Inlägg om stulet släp blev viralt – hittades med efterlysning

I helgen stals ett släp från Skånska Björnens Riddare. Tack vare ett viralt inlägg på Facebook och uppmärksamma personer kunde det hittas igen. "Vi har bra grannsamverkan", säger Sofia, ordförande i föreningen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:31, 2 maj, 2017

Inlägg om stulet släp blev viralt – hittades med efterlysning
Släpet från en riddarförening blev stulet från Tollarp, men hittades med en efterlysning.

Natten mellan lördag och söndag stals ett vitt släp från en adress utanför Tollarp i Kristianstad. Tjuven klippte upp låset och tog med sig det täckta släpet från platsen.

Ägarna är föreningen Skånska Björnens Riddare. De är kända för sin medverkan i tornerspel och gör varje år ett flertal shower, ofta i medeltida rustning. Under nästa helg ska de medverka på ett evenemang i Norra Åsum, men efter stölden var det nära att gå i stöpet.

– Tjuven visste troligen inte var som låg i, utan ville bara ha släpet. Där fanns en del material, bland annat träpålar. Vi var oroliga ett tag, säger Sofia, ordförande för Skånska Björnens Riddare.

Under helgen lade de ut en efterlysning i sociala medier och det gav snabbt effekt. På måndagen hade släpet hittats igen. Eftersom att släpet bär föreningens emblem var det lätt att känna igen. Inlägget om etterlysningen fick en stor spridning och till sist kunde släpet hittas.

Det innebär att föreningen nu kan genomföra sitt första spel. På Facebook tackar de polisen i Kristianstad för ett snabbt agerande.

– Tollarp med omnejd har en bra grannsamverkan. Det gjorde att vi kunde hitta släpet. Allting var kvar. Där fanns också en brevlåda som inte tillhör oss, ifall någon saknar den, säger Sofia.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN

Strandvilla på unikt läge var mest populär

Fritidshus verkar vara melodin i Kristianstads kommun. Flera av de mest besökta bostadsannonserna förra veckan var nämligen just stugor. Allra mest populär var en strandvilla i Åhus – med ett utgångspris på 12 miljoner kronor.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:02, 25 maj, 2017

Strandvilla på unikt läge var mest populär

En kvarn från 1700-talet och en stor hästgård tar båda sig in bland de mest besökta bostadsannonserna. Förra veckans klicktopp på Hemnet består dock i huvudsak av fritidshus – där strandvillan i Åhus var den allra mest besökta. Nedan följer de tio mest besökta bostäderna i Kristianstads kommun den gångna veckan.

5362acd1f27b2b32263ed47e57b3ad2a

1) Glansabovägen, Åhus. Utgångspris: 12 000 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Alldeles intill stranden, på Södra Äspet ligger detta fritidshus. Villan, som är 62 kvadratmeter stor, är högt beläget med utsikt över stranden. Utöver de tre rummen finns även biarea på 30 kvadratmeter. Här hittar du hela annonsen.

12e00dd4af8fcd5c0b1fd8babc905546

2) Åsumsvägen, Hovby, Kristianstad. Utgångspris: 750 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Villa som genomgått stora renoveringar och har nytt kök, nytt badrum, ny el och nya fönster. Har utsikt över Hammarsjön. På tomten ligger även en gästbostad. Här hittar du hela annonsen.

0ffadda7bf1441c5d20c57905806520b

3) Sandvägen, Vä. Utgångspris: 1 695 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Enplansvilla med sex rum – fördelade på 115 kvadratmeter. Trädgården är insynsskyddad och välskött. Hemmet är beläget i barnvänligt villakvarter. Hela annonsen hittar du här.

a7a66678b4c602e27778332beb101542

4) Gnejsvägen, Yngsjö. Utgångspris: 1 875 000 kronor.
Foto: Mäklarhuset/Hemnet.
Några minuter från havet i Yngsjö Saltsjöbad ligger detta fritidshus. Invändigt finns bland annat tre sovrum och här finns även ett uterum samt ett altandäck. Hela annonsen hittar du här.

5) Björkhaga Gårdsväg, Ullstorp, Vinslöv. Utgångspris: 1 995 000 kronor.
Den 141 kvadratmeter stora villan i Ullstorp verkar ha blivit såld, då annonsen numera är borttagen från Hemnet.

6dcd4aa16995bffc1226fb28f5bf6ad1

6) Tosteberga Ängar, Tosteberga. Utgångspris: 350 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Ett 30 kvadratmeter litet fritidshus som är beläget ett stenkast från havet. Stugan ligger inne på naturreservatet Tosteberga Ängar och saknar vatten och avlopp. Här hittar du hela annonsen.

efb2ed9269cb97f9c12ccf91b059fd46

7) Kälkestadsvägen, Kiaby. Utgångspris: 595 000 kronor.
Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet.
Ytterligare ett fritidshus, vilket ligger insynskyddat intill gröna åkrar. Huset har en boarea på 70 kvadratmeter – och rymmer fyra sovrum. Gångavstånd till Oppmannasjöns badplats. Här hittar du hela annonsen.

ac1fca5edd1ccda4e1cc9f89d7f8d55b

8) Torsebro Byväg, Torsebro, Kristianstad. Utgångspris: 2 500 000 kronor.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/Hemnet.
Alldeles intill Torsebrofallen i Helge Å ligger denna fastighet. Från början är det den gamla kvarnbyggnaden – som härstammar från 1767. Den historierika fastigheten är lämplig för en entreprenör. Hela annonsen hittar du här.

e2027eb38ba43b3e8b581c71de6f2c79

9) Byholmsvägen, Viby. Utgångspris: 5 000 000 kronor.
Foto: LRF Konsult/Hemnet.
Falkagården är nu till salu. En hästgård med anor från 1800-talet och en tomtarea på 9,3 hektar. På gården finns två stall med totalt 17 boxar samt en belyst ridbana. Hela annonsen finner du här.

10) Lönbladsgatan, Östermalm, Kristianstad. Utgångspris: 1 600 000 kronor.
Den 90 kvadratmeter stora bostadsrätten på Östermalm är borttagen från Hemnet – vilket kan indikera att den numera är såld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emil ska bli en del av det svenska försvaret

Emil ”107” Nyqvist är en av de rekryter som just nu deltar i slutövningen på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Om bara några veckor kommer han att mucka och blir då en viktig del av Sveriges försvarsmakt.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:59, 25 maj, 2017

2 bilder
 • Emil Nyqvist är en av de rekryter som snart muckar efter utbildningen i Blekinge Flygflottilj.
  Emil Nyqvist är en av de rekryter som snart muckar efter utbildningen i Blekinge Flygflottilj.
 • 107 Nyqvist.
  107 Nyqvist.

Efter att sökt in till Försvarsmakten och genomgått flera tester på rekryteringsmyndigheten, påbörjade Emil Nyqvist från Ulricehamn sin utbildning till militärsjuksjukvårdare i september förra året.

Nio månader senare gör han nu sin slutövning på Rinkabyfältet. Tillsammans med de andra i sjukvårdarna har de satt upp ett tillfälligt sjukhus i en stor plåtbyggnad. Bårarna har de fått lägga på träpallar och rep fick bli till droppställningar.

– Det handlar mycket om problemlösning. Vi ska lösa uppgiften med de resurser som vi har tillgängliga, säger Emil Nyqvist.

LÄS MER: Här utbildas framtidens soldater på Rinbakyfältet.

Arbetet jämför han med att vara en undersköterska på ett sjukhus. Idén är att kunna hjälpa till med den basala vården och att skicka soldater vidare till civila sjukhus ifall det uppstår allvarligare skador. Utöver det har alla sjukvårdare också fått en grundläggande militär utbildning.

– Vi ska kunna hantera allt från värmeslag och sårskador till trauman. Det krävs att man har en bred kunskap, säger Emil Nyqvist.

Varför valde du att inrikta dig på sjukvård?
– Jag tycker om att jobba med människor och jag trivs inom militären.

Har du funderat på hur det skulle bli om du behöver rycka ut i krig?
– Tanken finns i bakhuvudet. Om man inte är beredd för det så är man i fel bransch. Men samtidigt vet man inte hur det kan bli att få se en kritsituation. Man får vara väldigt ödmjuk, säger Emil Nyqvist.

Vecka 24 är hans utbildning avslutad och då kommer rekryterna att erbjudas anställning. Emil har redan beslutat att han vill arbeta på heltid på Blekinge Flygflottilj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter djurförbudet – här är hundägarnas kritik

Efter flera anmälningar om brister hos två hundägare tog länsstyrelsen beslutet att ge dem djurförbud. Dessutom togs flera djur ifrån dem. Här är hundägarnas version om vad som skett.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:03, 24 maj, 2017

Efter djurförbudet – här är hundägarnas kritik
Hundägare i Kristianstad blev belagda med djurförbud. Här är deras version om vad som skett.

För bara en vecka sedan meddelades det att två hundägare i Kristianstad fick djurförbud efter ett beslut av länsstyrelsen Skåne. Myndigheten hade då gjort ett flertal inspektioner under en längre period och hittat brister. Tovig päls, lukt av urin och långa klor var något som inspektörerna anmärkte på.

Hundägarna ger dock en annan bild av historien. Vi kan kalla en av dem för Krister. De har valt att inte gå ut med sitt namn. Det hela tar sin början för flera år sedan. Plötsligt kom det då in ett stort antal anmälningar mot de två personerna. Det hela eskalerade när en mindre grupp av människor uppmanade via sociala medier att göra fler anmälningar mot djurägarna.

– Vi har varit utsatta för stalkers och det pågår en rättsprocess om det. Vi har lagt ner ett stort jobb på vår verksamhet och jag tror att folk kan ha blivit avundsjuka. Det har blivit en häxjakt på oss, säger Krister.

Med anledning av anmälningarna har länsstyrelsens inspektörer gjort kontroller på fastigheten vid flera tillfällen under de senaste åren. Alla gånger har det hittats någon typ av brist att anmärka på. Enligt länsstyrelsen har det funnits brister upprepade gånger, vilket är anledning till djurförbudet. Men enligt djurägarna har bristerna varit tillfälliga.

– Om de har påpekat några brister så har vi åtgärdat det direkt. När vi frågar länsstyrelsen exempelvis om hur korta klorna ska vara så kan de inte ge något konkret svar. Det är öppet för tolkning. Pälsvård har vi jobbat med på daglig basis, säger Krister.

– Vid ett tillfälle har länsstyrelsen tagit beslutet att en hund skulle avlivas. Då kontaktade vi en oberoende veterinär som konstaterade att hunden var helt frisk. Vi ringde till länsstyrelsen igen och de lade ner ärendet direkt. Det är inget annat en maktmissbruk, fortsätter han.

I februari månad gjorde inspektörerna ytterligare ett besök. Då togs beslutet att omhänderta några av hundarna. Tre månader senare tog länsstyrelsen beslutet om djurförbud. Det innebär att varken kvinnan eller mannen, som under lång tid arbetat med att föda upp hundar, får ta hand om djur. Det beslutet kommer att överklagas.

– Jag befann mig inte på fastigheten när djuren blev tagna. De (länsstyrelsens personal eller polisen) hade tryckt in de hundarna i ett litet släp. Varje hund hade mindre yta än ett A4-papper att röra sig på. Vi såg det senare på filmen från en övervakningskamera, säger Krister.

Med hundarna borta och med ett beslut om att inte få ta hand om djur, blir det svårt för hundägarna att driva verksamheten vidare. Enligt yttrandet till länsstyrelsen kan det påverka deras försörjning. Deras förhoppning är att kunna arbeta med hundar igen och att sköta dem på bästa sätt.

– Vi har försökt att göra det bästa för djuren och ställa allt till rätta när det varit någon anmärkning. Men länsstyrelsen har haft olika budskap och de har gjort kontroller när jag inte varit på plats. Detta blir som ett näringsförbud för mig, säger Krister.

24kristianstad.se har under onsdagen sökt inspektörer och ansvariga för djurskyddsenheten på länsstyrelsen, utan resultat. Informationschefen hänvisar till att de följer djurskyddslagen i den här typen av ärenden.

FaktaLänsstyrelsens kontroll:

I Skåne genomförs det årligen mellan 1000 till 1500 djurskyddskontroller. Många av dem kommer in genom anmälningar från allmänheten, där inspektörerna gör kontroller utifrån en checklista. Efter besöket informeras djurägarna om vad de behöver eller inte behöver åtgärda.

Syftet med djurskyddsarbetet är att djurskyddslagen följs och att djuren har det bra. Om ett djur far illa kan länsstyrelsen besluta att det ska omhändertas. Då måste de också besluta vad som ska hända med djuret, exempelvis om det ska säljas eller avlivas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här utbildas framtidens soldater på Rinkabyfältet

På onsdagen genomförde Blekinge Flygflottilj sin slutövning på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. De 54 rekryterna kommer snart att mucka och kan då bli våra framtida militärer. Här är vad som hände.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:55, 24 maj, 2017

10 bilder
 • Blekinge Flygflottilj har slutövning på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.
  Blekinge Flygflottilj har slutövning på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.
 • Helikopter 15 är den minsta modellen inom svenska försvaret.
  Helikopter 15 är den minsta modellen inom svenska försvaret.
 • F17 på plats i Rinkaby.
  F17 på plats i Rinkaby.
 • Slutövningen gick bra enligt cheferna.
  Slutövningen gick bra enligt cheferna.
 • Helikopter 14 går in för landning.
  Helikopter 14 går in för landning.
 • Det tar inte lång tid innan helikoptern är tankad och flyger igen.
  Det tar inte lång tid innan helikoptern är tankad och flyger igen.
 • Rekryterna går snabbt in med bränsle till helikoptern från Ronneby.
  Rekryterna går snabbt in med bränsle till helikoptern från Ronneby.
 • Militärens brandmän är på plats...
  Militärens brandmän är på plats...
 • ... och det är även sjukvårdarna.
  ... och det är även sjukvårdarna.
 • Helikopter 14 landade utanför Kristianstad.
  Helikopter 14 landade utanför Kristianstad.

Det råder stor militär aktivitet ute på Rinkabyfältet just nu. Överallt står försvarsmaktens fordon uppställda och vägarna in vaktas av soldater med maskingevär. Här genomför Blekinge Flygflottilj (F17) sin slutövning där de ska testa sina kunskaper i en situation så nära verkligheten som möjligt.

Totalt 54 rekryter togs in till F17 i september förra året och har efter det genomgått en nio månader lång utbildning. Om bara tre veckor kommer de att mucka och är då redo som soldater, beredda att rycka ut ifall det blir krig. Övningen var ett exempel på hur det kan fungera i ett skarpt läge.

– Nu sätter vi ihop de olika funktionerna och ser att samarbetet fungerar. Vi är många med lång erfarenhet som är med under övningen och stöttar rekryterna, säger Lars Bergström, chef för F17.

Blekinge Flygflottilj har slutövning på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.

Här görs en snabbtanking av Helikopter 14.

 

Samtliga rekryter har sökt sig frivilligt till F17 efter att ha genomgått tester hos rekryteringsmyndigheten. Efter tre månaders grundutbildning har de fortsatt utbilda sig inom flera specialområden. Bland annat inom flygbassäkerhet, flygmekanik och sjukvård. Uppgiften är att ge stöd till de soldater som vanligtvis befinner sig i luften.

– Intresset att söka sig till försvarsmakten är stort. Alla som går utbildningen får erbjudande om en anställning. Sedan finns möjlighet att läsa vidare till exempelvis officerare, säger Helene Nyberg, kommunikationschef på F17.

På onsdagen genomfördes en övning med två flygfarkoster av typ Helikopter 14 och Helikopter 15. Mitt på fältet stod rekryterna redo när tredje helikopterskavadronen från Ronneby skulle landa. En liknande övning genomfördes också på förmiddagen på Everöd flygplats, då med ett Jas-plan.

Blekinge Flygflottilj har slutövning på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.

Det är stor militär närvaro i Rinkaby utanför Kristianstad.

 

– De ska snabbt kunna rycka fram efter landningen, tanka helikoptern eller flygplanet och och ladda nya vapen. Det ska finnas möjlighet att göra detta på många olika platser i landet. Därför är det bra att öva både i Everöd och här i Rinkaby, säger Lars Bergström.

Själva slutövningen kommer att pågå ytterligare några dagar, då militärerna får ligga ute i fält. Många av rekryterna uppger att de efter detta vill fortsätta jobba på F17.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil körde ut på åker – en till sjukhus

En bil körde på onsdagseftermiddagen av vägen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.18:30, 24 maj, 2017

Bil körde ut på åker – en till sjukhus
Foto: Arkiv

Klockan 16.36 på onsdagen inkom ett larm om en trafikolycka på E22, vid Östra Vram. Enligt räddningstjänsten hade bilen kört cirka hundra meter ut på en åker.

En person ska ha förts till sjukhus för kontroll.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel