Det här erbjuder februarilovet – i Kristianstads kommun

Skolan är över och eleverna tar en veckas ledigt. Det är nämligen dags för februarilov. ”Det är väldigt viktigt att det finns olika saker att göra på hemmaplan”, säger kultur- och fritidschefen Ulrika Cedell.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:08, 17 februari, 2017

Det här erbjuder februarilovet – i Kristianstads kommun
Februarilovet erbjuder mängder av aktiviteter. Foto: Kalmar Mediespecialist, Arne Forsell/Bildbyrån, Robert Boman/Bildbyrån & Arkiv.

Vecka 8 innebär att det är februarilov, även kallat sportlov, i Kristianstads kommun. Redan i morgon, lördag, tjuvstartar dock många aktiviteter för barn och ungdomar.

– Många av föreningarna som har prova på är nog mer utifrån veckan. Men sen finns det de som förlänger. Du har ju bland annat Barbacka som drar igång i morgon. För att fånga upp och att folk ska få koll på programmet under veckan. Då är helgen bra som marknadsförare såklart, säger kultur- och fritidschefen Ulrika Cedell.

I ett program för lovet har Kristianstads kommun gått ut med aktiviteter som är specifika eller populära under lovet. Och det är en mängd olika aktiviteter som erbjuds.

– Jag kan säg att det är en tradition ifrån kommunens sida och att det är väldigt viktigt att det finns olika saker att göra på hemmaplan, för dem som är februarilediga utan att åka iväg. Det är en otrolig styrka med så många föreningar och sen har vi de vanliga aktörerna som fritidsgårdar och Barbacka som är en grund. Men att föreningar går in med speciella satsningar för att prova på och någon cup är jätteviktigt, så att ungdomarna känner att de har något att göra.

Vångabacken i Arkelstorp är en populär aktivitet under lovet, och håller öppet 10-17 varje dag samt kvällsöppet klockan 18-21 fredagen den 24/2.

– Det är vår viktigaste period, nu under vecka 7 och vecka 8, berättade Bert-Ola Nilsson, kassör i Vångabergets slalomklubb gällande det danska respektive skånska februarilovet.

Om man föredrar vatten istället för snö erbjuder Tivolibadet utökade öppettider under lovet, då de på veckodagarna håller öppet 10-21 medan lördagar och söndagar innebär samma öppettider som vanligt. Under lovet kan man bland annat testa på forskajak, rutschbanerace och slackline i badhuset.

Februarilovet innebär även att diverse läger och turneringar hålls. Kristianstad Ridsällskap arrangerar under måndag och tisdag ett dagsläger medan ett allaktivitetsläger för högstadieelever arrangeras utav Åhus Missionsgård under måndag-torsdag.

För den som istället vill ägna sig åt en kortare turnering arrangerar Tollarps IF en sportlovscup i fotboll under de bägge helgerna. Är ditt lag inte är anmält dit finns istället möjligheten att deltaga i en pingisturnering i Venestad fredag 24/2, då anmälning sker på plats.

Om idrott inte är ett intresse erbjuds bland annat aktiviteter såsom maskeradfest i Linderöd den 21/2, amatörradio på Vilan under 22/2-24/2 och diverse aktiviter såsom dans och teater på Kulturhuset Barbacka. Även biobesök och naturum Vattenriket är exempel på idrottsfria aktiviter. På Vattenriket erbjuds ett flertal arrangemang – under lördagen är det exempelvis premiär för den nya Opteryx-filmen Skogsbad.

– Den tar oss ut i de fina skogarna i Vattenriket. Det blir en njutningsfylld och lugn film som upplever porlande vattendrag och de fantastiska skogarna. Sen blir det över och under vattenytorna igen. Det är en väldigt annorlunda film gentemot dem andra, då vi har försökt få olika uttryck, har föreståndaren Karin Magntorn tidigare berättat.

Känner man ett annat filmsug än för naturfilm erbjuder såväl Bio Kosmorama som Filmmuseet flera dagsfilmer. På den förstnämnda är det totalt fem olika filmer som går under veckans gång medan den sistnämnda erbjuder tre visningar per dag under måndag-fredag.

Under lovet har även flera av kommunens idrottsföreningar pröva-på-dagar, fritidsgårdarna har fullproppat med aktiviteter och biblioteken arrangerar event. För att se samtliga aktiviteter som erbjuds i kommunens regi, klicka här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Patient fick fel vaccin – händelsen mörkades

En anmälan har inkommit mot vårdcentralen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:58, 19 oktober, 2017

Patient fick fel vaccin – händelsen mörkades
Kvinnan fick fel vaccin. Foto: Simon HastegŒård/Bildbyrån.

I december 2016 begav sig en kvinna i 30-årsåldern till en vårdcentral i Kristianstads kommun, för att vaccineras mot hepatit a och b. I ett samtal efter att sprutan intagits framkom det att distriktssköterskan gett kvinnan fel vaccin. Istället hade kvinnan vaccinerats mot influensan, en spruta som hon intagit kort tidigare. Efter att misstaget upptäckts kunde hon till slut få sprutan mot hepatit, som tänkt.

Men då kvinnan tillhör en riskgrupp, och för att se till att ingenting liknande händer igen, valde hon att anmäla händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Efter att ha granskat händelsen har IVO kunnat konstatera att sköterskan och vårdcentralen brustit i flera avseenden.

Förutom att såväl vårdgivaren som sköterskan brustit i det avseende att kvinnan fått fel vaccination menar IVO även att sköterskan brustit i sin dokumentation och uppföljning. I patientjournalen framgår det nämligen inte att kvinnan i 30-årsåldern först fått en felaktig vaccination, utan står bara att hon vaccinerats mot hepatit a och b, och sköterskan rapporterade heller inte in händelsen till vårdgivaren.

Verksamhetschefen för vårdcentralen har i ett yttrande förklarat att man vid tillfället var underbemannade, vilket innebar att distriktssköterskan innehade dubbla positioner. Med anledning av händelsen ska man nu ha sett över sina rutiner kring bemanning och schemaläggning.

Vad gäller kvinnans oro för att den felaktiga vaccineringen kan ha en påverkan på hennes tidigare sjukdom har IVO inte kunnat lämna något svar, utan istället hänvisat henne till en specialistläkare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påskpyntet med fjädrar väcker ny debatt – politikerna tog oväntat beslut

Påskpyntet med fjädrar från levande djur väckte stor debatt under kommunfullmäktige.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:51, 19 oktober, 2017

Påskpyntet med fjädrar väcker ny debatt – politikerna tog oväntat beslut
Så här såg det ut när staden smyckades inför påsken. Foto: Robert Rosén

I februari månad skickade Miljöpartiet in motionen ”Stoppa utsmyckningen av staden som kommer från djur”. Där tog de upp kommunens pyntet med fjädrar under påsken. Eftersom att det är svårt att spåra var fjädrarna kommer ifrån, vill de helt förbjuda den typen av utsmyckning.

Under våren tog C4 Teknik bort fjädrarna och lät istället elever från Milnergymnasiet sätta upp färgglada band på pinnar. Politikerna i den nämnden tog också beslutet att motionen skulle gå igenom och att djurpyntet borde förbjudas. Det var något som miljöpartiet hyllade på det senaste mötet i kommunfullmäktige.

– Människor tar sig allt för ofta friheten att utnyttja djur på grymma sätt. Ett av dessa är att plocka fjädrar från levande fåglar. Att stödja något sådant bara för att vi ska ha något fint att titta på är inte försvarbart. Jag är helt övertygad om att vi kan hitta mer etiska och djurvänliga alternativ till vår utsmyckning av staden, sade Ida Nilsson (Mp).

Efter det har motionen vållat en viss debatt inom politiken. I kommunstyrelsen gjorde de en helomvändning och sade nej till idén att förbjuda djurpynt. De hängde upp sig på hur förslaget var utformat.

– Motionen föreslår att använda pynt från djur överhuvudtaget, vare sig de är levande eller döda. Det vi är överens om alla är att inte använda pynt där djur har plågats. Men vi vill inte säga helt nej till att använda pynt från djur, exempelvis ull från får, sade Anders Tell (S).

– Vi hade en positiv diskussion om motionen, men kunde inte bifalla den så som förslaget såg ut. För mig känns det bättre att hänga fjädrar från fåglar som redan är slaktade än att hänga plast i grenar, sade Pierre Månsson (L).

Fler politiker i kommunfullmäktige höll med om förslaget att man ska kunna pynta staden med fjädrar som kommer från slaktade fåglar. De är också eniga att fjädrarna inte får komma från levande djur.

Deras uppmaning är nu att en ny motion bör lämnas in, där förslaget är mer inriktat mot att förbjuda pynt med fjädrar från levande fåglar. Beslutet blev att avslå motionen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

30 miljoner fördes över från ABK – nu kommer domen

Kommunen förde över 30 miljoner från ABK till den gemensamma skattekistan. Nu har domen fallit efter att en privatperson överklagat.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:54, 19 oktober, 2017

30 miljoner fördes över från ABK – nu kommer domen
30 miljoner kronor fördes över från ABK till Kristianstad. Helt rätt enligt Förvaltningsrätten i Malmö.

Förra året bestämde sig politikerna för att 30 miljoner kronor skulle överföras från det kommunala bolaget AB Kristianstadsbyggen till den gemensamma skattekistan. Det gjordes i samband med beslutet om budgeten inför år 2017. Pengarna har bolaget till störst del fått in genom hyresintäkter. Nu skulle överskottet gå till bland annat vård, skola och omsorg.

Beslutet fick flera av hyresgästerna att protestera. De ville att pengarna från deras hyra skulle gå tillbaka till dem själva. Därför beslutade de sig för att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

– Jag förstår inte varför ABK:s hyresgäster ska betala för något som rör alla kommunens verksamheter. Vi betalar redan i dag en hög hyra. Det är fel att bara ett fåtal personer ska betala för något som rör alla i Kristianstad, att vi ska få ta den smällen. Det hade bara varit att höja skatten så hade det löst sig, sade en av ABK:s hyresgäster till 24kristianstad.se i samband med överklagandet.

Nu har förvaltningsrätten tagit ett beslut, efter att ha prövat ifall värdeöverföringen mellan ABK och Kristianstads kommun är laglig. Beslutet är att överklagande avslås. Det innebär att kommunen har gjort helt rätt när de fört över pengar från ett kommunalt bolag in i den gemensamma budgeten.

Enligt lagen så får överskott från allmännyttiga bostadsbolag föras över till kommunen, ifall de används för att främja utvecklingen. Det vill säga ifall man använder pengarna till att ordna fram fler bostäder, till att förbättra integrationen och en ”social sammanhållning”.

Kristianstads kommun har motiverat sin värdeöverföring på 30 miljoner kronor med att det behövs investeras i fler skolor, fritidsgårdar och mötesplatser när befolkningen växer.

Även till nästa år vill majoriteten föra över pengar, men denna gång från ett flertal andra bolag. 50 miljoner kronor ska överföras från det Kristianstads Kommunföretag, varav 20 miljoner kronor kommer från C4 Energi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny undersökning: Skånes ungdomar är oroliga över sin framtid

En ny undersökning visar att en stor del av Skånes ungdomar är oroliga över sin framtid.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.08:58, 19 oktober, 2017

Ny undersökning: Skånes ungdomar är oroliga över sin framtid
Många skånska ungdomar är oroliga över arbetsmarknaden.

Tekniksprånget har genomfört en ny undersökning om hur Skånes ungdomar ser på sin framtid. De har frågat dem som går sista året på gymnasiet om hur de tror att arbetsmarknaden kommer se ut för dem efter skolan. Det är en ganska dyster bild som målas fram.

I Skåne är det 27 procent av ungdomarna som är mycket oroliga över framtidens arbetsmarknad. Det kan jämföras med genomsnittet för hela landet, som visar att 24 procent av ungdomarna är ”mycket oroliga”. Totalt 7 000 personer som har svarat på den enkäten som nu har sammanställts.

Enligt Tekniksprånget är dock ingenjörsyrket något att satsa på ifall man vill ha ett arbete. Det visar även arbetsförmedlingens Yrkeskompass. Enligt den är det ”mycket liten konkurrens om jobben” inom ingenjörsyrkena.

För att få fler att söka till den typen av jobb har Tekniksprånget startat. Det är ett samarbete mellan regeringen, myndigheter och ett stort antal stora företag där unga tjejer och killar ska sporras att göra praktik inom ingenjörsyrket.

– Det är tydligt att ungdomar känner oro inför sitt framtida arbetsliv. Genom Tekniksprånget låter vi unga vuxna prova på jobb inom framför allt tekniksektorn, en sektor med fler karriärvägar än vad många känner till, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget på IVA.

Undersökningen visar också att många av Skånes ungdomar är osäkra på ifall de vill studera vidare efter gymnasiet, särskilt mot ingenjörsinriktningen. Totalt var det 59 procent av dem som är tveksamma ifall de ville plugga mer teknik. Många var oroliga för att högskolematematiken skulle vara för svår.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadsbor gripna för människosmuggling

Under natten gjorde gränspolis på Lernacken upptäckten.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:43, 19 oktober, 2017

Kristianstadsbor gripna för människosmuggling
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Klockan 01.33 natten till torsdag gjorde gränspolisen vid Lernacken i Malmö en intressant upptäckt.

Tre män försökte smuggla in en 27-årig kvinna till Sverige, men togs på bar gärning.

”Männen transporteras till polishuset för förhör och kvinnan förhörs som vittne och enligt utlänningslagen innan hon överlämnas till migrationsverket”, skriver polisen på sin hemsida.

De tre männen, en 17-åring och två 48-åringar, är samtliga bosatta i Kristianstad. De misstänks nu för människosmuggling.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng