De prisades som årets bästa i Skåne | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

De prisades som årets bästa i Skåne

Sotnosens Korvcafé mottog i går priset som årets omväg, när Magasinet Skåne prisade årets bästa 2016. ”Man får lite av en kvalitetsstämpel”, säger Veronica Börjesson som äger kaféet tillsammans med Maria Bub.

Robert Rosén

Kl.21:57, 2 mars, 2017

8 bilder
 • Sotnosens Korvcafé blev utsedd till årets omväg 2016. Foto: Robert Rosén.
  Sotnosens Korvcafé blev utsedd till årets omväg 2016. Foto: Robert Rosén.
 • Namnet är inspirerat från en storytelling-kurs. Foto: Robert Rosén.
  Namnet är inspirerat från en storytelling-kurs. Foto: Robert Rosén.
 • Lamporna på kaféet pryds av diverse budskap. Foto: Robert Rosén.
  Lamporna på kaféet pryds av diverse budskap. Foto: Robert Rosén.
 • Kaféet invändigt. Foto: Robert Rosén.
  Kaféet invändigt. Foto: Robert Rosén.
 • Kassan. Foto: Robert Rosén.
  Kassan. Foto: Robert Rosén.
 • Historien om Sotnosen är bildsatt. Foto: Robert Rosén.
  Historien om Sotnosen är bildsatt. Foto: Robert Rosén.
 • Delar av kaféets inredning. Foto: Robert Rosén.
  Delar av kaféets inredning. Foto: Robert Rosén.
 • Fr. v. Maria Bub och Veronica Börjesson. Foto: Robert Rosén.
  Fr. v. Maria Bub och Veronica Börjesson. Foto: Robert Rosén.

Magasinet Skåne prisar varje år årets bästa i en rad olika kategorier. Totalt fanns tre stycken nominerade från Kristianstads kommun. När vinnarna i går presenterades blev det en lokal seger, i form av Sotnosens Korvcafé som utsågs till årets omväg 2016.

– Ärofyllt, säger kaféets ena ägare Veronica Börjesson och får medhåll av den andra delen i ägarduon, Maria Bub.

– Ja, verkligen. Det var väldigt många från Österlen och västsidan så det är kul att få representera Kristianstad också. Vi sa ju det, det känns som att hela den här sidan är en omväg, säger hon med ett skratt och lägger till:

– Så tänker nog många och det är lite synd, för det finns väldigt mycket kul här.

Vad betyder det här priset för er personligen?
– Såklart att man får lite mer motivation att kämpa på vidare och lite bekräftelse såklart på att man gör någonting bra, säger Veronica Börjesson, varpå Maria Bub flikar in:

– Framförallt den här bekräftelsen. För vi lever för detta.

Foto: Robert Rosén

Fr.v. Maria Bub och Veronica Börjesson som är ägare av Sotnosens Korvcafé. Foto: Robert Rosén

Sotnosens Korvcafé är beläget på Karstad Gård, strax efter Österslöv i riktning mot Arkelstorp. Med musik lågt spelande från högtalarna och ännu inte uppackade lådor stående längs golvet är det två upprymda kvinnor som tar plats vid ett av borden. Efter att ha haft stängt i januari och februari öppnat kaféet återigen upp i morgon – och nu hoppas de att gårdagens utmärkelse ska kunna synas även i antalet besökare under våren.

– Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet. Att ännu fler vill upptäcka oss och blir nyfikna. För vi vet såklart att alla fortfarande inte vet vilka vi är, säger Veronica Börjesson.

Maria Bub lyfter i sin tur att spridningen av gäster – där det ofta är många under kortare perioder och lite glesare emellanåt – förhoppningsvis kan bli bättre. Klart är i alla fall att de nu har fått ett bevis på kvalitén.

– Sen såklart att bli omnämnd och få ett sånt pris gör att man får lite av en kvalitetsstämpel. Så det betyder jättemycket. Det är såklart någonting man eftersträvar, att bli bättre och bättre hela tiden. Detta är ju ett litet bevis på att man gör någonting som är bra, säger Veronica Börjesson.

Foto: Robert Rosén

Kaféets kassa. Foto: Robert Rosén

Idén till att öppna ett korvkafé kom redan under tiden på Högskolan Kristianstad. De lärde då känna varandra under gastronomiutbildningen och efter att ha funnit intresse för entreprenörskap kom man under det sista året på utbildningen fram till idén om ett korvkafé – där man kombinerade Marias intresse för korv och Veronicas dröm om att öppna ett kafé.

I dag tillverkar de i princip all mat, bortsett brödet, själva. Lokala tillbehör och varor säljs även i en skafferihörna på kaféet, som rymmer betydligt mer än just korv. Det råder dock ingen tvekan om att det är korven som är det viktigaste – där man riktar in sig på att servera gästerna färskkorv.

– Det finns en tanke bakom det. Att göra husmanskosten lite roligare, ta fram hantverket och kommunicera ut och utbilda om man kan, med saker som man kanske inte har tänkt på, säger Maria Bub.

Foto: Robert Rosén

Kaféet är beläget på Karstad Gård. Foto: Robert Rosén

I september 2013 togs så klivet från Näsby Gård ut till Karstad Gård. Kvinnorna hade då kommit fram till att deras koncept trots allt passade bättre i en mer lantlig idyll, än inne i stadspulsen. I går kunde så Sotnosens Korvkafé prisas för sitt jobb.

– Vi firade faktiskt på macken. Det var ju i Klågerup, på Tejarps Gård där. Sen var vi lite törstiga och lite hungriga när vi körde hem. Så vi körde inom rasplatsen i Gårdstånga och åt en Wrap och drack en Ramlösa. Det var vårt firande, säger Veronica med ett skratt, varpå Maria utbrister:

– Och lite choklad!

– Vi kände att det kanske inte var så glamouröst. Men i dag är en ny dag, lägger Veronica till.

FaktaNamn: Maria Bub
Ålder: Fyller 37 i höst
Bor: Kristianstad
Familj: Man och två barn
Gör: Ägare av Sotnosens Korvcafé

Namn: Veronica Börjesson
Ålder: 30
Bor: Kristianstad
Familj: Sambo
Gör: Ägare av Sotnosens Korvcafé

Namnet Sotnosen:
I en storytelling-kurs skrev de en historia om Sotnosen, vilken de beskriver att hela företagets andra kommer ifrån. Det handlar då om en 12,5 år gammal flicka vars pappa arbetar som sotare. Då hon är uttråkad börjar hon röka korv i skorstenen och för att finna någonstans att göra av korvarna öppnar hon upp ett korvkafé.

I Sotnosen finns Veronicas och Marias personligheter – som uttråkade och knasiga. Historien innehåller även den viktiga aspekten att hon använder sig av lokalt kött, precis som Veronica och Maria. De menar även att den 12,5-åriga flickans språk kan användas i marknadsföringssyfte för egen del.

”Man behöver inte uppfatta det, men det är viktigt för oss att det finns med hela tiden”, säger Maria Bub om Sotnosen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lärare dök upp berusad på jobbet

Nu varnas läraren av kommunen.

Michael Olsson

Kl.18:03, 19 april, 2018

Lärare dök upp berusad på jobbet
Foto: Arkiv

En förstelärare i Kristianstad har fått en skriftlig varning av Kristianstads kommun efter att hen varit alkoholpåverkad på sin arbetsplats.

Händelsen inträffade den 1 februari i år och upprepar läraren sitt beteende riskararen hen att få sparken.

”Om förseelsen upprepas kommer arbetsgivaren att överväga uppsägning av Din anställning vid förvaltningen”, skriver kommunen i sin varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad

Barnen från Kristianstad har fått rösta fram årets hjälte tillsammans med miljoner andra. I dag avslöjades vinnaren.

Henrik Nordell

Kl.15:59, 19 april, 2018

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad
Rachel Lloyd (till höger) fick ta emot årets barnrättspris. Foto: WCPF/Joseph Rodriguez

Miljontals barn har röstat fram årets barnsrättshjälte som tilldelas World Childen´s Price, även kallat barnen nobelpris. På onsdagen presenterades vinnaren på Antonskolan Blekedamm i Kristianstad.

På den skolan har barnen jobbat med att lära sig mer om sina rättigheter, om barnrättshjältarnas arbete och om demokrati. De har bland annat genomfört egna val med valbås och valförrättere. Eleverna har också varit med om att rösta fram årets pristagare.

Detta år går utmärkelsen till Rachel Lloyd. Hon tilldelas priset för sin 20-åriga kamp mot exploatering av flickor i människohandeln i USA. Hennes egen uppväxt kantades av våld och exploatering. Efter det har hon kämpat för barns rättigheter. Som 23-åring grundade hon organisationen Gems (Girls educational and mentoring services) som ger stöd till utsatta flickor.

Två andra personer var nominerade till priset. Den ena är Gabriel Melia Montaya med motiveringen: ”För sin 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Han har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete”.

Den andra nominerade är Valeriu Nicolae med motiveringen ”För sitt outtröttliga arbete för extremt utsatta barn i Ferentarigettot i Rumänien. Valeriu växte själv upp i fattigdom och blev diskriminerad för att han är rom”:

Prisutdelningen kommer att ske i eftermiddag på Gripsholms slott. Vinnaren får 350 000 kronor i prissumma. Det är pengar som ska användas i arbetet för barn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslaget: Bygg om gatan – ska gynna uteserveringar

Kommunalrådet föreslår en ombyggnation av Östra Storgatan.

Robert Rosén

Kl.14:48, 19 april, 2018

Förslaget: Bygg om gatan – ska gynna uteserveringar
I ett yttrande ställer sig miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen sig bakom motionen. FOTO: Robert Rosén/Arkiv & Kristianstads kommun.

I en motion från 2013 föreslog kommunalrådet Anders Tell (S) att kommunfullmäktige ska bygga om Östra Storgatan. Genom att bygga om den del av vägen som går mellan Stora Torg och Norretullskolan menar kommunalrådet att man kommer kunna erbjuda bättre förutsättningar till uteserveringar för restaurangerna.

”Enkelriktningen som permanenterades för några år sedan, och som fungerar bra, gör det möjligt att minska bredden på gatan. Gör vi det kan vi istället bredda trottoaren på östra sidan och skapa både bättre utrymmen för restaurangerna längs gatan genom att erbjuda uteservering och få ett trevligare promenadstråk i den här delen av centrum”, skriver Anders Tell i motionen.

LÄS MER: Han vill att Skånes gårdar ska få sälja öl och vin

Vad gäller parkeringarna på Östra Storgatan framkommer det i motionen att dessa kan minskas, tas bort helt eller ersättas av ett antal snedställda parkeringsplatser.

Motionen har nu varit uppe hos miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

”Denna motion ställer sig miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen sig helt positiv till och förvaltningen ser inte heller några hinder för förslagets genomförande”, skriver de i ett tjänsteutlåtande.

Ärendet kommer att tas upp i byggnadsnämnden den 24 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter grannarnas protest – domstol stoppar plan för husbyggen

Ett stort antal boende har överklagat detaljplanen för ett nytt bostadsområde. Nu ger domstolen dem delvis rätt.

Henrik Nordell

Kl.10:56, 19 april, 2018

Efter grannarnas protest – domstol stoppar plan för husbyggen
Nya bostäder planeras i ett område i Maglehem. Men enligt Mark- och miljöstolen är detaljplanen ännu inte laglig. Foto: Bildbyrån

Politikerna i kommunfullmäktige har tidigare tagit beslutet att godkänna planen för ett planerat bostadsområde i Maglehem söder om Kristianstad. Det gäller fastigheten Maglehem 10:2 som ligger intill Lillehemsvägen.

Den privatägda marken var tänkt att delas upp i sex tomter, men nu sätter domstolen stopp. I alla fall tillfälligt. Anledningen är att ett stort antal grannar har valt att överklaga till Förvaltningsrätten.

LÄS MER: Grannar överklagar planerat bygge – sikten förstörs

Ett av de argument de tar upp är att miljökonsekvensbeskrivningen inte är tillräcklig. Det vill säga hur djurliv och miljö påverkas av en byggnation. På området ska det finnas rödlistade insekter, hedblomster och sandödlor. De två sistnämnda är fridlysta. En förändrad landskapsbild samt ett ökat tryck på reningsverket är andra punkter som tas upp.

Förvaltningsrätten konstaterar att själva processen och beslutet om detaljplanen har skötts enligt reglerna. Däremot tycker de inte att miljökonsekvensbeskrivningen från år 2013 är aktuell. Området uppges ha ändrats sedan dess.

Av den anledningen beslutar de för att beslutet om detaljplanen ska upphävas. Nu måste miljön undersökas på nytt innan kommunen kan besluta om planen igen. Det innebär att det i dagsläget inte går att söka bygglov på de planerade tomterna i Maglehem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna dömd efter att ha orsakat trafikolycka

Föraren kolliderade med en lastbil och döms nu i tingsrätten.

Robert Rosén

Kl.08:31, 19 april, 2018

Kvinna dömd efter att ha orsakat trafikolycka
Olyckan inträffade i maj 2017. FOTO: Bildbyrån.

I maj 2017 kolliderade en personbil med en lastbil på länsväg 119 utanför Hässleholm. Bakom ratten på personbilen satt en kvinna i 55-årsåldern, bosatt i en mindre ort i Kristianstads kommun.

Av utredningen framgår det att kvinnan medvetet körde över i mötande trafiks körfält, och kolliderade med lastbilen. Då kvinnan genom sitt agerande utsatte andra trafikanter för fara har Hässleholms tingsrätt dömt henne för grov vårdslöshet i trafik.

LÄS MER: Efter olyckan i det illegala arrangemanget – nu döms mannen

Brottets straffvärde motsvarar en månads fängelse. Då kvinnan är ostraffad och drabbades av en allvarlig kroppsskada efter olyckan menar tingsrätten dock att en annan påföljd än fängelse kan väljas.

Påföljden har därför istället bestämts till skyddstillsyn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng