Ny demonstration mot Kristianstadsmodellen

Den 6 maj planeras en ny demonstration mot Kristianstadsmodellen. Anledningen är den kritik som väckts med bland annat underbemanning och kortsiktiga scheman.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:21, 18 mars, 2017

Ny demonstration mot Kristianstadsmodellen
Den 6 maj ska det hållas en demonstration mot Kristianstadsmodellen, med start vid Stora torg.

I oktober förra året samlades cirka 300 demonstranter, som tågade genom centrum med plakat för att visa sitt missnöje med Kristianstadsmodellen ”Rätten till heltid”. Sedan dess har kritiken vuxit bland en stor del av personalen. Flera vittnar om hur de är för få personal och att systemet inte fungerar. En kritisk punkt har varit schemaläggningen på bara fyra veckor, som innebär att de anställda inte kan planera sin vardag längre än så.

Nu kommer det att hållas en ny demonstration den 6 maj med samling vid Stora torg i centrala Kristianstad. Arrangörerna hoppas på en stor uppslutning när de ska tåga genom staden. De ska nu söka tillstånd hos polisen för sin manifestation.

LÄS MER: Massiv kritik inom omsorgen – politiker ger svar

– Vi känner att tiden är inne och att vi behöver deras (chefernas/politikernas) fulla uppmärksamhet igen. Vid förra demonstrationen hade Kristianstadsmodellen inte införts ännu. Vi vill ha allmänhetens förståelse och få ett stöd. Detta handlar inte bara om personalen, utan även anhöriga och närstående, säger Elin Egevad.
– Vi är inte emot rätten att få jobba heltid utan hur modellen införs, fortsätter hon.

Så här står det i sociala medier om den planerade demonstrationen: ” Fantastisk uppslutning sist men är övertygad om att vi kan slå det denna gången! Så kör på nu med plakat, banderoller å slagord. Tipsammans är vi starka!”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så här många cyklar stjäls i Kristianstad

Kristianstad ligger på tolfte plats i landet över flest cykelstölder.

Matilda Larsson

Kl.14:57, 23 november, 2017

Så här många cyklar stjäls i Kristianstad
Foto: Arkiv / Pressbild.

Tidigare i veckan blev elcykeln utsedd till årets julklapp.

Det gäller dock att vara försiktig för att få behålla sin cykel. Hem&Hyra har sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådet över hur många cyklar som blev stulna under 2016, per 100 000 invånare.

Kristianstads kommun hade 823 anmälda cykelstölder under 2016.

Det placerar Kristianstad på plats nummer tolv i landet över flest cykelstölder med 0,9 procent per 100 000 invånare, under 2016.

Nummer ett på listan över flest cykelstölder hamnar Lunds kommun, med 1,63 procent stulna cyklar per 100 000 invånare. Minst antal anmälda cykelstölder fanns i Bjurholms kommun och Doroteas kommun, båda med noll anmälda stölder.

Enligt nationella trygghetsundersökningens rapport, NTU, från 2016, utsattes cirka 270 000 hushåll för cykelstöld under 2015. Det är hushåll med barn som i störst utsträckning utsätts för cykelstöld, enligt NTU.

Risken för cykelstöld är störst i storstadsregionerna och i andra större städer.   Lägst är risken för cykelstöld på landsbygden samt i mindre städer, enligt NTU.

I över hälften av fallen har cykeln blivit stulen på allmän plats och i var sjätte fall har cykeln blivit stulen ur en källare eller ett förråd, enligt NTU.

Det är Handelns Utredningsinstitut , HUI, som varje år utser årets julklapp vilket i år blev elcykeln. HUI skriver på sin hemsida att var tionde cykel som säljs numera är en elcykel.

Regeringen föreslog nyligen en premie som skulle innebära 25 procent rabatt på inköpspriset på elcyklar, på upp till 10 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

52-åring skickade grova sexmeddelanden till flicka

Mannen har tidigare lagförts för sexualbrott.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:46, 23 november, 2017

52-åring skickade grova sexmeddelanden till flicka
Foto: Arkiv

En 52-årig man dömdes i onsdags för sexuellt ofredande och olovlig körning vid Kristianstads tingsrätt.

Mannen har vid fem tillfällen under 2015 hört av sig till en då 13-årig tjej och skickat meddelanden som varit ”påträngande, sexuellt mycket explicita samt ytterst vulgära”. 52-åringen har hört av sig till flickan på Skype Messenger och Snapchat och bland annat skickat bilder på samlag och på en penis.

Mannen har försökt få flickan att ha samlag med henne och sagt att han gillar porr och sex. 52-åringen har tidigare dömts för sexualbrott.

Nu döms mannen till en månads fängelse och ska även betala ett skadestånd till flickan på 15 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Novemberrean blir viktigare för butikerna. Samtidigt finns det risk för att bli lurad som konsument.

Matilda Larsson

Kl.13:46, 23 november, 2017

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”
Foto: Pexels.

Den 24 november 2017 är det dags för Black Friday, då många butiker under ett dygn sänker priserna på många av sina varor.

Black Friday som från början kommer från USA har blivit allt större i Sverige de senaste åren.

LÄS MER: Vit måndag – en motpol till köphetsen

Därför går nu Konsumentverket ut med en varning för att konsumenter inte ska bli lurade av butikerna.

”Var vaksam” skriver Konsumentverket på deras hemsida.

– Enkelt uttryckt får man inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, säger Niclas Ernebratt, jurist vid Konsumentverket.

Det innebär att butiken måste ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid, samt att priserna ska vara rejält nedsatta.

– Som konsument tycker jag att främsta fokus bör vara på vilket pris produkten säljs för och vad man får för det priset. Och när det gäller ett påstått ordinarie pris är det nog sunt att vara aningen kritisk, säger Niclas Ernebratt.

Enligt en undersökning som Svensk Handel nyligen har gjort, planerar 45 procent av konsumenterna att handla under Black Friday. Störst genomslagskraft har Black Friday bland de yngre.

– I takt med att konkurrensen i handeln blir allt intensivare ser vi hur kampanjer och reor blir viktigare för att locka kunderna, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

I USA anses det vara startskottet på julhandeln och Sverige ser ut att följa mönstret. Över hälften av de som planerar att handla under Black Friday tänker köpa julklappar, enligt Svensk Handel.

– Försäljningen ökar i november på bekostnad av handeln i december. Det blir därför allt viktigare för handeln att även betrakta slutet av november som en del av julhandeln, säger Johan Davidson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen söker frivilliga – håller möte i kväll

Polisen söker nu frivilliga som vill hjälpa till i deras verksamhet. I kväll kommer de att hålla möte i Kristianstad.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:54, 23 november, 2017

Polisen söker frivilliga – håller möte i kväll
Polisen söker volontärer. Foto: Casper Johansson

Polisen i Kristianstad söker fler volontärer och därför arrangerar de en informationsträff i Kristianstad i kväll. Det uppger myndigheten på sin facebooksida. Klockan 18.30 i polishuset kommer mötet att hållas, för den som är över 18 år.

Som volontär hjälper man polisen med olika typer av uppdrag. Det kan exempelvis vara att nattvandra vid olika evenemang, att sprida information om hur man skyddar sig mot inbrott eller att hålla i medborgardialoger. Man är inte anställd av myndigheten och har därför inte några andra befogenheter än vad vanliga medborgare har.

Uppdragen genomförs oftast i grupp och i nära samarbete med polisen. Man ska inte ingripa själv vid brottsligheter, utan rapportera till en ansvarig polis.

Efter att ha anmält sig som frivillig görs det en lämplighetsbedömning och efter rekryteringen får man en kortare grundutbildning. Volontärerna får också skriva under ett avtal om tystnadsplikt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng