Vattenbristen hotar populära turistmålet

Ett par hundratusen turister lockas varje år till fågelparadiset Vattenriket utanför Kristianstad.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.19:56, 11 mars, 2017

Vattenbristen hotar populära turistmålet
Foto: Flickr

Varje år kommer hundratusentals besökare till Vattenriket utanför Kristianstad. De kommer för att titta på de fåglar som samlas vid vattnet för att äta.

I år ser turisterna ut att få det dåligt med fåglar, enligt Sveriges Radio.

– Den här tiden på året ska ängarna i princip vara helt täckta av vatten för att de fåglar som kommer hit om några veckor ska få bra miljöer där det finns mycket mat i det grunda vattnet på ängarna, så att dom kan bygga upp förråd, lägga ägg och få fram ungar, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare, till SR.

De låga vattennivåerna som syns i Östra Götaland påverkar fågelparadiset som inte har tillräckligt med vatten. Håslövs ängar är alldeles för torrt för att vara en vanlig mars månad.

– Då skulle vi ha haft ett par tre decimeter högre vattenstånd här ute, och det skulle glittra och vara vatten överallt här, säger Hans Cronert.

Vattenbristen kan innebära att färre fåglar kommer till ängarna, och med färre fåglar kommer färre turister.

– Man kommer ju hit, och har gjort det i decennier, till Håslövs ängar för att uppleva vadarfåglarna, rödspovarna och brushanarna, och finns de inte kvar eller är mycket färre. Då blir det förstås mycket mindre intressant, säger Hans Cronert.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel