Vattenrikets nya projekt tilldelas bidrag

Länsstyrelsen Skåne delar årligen ut bidrag till lokala naturvårdssatsningar. I Kristianstad är det två projekt vid Vattenriket som fått ta del av miljonerna.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:58, 16 mars, 2017

Vattenrikets nya projekt tilldelas bidrag
Vattenrikets nya projekt för fiske och vandring har tilldelats bidrag. Foto: Pixabay.

Så kallade LONA-medelLokala Naturvårdssatsningen –  delas årligen ut av Länsstyrelsen Skåne. I år handlar det om 6,7 miljoner kronor som fördelats på 35 stycken nya projekt i länet.

Vattenriket har fått ta del av potten till sin nya projekt Fiska i Vattenriket och Vandra i Vattenriket.

Fiska i Vattenriket har tilldelats bidrag på 340 000 kronor och innebär att det ska bli enklare att fiska, då man ska öka möjligheterna för fiske i Helge Å och dess biflöden. Det fyraåriga projektet ska genom samarbete med Nedre Helgeås fiskevårdsområde och Köpinge fiskevårdsområdesförening utveckla bryggor, plattformar och stigar för att förenkla fisket i ån.

– Vi ska göra sportfisket mer tillgängligt framför allt i de stadsnära delarna av Helge å, i Torsebro och vid Kavröbro, säger Håkan Östberg, som är friluftstekniker på Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, i ett pressmeddelande.

Som en del av projektet finns även planer på olika aktiviteter, såsom prova-på-fiske.

Vandra i Vattenriket är istället en förstudie och för i år har man fått bidrag på 40 000 kronor. Man kommer då undersöka möjligheterna till en vandringsled från norr till söder i Vattenriket.

– Vandring ligger i tiden och en Vattenriketled blir ett sätt att knyta ihop flera av Vattenrikets besöksplatser, säger Håkan Östberg.

I år planerar man att komma med ett förslag på hur och var vandringsleden ska vara förlagd, var rastplatser ska vara utplacerade och dess förankring hos markägare. Där ska även framgå hur det kommer se ut med skötsel och ansvar för vandringsleden. Likt Fiska i Vattenriket är planen att det kommer vara ett flerårigt projekt, där man under de närmsta åren kommer söka nya bidrag för att utveckla vandringsleden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så reagerar de boende på skelettfyndet

Skelett från en människa har hittats i Kiaby. Under tisdagseftermiddagen var det dock inte många i byn som kände till det. ”Jag har inte hört nåt om det”, säger en boende i Kiaby.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:23, 16 maj, 2017

Så reagerar de boende på skelettfyndet
I Kiaby gjordes i helgen skelettfynd från en människa. Foto: Robert Rosén.

Under tisdagsmorgonen spreds nyheten om helgens skelettfynd i Kiaby. Här skulle en privatperson gräva i sin trädgård då hon gjorde ett ovanligt fynd med delar av ett mänskligt skelett. I den idylliska lilla byn utanför Fjälkinge var det dock många som inte kände till det, när 24Kristianstad var på besök under tisdagseftermiddagen.

– Nu? Jaså? Vi har sett alla möjliga medier köra här i dag och tänkt att det måste vara någonting, säger ett äldre par som bor i centrala Kiaby.

img_6293
Albin Leyman är en av flera Kiaby-bor som inte hört talas om fyndet.

– Oj då, det hade jag ingen aning om. Jag har inte hört nåt om det, säger Albin Leyman, boende i Kiaby.

Rättsmedicinska ska nu göra en bedömning utav benens ålder. Misstanken från polisen är dock att de legat där en längre tid.

– Det får man ju hoppas, så att det inte är någon som blivit utsatt för brott, säger en man som arbetar i byn.

LÄS MER: Det här vet vi om skelettfyndet

Boende i Kiaby berättar att det finns många gamla borester nedgrävda runt byn. Inte särskilt långt därifrån hittades Barumskvinnan, ett skelett som fortfarande finns bevarat. Hon levde för cirka 9 000 år sedan och hennes grav grävdes fram på 1930-talet.

– Det finns massor av borester över hela Skåne. Det händer ofta att vi hittar skelett från människor, men då är det oftast på kyrkogårdarna. Det finns många gamla gravplatser även på andra platser, säger Alice Öberg, byggantikvarie på länsstyrelsen Skåne.

Foto: Robert Rosén

Den lilla byn är enligt sina invånare van vid skelettfynd. Foto: Robert Rosén.


Fyndet i sig
är dock ingenting som väcker någon större chock hos invånarna i Kiaby.

– Nej, egentligen inte. Om det nu är så gammalt är det ju inte aktuellt för mig, säger en av byns företagare, medan en man i pensionsålder menar att det inte är något unikt i byn:

– Här är ju så många skelett nedgrävda, så det blir inte några reaktioner, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Får 13 miljoner – för utbyggnad av bredband

C4 Energi satsar på fiberutbyggnad i Djurröd med omnejd. Under onsdagen beviljades de ett bredbandsstöd på 13,6 miljoner kronor utav Länsstyrelsen Skåne.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.06:53, 6 april, 2017

Får 13 miljoner – för utbyggnad av bredband
Stödet gör att det nu blir fiberutbyggnad i områdena runt Djurröd. Foto: Anne Verschraagen/Pixabay.

Länsstyrelsen Skåne fattade under onsdagen beslut om stöd för utbyggnaden av bredband på landsbygden. Ett av projekten som beviljats bredbandsstöd hör hemma i Kristianstads kommun. För C4 Energis fiberutbyggnad i Djurröd med omnejd – vilket inkluderar delar av Djurröd, Sätaröd, Skättilljunga och Äsphult – har man fått ett stöd på 13 667 443 kronor.

– Vi är naturligtvis jätteglada för att vi fått ta del av de stödpengar som finns för utbyggnad av fiber på landsbygden. Målet är att 95% av invånarna i Kristianstads kommun ska ha tillgång till fiber år 2020 och att vi beviljats den här typen av stöd hjälper oss att fokuserat arbeta mot det målet, säger Jan Larsson, affärsområdeschef för fibernät på C4 Energi, i ett pressmeddelande.

Någon tidsplan för projektet finns ännu inte. Däremot meddelar företaget att det är viktigt att de får in än fler intresseanmälningar från det område som de beviljats bredbandsstöd för. De måste sedan leda till beställningar för att fiberutbyggnaden ska bli verklighet.

– Anledningen till att vi beviljades stöd för projektet runt Djurröd är den stora andelen intresseanmälningar där. Det har varit helt avgörande.

Totalt investerar Länsstyrelsen Skåne 117 miljoner kronor i nio olika projekt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu drar tranfesten igång

På lördag drar årets stora tranfest vid Pulken igång. ”Vi räknar med att det kommer mycket folk”, säger Åsa Pearce, informationsansvarig.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:31, 24 mars, 2017

Nu drar tranfesten igång
I morgon är det premiär för tranfesten vid Pulken. Foto: Mattias Roos/Kristianstads Kommun.

Lördag 25 mars innebär att det är den nationella trandagen. Den är även startskottet för den stora tranfest som arrangeras vid Pulken i Vattenriket – då tranorna på sin väg norrut stannar till för att fylla på med föda.

– De har behagat att komma lite tidigare i år än vad vi räknat med men så är det ju med vilda djur. Det handlar om väder, vind och temperatur när de är redo att ge sig över från Tyskland/Polen, säger Åsa Pearce, informationsansvarigavdelningen för biosfär och hållbar utveckling på Kristianstads kommun.

Matningen av fåglarna drog nämligen igång redan i måndags och vid en räkning i onsdags befann sig 8 000 tranor vid Pulken – någonting som kan jämföras med fjolårsrekordet på 8 600 tranor.

– Det är många tranor och många besökare. I morgon väntas det bli fantastiskt väder. Så vi räknar med att det kommer mycket folk till inblåsningen – där vi kommer bjuda på tranguidning och tranbärsbullar.

Sedan slutet av 1990-talet har tranorna kommit i en allt större mängd till Kristianstad. Med anledning av att de åt av lantbrukarnas nysådda åkrar beslöt man sig för att istället börja mata tranorna – någonting som resulterat i att alla är nöjda och glada.

Till i år finns även en nyhet. Under perioden då det är som mest tranor, fram till den 9 april, kommer nämligen tranvärdar från Naturum Vattenriket, Naturskyddsföreningen, Vattenrikets vänner och Nordöstra Skånes Fågelklubb finnas på plats

– Därför att vi ska kunna vara bemannade vid Pulken och se till att besökarna får lite vägledning när de kommer under tiden vi bedömer att där är som flest tranor. Det är ju många besökare och då blir det många frågor, vilket tranvärdarna kan besvara.

Vid Pulken finns möjligheten att beskåda tranorna såväl från marknivå som från utsiktstornet. Förra året kom 15 000 besökare från när och fjärran, för att beskåda tranorna och även i år hoppas man att många ska lockas till att se fåglarna.

– Det är en folkfest, säger Åsa Pearce.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänkt olaglig övervakning i butik

En person misstänker att en butiksägare övervakar personal och kunder olagligt. Enligt anmälan ska både bild och ljud spelas in i butiken.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:24, 23 mars, 2017

Misstänkt olaglig övervakning i butik
Anmälaren misstänker att inspelningarna är olagliga. Foto: Bildbyrån

En anmälan har kommit in till Länsstyrelsen i Skåne gällande olaglig kameraövervakning i en butik i Kristianstad. Enligt anmälan ska ägaren ha placerat kameror och mikrofon i butiken och övervakar på så sätt både personal och kunder olagligt. Övervakningen ska ske både på plats och via internet.

I anmälan står det att filerna sparas eftersom ägaren kan gå igenom dem flera dagar efter inspelningen skett.

Anmälaren misstänker att ägaren inte har skickat in någon ansökan om tillstånd för kameraövervakning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vattenbristen hotar populära turistmålet

Ett par hundratusen turister lockas varje år till fågelparadiset Vattenriket utanför Kristianstad.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.19:56, 11 mars, 2017

Vattenbristen hotar populära turistmålet
Foto: Flickr

Varje år kommer hundratusentals besökare till Vattenriket utanför Kristianstad. De kommer för att titta på de fåglar som samlas vid vattnet för att äta.

I år ser turisterna ut att få det dåligt med fåglar, enligt Sveriges Radio.

– Den här tiden på året ska ängarna i princip vara helt täckta av vatten för att de fåglar som kommer hit om några veckor ska få bra miljöer där det finns mycket mat i det grunda vattnet på ängarna, så att dom kan bygga upp förråd, lägga ägg och få fram ungar, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare, till SR.

De låga vattennivåerna som syns i Östra Götaland påverkar fågelparadiset som inte har tillräckligt med vatten. Håslövs ängar är alldeles för torrt för att vara en vanlig mars månad.

– Då skulle vi ha haft ett par tre decimeter högre vattenstånd här ute, och det skulle glittra och vara vatten överallt här, säger Hans Cronert.

Vattenbristen kan innebära att färre fåglar kommer till ängarna, och med färre fåglar kommer färre turister.

– Man kommer ju hit, och har gjort det i decennier, till Håslövs ängar för att uppleva vadarfåglarna, rödspovarna och brushanarna, och finns de inte kvar eller är mycket färre. Då blir det förstås mycket mindre intressant, säger Hans Cronert.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel