Nu kartläggs uttrarna i centrala Kristianstad

Forskare håller nu på att kartlägga uttrarna som håller till kring Naturum i centrala Kristianstad. De vill veta mer om hur de lever och vad de äter, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:41, 9 mars, 2017

Nu kartläggs uttrarna i centrala Kristianstad
Uttern kartläggs i Kristianstad.

Under de senaste tio åren har det varit känt att uttern har hittat tillbaka till Kristianstads vattendrag. Djuret var på väg att utrotas i början av 1900-talet, men är nu på väg tillbaka till Skåne efter förbudet att använda sig av farliga ämnen som exempelvis DDT. Nu ska forskare från Högskolan Kristianstad ta reda på vilka uttrar som befinner sig i Vattenriket genom att analysera deras spillning. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Sanne Bergman som studerar på biologiprogrammet genomför studien. Hon har gjort fältundersökningar vid Helge Å för att leta efter uttrarnas bajs. Lukten därifrån beskrivs som en sötaktig violdoft.

Syftet med studien är att ta reda på vad uttrarna äter och hur de lever. Genom en DNA-analys kan man också kartlägga vilka individer som finns i Kristianstad.
– Uttrarna som bor här äter mest fisk, men ibland kan man även hitta rester av fågelfjädrar. Vi vet att de gärna håller till och revirmarkerar under broar, säger Sanne Bergman till SVT Nyheter Skåne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel