Stor segregation i Kristianstads skolor

Kristianstad är en av de kommuner i landet med flest segregerade skolor.
Det visar en gransking gjord av Dagens Samhälle.

Robert Rosén

Kl.19:02, 20 april, 2017

Stor segregation i Kristianstads skolor
Grundskolorna i Kristianstads kommun är några av landets mest segregerade. OBS: Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Mostphotos.

Genom att ta del av Skolverkets elevstatistik har Dagens Samhälle tagit fram siffror som visar på den stora segregationen i grundskolor i landet. Bland kommunerna med allra största segregation återfinns Kristianstads kommun. Den gemensamma nämnaren för de 18 kommuner med störst segregation är att de har såväl skolor med minst 75 procent elever med utländsk bakgrund (elever som är födda i ett annat land eller har två föräldrar som är födda i ett annat land) som skolor med högst 5 procent elever med utländsk bakgrund.

– Det är väl ingen våldsam nyhet, hur det ser ut, säger Kenth Olsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstads kommun, och hänvisar till bosättningsstrukturen i Kristianstad och den närhetsprincip som i dag råder för svenska skolelever som två stora skäl till siffrorna.

Totalt rör det sig om fyra grundskolor i Kristianstads kommun där minst 75 procent av eleverna har utländsk bakgrund medan två grundskolor har högst 5 procent elever med utländsk bakgrund. Med det placerar sig Kristianstad på en åttonde plats över kommuner med störst segregation i grundskolorna och är enda skånska kommun bland de 18 stycken med störst segregation.

– Skolkommissionen kom ju i dag med en uppmärksammad rapport. Ett av deras huvuduppdrag har ju varit att titta på sätt att motverka denna segration. Där har de ju kommit med förslag som lottning till skolor, aktivt skolval och så vidare. Just för att komma åt detta med segregationen. Det är ett stort antal kommuner som har samma utmaning med detta, säger Kenth Olsson.

I jobbet för att motverka segregationen arbetar Kristianstads kommun i dag på flera sätt – om än i blygsam skala. Bland annat ges låg- och mellanstadieelever från Näsby möjligheten till fri skolskjuts till skolor i Österslöv och Fjälkinge för att minska segrationen. Man har även sett till att förberedelseklasser för nyanlända elever spridits ut i kommunen istället för att koncentreras till enstaka platser.

– Vi kommer också titta över möjligheten att införa aktivt skolval på något sätt. När man går från förskola och ska välja förskoleklass, då ska föräldrarna få en möjlighet att välja. Men tittar man utifrån lagstiftningen som den är i dag så har ju eleverna rätt att gå i en skola nära hemmet och det kan ju ingen kommun göra något åt.

Utifrån gällande lagstiftning har Kristianstads kommun istället fått tänka på skolornas placering för att minska segregationen. Någonting som ledde till att Vilans Skola avvecklades för ett antal år sedan och placeringen av den nya låg- och mellanstadieskolan Näsby.

– Sedan jobbar vi med riktade insatser som fokusskolor, förstärkta tjänster och så vidare, säger Kenth Olsson och lyfter fram Malmö FF-akademin i Fjälkinge som ett exempel som lockat alltfler elever med utländsk bakgrund.

Störst skolsegregation i landet råder i Göteborg, följt av Stockholm och Örebro.

Fotnot: Dagens Samhälles granskning bygger på uppgifter från 3 600 grundskolor runt om i landet. Resterande 1 200 skolor har inte lämnat in uppgifter om antalet elever med utländsk bakgrund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggnad började brinna: ”Det brann med öppna lågor när vi kom fram”

Räddningstjänsten larmades till platsen under måndagskvällen.

Magnus Jansson

Kl.21:15, 19 mars, 2018

Byggnad började brinna:  ”Det brann med öppna lågor när vi kom fram”
Foto: Arkiv

Strax innan klockan 18 på måndagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till en brand på Jöran Thomaeus väg.

– Det hade börjat brinna i ett soprum. Det brann med öppna lågor när vi kom fram och byggnaden står rätt nära en garagelänga, men vi lyckades slå ner branden snabbt. Så den höll sig till soprummet, säger Peter Rosenqvist, räddningsledare.

Vad som föranlett branden är okänt i nuläget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Polisen utreder misstänkt gruppvåldtäkt – söker vittnen

"Vi har haft tekniker på platsen, samt en DNA-hund. Vi har gjort vissa fynd, både på platsen och i samband med att man pratat med kvinnan".

Magnus Jansson

Kl.20:45, 19 mars, 2018

EXTRA: Polisen utreder misstänkt gruppvåldtäkt – söker vittnen
Foto: Henrik Nordell

Polisen utreder en misstänkt gruppvåldtäkt som ska ha ägt rum tidigt i fredags morgon. Ett grönområde i närheten av sjukhuset spärrades efter händelsen, något som 24Kristianstad rapporterade om under fredagen.

– En kvinna berättar att hon ska ha blivit utsatt för sexualbrott. Det som vi har landat i är att vi behöver utreda vidare. Kvinnan har av olika anledningar inte kunnat höras eller undersökas men det kommer att ske i eftermiddag, så vi får avvakta och se vad det ger, sa Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till 24Kristianstad under fredagen

LÄS MER: Efter insatsen vid sjukhuset – polisen utreder eventuellt sexualbrott

Enligt kvinnan ska det troligtvis ha rört sig om flera män som våldtog henne.

– Vi har haft tekniker på platsen, samt en DNA-hund. Vi har gjort vissa fynd, både på platsen och i samband med att man pratat med kvinnan. Detta ska skickas i väg till analys, för att se om vi kan finna DNA-spår. Sedan får vi sammanställa resultaten och se vad vi kan komma fram till, säger Jens Nygren, förundersökningsledare på polisen i Kristianstad, till Kvällsposten.

Ärendet rubriceras som grov våldtäkt. Men Jens Nygren vill inte gå in på varför händelsen har fått den specifika rubriceringen. Polisen söker också efter eventuella vittnen.

– Varför vi har satt den rubriceringen vid det här tillfället vill jag inte berätta. När man rubricerar ett ärende som grov våldtäkt generellt kan det ha att göra med gärningens karaktär: att det sker våldsinslag vid brottet, att det förekommer vapen eller andra tillhyggen eller så kan det ha att göra med antalet gärningsmän, säger han till tidningen.

– Vi vill gärna veta om någon har sett eller hört något i anslutning till platsen, mellan klockan 02 och 04 på fredagsmorgonen. Eller om någon annan har hört talas om det här brottet, då vill vi gärna komma i kontakt med denna person, säger Jens Nygren.

Polisens nummer är 114 14.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han fotograferade norrskenet över Kristianstad

Rasmus Svensson lyckades med det unika att fånga norrskenet på bild från Kristianstad.

Henrik Nordell

Kl.18:14, 19 mars, 2018

Han fotograferade norrskenet över Kristianstad
Norrsken över Balsby. Foto: Rasmus Svensson/Privat

På söndagskvällen fångade 25-åriga Rasmus Svensson från Kristianstad något ovanligt på bild. Det var stjärnklar himmel när fenomenet visade sig från badplatsen i Balsby. Det skimrade grönt över himlen.

– Jag bor i Norge och var nu på besök där hemma. Då gick jag ut och kollade på stjärnorna, tog fram en kamera och såg norrskenet. Det var klart och fint och man såg hur det det hade en dansade rörelse, säger Rasmus Svensson till 24kristianstad.se

Norrsken är vanligast i de norra delarna av Sverige, det vill säga närmast Nordpoolen. Det är partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning. För oss ser det ut som antingen grönt, blått eller rött sken.

Det är inte särskilt ofta som norrskenet syns över Kristianstad, även om det tidigare har hänt vid flera tillfällen. Oftast är det i samband med solstormar då det kastats ut stora mängder partiklar från solen.

– Det är ganska ovanligt att det kommer så långt ner som ända hit. Det ska vara riktigt mörkt, du ska titta mot norr och gärna vara ute på ett stort fält. Det är svårt när det är gatubelysning för norrskenet i sig är inte så starkt. Har du mycket belysning runtomkring är det inte möjligt att se det, har Urban Eriksson på högskolan i Kristianstad, tidigare sagt till SVT Skåne.

Har du också lyckats att fotografera norrskenet? Mejla gärna din läsarbild till redaktionen@24kristianstad.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person till sjukhus efter villabrand

(Uppdaterad 16.51) Polisen utreder om det finns någon misstanke om brott eller inte.

Magnus Jansson

Kl.16:11, 19 mars, 2018

En person till sjukhus efter villabrand
Foto: Arkiv

På måndagseftermiddagen vid 16-tiden fick räddningstjänsten in uppgifter om en villabrand på Köpmannagatan i Åhus. Det visade sig dock vara fel ort.

– Det står i händelserapporten att räddningstjänsten fick fel adress initialt. Det är Köpmannagatan i Broby det handlar om och vi är på plats tillsammans med räddningstjänst och ambulans, säger Richard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral, vid 16.35-tiden.

Tidiga larmuppgifter meddelade att det brann med öppen låga på platsen. Vid 16.35-tiden konstaterade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Polisen meddelade att två personer befann sig i villan, varav en av personerna fick föras till sjukhus.

De materiella skadorna är okända. Det är heller inte fastställt om det finns någon misstanke om brott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken

(Uppdaterad 15.36) Ett spårfel orsakade problem.

Mia Martelleur

Kl.13:53, 19 mars, 2018

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken
Foto: Arkiv.

På måndagen var det förseningar i tågtrafiken på sträckan mellan Kristianstad och Karlskrona, meddelar Trafikverket. Orsaken var ett växelfel mellan Sölvesborg och Mörrum och inledningsvis fanns ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat.

De stationer som kunde påverkas av felet var: Kristianstad, Bräkne-Hoby, Bromölla, Fjälkinge, Karlshamn, Mörrum, Ronneby, Sölvesborg och Karlskrona. Under eftermiddagen var felet åtgärdat, meddelade Trafikverket.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng