Superhelgen: Detta händer i Kristianstad

Lönehelg, Valborg och långhelg innebär att det blir späckade dagar mellan lördag och måndag. Här är ett urval av händelser i Kristianstad.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:01, 28 april, 2017

Superhelgen: Detta händer i Kristianstad
Det blir en fullspäckad Valborgshelg i Kristianstad.

LÖRDAG
Kristianstad Truck Meet:
Utställning med över 200 lastbilar, epatraktorer, personbilar, traktorer och ett 20-tal företag. Platsen är Norra Åsum. Öppnar klockan 10.00 fram till klockan 21.00.
Skogsbad: Upptäck skogens lugnande verkan med naturum Vattenrikets naturvägledare.  En promenad i lugn tempo som varvas med avkopplande övningar. Klockan 11-13 med samling vid Norra Lingenäset.
Workshop: Underverkstan är en öppen verkstad för kreativa, skaparsugga barn på Kulturhuset Barbacka. Passar barn från fem år. Drop-in kl 12-14.
Modevisning: En av landets största modevisningar utomhus med 33 butiker som medverkar. Där visas kläder, frisyrer och accessoarer. Platsen är Lilla torg, tiden är kl. 12.00 och 14.00.
Teater: Prova på teater med Kulturhuset Barbackas pedagoger. Föranmälan krävs antalet platser är begränsat. Start klockan 12.00.
Filmvisning: Filmen The True Cost visas i hörsalen. Om den förföriska modeindustrins förödande inverkan på människor och på vår planet. Visas i samband med utställningen Stilmedveten på Regionmuseet Kristianstad. Start klockan 14.00.
Dansens dag: Firas över hela världen, i Kristianstad firas det på Kulturkvarteret (stora salen) med start klockan 18.00.Det blir en danskvalkad med olika sorters dans, både med lokala dansare och professionella gäster.
Växtbytardag: Växtbytardag och växtmarknad i Hälsoträdgården i Tivoliparken mellan klockan 10-13. Där är även korvgrillning och kaffeservering.
Rockkväll: Rockkväll på Yllan med tre lokala band samt Dregen som DJ. Pengarna som samlas in under kvällen går till Barncancerfonden. Start klockan 19.00.

SÖNDAG
Valborg:
Firas på ett stort antal platser, bland annat på Åhus torg och Bäckaskog slott. En separat artikel om detta publiceras i morgon.
Kristianstad Truck Meet: Utställning med över 200 lastbilar, epatraktorer, personbilar, traktorer och ett 20-tal företag. Platsen är Norra Åsum. Öppnar klockan 10.00 fram till klockan 18.00.
Tipspromenad: Härlövs IF arrangerar tips- och bingopromenad i skogen vid Bockatorpet mellan 10-12.
Natur: Upptäck myllret av liv under ytan! Leta småkryp i vattnet vid naturums nya håvningsbrygga. Naturums naturvägledare finns på plats med håvar och burkar. Vid Naturum start klockan 14.00.
Teater: Föreställningen ”Ett drömspel” med improvisationer, nyskriven musik, skrattexplosioner, dramatik och dans. På Kulturkvarteret klockan 15.00.

MÅNDAG
Naturvandring: Evert Valfridsson guidar längs med rundan som är ca 6 kilometer lång. Ta med kikare och fika. Vandringen tar 4-5 timmar. Samling vid Naturum vattenriket klockan 08.00.
Föreläsning: Leif Ryd berättar om Ryds glas och Araslöv golf. På Färlövs församlingshem klockan 19.00.
Fotboll: Kristianstad FC möter Landskrona BoIS på hemmaplan klockan 15.00 (division 1). Platsen är Kristianstad IP, A-planen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Chris kan vinna nationella musik-tävlingen

På lördag avgörs det populära musiktävlingen P4 Nästa. Där är Chris L. Svensson en av finalisterna. "Det är förväntansfullt", säger han.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:30, 22 augusti, 2017

Chris kan vinna nationella musik-tävlingen
Chris L. Svensson kan vinna P4 Nästa.

Förra året tog artisten Noomi hem hela vinsten i den nationella tävlingen Svensktoppen Nästa. Nu har tävlingen bytt namn och en av finalisterna är den lokala förmågan Chris L. Svensson, hemmahörande i Bjärnum.

För bara några veckor sedan tog han sig vidare från länsfinalen i P4 Nästa med låten Drive. På lördag ska han framföra den inför publik på Stadsfesten i Linköping då Sverigefinalen avgörs.

– Det är förväntansfullt, men inte så nervöst än så länge. Det brukar komma senare. Jag ser mest fram emot det. Det är roligt att få spela låten igen och att träffa nytt folk, säger Chris L. Svensson.

Vad tror du är anledningen till att du har tagit dig till final?
– Jag tror att låten är ganska unik. Att använda banjo är inte det vanligaste. Det är också en glad låt. Under sommaren har jag märkt att det är många som känner igen den, säger Chris L. Svensson.

Tidigare har Bjärnumsbon turnerat som hårdrockare med bandet Dirty Passion, men nu har han hittat tillbaka till rötterna med countrymusiken. Förra året släppte han albumet ”Story of my life” och sedan dess har countryspåret fortsatt med stor framgång.

Till hösten planerar han att släppa en ny platta, men innan dess väntar den stora finalen i Linköping. Kärleken till musiken kan göra Chris L. Svensson känd över hela landet.

– Det finns en nerv i mig som gör att countrymusiken tilltalar mig. Det är viktigt med texterna och en det är en bred genré där man kan leka sig fram, säger Chris L. Svensson.

De andra tävlande i P4 Nästa är: Stiko Per Larsson, MIAH, Sisanda, Frontback, Maija HomHom, Michi och Jo’ & Eliah.

På Chris L. Svenssons Facebooksida kan du följa han resa och höra låten Drive.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dagny från Kristianstad gjorde succé som sommarpratare

105-åriga bloggaren Dagny Carlsson gjorde succé med sitt sommarprat i P1. Hon lockade fler lyssnare än en rad kända profiler.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:12, 22 augusti, 2017

Dagny från Kristianstad gjorde succé som sommarpratare
Dagny Carlsson. Foto: Almega AB. Creative Common-lincens.

Den 10 juli sändes programmet där 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson från Kristianstad, var värd för Sommar i P1. Hon var en av de många profiler som fick ägna 90 minuter åt att berätta om sig själv och att spela egenönskade låtar för hela Sveriges befolkning.

Nu har Sveriges Radio sammanställts hur många som lyssnat på programmen och det visar sig då att Dagny Carlssons program hade näst flest lyssnare under hela sommaren.

Därmed fick hon fler lyssnare än exempelvis Per Gessle, handbollsspelaren Linnéa Claeson, journalisten Magda Gad och artisten Mimiam Byant. Den enda som fick fler lyssnare än Dagny var journalisten och tv-profilen Janne Josefsson.

– Vad man kan se är att vi har haft många starka känslor och flera gripande berättelser som vi då är bortskämda med i sommar. Men det har även funnits extra mycket plats i år för härlig humor och ett lustfyllt berättande, säger programchefen Bibi Rödöö till P4 Kristianstad om årets Sommarprat i P1.

LÄS MER: Dagny Carlsson är en av årets sommarpratare

Dagny Carlsson berättade om delar av sitt liv. Om hur hon önskat att hon kunnat utbilda sig vidare, men inte hade råd. På äldre dagar började hon lära sig om teknik.

– Då började kommunala myndigheterna tänka att även gamla människor behöver lära sig om datorer. Jag började på en kurs när jag var 99 år. Då frågade min lärare vad jag ville och jag ville blogga, säger Dagny Carlsson i programmet.

Här finns alla Sommarpratare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

CajsaStina Åkerström uppträder i Kristianstad

När Skördefest Kristianstad har tioårsjubileum uppträder CajsaStina Åkerström.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:59, 21 augusti, 2017

CajsaStina Åkerström uppträder i Kristianstad
CajsaStina Åkerström uppträder på Skördefest Kristianstad. Foto: Arkiv & Magnus Bremefors/Pressbild.

Lördag 2 september är det dags för årets Skördefest Kristianstad. Under måndagsförmiddagen släpptes programmet för årets tioårsjubileum, för evenemanget som tar plats i Tivoliparken.

Skördefesten öppnar klockan 11:00, och strax därefter håller kommunalrådet Pierre Månsson (L) ett invigningstal. Scenen kommer under eftermiddagen att tas över av magikern Douglas Nordenbelt, och därefter musikern CajsaStina Åkerström.

Förutom magi- och musikuppträdanden finns det på Skördefest Kristianstad möjlighet att lära sig mer om växtförädling, lära sig hur man själv börjar odla grönsaker och smaka lokalt framtagna produkter. Det då flera organisationer gästar skördefesten.

Skördefest Kristianstad pågår fram till klockan 17:00 och har fritt inträde.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMELBILDER: Festligt på helgens nattklubb

Många var ute på nattklubb under helgen. 24kristianstads vimmelfotograf var på plats. Har du fastnat på bild?

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:03, 21 augusti, 2017

VIMMELBILDER: Festligt på helgens nattklubb
Det var knökfullt inne på Bånken i helgen.

Under helgen var det nattklubb på pub och restaurang Bånken i Kristianstad. Många var ute för att festa och dansa. 24kristianstads vimmelfotograf Lars Svensson var på plats. Du ser alla bilderna här nedanför. Har du eller någon vän fastnat på bild?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är höstens artister på Kulturkvartetet

I höst uppträder bland annat Dolly Style, Flamingokvintetten och Babsan på Kulturkvarteret. Här är höstens program.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:57, 19 augusti, 2017

Här är höstens artister på Kulturkvartetet
Dolly Style, Babsan, Johnny Logan och Jonathan Johansson uppträder alla på Kulturkvarteret. Foto: Wikipedia, Bengt Rehnström/Wikimedia Commons, Frank Schwichtenberg/Wikimedia Commons & Rikkard Häggbom/Wikimedia Commons.

Kulturkvarteret har släppt sitt program för hösten. Vad gäller musikaliska uppträdanden är det en stor blandning av artister som kommer att uppträda i Kristianstad.

Bland de svenska akterna som besöker Kulturkvarteret syns bland annat popfenomenen Dolly Style och Jonathan Johansson, dansbanden Flamingokvintetten och Sten & Stanley samt Babsan med sin egen show. Bland utländska artister syns bland annat flerfaldiga Eurovision-vinnaren Johnny Logan och blueslöftet Blind Boy Paxton.

Förutom konserter anordnar Kulturkvarteret även familjedagar, föreläsningar, teatrar samt stand-up. Vad gäller det sistnämnda gästar bland annat Henrik Schyffert, Carl Stanley, Jesper Rönndahl och Anders & Måns i höst.

FaktaHär är artisterna som uppträder på Kulturkvarteret:
Augusti
31/8: Parker Millsap och Colter Wall

September
9/9: Maxida Märak
13/9: Fanny Gunnarsson Quartet
15/9: Johnny Logan & Friends
16/9: Janne ”Loffe” Carlsson
27/9: Cecilia Frode
29/9: Sophie Zelmani

Oktober
5/10: Ellen Andersson Quartet
6/10: Stefan och Kim
11/10: Martin Hederos & Jesper Waldersten
21/10: Flamingokvintetten
21/10: Girls, Guns & Glory
28/10: Indra Rios-Moore
29/10: Dolly Style
30/10: Blind Boy Paxton

November
1/11: Henschel Quartett
9/11: Josephine Jazzband
10/11: Jonathan Johansson
11/11: Rebecka Törnqvist
11/11: Bonnie Bishop
12/11: Sten & Stanley
14/11: Spring, Uje, Spring
15/11: Swing Tarturo
17/11: Anna Högberg Attack
18/11: Babsan Show
19/11: Lisa Långbacka & Musica Vitae
30/11: The Refreshments

December
7/12: Mathias Landaeus Trio

Fotnot: Under hösten kommer det även vara konsertkvällar, orkestrar samt teman/festivaler. Ovan är dock enbart kvällar med specifika artister medtagna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng