart ut mot den som assisterande tränare. Den senaste tiden har dock rollen vid avbytarbåset bytts ut mot en på planen.

– Hela vintern och vårsäsongen var jag det. Sen nu när det saknas lite spelare, i alla fall på det centrala mittfältet, tänkte jag att jag får hjälpa killarna.

Marcus Almborg (Viby). Foto: Robert Rosén.

Tidigare i karriären var han mittback, nu opererar han på innermittfältet.


Att 2017 års
upplaga av Viby IF skiljer sig från tidigare är dock ett faktum, om vi ska lita till Marcus Almborg, som trots allt vet ett och annat om hur föreningen sett ut de sista åren.

– Årets upplaga är ett väldigt glatt kompisgäng. Det är ett väldigt socialt gäng i år. De första åren jag spelade här då ville vi gå upp, det var inget snack om saken. Men detta året är det i första hand att vi ska ha väldigt roligt tillsammans. När vi har det så ska resultaten komma. Det är inte så att vi spelar fotboll för att förlora, det är klart när domaren blåser i pipan vill man vinna. Men det är väldigt kamratligt

Från att inte ha haft någon koppling till byn, innan flytten till Viby, har Marcus Almborg i dag vuxit ut till både en modern klubblegendar och föreningsmänniska. Hur många matcher till det egentligen blir i Viby-tröjan återstår dock att se.

– Jag spelar bara en match i taget, skrattar han och fortsätter:

– Så känns det. Tjejerna har sina saker de ska iväg på, med handbollen, och sen är det familjelivet där hemma som går på. Det går ju alltid i första hand. Men man gör så gott man kan. Jag tycker det är förbaskat roligt att komma ner här, och så länge jag gör det kommer jag fortsätta.

FaktaNamn: Marcus Almborg
Ålder: 40
Bor: Viby
Familj: Fru och två döttrar
Gör: Handläggare på Arbetsförmedlingen
Klubbar: Spjutstorps IF (moderklubb), Nosaby IF, IFÖ Bromölla IF, Nosaby IF och Viby IF

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnan från Kristianstad är skadad

Efter en otäck skada tvingas den svenska mästaren att ställa in resten av säsongen. "Det är sjukt surt", säger hon.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:29, 23 augusti, 2017

Stjärnan från Kristianstad är skadad
Lisa Nordén från Kristianstad tvingas ställa in resten av säsongen efter en otäck skada

I slutet av juni blev Lisa Nordén från Kristianstad svensk mästare när hon tävlade i SM i tempocykling i Burseryd, utanför småländska Gislaved. Men nu ser årets säsong att vara över för den världsrankade triatleten efter en otäck skada. Därmed kommer hon att missa VM-deltävlingen i Stockholm. Det skriver Lisa Nordén på sin blogg.

Nu är det problem med hälsenan som sätter stopp för ytterligare tävlingar. Efter att ha känt av en smärta på insidan av hälen fortsatte stjärnan med tävlingar på Aruba och Bahamas. De hade då satt in en kur med antiinflammatoriskt, men löpningen fick avbrytas. Trots vila har hälsenan inte blivit bättre, vilket nu innebär ett avbrott för Lisa Nordén.

– Det är sjukt surt. Framförallt för den mängd träning och jobb jag har lagt ner, allt från rehab till att jag tränat extremt hårt hela året, men inte får ut något av det på tävlingsbanan, säger hon till Kvällsposten.

Triatleten har haft återkommande skador sedan år 2012. Vid ett besök på Dr Muller Wohlfart’s klinik i München har de ha hittat en förklaring till varför. Det kan finnas en samband mellan att disken mellan två kotor i ryggen nästan är helt borta och problemen med skador i låret, vaden och hälen. Trots det kämpar hon för att åter komma tillbaka och tävla igen.

– Jag fick ingen “den här kroppen är slut” stämpel i München – utan tvärtom. Positiva ord om att det här kommer att bli bra. Jag har bästa möjliga läkarvård i ryggen och är fast beslutad om att få ordning på denna kroppen, skriver Lisa Nordén på sin blogg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BONNAMATCHEN

Viby vann streckmatchen: ”Livsviktigt”

Viby IF tog en blytung seger på tisdagskvällen. Hemma på Grönängen besegrades nämligen bottenkollegan Wä IF med 2-1. ”Livsviktigt för oss”, säger Viby-veteranen Marcus Almborg.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.07:01, 23 augusti, 2017

Viby vann streckmatchen: ”Livsviktigt”
Viby IF kunde fira säsongens sjätte trepoängare. Foto: Robert Rosén.

Bottenstriden i Division 6 Östra är ett riktigt getingbo, där flera lag från kommunen gör upp om sin fortsatta Division 6-existens. Två av lagen som fajtas kring de nedre strecken är Viby IF och Wä IF, vilka möttes på tisdagskvällen. Efter ett sent avgörande var det Viby som kunde ta en minst sagt viktig seger.

– Det var mycket på spel i dag. Två lag i behov av poäng, så det var en riktig sexpoängsmatch ju. Inställningsmatch. Ingen gav någon yta i dag. Men jag tycker ändå den bredaste truppen vann i dag. Man såg det sista 20, när bytena kom, så tar vi över mer och mer och de får chansa. Men det är en jäkla jämn match. Krigarinställning rakt över, säger Viby-veteranen tillika assisterande tränaren Marcus Almborg efter matchen.

Det var just Viby IF som kom att ta ledningen hemma på Grönängen. Efter en tajt första halvtimme, med få klara målchanser, nådde Stevan Maksimovic i den 35:e minuten högst på en hörna från Andreas Palmqvist och gjorde 1-0.

Ledningsmålet kom sedan att stå sig halvleken ut. I andra halvlek blev matchen desto svängigare och Vibys inledande ineffektivitet såg ut att straffa sig, då Artan Alija gjorde 1-1-målet för Wä IF efter 65 minuters spel. Det var dock hemmalaget som kom att få det sista ordet, då man i den 80:e matchminuten gjorde 2-1. Likt så många gånger tidigare slogs en djupledsboll på Sebastian Gunnarsson, som chippade bollen in i straffområdet. Där mötte Fredrik Johansson upp, tog behärskat ner bollen och la kontrollerat in segermålet.

– Över 90 minuter är det faktiskt rättvist. Bollmässigt är det väl 50-50, men chansmässigt har vi nog de hetare chanserna, även om det inte är ett stort övertag. Vi kunde avgjort det i början av andra, med två bollar till, men vi har inte den riktiga skärpan, säger Marcus Almborg, och passar även på att lyfta fram den matchplan som tränaren Peter Harrison la fram inför matchen.

Trots vinsten var Viby-veteranen Marcus Almborg inte helt nöjd med insatsen.

– Vi kom inte riktigt upp i det vi kan. Men så är det alltid ju. Vi hade inte riktigt marginalerna, det klickar litegrann i anfallsspelet, tar fel beslut, lite passiva i försvarsspelet. Det är lite signifikativt för säsongen, att vi legat det där halva steget efter. Vi har det i oss. Men det är det sista halva steget som behövs.

2-1-resultatet innebär att Viby IF nu skapat sig lite andrum neråt i tabellen. Ner till Wä IF på kvalplatsen skiljer det nu fem poäng. Man passerade dessutom IFK Knislinge, som man ställs mot på torsdag, i tabellen.

– Livsviktigt för oss. Det är en tuff vecka, vi har match igen redan på torsdag. Så nu är det nog isbad, käka pasta och vila i morgon. Sen är det viktig match igen. Litegrann är det nästintill att säsongen avgörs, för vår del, denna veckan. Ifall vi ska ha lite marginal eller vi ska kriga i botten hela tiden.

Med sex omgångar kvar av säsongen parkerar Wä IF på kvalplats medan Everöds IF och Österslövs IS innehar nedflyttningsplatserna i Division 6 Östra.

FaktaBetygsättning av Viby IF 2-1 Wä IF
Betygen delas ut enligt skalan 1-5. Där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är mycket bra och 5 är världsklass – med lokalfotbollens mått mätt.

Spelet – 3
Det var tydligt att det rörde sig om ett bottenmöte, med två lag som var rädda att gå bort sig. Första halvlek var inte särskilt mycket att hurra över, sett till underhållningsvärdet. Öppnade dock upp sig i andra och blev härligt dramatiskt med ett Wä som kom igen – och sedan hade chanser att kvittera även en andra gång.

Planen – 2
Grönängen är en gemytlig liten idrottsplats, där det känns som att man kommit en bra bit ut på landet. Gräsmattan såg dock inget vidare ut från sidlinjen. Att färgen på gräset skiftar och att mattan är ojämn är inget konstigt. Åtminstone inte när det är tidigt på säsongen. I augusti krävs det dock mer för ett bättre betyg.

Programbladet – 1
Det fanns inget programblad tillgängligt, vilket gör att betyget så klart blir underkänt.

Korven – 3
Utbudet av tillbehör kan mycket väl vara det bästa inom lokalfotbollen. Inte mindre än tre sorters senap och två olika ketchup fanns att välja på. Råvaran då? Korven var välgrillad, om än med lite väl segt skinn, och väldigt saftig. För ett högre betyg krävs det dock en korv med lite mer smak och sälta i, då köttet trots allt förblev väldigt anonymt i sin smak.

Matchens lirare – Fatos Gashi, Wä IF
I en match där felpassningarna haglade var Fatos Gashi en trygghet. Med ett tillslag till rätt adress, gång på gång. Bar hemmalaget i första halvlek. Då han styrde och ställde och vid flera tillfällen hittade in med krossbollar bakom Viby-försvaret. Spenderade stora delar av andra halvlek på vänsterkanten, där han hade en mer anonym roll. Någonting som dock inte Fatos själv ska beskyllas för – han gjorde det bra när han fick boll och även när han åter klev in centralt – då det är svårt att prestera när några bollar inte hittar ut till en.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Förre KFF-målvakten gör comeback – i division 2

Den före detta Kristianstads FF-målvakten Svante Hildeman är klar för en division 2-klubb.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:41, 22 augusti, 2017

Förre KFF-målvakten gör comeback – i division 2
Ett och ett halvt år efter att han lämnade Kristianstads FF har Svante Hildeman hittat en ny klubb. Foto: Ettanfotboll/Skärmdump.

Säsongen 2015 fick en 20-årig Svante Hildeman gott om speltid i Kristianstads FF. Vid årsskiftet löpte dock kontraktet ut, och den talangfulle målvakten lämnade KFF.

Efter en och en halv säsong utan fotboll, till följd av en glömd remiss efter att lillfingret brutits, har nu Svante Hildeman skrivit på för en ny klubb. Den i dag 22-årige målvakten är klar för Torns IF, vilka för närvarande leder division 2 Östra Götaland.

– Efter vad jag sett under mina veckor här tror jag att Torn behåller ledningen, förutsatt att vi följer alla klyschor om att göra jobbet och hålla oss ödmjuka. Allt är i egna händer och tar vi en match i taget så spelar vi i ettan nästa säsong, säger Hildeman till Torns IF:s hemsida.

Förutom Kristianstads FF har Svante Hildeman även representerat moderklubben Åhus Horna BK samt Yngsjö IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

KLART: Baggner till division 2-klubb

I somras lämnade Michael Baggner Kristianstad FC. Nu har anfallaren gjort klart med en ny klubb.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:09, 22 augusti, 2017

KLART: Baggner till division 2-klubb
Michael Baggner har hittat en ny klubb. Foto: Pelle Börjesson/Bildbyrån.

Det blev totalt nio matcher och tre mål för Michael Baggner, 22, i våras. Men under sommaruppehållet stod det klart att anfallaren, som anslöt till Kristianstad FC inför fjolårssäsongen, var fri att lämna klubben.

– Man kan säga att vi inte kom överens om vissa saker. Vi behöver inte gå in på detaljer, det är som det är. Jag har kontrakt men kommer inte att bli uttagen till matcher och har fått tillåtelse att lämna gratis i sommar om jag vill. Det finns två alternativ: stanna och träna utan att spela matcher eller hitta en ny klubb, berättade Michael Baggner för Helsingborgs Dagblad.

Nu har anfallaren gjort klart med en ny klubb. På sin hemsida har division 2-klubben IS Halmia bekräftat att Michael Baggner skrivit på för klubben för resten av säsongen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng