BONNAMATCHEN

Näsby tog viktig trea: ”Svår match”

Näsby IF kunde under fredagskvällen ta en efterlängtad trea. Vankiva IF besegrades nämligen med 1-0 hemma på Grönevi. ”En svår match”, säger försvararen Ylber Ejupi efteråt.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:01, 13 maj, 2017

7 bilder
 • Näsby besegrade Vankiva med 1-0. Foto: Robert Rosén.
  Näsby besegrade Vankiva med 1-0. Foto: Robert Rosén.
 • Segern för upp Näsby på femte plats i tabellen. Foto: Robert Rosén.
  Segern för upp Näsby på femte plats i tabellen. Foto: Robert Rosén.
 • Målskytten Urim Ahmeti har blivit liggande efter en situation. Foto: Robert Rosén.
  Målskytten Urim Ahmeti har blivit liggande efter en situation. Foto: Robert Rosén.
 • Hätsk situation vid hörnflaggan. Urim Ahmeti i diskussion med domaren. Foto: Robert Rosén.
  Hätsk situation vid hörnflaggan. Urim Ahmeti i diskussion med domaren. Foto: Robert Rosén.
 • Grönevi lockade som vanligt gott om folk. Foto: Robert Rosén.
  Grönevi lockade som vanligt gott om folk. Foto: Robert Rosén.
 • Näsby IF är i år nykomlingar i division 5. Foto: Robert Rosén.
  Näsby IF är i år nykomlingar i division 5. Foto: Robert Rosén.
 • Även vid avbytarbåsen tog många åskådare plats. Foto: Robert Rosén.
  Även vid avbytarbåsen tog många åskådare plats. Foto: Robert Rosén.

Det var två lag med flera avbräck som möttes på Grönevi under fredagskvällen. Hemmalaget Näsby IF saknade stjärntrion Krenar Ejupi, Niklas Nordgren och Sanjin Tufek medan gästande Vankiva IF var i avsaknad av en mängd spelare – däribland viktiga trion Mathias Lindgren, Anton Pramberg och August Olsson.

Till slut var det dock Näsby IF som kunde knipa en viktig seger och studsa tillbaka efter poängtappen i de två senaste matcherna.

– En svår match faktiskt. Vi saknar några spelare, fast vi gör det bra i alla lagdelar och kämpar till sista minuten. Och då kommer målet med. Så vi gör en bra laginsats och kämpar på bra, säger vänsterbacken Ylber Ejupi efter 1-0-segern.

Efter en första halvlek med få klara målchanser tände matchen till ordentligt under de sista tio minuterna. När uret tickat upp på 81 minuter nickade nämligen Urim Ahmeti in 1-0 på ett inlägg från Qendrim Sylejmani.

Då vaknade även bortalaget – som var en man mer på plan sedan Abdullah Ahmad fått syna det röda kortet – till. Slutminuterna blev sedan skälvande, med ett Vankiva som på kort tid missade tre jättelägen, och till slut kunde Näsby avgå med segern.

– Vi har inställningen från första minuten till sista minuten. Det gör att vi vinner matchen. Med en man mindre blir det svårt, men vi visar att vi har styrka, säger Ylber Ejupi.

Att segern var av yttersta betydelse för Näsby råder det ingen tvekan om, då laget nu hänger med i toppen och parkerar på femte plats efter sex matcher.

– Ja, vi har behövt den, i och med att vi har förlorat och spelat oavgjort i de sista. Det var viktigt att vinna nu för att hänga med i toppen. Det är det vi siktar på.

Den här säsongen siktar Näsby IF nämligen, som nykomlingar, att vara med i toppen ända in i slutet.

– Vi har ett lag som egentligen ska dominera femman. Vi har ett lag som inte alls skulle vara dåliga i fyran heller. Men det gäller att ha tålamod. Säsongen är lång och det är fler matcher, så det kommer.

FaktaBetygsättning av Näsby IF 1-0 Vankiva IF
Betygen delas ut enligt skalan 1-5. Där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är mycket bra och 5 är världsklass – med lokalfotbollens mått mätt.


Spelet – 2
Visst, det var ett böljande spel, men första halvlek bjöd på ett lätträknat antal målchanser och mängder av felpassningar. Tände egentligen inte till förrän de sista tio minuterna – vilket dock inte tar upp betyget till mer än godkänt.

Planen – 2
Den ihållande kylan har gjort sitt, och även om det gick att rulla boll på Grönevi var det gott om smågropar på gräsmattan. Såg dock bättre ut från läktarhåll än när man granskade det hela närmare.

Programbladet – 1
Ännu ett division 5-lag i avsaknad av programblad. Det hade helt enkelt inte hunnits med till fredagens match. Betyget blir då såklart underkänt.

Korven – 2
På plussidan ska det sägas att man kunde välja mellan tjock och smal korv samt att där fanns två sorters ketchup. Ett helt okej utbud med andra ord. Kycklingkorven undertecknad högg in på – en smal med senap – var dock långtifrån den godaste jag ätit. Den gick ner utan problem, men lite mer kärlek i grillningen och en bättre råvara hade inte skadat. Godkänt, men inte mer.

Matchens lirare – Fisnik Zeka, Näsby IF
Näsbys innermittfält spred visserligen iväg lite väl många bollar, men imponerade ändå på undertecknad. Ett fint lugn och den sittande duon Fisnik Zeka och Tim Roskvist ägde stundtals mittfältet och drog igång anfall på anfall. Zeka, som vann mycket boll, drar det längsta strået den här gången.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

En ny spelare finns med när KIK åker till Danmark för möte med Rödovre och Rungstedt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:54, 18 augusti, 2017

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

Enligt uppgifter till 24Kristianstad.se finns finske Joonas Sammalmaa med på Kristianstad IK:s buss som går till Danmark under fredagseftermiddagen.

26-åringen spelade under förra säsongen för Hudiksvall där han noterades för 38 poäng i grundserie och allettan samt ytterligare tre poäng i playoff-matcherna.

Uppgifterna bekräftas av sportchefen Jocke Johansson.

– Det är en ytterforward som producerat poäng i alla serier han spelat i. En bra skridskoåkare. Han har visat intresse och velat komma hit. Då var det lämpligt att ge honom chansen nu, säger han och fortsätter:

– Det är upp till honom nu. Han såg chansen att komma hit och visa upp sig. Sedan får vi se om det är rätt typ. Nu får han chansen att lära känna grabbarna i alla fall.

Sammalmaa har meriter från finska SM-Liiga, men kommer närmast från Hudiksvall. Tryout-kontraktet sträcker sig till och med den 3 september.

 

FaktaJoonas Sammalmaa
Ålder: 26.
Längd: 173 centimeter.
Vikt: 75 kilo.
Skjuter: Höger.
Position: Forward.
Aktuell: Har tryout-kontrakt med KIK fram till 3 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Respass i kvartsfinalen för Sverige

Det svenska U19-landslaget åkte ut i VM-kvartsfinalen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:45, 18 augusti, 2017

Respass i kvartsfinalen för Sverige
VM-laget med Gustaf Banke och Anton Persson är utslagna. Foto: IFK Kristianstad.

Det svenska U19-landslaget – med IFK Kristianstad-spelarna Gustaf Banke och Anton Persson – är utslagna från U19-VM i Georgien. På fredagseftermiddagen förlorade man en tajt kvartsfinalstillställning på Kroatien med 25-27, efter förlängning.

– Vi visste att det var en tuff grupp och var glada över att vi lyckades vinna åttondelen. Vi hade kanske inte kapaciteten för att slåss längst fram, men försöker visa attityd, vi har kämpat och slita, säger förbundskaptenen Jerry Hallbäck till förbundets hemsida.

I kvartsfinalen mot Kroatien blev det ett mål vardera för Anton Persson och IFK Kristianstads nyförvärv Ludvig Jurmala-Åström.

För Sveriges del väntar nu två placeringsmatcher, för att avgöra var man hamnar i mästerskapet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter skadan – KIK på forwardsjakt

Daniel Andersson går skadad. Nu är Kristianstads IK på jakt efter en ersättare. ”Vi måste ha en där”, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:39, 17 augusti, 2017

Efter skadan – KIK på forwardsjakt
Mats Lusth bekräftar att KIK är på forwardsjakt. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Till helgen väntar två matcher för Kristianstads IK:s del. En tur till Danmark är nämligen att vänta, där man spelar mot Rödovre på fredag och Rungsted på lördag.

– Båda lagen har ju svenska tränare. Rödovre har (Magnus) Bogren som var i Rögle och Rungsted har Peter Johansson. Så det blir nog bra motstånd tror jag, säger Kristianstads IK-tränaren Mats Lusth.

I truppen som beger sig till Danmark saknas enbart ett namn. Nämligen Daniel Andersson. Forwarden skadade ledbandet i årets första träningsmatch, och väntas bli borta en tid framöver. Någonting som gör att Kristianstads IK nu är på jakt efter en ny forward.

– Vi måste ha en där. Men vi vet ännu inte riktigt hur länge Daniel blir borta. Han ska göra en magnetröntgen, men det är säkert minst fyra veckor. Så vi måste ha in lite folk. Så är det, säger Mats Lusth, och säger kort senare:

– Vi försöker hitta nånting. Ta in nån på try-out eller nånting.

Har ni satt något datum då en ersättare ska vara klar?
– Nej, men vi vill ha in en så fort som möjligt. Så att vi kan ha fulla kedjor på träningen. Men det går inte bara att ta vem som helst. Utan vi letar och ser.

FaktaSå ser försäsongen ut:
10/8:
Oskarshamn 1-2 e. str. KIK
18/8
Rödovre–KIK
19/8 Rungstedt–KIK
23/8 KIK–Nybro
29/8 KIK–Halmstad
1/9–3/9 Cup i Kristianstad
8/9 KIK–Tyringe
13/9 Nybro–KIK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan

När årets Ultravasa går av stapeln återfinns sex lokala löpare i startfältet. ”Jämfört med ett maraton är det rätt krävande”, säger Kristianstadsbon Johanna Juhlin.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:00, 17 augusti, 2017

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan
Ultravasan genomförs för fjärde året. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet.

På lördag är det löpning som gäller uppe i Dalarna. Då är det nämligen dags för den fjärde upplagan av Ultravasan, den 27:e Vasastafetten och den första Vasakvartetten. I Ultravasan återfinns flera lokala löpare. På den 90 kilometer långa sträckan – vilken likt Vasaloppet går från Sälen till Mora – ställer fyra löpare från Kristianstads kommun upp.

– Det är en liten bit kan man säg. Men det är ett rätt trevligt lopp med mycket funktionärer. Så det är ett roligt lopp ändå, säger Johanna Juhlin, 21, från Kristianstad, som springer Ultravasan för andra året i rad.

Den nio mil långa banan består visserligen av terräng, men då man löper på stora vägar, menar Johanna Juhlin att man inte riktigt kan likna det vid ett traditionellt trail lopp.

– Det är ändå så långt, 90 kilometer, så jämfört med ett maraton är det rätt krävande. Men är man envis klarar nog de flesta det. Jag hade sprungit ett maraton som längst förra året och jag sprang det. Så länge man är envis klarar man den terrängen. Så jättetuff terräng är det ändå inte.

Förutom Johanna var det även tänkt att tvillingsystern Evelina Juhlin skulle ställa upp i damklassen, men hon har tvingats till ett återbud på grund av en skada. I herrklassen blir däremot två lokala namn, i form av Åhusborna Oskar Ekberg och Richard Svensson.

Ultravasan genomförs i två olika lopp. Förutom det 90 kilometer långa loppet finns även ett 45 kilometer långt lopp, vilket i stort sett liknar Halvvasans sträcka och startar i Oxberg. Totalt tre löpare från kommunen återfinns i Ultravasan 45:s damklass. Nämligen Camilla Ahlbin från Gärds Köpinge, Carolina Liljestrand från Åhus och Elise Nackan från Åhus.

Vad gäller lagen i Vasastafetten och Vasakvartetten – där tio- respektive fyramannalag springer stafett – finns inga med hemvist i Kristianstads kommun.

Fotnot 1: Ett vanligt maraton är 42,195 kilometer. 

Fotnot 2: Ett trail lopp eller terränglopp innebär att merparten av loppet är utanför asfalt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC

I semifinalen i DM ställs Kristianstad FC mot en seriekonkurrent.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:01, 17 augusti, 2017

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC
Jocke Persson och hans mannar möte Rosengård i DM. Foto: Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Efter den övertygande 5-2-segern mot Landskrona BoIS, i en match där flera yngre spelare gjorde sin seniordebut, är Kristianstad FC framme i semifinal i DM. Nu står det klart att ännu en seriekonkurrent väntar.

Det blir nämligen ett bortamöte med FC Rosengård för Kristianstad FC:s del, i semin. I en match som ska vara spelad senast den 30 augusti.

I en eventuell DM-final ställs Kristianstad FC mot vinnaren i mötet Torns IF-Hässleholms IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng