Festligt värre när Café David nyinvigdes

På onsdagen var det nyinvigning av Café David i Kristianstad. Verksamheten riktar sig till socialt utsatta och många av de dagliga besökarna var på plats för att fira. "Det är en livlina", säger Jimmy Cederberg, en av Kristianstads tidigare bostadslösa.

Henrik Nordell

Kl.22:27, 22 mars, 2017

3 bilder
  • Jimmy Cedergren tillsammans med enhetschefen  Sara Larsson.
    Jimmy Cedergren tillsammans med enhetschefen Sara Larsson.
  • Stadsmissionen bjöd på tårta under nyinvigningen.
    Stadsmissionen bjöd på tårta under nyinvigningen.
  • Per och Alexandra Hiller från föreningen Hemlös i Kristianstad var på plats.
    Per och Alexandra Hiller från föreningen Hemlös i Kristianstad var på plats.

Det har nu gått tre år sedan Café David startades på Norretullsvägen 9 i Kristianstad. Det är en plats där personer i hemlöshet eller som är socialt utsatta kan umgås och få stöd. Ett 20-tal personer kommer dit varje dag, men under nyinvigningen blev det fullsmockat med folk. Många tog sig dit för att gratulera verksamheten. Där bjöds det på snittar, cider och tårta.

– Vi har fräschat upp lokalen och har fått den bättre anpassad. Nu finns här en ramp, ny köksinredning och en handikappanpassad toalett. Det är viktigt för oss att erbjuda en mötesplats i en trygg miljö för människor som är i social utsatthet, säger Birthe Wallin, direktor för Skåne Stadsmission, den organisation som driver Café David.

En av de återkommande besökarna är Jimmy Cedergren, som tidigare har varit bostadslös i Kristianstad. Liksom flera av de andra gästerna poängterar han hur viktigt det är att Café David finns.

– Det är en livlina, en plats dit man kan gå för att få mat i sig och för att umgås med andra personer. Det finns inte direkt någon annan plats där man kan få frukost och tak över huvudet. I så fall får man gå till Tivoliparken eller till stationen, men där brukar vakterna slänga ut oss. Om man sköter sig så borde man få vara kvar, säger Jimmy Cederberg. Han får medhåll av Jan, hemlös sedan sju år tillbaka.

Vad gör ni här på Café David?
– Det finns mycket att göra. Man kan läsa böcker, lära sig måla, på sommaren brukar de ordna med utflykter. Ifall det regnar kan man spela Skipbo eller bara snacka, säger Jimmy.

Vad betyder det att de har byggt en mer handikappanpassad lokal?
– Det har en stor betydelse. Innan var man tvungen att gå ut till de i permobil eller rullstol och ge dem frukost. De fick sitta ute även om det ösregnade. Nu kan de komma in i värmen, säger Jimmy.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person till sjukhus efter villabrand

(Uppdaterad 16.51) Polisen utreder om det finns någon misstanke om brott eller inte.

Magnus Jansson

Kl.16:11, 19 mars, 2018

En person till sjukhus efter villabrand
Foto: Arkiv

På måndagseftermiddagen vid 16-tiden fick räddningstjänsten in uppgifter om en villabrand på Köpmannagatan i Åhus. Det visade sig dock vara fel ort.

– Det står i händelserapporten att räddningstjänsten fick fel adress initialt. Det är Köpmannagatan i Broby det handlar om och vi är på plats tillsammans med räddningstjänst och ambulans, säger Richard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral, vid 16.35-tiden.

Tidiga larmuppgifter meddelade att det brann med öppen låga på platsen. Vid 16.35-tiden konstaterade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Polisen meddelade att två personer befann sig i villan, varav en av personerna fick föras till sjukhus.

De materiella skadorna är okända. Det är heller inte fastställt om det finns någon misstanke om brott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken

(Uppdaterad 15.36) Ett spårfel orsakade problem.

Mia Martelleur

Kl.13:53, 19 mars, 2018

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken
Foto: Arkiv.

På måndagen var det förseningar i tågtrafiken på sträckan mellan Kristianstad och Karlskrona, meddelar Trafikverket. Orsaken var ett växelfel mellan Sölvesborg och Mörrum och inledningsvis fanns ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat.

De stationer som kunde påverkas av felet var: Kristianstad, Bräkne-Hoby, Bromölla, Fjälkinge, Karlshamn, Mörrum, Ronneby, Sölvesborg och Karlskrona. Under eftermiddagen var felet åtgärdat, meddelade Trafikverket.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rattfull orsakade olycka på E22

Strax före 13.00 inträffade en olycka på E22.

Mia Martelleur

Kl.13:32, 19 mars, 2018

Rattfull orsakade olycka på E22
Foto: Bildbyrån

Vid 12.55 larmades polisen till en trafikolycka på E22 i höjd med Fjälkinge. Enligt polisen rörde det sig om en personbil som hade kört in i mitträcket i östergående riktning. Olyckan inträffade i närheten av Ekohallen.

Trafikverket meddelade snabbt att vägen stängdes av på grund av olyckan. Med vid 14.00 var den åter öppen för trafik.

Polis larmades till platsen för kontroll. När de kontrollerade föraren, en 58-årig man, visade det sig att han blåste positivt i polisens sållningsinstrument.

Föraren omhändertogs för vidare provtagning och misstänks nu för rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24ÖLAND.SE

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se

24Sveriges satsning innebär goda nyheter både för, och om, Öland.

Hanna Thulin

Kl.12:59, 19 mars, 2018

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se
Magnus Jansson, Karl-Oskar Karlsson och Anton Fransson. Foto: Hanna Thulin

Den 6 oktober 2014 publicerades den allra första artikeln på 24Kalmar.se, en nyhetssajt som då producerade lokalnyheter från både Kalmar på fastlandet och de båda kommunerna på Öland. Sedan dess har flera andra sajter öppnats genom 24Sverige, bland annat 24Malmö, 24Uppsala och 24Halmstad. Nu är det dags för ytterligare en sajt att se dagens ljus och denna gången är det ölänningarnas tur.

Den 23 april lanseras 24Öland – en nyhetssajt helt dedikerad till det som sker på Sveriges härligaste ö. Bakom artiklarna kommer främst ölänningarna Karl-Oskar Karlsson och Magnus Jansson att stå. De har båda gjort avtryck i sina tidigare roller, Karl-Oskar som redaktör på 24Kalmar, 24Nybro samt 24Emmaboda och Magnus som journalist på 24Sveriges centraldesk.

MISSA INTE: Gilla 24Öland.se på Facebook

– Det känns spännande och väldigt roligt att ”få komma hem”. Vi går in ödmjuka med ett stort självförtroende i det här, kan man väl säga. Vi känner att vi har en bra grund att stå på och utvecklas från när det gäller många bitar, säger Magnus Jansson.

24oland4

Anton Fransson utökar duon till en trio i sin roll som försäljare. Han är egentligen smålänning i grunden men har hittat sin plats på ön där han bor tillsammans med sin sambo och dotter i Färjestaden.

– Det känns givetvis superspännande och väldigt intressant att vara med på denna resa. Jag kommer att fokusera på att bygga upp ett samarbete och en relation med de lokala entreprenörerna, säger Anton Fransson.

Tillsammans kommer de att hålla koll på vad som sker på ön. De ser alla tre fram emot att få komma över bron och ge ölänningarna den uppmärksamhet som de förtjänar.

– Både jag och Magnus har bevakat den öländska sporten tidigare, men att nu få skriva om allt från kronprinsessans födelsedagsfirande till division 6-derbyn på Kvarnvallen, ska bli fantastiskt skoj, säger Karl-Oskar Karlsson.

– Vi hoppas att få er läsare engagerade och vill få in så mycket tips som det bara går, stort som smått, säger journalistduon.

Vill du få dina lokala nyheter serverade i ditt Facebookflöde? Gilla 24Öland på Facebook. 

FaktaFAKTA:

VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 449 000 unika användare, 2 400 000 sidvisningar v 9, 2018.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest, Mittmedia.

Här finns vi: 24Kalmar, 24Nybro, 24Emmaboda, 24Uppsala, 24Blekinge, 24Kristianstad, 24Malmö, 24Ystad, 24Trelleborg, 24Halmstad, 24Helsingborg, 24Varberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir veckans väder

Så ser prognoserna ut för Kristianstad.

Mattis Andersson

Kl.12:43, 19 mars, 2018

SMHI: Så blir veckans väder

Veckans väder i Kristianstad väntas bli stabilt milt. Under hela veckan visar SMHI att det kommer ligga mellan fyra till sex plusgrader. Endast under nätterna kan det bli svalare, framförallt natten mot torsdag där det kan bli ner mot sex minusgrader.

Vindarna väntas vara lugna även om det under onsdagen kan bli lite starkare vind i byarna. Som det ser ut kan det bli helt fritt från nederbörd. Som bäst solchans är det under måndagen samtidigt som det blir mer mulet i slutet av veckan.

skarmavbild-2018-03-19-kl-12-42-29

 

Foto: Skärmdump/SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng