Vattenbristen hotar populära turistmålet

Ett par hundratusen turister lockas varje år till fågelparadiset Vattenriket utanför Kristianstad.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.19:56, 11 mars, 2017

Vattenbristen hotar populära turistmålet
Foto: Flickr

Varje år kommer hundratusentals besökare till Vattenriket utanför Kristianstad. De kommer för att titta på de fåglar som samlas vid vattnet för att äta.

I år ser turisterna ut att få det dåligt med fåglar, enligt Sveriges Radio.

– Den här tiden på året ska ängarna i princip vara helt täckta av vatten för att de fåglar som kommer hit om några veckor ska få bra miljöer där det finns mycket mat i det grunda vattnet på ängarna, så att dom kan bygga upp förråd, lägga ägg och få fram ungar, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare, till SR.

De låga vattennivåerna som syns i Östra Götaland påverkar fågelparadiset som inte har tillräckligt med vatten. Håslövs ängar är alldeles för torrt för att vara en vanlig mars månad.

– Då skulle vi ha haft ett par tre decimeter högre vattenstånd här ute, och det skulle glittra och vara vatten överallt här, säger Hans Cronert.

Vattenbristen kan innebära att färre fåglar kommer till ängarna, och med färre fåglar kommer färre turister.

– Man kommer ju hit, och har gjort det i decennier, till Håslövs ängar för att uppleva vadarfåglarna, rödspovarna och brushanarna, och finns de inte kvar eller är mycket färre. Då blir det förstås mycket mindre intressant, säger Hans Cronert.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu drar tranfesten igång

På lördag drar årets stora tranfest vid Pulken igång. ”Vi räknar med att det kommer mycket folk”, säger Åsa Pearce, informationsansvarig.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.15:31, 24 mars, 2017

Nu drar tranfesten igång
I morgon är det premiär för tranfesten vid Pulken. Foto: Mattias Roos/Kristianstads Kommun.

Lördag 25 mars innebär att det är den nationella trandagen. Den är även startskottet för den stora tranfest som arrangeras vid Pulken i Vattenriket – då tranorna på sin väg norrut stannar till för att fylla på med föda.

– De har behagat att komma lite tidigare i år än vad vi räknat med men så är det ju med vilda djur. Det handlar om väder, vind och temperatur när de är redo att ge sig över från Tyskland/Polen, säger Åsa Pearce, informationsansvarigavdelningen för biosfär och hållbar utveckling på Kristianstads kommun.

Matningen av fåglarna drog nämligen igång redan i måndags och vid en räkning i onsdags befann sig 8 000 tranor vid Pulken – någonting som kan jämföras med fjolårsrekordet på 8 600 tranor.

– Det är många tranor och många besökare. I morgon väntas det bli fantastiskt väder. Så vi räknar med att det kommer mycket folk till inblåsningen – där vi kommer bjuda på tranguidning och tranbärsbullar.

Sedan slutet av 1990-talet har tranorna kommit i en allt större mängd till Kristianstad. Med anledning av att de åt av lantbrukarnas nysådda åkrar beslöt man sig för att istället börja mata tranorna – någonting som resulterat i att alla är nöjda och glada.

Till i år finns även en nyhet. Under perioden då det är som mest tranor, fram till den 9 april, kommer nämligen tranvärdar från Naturum Vattenriket, Naturskyddsföreningen, Vattenrikets vänner och Nordöstra Skånes Fågelklubb finnas på plats

– Därför att vi ska kunna vara bemannade vid Pulken och se till att besökarna får lite vägledning när de kommer under tiden vi bedömer att där är som flest tranor. Det är ju många besökare och då blir det många frågor, vilket tranvärdarna kan besvara.

Vid Pulken finns möjligheten att beskåda tranorna såväl från marknivå som från utsiktstornet. Förra året kom 15 000 besökare från när och fjärran, för att beskåda tranorna och även i år hoppas man att många ska lockas till att se fåglarna.

– Det är en folkfest, säger Åsa Pearce.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vattenrikets nya projekt tilldelas bidrag

Länsstyrelsen Skåne delar årligen ut bidrag till lokala naturvårdssatsningar. I Kristianstad är det två projekt vid Vattenriket som fått ta del av miljonerna.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:58, 16 mars, 2017

Vattenrikets nya projekt tilldelas bidrag
Vattenrikets nya projekt för fiske och vandring har tilldelats bidrag. Foto: Pixabay.

Så kallade LONA-medelLokala Naturvårdssatsningen –  delas årligen ut av Länsstyrelsen Skåne. I år handlar det om 6,7 miljoner kronor som fördelats på 35 stycken nya projekt i länet.

Vattenriket har fått ta del av potten till sin nya projekt Fiska i Vattenriket och Vandra i Vattenriket.

Fiska i Vattenriket har tilldelats bidrag på 340 000 kronor och innebär att det ska bli enklare att fiska, då man ska öka möjligheterna för fiske i Helge Å och dess biflöden. Det fyraåriga projektet ska genom samarbete med Nedre Helgeås fiskevårdsområde och Köpinge fiskevårdsområdesförening utveckla bryggor, plattformar och stigar för att förenkla fisket i ån.

– Vi ska göra sportfisket mer tillgängligt framför allt i de stadsnära delarna av Helge å, i Torsebro och vid Kavröbro, säger Håkan Östberg, som är friluftstekniker på Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, i ett pressmeddelande.

Som en del av projektet finns även planer på olika aktiviteter, såsom prova-på-fiske.

Vandra i Vattenriket är istället en förstudie och för i år har man fått bidrag på 40 000 kronor. Man kommer då undersöka möjligheterna till en vandringsled från norr till söder i Vattenriket.

– Vandring ligger i tiden och en Vattenriketled blir ett sätt att knyta ihop flera av Vattenrikets besöksplatser, säger Håkan Östberg.

I år planerar man att komma med ett förslag på hur och var vandringsleden ska vara förlagd, var rastplatser ska vara utplacerade och dess förankring hos markägare. Där ska även framgå hur det kommer se ut med skötsel och ansvar för vandringsleden. Likt Fiska i Vattenriket är planen att det kommer vara ett flerårigt projekt, där man under de närmsta åren kommer söka nya bidrag för att utveckla vandringsleden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De släpper ny film: ”Njutningsfylld och lugn”

Naturum Vattenriket släpper en tredje film. I helgen vankas det nämligen premiär för ”Skogsbad”.
”Det blir en njutningsfylld och lugn film”, säger Naturumföreståndaren Karin Magntorn.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:08, 13 februari, 2017

De släpper ny film: ”Njutningsfylld och lugn”
På lördag är det premiär för Naturums nya film. Foto: Kalmar Mediespecialist.

Naturums Vattenriket har sedan öppningen 2010 haft den populära åkattraktionen Opteryx, med plats för sju personer. Filmsekvenser beblandas då med fysiska rörelser, genom händelser i attraktionen.

– Det är ett upplevelserum där vi visar film samtidigt som hela rummet rör sig. Det är väldigt många som har gjort det sedan Naturum öppnade för sex år sedan, vi har gjort över 60 000 åkturer, säger Karin Magntorn, föreståndare Naturum Vattenriket.

Den första filmen tog besökarna på en rundtur i området omkring Naturum samt Helge Å och staden Kristianstad. För drygt tre år sedan släpptes en andra film, vilken var mer actionfylld och bland annat tog tittarna till Hammarsjön och Åhus. På lördag är det så dags för den tredje filmen i ordningen.

– Vi kallar den för ”Skogsbad”. Den tar oss ut i de fina skogarna i Vattenriket. Det blir en njutningsfylld och lugn film som upplever porlande vattendrag och de fantastiska skogarna. Sen blir det över och under vattenytorna igen. Det är en väldigt annorlunda film gentemot dem andra, då vi har försökt få olika uttryck, förklarar Karin Magntorn.

Den lokalt byggda Opteryx slår upp portarna för den nya filmen klockan 11 på lördagsförmiddagen. Under dagen gästar även Patrik Olofsson, som gjort filmsekvenserna, Naturum och håller ett ”Behind the Scenes”-föredrag.

– Det tar ungefär ett år från det att man har en budget klar tills att filmen kan stå klar. Man ska ju göra manus, det ska filmas under hela den gröna säsongen i olika små snuttar och sen är det en man som gör animeringar som ska in. Det är mycket som ska klaffa innan det är en färdig film. Till slut ska det säkerhetsgodkännas, Opteryx är ju tekniskt sett en tivoliattraktion, så det är en omfattande process men nu är allt klart och väntas bara på att visas.

Under det kommande sportlovet och även resten av våren kommer det att vara just ”Skogsbad” som visas i Opteryx. Därefter kommer det återigen vara möjligt att se de äldre filmerna.

– Det är väldigt roligt att äntligen ha en ny film på plats och vi hoppas det lockar många Kristianstadsbor att ta sig till Naturum på februarilovet, säger Karin Magntorn.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De är nominerade till Skånes Bästa 2016

Magasinet Skåne har presenterat de nominerade till Skånes Bästa 2016.
I de tio olika kategorierna återfinns totalt tre nominerade med bas i Kristianstads kommun.
”Vi är jättestolta och glada över det”, säger informationsansvariga Åsa Pearce om Pulkens nominering.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:44, 8 februari, 2017

De är nominerade till Skånes Bästa 2016
Pulken, där människor och tranor möts, är en av de lokala nomineringarna i Skånes Bästa 2016. Foto: Susanne Nilsson/Flickr & Pixabay.

Sedan 2007 har Magasinet Skåne arrangerat tävlingen Skånes Bästa. Med den vill man lyfta fram dem som gör Skåne till en bättre plats att leva på. Totalt finns det tio kategorier med tre nominerade i varje kategori. Just tre stycken nominerade råkar även komma från Kristianstads kommun.

Vattenrikets besöksplats Pulken finns bland de nominerade i kategorin Årets Mötesplats. Pulken är mest känt som mötesplats för tranorna, som i månadsskiftet mars/april stannar till vid våtmarken på sin flytt norrut.

– Jätteroligt. Vi är jättestolta och glada över det. Vi vet ju att det är en mötesplats men det är kanske inte den man spontant hade gissat att de skulle lyfta fram, men det är väldigt roligt att de har förstått att det är en så fantastiskt mötesplats på så många olika sätt. Tranor möter ju tranor, människor möter tranor och vi samarbetar med föreningslivet på olika sätt, säger Åsa Pearce som är informationsansvarig med ansvar för besöksplatserna i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Fågeltornet bemannas utav Vattenriket och de samarbetar även med Nordöstra Skånes fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen. Via ytterligare samarbeten med naturvård, lantbruk och lokala företag har tranorna med tiden lärt sig att maten finns vid platsen och att det då blir ett stopp på resan norrut. Att Pulken blir en sådan populär mötesplats under en kort period tror Åsa Pearce också är anledningen till nomineringen.

– Pulken är ju en mötesplats under de här veckorna när tranorna samlas. Då är det mycket tranor och mycket besökare under intensiv period, ifjol hade vi 15 000 besökare vid tornet och som mest 7 000 tranor. Det är hyfsat många som samlas på platsen under den här intensiva vårtiden. Sen blir det lite feststämning, ja en riktig tranfest, säger Åsa Pearce som även lyfter fram att det är ett brett spektrum av folk som besöker platsen under perioden. Såväl geografiskt som i en personbredd, där det långtifrån bara är fågelskådare som beger sig till platsen.

Förutom Pulken är även Sotnosens Korvcafé, beläget i den norra änden vid Oppmannasjön på vägen mot Arkelstorp, nominerat i kategorin Årets Omväg. Även Bondens Skafferi i Åhus har fått en nominering, då den finns med i kategorin Årets Mataffär.

Vinnarna i de olika kategorierna kommer att presenteras i kommande nummer av Magasinet Skåne, som kommer ut den 7 mars.

FaktaAlla nominerade till Skånes Bästa 2016
Årets kafé: 
Kakapåkaka, Mamsellen & Matverkstad och Systrarna på Solhjulet
Årets restaurang: Kockeriet, Rut på Skäret och Villa Strandvägen
Årets omväg: Röda Nejlikan, Sotnosens Korvcafé och Stenhuset by Ulrika
Årets mataffär: Bondens Skafferi, Brandstationen i Mölle och Odlat & Utvalt
Årets matproducent: Rescued Fruits, Soldattorpets Mejeri och Surtanten
Årets butik: AB Småland, Enetorpets Färg & Byggnadsvård och Slottstallet
Årets övernattning: Karlaby, Körsbärsdalens B&B och Lilla Råkeholm
Årets kultur: Archaeomusica, Den unge Zlatan och Ni kan kalla mig Ernst
Årets mötesplats: Brewski, Malmö Saluhall och Pulken
Årets Bästa Skåning: 
Alexandra von Schwerin, Liv Strömqvist och Titti Qvarnström

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala turistmålet bland landets mest besökta

Sveriges olika naturum lockar allt fler besökare. Bland de mest välbesökta är Vattenriket i Kristianstad. ”Vi var ju ett av de fem mest välbesökta i Sverige, med över 100 000 besökare”, säger föreståndaren Karin Magntorn.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:00, 31 januari, 2017

Lokala turistmålet bland landets mest besökta
Naturum Vattenriket är ett av landets mest besökta. Foto: Kristianstads Kommun/Mattias Roos & Naturum Vattenriket.

Det finns totalt 33 naturum runt om i Sverige, vilka 2016 hade totalt 1,7 miljoner besökare. Naturvårdsverket uppger att det är en ökning med över hundratusen sedan 2015.

Bland de fem mest välbesökta befinner sig Vattenriket i Kristianstad, vilka lockade över 100 000 besökare förra året.

– Just 2016 var inget rekordår för vår del, utan det var rätt så likt året innan. Vi ökade inte men låg kvar på ungefär samma nivå, omkring 100 000, som är vår målsättning, förklarar Vattenrikets föreståndare Karin Magntorn som är nöjd med siffrorna.

Totalt var det 270 000 personer som deltog på naturums olika aktiviter under året. I Kristianstad var det imponerande siffror, då en femtedel av besökarna valde att delta.

– Vi har så fantastiskt många som är med på våra programpunkter, det var över 20 000 personer som var med på någon programpunkt som till exempelvis guidning, när vi åkt ut till någon plats eller sportlovsaktiviteter, säger Karin Magntorn och fortsätter:

– Det är så himla fantastiskt. Det är sin sak att så många kommer, men just att så många av dem vill vara med känns fantastiskt.

Utav Vattenrikets cirka 100 000 besökare var en dryg tredjedel lokalbor, en tredjedel från resten av landet medan den sista tredjedelen var utländska besökare. Att just Vattenriket är bland de mest besökta i landet tror Karin Magntorn har ett flertal anledningar, däribland de omkring 500 programpunkterna som de har varje år. Enligt föreståndaren finns det dock ett huvudskäl.

– Jag tror att den allra främsta anledningen är hur vårt Naturum ligger, det är så fantastiskt bra placerat. Det är stadsnära men du har ändå naturen precis utanför fönstret, säger Karin Magntorn och fortsätter:

– Det är verkligen unikt för en stad att vara placerad så som vi är med. Placeringen är kanske den viktigaste faktorn. Sen har vi generösa öppettider, väldigt många programaktiviteter och vi får ofta höra att vi har påhittiga programpunkter.

De övriga naturum som befann sig i besökstoppen 2016 var Naturum Kullaberg, Söderåsen, Skrylle och Värmland.

 

FaktaDet här är ett naturum:

”Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel