BONNAMATCHEN

Från Blågult till division 5: ”Varit jobbigt”

Hösten 2013 representerade Ylber Ejupi det svenska ungdomslandslaget och spåddes en ljus framtid. Efter ett skadehelvete är han nu tillbaka där allting började – i Näsby IF i division 5. ”Det har ju varit jobbigt att vara borta i två år”, säger Ylber Ejupi.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:58, 13 maj, 2017

2 bilder
  • Ylber Ejupi är numera tillbaka i moderklubben. Foto: Robert Rosén
    Ylber Ejupi är numera tillbaka i moderklubben. Foto: Robert Rosén
  • Tillsammans med dottersonen Ledion. Foto: Robert Rosén.
    Tillsammans med dottersonen Ledion. Foto: Robert Rosén.

I tonåren spåddes Ylber Ejupi, 20, en lysande framtid inom fotbollen. Som 15-åring gjorde han flytten från Kristianstads FF till Mjällby AIF och när han var 17 år gammal gjorde han tre stycken landskamper för P96-landslaget. Kort dessförinnan hade samma landslag gjort succé och tagit VM-brons – dock utan Ylber, vars medverkan stoppades av Mjällby.

– Jag var ju mycket nära ett kontrakt i Mjällbys a-lag, då de hade sitt bästa lag, var med i landslaget och hade många klubbar utomlands efter mig. Men det är kört nu. Det är ingenting vi kan prata om nu, säger Ylber Ejupi.

Under alla år hängde dock en gammal meniskskada i för den lovande spelaren, och när han väl vänt hem till Kristianstad fick karriären ett abrupt slut.

– Det är en skada jag haft i sju år, efter en läkarmiss vid operationen. Så det är någonting man lidit med i sju år och det satte stopp för elitfotbollen förra året. Nu spelar jag bara för att ha kul och självklart är det kul att komma till sin moderklubb och spela sina sista år, säger Ejupi som för en kort tid sedan återvände till moderklubben Näsby IF.

Foto: Robert Rosén

Skadan uppkom redan 2010. Foto: Robert Rosén.


Vad för skada?
– Det är en skelettskada inne i knäet. Det är nåt som inte går att laga för att spela fotboll igen. Det ska bli bra med knäet men inte tillräckligt bra för att spela fotboll igen.

Redan under den sista säsongen i Mjällby började han känna av den gamla skadan och efter en säsong, 2015, med Kristianstads FF sa knäet stopp. Följden blev att det inte blev någon fotbolls alls för Ylber Ejupi förra säsongen. Även om läkarmissen tvingat honom att lägga elitsatsningen på hyllan blev till slut längtan efter fotbollsspel för stor – och för några veckor sedan blev han tillsammans med storebror Krenar klar för Näsby IF i den nordöstra femman.

– Det är skönt. Det är många man har umgåtts med sen man var liten. Det är extra roligt att bara kunna spela fotboll igen. Det är det viktigaste, säger Ylber och lägger till:

– Det är snart två år sen, så det är skönt att få spela lite fotboll igen.

Varför blev det just Näsby?
– Det är mycket bra spelare som kommit hit, de har haft mycket bra spelare sedan tidigare och sen har de en bra tränare för den här klubben. Det är bara han som kan hantera den här klubben. Sen kom brorsan hit med, så det lockade ännu mer, säger Ylber som för första gången fått chansen att lira med storebror Krenar, som senast huserade i IFK Hässleholm.

Foto: Robert Rosén

Nu vill han föra Näsby till fyran. Foto: Robert Rosén.


Även om skadeproblemen
gjort att han fått kliva ner ordentligt i seriesystemet, och är medveten om att skelettskadan omöjliggjort en elitsatsning, satsar han nu uppåt med sitt kära Näsby IF.

– Nu lirar jag bara för att det är roligt. Nu är det inte så viktigt att komma långt, men självklart hade det varit roligt att ta upp Näsby i fyran, sen får vi se vad som händer. Vi kör ett år här, sen får vi se i fortsättningen vad som händer.

Kanske blir ett avancemang det sista som Ylber Ejupi gör i sin korta, men framgångsrika, fotbollskarriär.

– Jag kände att jag behöver spela lite nu. Bara för att få lite glädje. Det har ju varit jobbigt att vara borta i två år, när man varit på så hög nivå. Fast samtidigt, jag kommer inte spela efter den här säsongen, det är sista året. Så det är antingen fyran eller så lägger vi av, säger han och lägger kort därpå till:

– Det väntar en stor operation i knäet. Jag har en operation som väntar, vi får se när det blir. Det blir ingen fotboll efter det, sen är det kört.

FaktaNamn: Ylber Ejupi
Ålder: 20
Bor: Kristianstad
Familj:
Bor tillsammans med mamma, pappa och storebror Albert
Gör: Jobbar på hemtjänsten och som transportör på sjukhuset.
Klubbar: Näsby IF (moderklubb), Kristianstads FF, Mjällby AIF, Kristianstads FF och Näsby IF

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

En ny spelare finns med när KIK åker till Danmark för möte med Rödovre och Rungstedt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:54, 18 augusti, 2017

Avslöjar: Finsk poängspruta testar med KIK

Enligt uppgifter till 24Kristianstad.se finns finske Joonas Sammalmaa med på Kristianstad IK:s buss som går till Danmark under fredagseftermiddagen.

26-åringen spelade under förra säsongen för Hudiksvall där han noterades för 38 poäng i grundserie och allettan samt ytterligare tre poäng i playoff-matcherna.

Uppgifterna bekräftas av sportchefen Jocke Johansson.

– Ytterforward som producerat poäng i alla serier han spelat i. Bra skridskoåkare. Han har visat intresse och velat komma hit. Då var det lämpligt att ge honom chansen nu, säger han och fortsätter:

– Det är upp till honom. Han såg chansen att komma hit och visa upp sig. Sedan får vi se om det är rätt typ. Nu får han chansen att lära känna grabbarna.

Sammalmaa har meriter från finska SM-Liiga, men kommer närmast från Hudiksvall. Tryout-kontraktet sträcker sig till och med den 3 september.

 

FaktaJoonas Sammalmaa
Ålder: 26.
Längd: 173 centimeter.
Vikt: 75 kilo.
Skjuter: Höger.
Position: Forward.
Aktuell: Har tryout-kontrakt med KIK fram till 3 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Respass i kvartsfinalen för Sverige

Det svenska U19-landslaget åkte ut i VM-kvartsfinalen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:45, 18 augusti, 2017

Respass i kvartsfinalen för Sverige
VM-laget med Gustaf Banke och Anton Persson är utslagna. Foto: IFK Kristianstad.

Det svenska U19-landslaget – med IFK Kristianstad-spelarna Gustaf Banke och Anton Persson – är utslagna från U19-VM i Georgien. På fredagseftermiddagen förlorade man en tajt kvartsfinalstillställning på Kroatien med 25-27, efter förlängning.

– Vi visste att det var en tuff grupp och var glada över att vi lyckades vinna åttondelen. Vi hade kanske inte kapaciteten för att slåss längst fram, men försöker visa attityd, vi har kämpat och slita, säger förbundskaptenen Jerry Hallbäck till förbundets hemsida.

I kvartsfinalen mot Kroatien blev det ett mål vardera för Anton Persson och IFK Kristianstads nyförvärv Ludvig Jurmala-Åström.

För Sveriges del väntar nu två placeringsmatcher, för att avgöra var man hamnar i mästerskapet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter skadan – KIK på forwardsjakt

Daniel Andersson går skadad. Nu är Kristianstads IK på jakt efter en ersättare. ”Vi måste ha en där”, säger KIK-tränaren Mats Lusth.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:39, 17 augusti, 2017

Efter skadan – KIK på forwardsjakt
Mats Lusth bekräftar att KIK är på forwardsjakt. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Till helgen väntar två matcher för Kristianstads IK:s del. En tur till Danmark är nämligen att vänta, där man spelar mot Rödovre på fredag och Rungsted på lördag.

– Båda lagen har ju svenska tränare. Rödovre har (Magnus) Bogren som var i Rögle och Rungsted har Peter Johansson. Så det blir nog bra motstånd tror jag, säger Kristianstads IK-tränaren Mats Lusth.

I truppen som beger sig till Danmark saknas enbart ett namn. Nämligen Daniel Andersson. Forwarden skadade ledbandet i årets första träningsmatch, och väntas bli borta en tid framöver. Någonting som gör att Kristianstads IK nu är på jakt efter en ny forward.

– Vi måste ha en där. Men vi vet ännu inte riktigt hur länge Daniel blir borta. Han ska göra en magnetröntgen, men det är säkert minst fyra veckor. Så vi måste ha in lite folk. Så är det, säger Mats Lusth, och säger kort senare:

– Vi försöker hitta nånting. Ta in nån på try-out eller nånting.

Har ni satt något datum då en ersättare ska vara klar?
– Nej, men vi vill ha in en så fort som möjligt. Så att vi kan ha fulla kedjor på träningen. Men det går inte bara att ta vem som helst. Utan vi letar och ser.

FaktaSå ser försäsongen ut:
10/8:
Oskarshamn 1-2 e. str. KIK
18/8
Rödovre–KIK
19/8 Rungstedt–KIK
23/8 KIK–Nybro
29/8 KIK–Halmstad
1/9–3/9 Cup i Kristianstad
8/9 KIK–Tyringe
13/9 Nybro–KIK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan

När årets Ultravasa går av stapeln återfinns sex lokala löpare i startfältet. ”Jämfört med ett maraton är det rätt krävande”, säger Kristianstadsbon Johanna Juhlin.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.16:00, 17 augusti, 2017

Lokala löpare ställer upp i Ultravasan
Ultravasan genomförs för fjärde året. Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet.

På lördag är det löpning som gäller uppe i Dalarna. Då är det nämligen dags för den fjärde upplagan av Ultravasan, den 27:e Vasastafetten och den första Vasakvartetten. I Ultravasan återfinns flera lokala löpare. På den 90 kilometer långa sträckan – vilken likt Vasaloppet går från Sälen till Mora – ställer fyra löpare från Kristianstads kommun upp.

– Det är en liten bit kan man säg. Men det är ett rätt trevligt lopp med mycket funktionärer. Så det är ett roligt lopp ändå, säger Johanna Juhlin, 21, från Kristianstad, som springer Ultravasan för andra året i rad.

Den nio mil långa banan består visserligen av terräng, men då man löper på stora vägar, menar Johanna Juhlin att man inte riktigt kan likna det vid ett traditionellt trail lopp.

– Det är ändå så långt, 90 kilometer, så jämfört med ett maraton är det rätt krävande. Men är man envis klarar nog de flesta det. Jag hade sprungit ett maraton som längst förra året och jag sprang det. Så länge man är envis klarar man den terrängen. Så jättetuff terräng är det ändå inte.

Förutom Johanna var det även tänkt att tvillingsystern Evelina Juhlin skulle ställa upp i damklassen, men hon har tvingats till ett återbud på grund av en skada. I herrklassen blir däremot två lokala namn, i form av Åhusborna Oskar Ekberg och Richard Svensson.

Ultravasan genomförs i två olika lopp. Förutom det 90 kilometer långa loppet finns även ett 45 kilometer långt lopp, vilket i stort sett liknar Halvvasans sträcka och startar i Oxberg. Totalt tre löpare från kommunen återfinns i Ultravasan 45:s damklass. Nämligen Camilla Ahlbin från Gärds Köpinge, Carolina Liljestrand från Åhus och Elise Nackan från Åhus.

Vad gäller lagen i Vasastafetten och Vasakvartetten – där tio- respektive fyramannalag springer stafett – finns inga med hemvist i Kristianstads kommun.

Fotnot 1: Ett vanligt maraton är 42,195 kilometer. 

Fotnot 2: Ett trail lopp eller terränglopp innebär att merparten av loppet är utanför asfalt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC

I semifinalen i DM ställs Kristianstad FC mot en seriekonkurrent.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:01, 17 augusti, 2017

Division 1-motstånd i DM-semin för KFC
Jocke Persson och hans mannar möte Rosengård i DM. Foto: Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Efter den övertygande 5-2-segern mot Landskrona BoIS, i en match där flera yngre spelare gjorde sin seniordebut, är Kristianstad FC framme i semifinal i DM. Nu står det klart att ännu en seriekonkurrent väntar.

Det blir nämligen ett bortamöte med FC Rosengård för Kristianstad FC:s del, i semin. I en match som ska vara spelad senast den 30 augusti.

I en eventuell DM-final ställs Kristianstad FC mot vinnaren i mötet Torns IF-Hässleholms IF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng