Rekordmånga programpunkter på Kulturnatten | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Rekordmånga programpunkter på Kulturnatten

Den 19-20 maj arrangeras Kulturnatten i Kristianstad. Ett stort antal aktörer har gått samman för att bjuda på bland annat musik, konst, föreläsningar. Nu har hela programmet presenterats med över 160 programpunkter.

Henrik Nordell

Kl.20:07, 22 april, 2017

Rekordmånga programpunkter på Kulturnatten
Cen 19-20 maj fylls centrala Kristianstad av kulturella evenemang.

Den 19-20 maj kommer Kristianstads stadskärna att fyllas av kulturella händelser. I år är det rekordmånga programpunkter under Kulturnatten. Det blir en blandning av utställningar, musik, dans, workshops och mycket mer. Allting kommer att avslutas med en spelning på Stora torg av Kaliffa, känd från gruppen ”Hoffmeastro”.

– Det är fjärde året som vi arrangerar Kulturnatten med lokala och nationella akter och en del internationella inslag, säger David Andersson, projektledare för arrangemanget.

Kristianstad Teater, Kulturhuset Barbacka, Regionmuséet, Tivoliparken och Heliga Trefaldighetskyrkan är några av de platser som under kvällen fylls med kulturella aktiviteter. En av nyheterna är att det på åtta olika platser i centrum ska sättas upp miniscener där det bjuds på akustisk musik. Hittills har jätteevenemanget blivit en succé.

– Förra året var det cirka 120 000 personer per dag som rörde sig i centrum under Kulturnatten. Det är ett hyggligt bra betyg. Min uppmaning är att inte bara gå på det som är självklart utan att våga göra något man inte provat innan, säger David Andersson.

En av de återkommande deltagarna är filmmuseet som ligger mitt i centrum. Där kommer Guldbaggenominerade regissören Johannes Nyholm att visa filmen ”Jätten” samt ett flertal kortfilmer. På samma plats kommer också P4 Kristianstad att arrangera stadens första radiobio. De ska spela upp den 29 minuter långa dokumentären ”Saknad”.

– Den handlar om en man som försvann på Österlén och som senare hittades död vid Stenshuvud, säger Linda Evereus, reporter på P4 Kristianstad.

Även på Kulturkvarteret kommer det att bli en späckad Kulturnatt, med evenemang riktade både till barn, ungdomar och vuxna. Musik, språkkafé, dockteater och trolleri är några av sakerna på programmet.

– Vi kommer att börja med ett seminarium om tv-serien Skam. En tjej och en kille från Malmö kommer att bli intervjuade av elever från C4-skolan, säger Jesper Cederholm på Kulturkvarteret.

På Kulturhuset Barbacka har de förberett sig med ett tema om ljus, mörker och drömmar. De kommer att bygga upplevelser i huset med interaktiva installationer. Det blir teater på hbtq-tema och en utställning från Nosabyskolan.

– Vi kommer också att ha en workshop där man kan göra sina egna drömfångare och bjuder på en föreställning från Barbackas danskompani på temat ljus och mörker, säger Torjus Wrangell.

Men hur ska man då ta sig runt till alla dessa arrangemang? Jo,det går naturligtvis bra att promenera. Annars ställer Club Lions upp med ett gratis tåg som tar besökarna runt staden under guidade turer.

Här är ett urval av de över 160 programpunkterna under Kulturnatten.
Regionmuséet Kristianstad: Visar en minidokumentär och konsert på fredagen med berättelser från Malmö. På lördagen framförs bland annat rörställningen Sopkommissionen och det arrangeras pianokafé. Dessutom har de en workshop där du kan göra dina egna hudvårdsprodukter av naturliga råvaror.

Kristianstads konsthall: Kör på soptema med ”det stora soprumsnöjet”. Det byggs upp en installation i form av ett tivoli med sopor som tema. De har också workshop med återvunnet material.

Stora Torg: Där kommer ett stort antal arrangemang ta plats. Örnestad folkhögskola kommer att göra screentryck på tyg som ska klä en hel buss. Artqueen kommer dit med konst. Musikskolan bjuder på musikal. C4-elever framför livemusik. Samt mycket mer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då spelar dansbandsikonerna på hemmaplan

Dags att svänga sina lurviga när det nalkas folkfest i Kristianstad.

Hanna Södergren

Kl.14:02, 23 maj, 2018

Då spelar dansbandsikonerna på hemmaplan
Det folkkära bandet Lasse Stefanz och dansbandsikonen Thomas Deutgen kommer till Kristianstad i början av november. Pressbild.

I våras turnerade de halva Sverige runt. I höst är det dags ingen för Nordens största dansband, Lasse Stefanz att ge sig ut på tur. Denna gången stannar de till i Kristianstad.

Det populära dansbandet kommer till Kulturkvarteret, hjärtat av Kristianstad den 7 november tillsammans med tv-profilen Thomas Deutgen, skriver Musiksyd i ett pressmeddelande.

Bandet kommer bland annat sjunga sina klassiska hits som Vid en liten fiskehamn till Det regnar och regnar, skriver musiksyd längre ner i sitt pressmeddelande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Musikfest avslutade Kulturnatten

Tropical House, professionell dans och hiphop avslutade Kulturnatten på lördagen. Här ser du alla bilderna.

Henrik Nordell

Kl.20:59, 22 maj, 2018

BILDEXTRA: Musikfest avslutade Kulturnatten
Det blev en storartad avslutning på Kulturnatten år 2018. Foto. Lars Svensson

På Lördagen avslutades Kulturnatten i Kristianstad och det gjordes med stora shower både på Kulturkvarteret och på Stora Torg. Där samlades en stor publik för att se på dans och lyssna till musiken.

Artistgruppen Showtime var en av akterna på scen, bestående Jonna Lindberg, Lina Hellberg, Caroline Isendahl, Theresa Blom, Natalie Chamli, Amanda Cederberg och Johan Larsson. Gruppen leds av Helena Wessman. De följdes av den kända gruppen Werk it.

LÄS MER: VIMMELBILDER: Kristianstads uteställen bjöd på skratt och hårdrock

Den akt som fick avsluta hela Kulturnatten var Matoma. Den 26-årige norrmannen har gjort internationell succé i samarbete med stora världsartister. I Kristianstad fick han publiken att jubla. Se alla bilderna från avslutningskvällen här nedanför.

Foto: Lars Svensson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMELBILDER: Kristianstads uteställen bjöd på skratt och hårdrock

Fredagen bjöd både på humor och hårdrock. Här är bilderna från Kristianstads uteställen.

Henrik Nordell

Kl.18:01, 21 maj, 2018

VIMMELBILDER: Kristianstads uteställen bjöd på skratt och hårdrock
Hårdrock och stand up lockade folket på fredagen. Foto. Lars Svensson

Fredagen var fullspäckad med händelser i Kristianstad. Det bjöds på Kulturnattens uppträdanden på Stora torg och Kulturkvarteret. Dessutom hade flera av stans uteställen öppet. Två av dem hade ett minst sagt varierat utbud av shower.

På pub och restaurang Kongen var det säsongsavslutning för Kongen Comedy med gratis stand up. Det blev en kväll där många rookies ställde sig på scen och bjöd besökarna på skrattfest.

LÄS MER: BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad

I Biljardhallen var det på fredagen en kväll i hårdrockens tecken. Anders Tegner samt Erika var där för att snacka hårdrock. Uppträdde gjorde Alicate och Frontback.

Vimmelfotografen Lars Svensson var på plats på båda ställena. Du ser alla bilderna här nedanför. Ser du någon du känner igen?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populär julkonsert till Kristianstad

Då kommer den till kulturkvarteret.

Hanna Södergren

Kl.10:14, 21 maj, 2018

Populär julkonsert till Kristianstad
Py Bäckman, John Kluge och Sonja Aldén kommer till kulturkvarteret i slutet av november. Pressbild.

Den välkända julkonserten ”Änglaljus” med John Kluge i spetsen kommer till kulturkvarteret den 28 november. I år firar även konserten hela 25-år. Med på turnén är bland annat Sonja Aldén som ofta kallas ”vår tids kvinnliga Ted Gärdestad” och Py Bäckman som har gett ut ett 15-tals album men också skrivit en rad texter till andra kända artister.

En biljett till den ljuvliga julkonserten i Kristianstad kostar 425 kr.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mängder av konst och stor show på torget

ArtQeen gjorde sitt femte år under Kulturnatten i Kristianstad. Det bjöds på mängder av konst och stor show på Stora Torg.

Henrik Nordell

Kl.20:28, 20 maj, 2018

Mängder av konst och stor show på torget
ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Kulturnatten i Kristianstad har bjudit på mängder av aktiviter under fredagen och lördagen. En av de återkommande var Rebecca ”ArtQueen” Samlomonsson som detta år deltog för femte året i rad.

Ett stort tält satte hon upp på Stora torg fyllt med konstverk. På kvällen bjöd de på en unik show i konstens tecken. Ett stort antal konstnärer hade bjudits in för att ställa ut sina verk, möta publiken och visa hur konst blir till.

LÄS MER: BILDEXTRA: Så var starten på Kulturnatten i Kristianstad

–  Det vi alltid gör under Kulturnatten är att måla på rullgardiner. Den idén fick jag i VM i kustrodd i Helsingborg. De vill ha något annorlunda där tävlingarna gick. Då satte vi upp ett stort tält och målade på rullgardiner som hängdes upp, säger Rebecca Salomonsson.

Vad är anledningen till att ni medverkar på Kulturnatten?
– Jag tycker att det är viktigt att allmänheten får ta del av konsten på offentliga platser, som här på Stora Torg. Folk kan komma in och titta och prata med konstnärerna.

 

ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Artillerimuseet utanför Kristianstad var med på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

 

För andra året samarbetar ArtQueen även med Artillerimuseet under Kulturnatten. De kom dit med flera historiska militärfordon som väckte uppmärksamhet.

– Vi visar vår Volvolastbil från 1942 med gengasaggreat, den används också som en scen för ArtQeen. Här finns en pansarvärnsterrängvagn från 1963 som skjuter projektiler mot stridsvagnar. Sedan har vi stoltheten – en postamoppe från 1960-talet, säger Udo Noelle.

Vid sidan av tälten bjöd Eva ”Sigge” Sigvardsson också på livemålning. Planken målades med sommarinspirerade motiv. Privat målar hon både med olja, akryl och akvarell.

– Det är jättekul att få vara med här. Det är tack vare Rebecca som jag vågat ta steget att måla mitt bland allt folk, säger Eva ”Sigge” Sigvardsson.

För dem som var uppe sent på fredagen bjöd dessutom ArtQueen på en stor show under namnet  Great Planet of apparel Art. Den har de tidigare turnerat med internationellt.

– Vi är fjorton modeller samt ett rockband. De spelar låtar från 1970- till 1990-talet, allt från Def Leppard till Metallica. Sedan har de gjort en rockig version av Michel Jackssons ”Heal the world”. En del av konstnärerna som är med i tältet har också skapat de outfits som är med i showen, säger Rebecca Salomonsson.

 

ArtQueen på Kulturnatten. Foto: Henrik Nordell

Eva ”Sigge” Sigvardsson bjöd på livemålning. Foto: Henrik Nordell

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng