Succéspelaren: ”Vi är långt ifrån varandra”

Daniel Andersson gjorde succé i KIK-tröjan under sin debutsäsong. Men han är inte nära något nytt kontrakt – något som bekräftas av Joakim Johansson. "Vi är inte nära en lösning just nu", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.18:41, 12 maj, 2017

Succéspelaren: ”Vi är långt ifrån varandra”
Daniel Anderssons framtid i KIK-tröjan är osäker. Foto: Bildbyrån

Daniel Andersson kom från IK Pantern till Kristianstads IK inför den förra säsongen. Den närmare två meter långa centern levererade direkt och var en av lagets absolut bästa spelare. Efter säsongen har Andersson haft kontakt med ett par allsvenska klubbar, däribland IK Oskarshamn. Men det ser inte ut att bli något spel i hockeyallsvenskan.

– Jag tycker att jag gjorde det bra gångna säsongen och hade en bra känsla kring allsvenskan. Men det blir division 1 den kommande säsongen, säger Daniel Andersson till 24Kristianstad.se.

LÄS MER: Avslöjar: SHL-meriterad forward klar för KIK

Blir det spel i KIK?
– De har hela tiden varit mitt förstaval men det finns saker som måste lösas. Vi förhandlar men just nu är vi långt ifrån varandra. Det finns detaljer vi inte är överens om.

Den bilden bekräftas av KIK:s sportchef Joakim Johansson.

– Vi vill gärna att Daniel stannar hos oss, men just nu är vi inte i närheten av ett nytt kontrakt. Men allt kan hända, säger han.

I stället är det flera lag i den södra Hockeyettan som kan bli aktuella för Daniel Andersson.

– Det är lag i samma serie, ja. KIK har varit prio ett och jag trivdes jättebra med tränare och allting. Skulle jag spela någon annanstans skulle det så klart bli lite speciellt, säger Daniel Andersson.

Ett namn som florerat kring KIK är annars Henrik Thegel, som tidigare i veckan fick lämna Södertälje. Men enligt Joakim Johansson är det inte aktuellt.

– Nej, det är inget namn för oss. Inte just nu i alla fall, säger han.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Nosaby värvar dubbelt

Ytterligare två spelare är klara för nykomlingen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.08:56, 18 december, 2017

Nosaby värvar dubbelt
Nosaby har nu gjort klart med sex nya spelare. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Nyförvärv nummer fem och sex blev i helgen klara för Nosaby IF. Division 2-nykomlingen avslutade nämligen frimånaden med att göra klart med Kevin Ketteridge, 23, och Elias Andersson, 18.

Anfallaren Kevin Ketteridge kommer närmast från division 4-spel och Tomelilla IF medan Elias Andersson ansluter från Kristianstad FC U19 och är användbar såväl i försvaret som på mittfältet.

LÄS MER: Nosaby förstärker med trio

Förutom dubbelvärvningen uppger Kristianstadsbladet att det även är klart att mittbacken Marko Zebic, 23, lämnar Nosaby. Någon ny klubbadress är ännu inte klar.

FaktaSilly Season i Nosaby IF
In: Max Sandberg (IFK Osby), Linus Lindfors (Älmhults IF), Carl Rosdahl (Hjärsås/Värestorps IF), Hampus Golstrand (Trelleborgs FF U19), Kevin Ketteridge (Tomelilla IF) och Elias Andersson (Kristianstad FC U19).
Ut: Andreas Dahlblom (Brösarps IF), Carl Stockwell (Tomelilla IF), Max Nilsson (Mjällby AIF U19), Fabian Velander (Kristianstad FC) och Marko Zebic (Klubb ej klar).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HK Aranäs – IFK Kristianstad 22-23

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe

Kristianstad lyckades ta hem matchen med ett mål när de mötte Aranäs på bortaplan under söndagen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.18:52, 17 december, 2017

IFK Kristianstad besegrade Aranäs med nöd och näppe
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Klockan 16.30 på söndagskvällen startade Handbollsligan-matchen mellan HK Aranäs och IFK Kristianstad på det förstnämnda lagets hemmaplan. Aranäs tog kommandot tidigt i matchen och ledde i pausen med 11-9.

I andra halvlek fick Kristianstad kämpa rejält och lyckades kvittera ett flertal gånger, men när det bara var minuter kvar på matchen hade Aranäs lyckats dra ifrån till en ledning på två mål.

Saker och ting såg med andra ord inte ljusa ut, men Kristianstad lyckades kvittera och göra ett avgörande mål innan slutsignalen ljöd. Matchen slutade 22-23.

Målskyttar, IFK Kristianstad: Stig Tore Moen Nilsen 8, Mario Lipovac 4, Tim Sörensen 4, Helge Freiman 4, Valter Chrintz 2, Gunnar Steinn Jonsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb

Lämnade Kristianstads FC för en dryg vecka sen – nu har han gjort klart med en ny klubb.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:08, 16 december, 2017

KLART: Det blir KFC-anfallarens nya klubb
Emil Åberg. Foto: Eskilsminne IF

Emil Åberg bröt med Kristianstads FC för en dryg vecka sen. Nu har han gjort klart med en ny klubbadress. Åberg återvänder till Eskilsminne, som tog klivet upp i division 1 tidigare i höst.

– Eskils ser fram emot att jobba med Emil igen och det gläder oss att få se honom på Harlyckan igen. Med hans färdigheter på plan, sätt att vara och som en fin ambassadör för föreningen, är vi övertygade om att han kommer vara en viktig del av Eskils framfart i division 1 och framtid, skriver Eskilsminne på sin webbplats.

LÄS MER: KLART: Anfallare bryter kontraktet med KFC

Åberg noterades för tio mål under sin sejour i KFC.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LÅNGLÄSNING

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

Vem är "Jocke" Persson och vad vill han göra med Varbergs Bois? Över en lunch i hemstaden Helsingborg avslöjar den frispråkige tränaren hur fotbollen ska bli roligare på Påskbergsvallen – och hur allt egentligen grundar sig i "showbusiness".

André Eriksson

Kl.18:18, 15 december, 2017

Förre KFC-tränaren om sin frispråkighet: ”Fotboll är underhållning”

MITT UPPE I EN rykande het padelmatch börjar det ringa i Joakim ”Jocke” Perssons telefon. Han klickar upptaget med autosvarsfunktionen att han sitter i ett möte.

Kujtim Bala skickar ett SMS i stället och signerar med ”Kujtim Bala, sportchef/klubbchef i Varbergs Bois”.

– Jag tänkte att det var ett konstigt meddelande. Det kunde ju inte stämma, han spelade i Dalkurd och gick upp i allsvenskan precis, säger ”Jocke” Persson och skrattar.

Redan nästa dag satte sig ”Jocke” Persson och Kujtim Bala ner och började snacka. Det var ett rakt och ärligt möte, menar Persson.

– Han berättade om den ekonomiska verkligheten och att det skulle bli ett tufft arbete, säger ”Jocke” Persson.

42-åringen nappade på erbjudandet om tränarjobbet, men en resa till Spanien gjorde att slutförhandlingarna dröjde. Men ”Jocke” Persson kunde inte hålla fingrarna i styr och börja lyfta luren redan därifrån.

Truppbygget var i gång.

BARA ETT PAR veckor senare har ”Jocke” Persson satt sin prägel på laget genom att hämta in innermittfältaren Albert Ejupi, 25, och yttermittfältaren Nahom Girmai, 23. Två favoriter från tiden tillsammans i division 1-laget Kristianstad FC, där ”Jocke” Persson var huvudtränare från 2015 och fram tills han fick sparken i höstas.

– Det är två spelare som jag verkligen tror kan höja sig i superettan. Får de nio bättre spelare runt sig som ställer lite krav på dem så kan de steppa upp med tio procent. Sätter du in Albert (Ejupi) bland Malmö FF:s tio bästa spelare så hade han inte gjort bort sig. Sen kanske han inte hade kunnat hålla den nivån i tio omgångar – men så pass bra tekniskt och intelligensmässigt är han, säger ”Jocke” Persson.

– Och får de här killarna lite folk på läktarna också när de spelar så höjer de sig ytterligare tio procent. Det är skillnad att spela derbyn mot Falkenberg, kliva in på Olympia eller Örjans Vall och att spela i Kristianstad eller Oskarshamn inför 200 personer.

NÄR ”JOCKE” PERSSON fick sparken från Kristianstad FC i höstas var det knappast på grund av ett spelaruppror. Trots en resultatmässig fiaskosäsong, sett till den klara målsättningen att gå upp i superettan, tappade Persson aldrig spelarnas förtroende.

Albert Ejupi nobbade ett kontraktsförslag från Gais för att hänga med ”Jocke” Persson till Varberg. Nahom Girmai var så sugen på resan att han bröt sitt kontrakt med Kristianstad ett år i förtid.

När nyförvärven har motiverat sina beslut i efterhand har de nämnt två anledningar: dels chansen att få spela under ”Jocke” Persson igen – men också den tilltalande spelfilosofin som de har fått presenterade för sig.

VARBERGS BOIS HAR – historiskt sett – ofta fått kritik för att spela tråkig fotboll. En rak, enkel fotboll med fokus på fasta situationer och långa inkast, i stället för att skapa egna målchanser.

Det vill det nya Varbergs Bois ändra på.

Nye huvudtränaren ”Jocke” Persson, nye assisterande tränaren Paul Olausson och nye sportchefen Kujtim Bala är överens: nu det ska bli roligare att åka till Påskbergsvallen och kolla på fotboll.

– Vi kommer att gå all-in för att äga bollen och spela fotboll i alla matcher, säger ”Jocke” Persson.

Sportchefen Kujtim Bala kommer senast från sejourer som spelare i Dalkurd och Östersund, två rejält passningsorienterade, spelande lag.

Dessutom bidrar Paul Olausson med starka influenser av en attraktiv fotbollsprodukt. Olausson har de senaste säsongerna varit i division två-laget Karlstad BK, där han varit nära att ta upp laget i division ett men fallit på målsnöret.

När den assisterande tränaren kommer på tal lyser ”Jocke” Persson upp.

– Jag har sett klipp från matcher där han har mött Dalkurd, Degerfors och Örebro med Karlstad BK – och han spelar ut dem fullständigt. Det är nästan FC Barcelona-stil. Först tänkte jag att han är helt sinnessjuk ju, säger Persson och skrattar.

– Men han har en strategi och teori som gör att man förstår det efter ett tag. Det är ett spelsystem som är uppbyggt med en jäkla massa trianglar egentligen, enkelt förklarat.

”Jocke” Persson menar dock att spelfilosofin är lite väl romantisk. Superettan är ingen lek och man blir betydligt hårdare straffad där än i division två.

– Men det kan bli en riktigt intressant kombination av våra två synsätt på fotboll. Paul (Olausson) kommer få ett stort ansvar och frihet i anfallsspelet, säger Persson.

SAMTIDIGT ÄR ”JOCKE” PERSSON noga med att poängtera att han hyser stor respekt för fotbollen som har spelats i Varberg tidigare.
– De har varit jäkligt tunga att möta. Det vet jag själv från när jag har mött dem med Ängelholm. Jag har lett med 3–0 i halvtid, men ändå varit lite nervös, eftersom de alltid gör två-tre mål utan att ha några egentligen chanser, säger ”Jocke” Persson.

– Det finns också en karaktär här som vi kommer göra allt för att bibehålla. Spelarna har alltid jobbat hårt för varandra och haft en jäkla moral. Den känslan ska vara kvar. Men framförallt ska vi våga. Alla tror att vi kommer att sluta sist i serien, eller i alla fall långt ner i botten. Kan vi då gå ut med rätt feeling och spela med stort mod och stort hjärta – då kan vi överraska.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

Joakim Persson under ett försäsongsläger med IFK Göteborg 1998.

DET ÄR UTIFRÅN den nya, mer spelande fotbollsfilosofin som truppbygget kommer att utformas. Konceptet har sålts in och tagits emot väl hos potentiella nyförvärv och sponsorer.

– Vi har fått väldigt bra respons. De tycker att det är spännande och man märker att det finns ett intresse för fotbollen i den här staden.

”Jocke” Persson menar också att det är viktigt att A-laget ska vara attraktivt för de egna talangerna.

– Vi måste erbjuda en produkt som gör att de nere i ungdomslagen känner att ”shit, A-laget spelar roligt och det händer saker på planen, där vill jag spela”, säger han.

Det är december och ni har knappt fått ihop tillräckligt med spelare för att sätta ett fullt lag på banan ännu – vad blir den realistiska målsättningen för nästa säsong?

– Den måste vara att hänga kvar, sett till vår ekonomiska budget. Vi har kanske ett eller två lag i superettan som ligger på samma siffror som oss, annars tror jag nästan de flesta andra har åtminstone dubbelt så stor budget som oss. Visst, med bra rekrytering och en bra start så… Men realistiskt sett vill vi inte gå ut och klappa för mycket, säger ”Jocke” Persson och fortsätter:

– Går jag ut och säger att vi ska vinna serien det här året, med den här budgeten, är jag en idiot.

KLIPP TILL DEN 5 april 2017. Det är upptaktsträff för division ett-klubbarna. ”Jocke” Persson är där som representant för Kristianstad FC. Tränarna turas om att gå upp på scen för att utbyta artigheter och säga de sedvanliga klyschorna.

Upp kommer ”Jocke” Persson och tippar sig själv och sitt Kristianstad som seriesegrare.

Fem månader senare får han sparken.

Den 42-årige tränaren är vad vi i branschen kallar ”en citatmaskin”. I en fotbollsvärld som alltmer präglas av de samma gamla klyschorna så säger ”Jocke” Persson vad han tycker och tänker.

Uppfriskande och underhållande för supportrar och media – men frispråkigheten har inte alltid varit till Perssons fördel.

– Det har hänt att jag har fått kritik från styrelsen för några uttalanden i tidningen. ”Så där kan du inte säga”, har de sagt. Men folk är inte dumma, har min målvakt kastat in bollen i eget mål så kan inte jag stå och säga att ”det är hela laget som förlorat” när vi förlorar på grund av individuella misstag.

– Eller när min vänsterback gör en bicikleta i eget mål i en match som vi förlorar med 3–2 mot Utsikten. När fan såg man det senast, liksom? Då måste vi lära oss från de misstagen. Får man då en mikrofon framför sig direkt efteråt så… Fotboll är känslor, man är glad när man vinner och besviken när man förlorar, säger ”Jocke” Persson.

Han fortsätter:

– Fotbollen, för mig, är underhållning också. Det är i underhållningsbranschen. Varför tror du att två boxare snackar skit om varandra i tre månader innan matcher? För att upphaussa intresset så klart, säger ”Jocke” Persson.

Samtidigt kan tränaren reta sig på hur media blåser upp citat och ”hårdvinklar”.

– Vissa grejer säger man till journalister med glimten i ögonen, men det står ju knappast med i texten. Men jag orkar inte bry mig om det. Glaffar man som jag gör så får man leva med det. Jag vet spelreglerna och det är trots allt lite ”showbiz”, säger ”Jocke” Persson.

Nu rullar ”showbiz”-tåget vidare.

Och en fotbollsrevolution inleds i Varberg.

FaktaJoakim "Jocke" Persson
Född: 3 april 1975
Klubbar som spelare: Högaborgs BK –1992, Malmö FF 1992–1996, Atalanta 1996–1997, IFK Göteborg 1998–1999, Esbjerg 2000–2002, Hansa Rostock 2002–2005, Stabaek 2005–2006, Landskrona BoIS 2007–2010
Klubbar som tränare: Ängelholms FF 2011–2015, Kristianstad FC 2015–2017, Varbergs Bois 2017–

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: KIK-dagen blev en stor folkfest

På onsdagen arrangerades den stora KIK-dagen i derbyt mellan Kristianstad och Tyringe. Här är alla bilderna från evenemanget.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:06, 14 december, 2017

BILDEXTRA: KIK-dagen blev en stor folkfest
På onsdagen arrangerades den stor KIK-dagen i derbyt mellan Kristianstad och Tyringe. Foto: Lars Svensson.

Det blev inte bara en spännande match mellan Tyringe och Kristianstad under onsdagen. Det blev dessutom en stor folkfest när klubben hade sitt stora evenemang under namnet KIK-dagen.

Det bjöds på musikunderhållning, besökarna fick se luciatåg och klubbens ungdomslag presenterades. Inträdet bjöd Kristianstad IK:s sponsorer på. Dessutom hade ett 70-tal företag anmälts att de skänker en krona för varje gäst under dagen.

LÄS MER: TV: Här hyllas TV-pucksvinnaren

– Vi vill kunna bjuda vår publik på hockey och göra sporten stor i Kristianstad. Samtidigt visar vi upp att klubben inte bara består av ett A-lag utan att vi har duktiga ungdomslag och att vi har skapat stora talanger, säger KIK:s ordförande Christian Falk.

TV: Här hyllas vinnaren av TV-pucken.

Över 2 000 personer besökte ishallen under KIK-dagen. Det var fullspäckat med aktiviteter och en glad stämning. Många tog chansen att få en autograf från KIK:s A-lagsspelare.

– Det var fantastiskt och det visar att hockeyn är i Kristianstad för att stanna. Det kom en stor publik fastän vi redan är vidare för spel. Klacken bjöd på en magiskt stämning. Vi kommer att köra vidare med detta, säger Christian Falk.

Text: Henrik Nordell

Foto: Lars Svensson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng