De prisades som årets bästa i Skåne

Sotnosens Korvcafé mottog i går priset som årets omväg, när Magasinet Skåne prisade årets bästa 2016. ”Man får lite av en kvalitetsstämpel”, säger Veronica Börjesson som äger kaféet tillsammans med Maria Bub.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:57, 2 mars, 2017

8 bilder
 • Sotnosens Korvcafé blev utsedd till årets omväg 2016. Foto: Robert Rosén.
  Sotnosens Korvcafé blev utsedd till årets omväg 2016. Foto: Robert Rosén.
 • Namnet är inspirerat från en storytelling-kurs. Foto: Robert Rosén.
  Namnet är inspirerat från en storytelling-kurs. Foto: Robert Rosén.
 • Lamporna på kaféet pryds av diverse budskap. Foto: Robert Rosén.
  Lamporna på kaféet pryds av diverse budskap. Foto: Robert Rosén.
 • Kaféet invändigt. Foto: Robert Rosén.
  Kaféet invändigt. Foto: Robert Rosén.
 • Kassan. Foto: Robert Rosén.
  Kassan. Foto: Robert Rosén.
 • Historien om Sotnosen är bildsatt. Foto: Robert Rosén.
  Historien om Sotnosen är bildsatt. Foto: Robert Rosén.
 • Delar av kaféets inredning. Foto: Robert Rosén.
  Delar av kaféets inredning. Foto: Robert Rosén.
 • Fr. v. Maria Bub och Veronica Börjesson. Foto: Robert Rosén.
  Fr. v. Maria Bub och Veronica Börjesson. Foto: Robert Rosén.

Magasinet Skåne prisar varje år årets bästa i en rad olika kategorier. Totalt fanns tre stycken nominerade från Kristianstads kommun. När vinnarna i går presenterades blev det en lokal seger, i form av Sotnosens Korvcafé som utsågs till årets omväg 2016.

– Ärofyllt, säger kaféets ena ägare Veronica Börjesson och får medhåll av den andra delen i ägarduon, Maria Bub.

– Ja, verkligen. Det var väldigt många från Österlen och västsidan så det är kul att få representera Kristianstad också. Vi sa ju det, det känns som att hela den här sidan är en omväg, säger hon med ett skratt och lägger till:

– Så tänker nog många och det är lite synd, för det finns väldigt mycket kul här.

Vad betyder det här priset för er personligen?
– Såklart att man får lite mer motivation att kämpa på vidare och lite bekräftelse såklart på att man gör någonting bra, säger Veronica Börjesson, varpå Maria Bub flikar in:

– Framförallt den här bekräftelsen. För vi lever för detta.

Foto: Robert Rosén

Fr.v. Maria Bub och Veronica Börjesson som är ägare av Sotnosens Korvcafé. Foto: Robert Rosén

Sotnosens Korvcafé är beläget på Karstad Gård, strax efter Österslöv i riktning mot Arkelstorp. Med musik lågt spelande från högtalarna och ännu inte uppackade lådor stående längs golvet är det två upprymda kvinnor som tar plats vid ett av borden. Efter att ha haft stängt i januari och februari öppnat kaféet återigen upp i morgon – och nu hoppas de att gårdagens utmärkelse ska kunna synas även i antalet besökare under våren.

– Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet. Att ännu fler vill upptäcka oss och blir nyfikna. För vi vet såklart att alla fortfarande inte vet vilka vi är, säger Veronica Börjesson.

Maria Bub lyfter i sin tur att spridningen av gäster – där det ofta är många under kortare perioder och lite glesare emellanåt – förhoppningsvis kan bli bättre. Klart är i alla fall att de nu har fått ett bevis på kvalitén.

– Sen såklart att bli omnämnd och få ett sånt pris gör att man får lite av en kvalitetsstämpel. Så det betyder jättemycket. Det är såklart någonting man eftersträvar, att bli bättre och bättre hela tiden. Detta är ju ett litet bevis på att man gör någonting som är bra, säger Veronica Börjesson.

Foto: Robert Rosén

Kaféets kassa. Foto: Robert Rosén

Idén till att öppna ett korvkafé kom redan under tiden på Högskolan Kristianstad. De lärde då känna varandra under gastronomiutbildningen och efter att ha funnit intresse för entreprenörskap kom man under det sista året på utbildningen fram till idén om ett korvkafé – där man kombinerade Marias intresse för korv och Veronicas dröm om att öppna ett kafé.

I dag tillverkar de i princip all mat, bortsett brödet, själva. Lokala tillbehör och varor säljs även i en skafferihörna på kaféet, som rymmer betydligt mer än just korv. Det råder dock ingen tvekan om att det är korven som är det viktigaste – där man riktar in sig på att servera gästerna färskkorv.

– Det finns en tanke bakom det. Att göra husmanskosten lite roligare, ta fram hantverket och kommunicera ut och utbilda om man kan, med saker som man kanske inte har tänkt på, säger Maria Bub.

Foto: Robert Rosén

Kaféet är beläget på Karstad Gård. Foto: Robert Rosén

I september 2013 togs så klivet från Näsby Gård ut till Karstad Gård. Kvinnorna hade då kommit fram till att deras koncept trots allt passade bättre i en mer lantlig idyll, än inne i stadspulsen. I går kunde så Sotnosens Korvkafé prisas för sitt jobb.

– Vi firade faktiskt på macken. Det var ju i Klågerup, på Tejarps Gård där. Sen var vi lite törstiga och lite hungriga när vi körde hem. Så vi körde inom rasplatsen i Gårdstånga och åt en Wrap och drack en Ramlösa. Det var vårt firande, säger Veronica med ett skratt, varpå Maria utbrister:

– Och lite choklad!

– Vi kände att det kanske inte var så glamouröst. Men i dag är en ny dag, lägger Veronica till.

FaktaNamn: Maria Bub
Ålder: Fyller 37 i höst
Bor: Kristianstad
Familj: Man och två barn
Gör: Ägare av Sotnosens Korvcafé

Namn: Veronica Börjesson
Ålder: 30
Bor: Kristianstad
Familj: Sambo
Gör: Ägare av Sotnosens Korvcafé

Namnet Sotnosen:
I en storytelling-kurs skrev de en historia om Sotnosen, vilken de beskriver att hela företagets andra kommer ifrån. Det handlar då om en 12,5 år gammal flicka vars pappa arbetar som sotare. Då hon är uttråkad börjar hon röka korv i skorstenen och för att finna någonstans att göra av korvarna öppnar hon upp ett korvkafé.

I Sotnosen finns Veronicas och Marias personligheter – som uttråkade och knasiga. Historien innehåller även den viktiga aspekten att hon använder sig av lokalt kött, precis som Veronica och Maria. De menar även att den 12,5-åriga flickans språk kan användas i marknadsföringssyfte för egen del.

”Man behöver inte uppfatta det, men det är viktigt för oss att det finns med hela tiden”, säger Maria Bub om Sotnosen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man drog könet över flickas ansikte

Flicka blev sexuellt ofredad på efterfest.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:27, 23 januari, 2018

Man drog könet över flickas ansikte
Flickan utsattes på en efterfest i centrala Kristianstad. Foto: Arkiv.

I augusti 2016 blev en flicka sexuellt ofredad på en efterfest i centrala Kristianstad. Målsägande och hennes väninna har bägge uppgett att en okänd man då blottat sig för flickan. Mannen ska därefter ha kränkt flickans sexuella integritet – genom att ha plockat fram sitt kön, satt sig på flickan och dragit könet över hennes ansikte.

Dagen efter festen fick målsägande reda på vem gärningsmannen var, sedan hon frågat en väninnna som var med på festen och dubbelkollat detta på sociala medier. De har därefter kunnat peka ut gärningsmannen vid huvudförhandlingen.

LÄS MER: 52-åring skickade grova sexmeddelanden till flicka

Den i dag 29-årige man som pekats ut som den skyldige förnekar i sin tur gärningen. Mannen har berättat att han var nykter under kvällen och att han inte känner flickorna, men att han känner igen målsägande. Istället menar mannen att flickorna måste ha förväxlat honom med någon annan.

Kristianstads tingsrätt menar att det är ställt utom tvivel att flickan utsatts för sexuellt ofredande. Då såväl målsägande som vittne bestämt pekat ut 29-åringen lägger tingsrätten deras berättelser till grund för bedömningen, och har dömt 29-åringen för sexuellt ofredande.

Vad gäller påföljd har tingsrätten gjort bedömningen att det saknas särskild anledning att befara att mannen kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Man har även tagit i beaktande att det förflutit viss tid mellan gärningen och tills det att åtal väcktes. Påföljden har därför bestämts till villkorlig dom förenat med dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken

På tisdagskvällen stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige. Tågen rullar igen men förseningar råder fram till morgondagen.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 23 januari, 2018

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

På tisdagskvällen vid 20.30-tiden stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige, rapporterar Trafikverket. Orsaken var ett omfattande signalsystemfel som påverkar trafiken vid över 180 stationer i södra Sverige.

Vid 21.30 meddelade Trafikverket att problemet är löst. Men prognosen för när trafiken kan gå enligt tidtabell igen är först vid morgondagens (24/1) trafikstart. Under tisdagskvällen råder därför stora förseningar och flera tåg har ställts in.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska det ha rört sig om ett problem på trafikledningens driftcentral i Malmö. Problemet gjorde att datorsystemet hängt sig. Det gör att operatörerna inte kan se var tågen befinner sig vilket gör att det finns en risk för kollisioner om tågen kör.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

Texten uppdateras. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Cannabisfrön säljs öppet i Kristianstad – polisen är maktlösa

“Enkelt förklarat så blir man dum i huvudet”, säger narkotikapolisen Christian Löwegren till 24Kristianstad.se.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:19, 23 januari, 2018

EXTRA: Cannabisfrön säljs öppet i Kristianstad – polisen är maktlösa
Cannabisfrön säljs öppet i Kristianstad, helt lagligt.

I en sluten Facebookgrupp relaterad till Kristianstad har det annonserats om försäljning av cannabisfrön. Två påsar lades ut på sidan med vad som uppgavs vara ”Lyxfågelfrön”. Liknande marknadsföring görs även på utländska hemsidor.

Påsarna innehåller en typ av frö där cannabisplantorna blommar av sig själva. Samtidigt som det är olagligt att odla cannabisplantor i Sverige är det nämligen lagligt att köpa fröna till själva plantorna. Anledningen är att fröna inte innehåller det olagliga ämnet THC.

LÄS MER: Anhölls efter polisinsats – nu är de frisläppta

– När man bedömer cannabis mäter man THC-halten. Det är ett brott ifall man har plantor över mark. Mycket av försäljningen av narkotika sker på internet, det förekommer både i Kristianstad och på andra håll i landet. Vi försöker komma åt det med de begränsade resurserna vi har, säger Christian Löwegren, narkotikapolis i Kristianstad.

Vad är faran med cannabis?
– Du blir avtrubbad och får nedsatta funktioner, det gör att man blir en stor fara ifall man exempelvis befinner sig i trafiken. Enkelt förklarat så blir man dum i huvudet. Det blir irreparabla skador på hjärnan. Det är en fördummade drog, säger Christian Löwegren.

En av påsarna som har marknadsförts i facebookgruppen har beteckningen ”Black Jack Autoflower”. Enligt en webbsida som saluför de fröna kan de odlas inomhus och ger närmare ett halvt kilo cannabis per kvadratmeter.

Som färdiga växter uppges de innehålla en hög andel THC blir därmed olagliga. Det sker alltså först när fröna har grott och blivit till en växt. Polisen drar paralleller med andra typer av droger, där lagen inte alltid är anpassad.

– När det handlar om syntetiska preparat så kan de ändra några molekyler och då blir ämnet inte längre narkotikaklassat. Där hänger lagstiftningen inte med, säger Christian Löwegren.

Hur arbetar ni för att hindra narkotikaförsäljningen på nätet?
–Man får bedriva internetspaning, men någonstans måste narkotika också distribueras, hämtas ut och kanske säljas vidare. Där kan vi gå in med insatser någonstans i kedjan.

– Vi kan ha specialutbildade hundar som nosar (efter narkotika) på postcentraler eller har spaning på när paketen hämtas ut. Ifall det ska saluföras så kan vi spana på adresser där det är mycket spring i trapphusen. Men för att vi ska kunna agera så krävs det resurser. Då behövs det mer pengar efter beslut från regeringen och riksdagen, säger Christian Löwegren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverkets nya satsning – kan hjälpa hundratusentals

Nya tjänster ska underlätta för svenskarna.

Matilda Larsson

Kl.17:11, 23 januari, 2018

Skatteverkets nya satsning – kan hjälpa hundratusentals
Foto: Småföretagarnas Riksförbund.

Mellan den 15 januari 2017 och tolv månader framåt, såldes 106 151 bostadsrätter och 52 368 villor i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistik. 

Samtidigt är det snart dags att deklarera och den som har sålt sin bostad under 2017, måste deklarera för detta.

Reglerna för att deklarera vid bostadsförsäljning är komplicerade och är ett av de områden där det ofta görs mest fel, enligt Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman som Dina Pengar först rapporterade.

Därför lanserar Skatteverket nu tre tjänster för att underlätta deklarationen vid bostadsköp: Beräkningshjälp för bostadsförsäljning, beräkning av avdrag för förbättringsutgifter samt en uppskovsguide.

Skatteverkets nya tjänster:

Räkna ut din skatt
Räkna ut vinst eller förlust på din bostadsförsäljning. Du kan också ta reda på hur mycket skatt du behöver betala och möjligt uppskovsbelopp.

Förbättringsutgifter
Om du har renoverat din bostad så kan du räkna ut hur stort avdrag du kan göra för förbättringsutgifter.

Uppskov
Här kan du ta reda på om du uppfyller förutsättningarna för uppskov.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tågstopp orsakar förseningar i södra Sverige

Vissa tåg kan komma att ställas in med, meddelar Trafikverket.

Mia Martelleur

Kl.16:34, 23 januari, 2018

Tågstopp orsakar förseningar i södra Sverige
Christian …rönberg / BILDBYRÅN

Vid 16.23 på tisdagskvällen stoppades tågtrafiken mellan Hyllie och Svågertorp samt mellan Hyllie och Öresundsbron, rapporterar Trafikverket. Orsaken var en begäran från polisen på grund av obehöriga på spårområdet.

Vid 16.43 meddelar Trafikverket att tågen rullar igen genom Hyllie. Men det kvarstår vissa följdförseningar en tid framöver under kvällen och vissa tåg är inställda sedan tidigare.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

Stationer som kan påverkas av stoppet är: Hyllie, Helsingborg, Dösjebro, Glumslöv, Ramlösa, Häljarp, Kävlinge, Landskrona, Rydebäck, V. Ingelstad, Ö. Grevie, Trelleborg, Gärsnäs, Köpingebro, Lunnarp, Oxie, Rydsgård, Svedala, Smedstorp, Skurup, Tomelilla, Ystad, Simrishamn, Karlskrona, Bräkne-Hoby, Burlöv, Bromölla, Kristianstad, Eslöv, Fjälkinge, Hjärup, Hässleholm, Höör, Karlshamn, Lund, Malmö, Mörrum, Ronneby, Stehag, Stångby, Sölvesborg, Sösdala, Triangeln, Tjörnarp, Vinslöv, Åkarp, Örtofta, Önnestad, Laholm, Barkåkra, Båstad, Förslöv, Teckomatorp, Åstorp, Ängelholm, Kalmar, Alvesta, Diö, Emmaboda, Gemla, Hästveda, Hovmantorp, Killeberg, Lessebo, Nybro, Osby, Smedby, Trekanten, Vislanda, Växjö, Älmhult samt Örsjö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng