Manifestation i Kristianstad – känd aktivist på plats

Skåne Pig Save manifesterade i Kristianstad på måndagen. Av personerna på plats var Martin Smedjeback, som är en känd ickevålds- och djurrättsaktivist från Stockholm.

Henrik Nordell

Kl.17:58, 20 mars, 2017

2 bilder
  • Skåne Pig Save utanför HK Scan i Kristianstad. Foto: Privat
    Skåne Pig Save utanför HK Scan i Kristianstad. Foto: Privat
  • Skåne Pig Save kom till Kristianstad för att manifestera. Organisationen arbetar också med att dokumentera djurtransporter.
    Skåne Pig Save kom till Kristianstad för att manifestera. Organisationen arbetar också med att dokumentera djurtransporter.

På måndagen kom djurrättsrörelsen Skåne Pig Save till Kristianstad för att manifestera utanför HK Scans slakteri. Enligt uppgifter till 24kristianstad.se ska det ha bildats lite köer trafiken vid Långebro i samband med manifestationen. Gruppen har varit där flera gånger tidigare med syftet att fotografera och dokumentera djurtransporterna.

Även denna gång tog de också med sig ett flertal plakat och ritade på gångbanan. På skyltarna stod det bland annat ”jag mördades här” med bild på en gris. Att visa sin närvaro är en viktig del av rörelsen.

LÄS MER: Här protesterar de mot slakteriet

– Vi manifesterar till stöd för djuren och ska göra det regelbundet utanför slakterier. Vårt budskap är att det är fel att döda djur. Konsumenterna behöver veta att man inte behöver ta livet av någon för att få mat i magen. Vi hoppas på en värld där man inte behöver döda djur, säger Martin Smedjeback, en känd aktivist hemmahörande i Stockholm som var på plats i Kristianstad.

Tror du att er manifestation får nån effekt?
– Jag tror att den kan påverka, men det är inget som sker över en natt. Ifall man bara får en person att överväga att se över sina matvanor och bli uppmärksam på djurens rättigheter så är det en vinst, säger Martin Smedjeback.

PÅ HK Scan har de tidigare uppgett att djuren har det bra, som kommer till deras slakteri. De arbetar långsiktigt med att göra det bättre för dem både på gårdarna, i transporterna och på anläggningen i Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skarp kritik mot sjukhusen – Ella tvingades gå med bruten arm

Tioåriga Ella gick en hel helg med bruten arm – nu kritiseras Region Skåne.

Robert Rosén

Kl.18:57, 22 februari, 2018

Skarp kritik mot sjukhusen – Ella tvingades gå med bruten arm
Region Skåne får nu motta kritik av IVO. Foto: Arkiv.

I oktober berättade 24Kristianstad om Ella, 10, som bröt armen och bollades mellan sjukhusen i Helsingborg och Kristianstad. Någonting som fick till följd att flickan gick med bruten arm en hel helg.

– Hon blev helt förkrossad och började gråta. Hon hade då fastat i drygt 12 timmar för att genomgå en operation. Det kändes riktigt jobbigt, berättade pappan, angående när dottern fick beskedet att det inte blev någon operation i Kristianstad.

LÄS MER: Tio-åriga Ella skickades hem från CSK – fick gå med bruten arm hela helgen

Efter att ärendet anmälts har det nu utretts av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De kritiserar i sin tur Region Skåne för agerandet.

IVO menar nämligen att både Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) och Helsingborgs lasarett brast i att uppfylla kraven för god vård. Det då Ella inte fick en operation trots överenskommelsen, mellan sjukhusen, att flytta patienten.

Vidare skriver de att CSK gav osaklig information som inte var anpassad till patientgruppen, när de gav beskedet att en operation inte kunde genomföras i Kristianstad.

I sitt beslut skriver IVO att de avslutar ärendet med följande ställningstagande: ”IVO finner att vårdgivaren har brustit genom att inte ha den personal och de lokaler som behövs för att god vård ska kunna ges”.

Anmälan riktar också skarp kritik mot det illa bemötandet från den ansvariga läkaren i Kristianstad. Vad avser bemötandet hänvisar IVO istället till patientnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företaget bötfälls efter att sålt miljöfarliga produkter

Ett företag i Kristianstads kommun har bötfälls. De sålde varor som är en miljöfara.

Henrik Nordell

Kl.16:03, 22 februari, 2018

Företaget bötfälls efter att sålt miljöfarliga produkter
Över 1 400 paket med E-cigaretter saluförde butiken. Nu får de böta. Foto: Pixabay

Det är ett större företag med säte inom Kristianstads kommun som nu får böta 25 000 kronor efter ett beslut från Åklagarmyndigheten. Anledningen är att de har salufört totalt 1 410 paket med E-cigaretter som innehåller klorparaffiner.

Anledningen till att det ämnet har förbjudits är att det har en negativ påverkan på människors hälsa. Det kan också skada vattenlevande organismer.

Enligt åklagarmyndigheten har företaget inte gjort tillräckligt för att stoppa produkterna från att nå ut till allmänheten. Brotten ska de ha begått under åren 2014 och år 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott

Efter en instats mot en person som sålde droger på nätet kunde polisen identifiera ett stort antal säljare som nu misstänks för brott.

Michaela Ekström

Kl.15:52, 22 februari, 2018

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

En nationell polisinsats mot fentanylförsäljare ledde polisen till fler husrannsakningar på olika orter i region Syd. Hittills är 24 personer brottsmisstänkta och 7 personer är under vård för missbruk. Detta skriver Sydsvenskan.

– Det som ligger bakom den här lyckade insatsen är ett fantastiskt bra arbete ute i lokalpolisområdena, säger Mats Berggren, underrättelsechef i region Syd i en kommentar på polisens hemsida.

I husrannsakningarna har polisen bland annat påträffat en cannabisodling, 1,5 kilo cannabis, cirka 1 000 narkotikaklassade tabletter, 200 doser LSD, tre jaktgevär och en pistol. Man har även tagit mindre mängder fentanyl och amfetamin i beslag.

Det som började mot som ett tillslag mot en person som sålde fentanyl på nätet ledde vidare till 35 misstänkta köpare i region Syd. Hittills har polisen gjort hembesök hos 24 av dessa och inlett förundersökningar mot 8 personer, varav två sitter häktade.

– När vi gör de här hembesöken blir det påfallande vilken misär den som är missbrukare lever under. Därför gläds vi också åt att insatsen lett till att sju medborgare nu är under vård för sitt missbruk, säger Mats Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens nya utrustning – ”kommer minska våldet”

Under de kommande månaderna kommer polisen testa på den nya utrustningen.

Jesper Norell

Kl.15:12, 22 februari, 2018

Polisens nya utrustning – ”kommer minska våldet”
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Under våren 2018 kommer polisen inleda tester med kroppsburna kameror. Det har tidigare använts vid exempelvis kravaller, men nu riskerar samtliga gärningsmän att filmas.

– Vi tror att kroppskamerorna bland annat kommer att minska våldet mot polisen. Filmmaterialet kan naturligtvis också utgöra en viktig del i bevisningen i utredningsarbetet, säger Anders Hall, utvecklingschef vid polisens nationella operativa avdelning.

LÄS MER: De vill kameraövervaka Kristianstads centrum

Foto: Polisen

Foto: Polisen

Den kroppsburna kameran kan till exempel fästas på bröstfickan och kontrolleras helt av den polis som bär den. Detta i ett försök att dokumentera och förebygga brott som kan uppstå.

Testperioden med kroppskameror i polisregion Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg) kommer inledas steg för steg under de kommande månaderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grannarna överklagar detaljplanen – efter politikernas beslut

Politikerna tog nyligen beslutet om en plan som ska göra det möjligt att bygga större hus. Nu överklagas den av grannarna.

Henrik Nordell

Kl.13:58, 22 februari, 2018

Grannarna överklagar detaljplanen – efter politikernas beslut
Grannarna överklagar detaljplanen i Yngsjö.

Den 16 januari beslutade politikerna i kommunfullmäktige i Kristianstad att anta en ny detaljplan för områden i Nyehusen och Yngsjö. Den skulle göra det möjligt att bygga betydligt större bostäder än vad som är möjligt i dag.

Nu är det tillåtet att ha en byggyta på 70 kvadratmeter, bruttoarea. Det ska fortsätta gälla för de fastigheter som inte är kopplade till det kommunala avloppsnätet. För de tomter som är över 1 000 kvadratmeter med kommunalt avlopp ska dock helt nya regler börja gälla.

Tre alternativ finns för de som vill bygga en villa. Ett av dem är att bygga en enplansvilla med en maximal yta på 140 kvadratmeter. Det går också att bygga en villa på 1,5 plan eller ett sluttingshus på 90 kvadratmeter. Det står i planen att kommunen vill erbjuda bättre anpassade fritidshus.

Beslutet har nu överklagats av grannar i området. Det reagerar på att byggrätten utökas och anser att det skulle förstöra områdets miljö. Många har sina fritidshus där i dag och använder marken för rekreation.

”Kommunens agerande verkar vara helt styrt av möjligheten till ökade kommunala skatteintäkter, utan rimlig hänsyn till områdets naturvärde eller hur den beslutade planändringen kommer att första dessa”, skriver de i överklagandet till Mark- och miljödomstolen.

De befarar att fler träd kommer att huggas ner på tomterna, när det ska byggas större villor. Mellan 90-100 kvadratmeter stora hus kan de möjligen gå med på, men inte de med en byggrätt på 140 kvadratmeter. De kräver därför nu att beslutet av detaljplanen upphävs.

Rent praktiskt innebär det att fastighetsägare inte ännu kan söka bygglov enligt de nya reglerna. Det blir nu upp till domstolen att besluta ifall detaljplanen ska godkännas eller inte.

Området som detaljplanen innefattar ligger mellan Kaptenens väg och Monsunvägen i Yngsjö. Västerut begränsas den av Furubodavägen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng