Bunkerläkarens offer: ”Han ville att jag skulle skjuta honom”

Hösten 2015 blev Isabel Eriksson bortrövad av bunkerläkaren. I en intervju med Allas berättar hon om skräckdygnen. ”Han gav mig en pistol och ville att jag skulle skjuta honom”, säger hon till tidningen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:46, 23 mars, 2017

Bunkerläkarens offer: ”Han ville att jag skulle skjuta honom”
Isabel Eriksson, här under intervjun hos Skavlan, berättar om skräckdygnen hos bunkerläkaren. Foto: Pressbild SVT.

Sedan historien om bunkerläkarens kidnappande av Isabel Eriksson i september 2015 nystades upp har hon bland annat talat om händelsen i Skavlan. I en intervju med veckotidningen Allas återger hon nu skräckdygnen med läkaren, som i dag avtjänar ett åttaårigt fängelsestraff.

Stora delar av händelsen – som hur det gick till när Isabel Eriksson drogades med jordgubbar och fördes till bunkern utanför Hjärsås är sedan tidigare kända. För veckotidningen berättar hon att hon kort efter att ha blivit bortrövad attackerade läkaren med två spikar, dock utan något resultat.

LÄS MER: Bunkerläkarens offer talar ut: ”Ser att jag har en kanyl i armen”

– Men det gick inte. Då insåg jag att om jag någonsin skulle komma därifrån så var jag tvungen att spela mina kort väl. Jag är ganska analytiskt lagd och inte känslostyrd. Min strategi blev att spela med och studera honom. Jag skulle vara tillmötesgående så att han inte såg mig som ett hot och samtidigt undvika att han blev förälskad i mig. Bara han kunde få mig därifrån och då var jag tvungen att manipulera honom, säger Eriksson till veckotidningen.

Händelsen nystades upp när läkaren tog med Isabel till Stockholm, där hans tanke var att de tillsammans skulle komma upp med en lögn. Idén till det uppkom när han märkte att kvinnan var anmäld försvunnen och därefter testade hennes tillit.

– Han gav mig en pistol och ville att jag skulle skjuta honom, men det kunde jag inte. Pistolen var inte heller riktig, han ville testa mig och se om han kunde lita på mig. Jag vann hans förtroende och efter det var det som att han veknade. Han förslog att vi skulle åka tillbaka till Stockholm och hitta på en story om alltihop.

Ensam i ett rum med en utredare bröt Isabel dock ihop och avslöjade sanningen, varpå mannen kunde gripas och straffas. I dag har hon skrivit en bok om händelsen men menar att hon inte kan känna sig säker, då han kan släppas ut om fyra år.

– Minnena kommer jag alltid ha kvar och det är plågsamt när de kommer över mig. Samtidigt mår jag ändå ganska bra idag och jag har en bra psykolog. Och jag kan tänka att vilken tur jag hade. Jag kunde ju lika gärna ha varit kvar i bunkern

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Använde falskt pass för att söka asyl – frias av domstolen

En man skriven i Kristianstad misstänkts ha använt ett falsk pass. Nu frias han av domstolen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:42, 18 december, 2017

Använde falskt pass för att söka asyl – frias av domstolen
Ett falskt pass användes av en man skriven i Kristianstad. Det på bilden är dock äkta. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det var redan för tre år sedan som mannen i 35-årsåldern, nu skriven på en adress i Kristianstad, skulle styrka sin identitet på Migrationsverket. Han lämnade då in ett pass som misstänktes vara förfalskat och blev åtalad för urkundsförfalskning.

Anledningen var att passet hade sprättats upp och att vissa av sidorna kom från ett annat pass. Handlingen undersöktes av Nationellt forensiskt centrum som kommer fram till att passet har ”varit utsatt får kraftiga ingrepp och ändringar”. Resultatet ska tala extremt starkt för att det inte var äkta.

Till polisen har mannen sagt att han tidigare använt passet för att resa, men lämnade det ifrån sig till den man som hjälpte honom att komma till Sverige. En person som beskrivs som ”smugglaren”. Det tog ett år innan 35-åringen fick tillbaka sitt pass. Vad som skett med det under tiden vet han inte.

Polisen har varit i kontakt med myndigheterna i 35-åringens hemland, där de bekräftar att de har utfärdat ett pass till mannen. Enligt tingsrätten har man inte kunnat bevisa att han visste om att passet var falsk. Därmed väljer de att ogilla åtalet och fria mannen från alla anklagelser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ministern besöker Kristianstad under toppmötet

När toppmötet tar plats i Kristianstad gästar ministern.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.07:55, 18 december, 2017

Ministern besöker Kristianstad under toppmötet
Ylva Johansson (S) kommer till Kristianstad på tisdag. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

På tisdag väntar ett stort möte i Kristianstad. Staden står nämligen värd för Greater Copenhagen & Skåne Committees toppmöte. De ledande politikerna och tjänstemännen från Skåne och Danmark – sammanlagt 79 kommuner och regioner – samlas då i Kristianstad.

Med på mötet kommer arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) att vara, då hon under förmiddagen besöker Lund i ett annat ärende och under eftermiddagen kommer till Kristianstad.

LÄS MER: Heléne Fritzon ny migrationsminister – så reagerar lokala politikerna

Minstern kommer vid sitt Kristianstadsbesök att tala om arbetsmarknadsfrågor ur ett gränsregionalt perspektiv.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hästar rymde och sprang vilse på E22

En lastbilschaufför gjorde en viktig insats.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:44, 18 december, 2017

Hästar rymde och sprang vilse på E22
Foto: Pixabay

Strax efter klockan elva på söndagskvällen fick polisen in ett larm om att två hästar befann sig på E22 strax norr om Bäckaskog.

En patrull skickades till platsen där en lastbilschaufför hade stannat och varnat andra bilister med varningsblinkers. Runt 20 minuter senare kom hästarnas ägare till platsen och hämtade in dem.

Ingen häst kom till skada i samband med händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt megarekord för Musikhjälpen

Svenska folket överträffade sig själva under årets Musikhjälpen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:54, 17 december, 2017

Nytt megarekord för Musikhjälpen
Foto: Pressbild

I måndags gick Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi in i glasburen på Kärlekens Torg i Umeå för att samla in pengar. Årets ämne, Barn är inte till salu, verkar ha legat svenskarna varmt om hjärtat då man även i år slog rekord.

När programledarna steg ut ur buren på söndagskvällen kunde man konstatera att svenska folket samlat in fantastiska 74 410 363 kronor. Det är ett stort rekord från förra året då man samlade in 49 003 745 kronor.

LÄS MER: LISTA: De samlar in pengar till Musikhjälpen i Kristianstad

– Jag vet inte vad jag ska säga. Förstår ni vilken skillnad det här kommer att göra? Jag är helt tagen och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det finns så mycket kärlek i Sverige, så mycket solidaritet, säger Per Bylund, generalsekretererare för Radiohjälpen.

Pengarna kommer att gå till att motverka sexhandeln med barn runt om i världen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ungdomar anmälda efter raketskjutning i centrum: ”Lät som krig”

Över 80 smällar ska ha hörts under lördagskvällen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.17:12, 17 december, 2017

Ungdomar anmälda efter raketskjutning i centrum: ”Lät som krig”
Foto: Arkiv/Casper Johansson

En privatperson i Kristianstad har polisanmält en grupp ungdomar efter de ska ha skjutit raketer och smällt smällare i centrum under lördagskvällen, det rapporterar tidningen Kristianstadsbladet.

Anmälan kom in kring 20-tiden efter att ungdomarna hade skjutit raketer vid Galleria Boulevard. Några timmar senare ska privatpersoner ha hört uppemot 80 smällar i centrum. ”Det lät som krig” berättade en person för Kristianstadbladet.

– Kristianstad har ganska tydliga regler för när man får använda fyrverkerier. Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor, fyrverkerier, på offentlig plats med undantag för användande på nyårsafton från klockan 18 fram till klockan 02 påföljande dag, berättar Fredrik Bratt för Kristianstadsbladet.

Polisens sökte efter personerna men utan resultat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng