Busshållplatserna kan läggas ner – väcker stora protester

Med det nya Superbusskonceptet kan flera busshållplatser ute i byarna läggas ner. Det är något som har väckt stora protester och där Byalagen nu manifesterar för att behålla sin kollektivtrafik.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:46, 17 februari, 2017

Busshållplatserna kan läggas ner – väcker stora protester
Superbussar kan i framtiden trafikera sträckan mellan Kristianstad och Ystad/Simrishamn/Malmö. Förslaget är att flera busshållplatser längs sträckan ska läggas ner samtidigt som konceptet införs, något som väcker protester.

Under hösten presenterade Trivector sin rapport om Superbusskonceptet, som är tänkt att införas i nordöstra Skåne. Idén är att ha mer bekväma och snabbare bussar på de sträckor där det fattas spårbunden trafik. Genom att köra en rakare sträcka mellan Kristianstad och Ystad, Simrishamn och Malmö ska resenärerna kunna spara mellan fem och sju minuter per resa.

Förslaget har väckt protester ute i byarna. För när Superbussarna ska införas är risken att flera av busshållsplatserna försvinner. Totalt åtta hållplatser ska enligt förslaget läggas ner på linje 3 och 4 mellan Kristianstad och Brösarp. För de tusentals som bor i byarna kan det skapa problem.
– Vi som bor på landsbygden är beroende av att det finns busshållplatser nära. Det enda alternativet är bilen och då blir det svårt för de äldre som ska till affären och handla. Man sparar tre minuter genom att dra in våra hållplatser, men det blir betydligt sämre för landsbygden, säger Lars Thulin i Maglehems Byalag.

I en skrivelse till flera myndigheter har de lämnat förslag på en lösning. De har inget emot att hållplatsen vid Maglehemsvägen/Lillehemsvägen utvecklas till en superbusshållplats enligt planen. Det vill säga där det ska finnas bättre väderskydd och möjligheter att köpa biljett. Däremot vill de att samtliga andra hållplatser ska finnas kvar som ett komplement. Motiveringen är bland annat närheten till naturvårdsområdena och det stora antalet boende i byarna.
– Här finns hundratals fastboende och ännu fler befinner sig här under loven. De säger att få reser med bussarna eftersom att få stiger på, men de har inte räknat med alla som stiger av vid hållplatserna, säger Lars Thulin.

För att få ytterligare kraft i protesterna har byalaget nyligen delat ut 400 flygblad där de informerar om vad som kan ske med hållplatserna. Man har även tagit kontakt med lokala politiker för att söka stöd. Centerpartiet är en av de partier som håller med om att landsbygden ska ha kvar sina bussar.
– Vi är mycket kritiska till förslaget som det ser ut nu. Vi vill ha kvar Skåneexpressen som ett komplement, men att superbussarna kan gå på morgonen när det är flest som pendlar. De som bor på landsbygden måste kunna ta sig till jobb och studier. Ifall Skånetrafiken inte vill plocka upp resenärer så kan de de lika väl lägga ner kollektivtrafiken, säger Birte Sandberg (C), ledamot i regionstyrelsen.

I ett mejlsvar har Kristianstads kommunalråd Helene Fritzon (S) också gett samma besked. Så här skriver hon till byalagen: ”Tanken var, och är fortfarande från vår sida, att ett framtida införande av ett Superbusskoncept INTE ska ersätta befintlig regionbusstrafik utan vara ett komplement till denna.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Fjärde mannen dömd efter butiksrånet

Fjärde mannen är nu dömd efter rånet mot en livsmedelsbutik

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:02, 23 augusti, 2017

JUST NU: Fjärde mannen dömd efter butiksrånet
Matöppet i Önnestad.

För två månader sedan dömdes tre av de personer som stått åtalade, misstänkta för inblandningen av rånet av matbutiken Matöppet i Önnestad. Den 10 februari ska de tillsammans ha genomfört det väpnade rånet. Flera vittnen såg de lämna platsen i en bil.

En 19-årig person höll vakt medan två av kumpanerna hotade personalen och tog med sig pengar och tobak. Två av männen fick fängelse, medan 19-åringen fick skyddstillsyn.

På onsdagen meddelade Kristianstads tingsrätt att den fjärde rånaren också får sin dom. Det skriver Kristianstadsbladet. Två år och fyra månaders fängelse blir straffet för 21-åringen. Han döms får rån och vapenbrott.

LÄS MER: Så blev domen för Matöppen-rånarna

Mannen har under sommaren fått genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Slutsatsen är att han inte lider eller under rånet har lidit av någon allvarlig psykisk störning. Därmed kan han få tjäna sitt straff i en fängelseanstalt.

21-åringen var den enda av rånarna som erkände gärningen. Han har uppgett i förhör att han har riktat en pistol mot kassörskan och tryckt den mot hennes bröstkorg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera tåg försenades efter promenad vid tågspåren

Flera tåg försenas efter att ett larm om människor på järnvägsspåren inkommit.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:26, 23 augusti, 2017

Flera tåg försenades efter promenad vid tågspåren
Foto: Arkiv

Det var strax efter klockan två på onsdagseftermiddagen som räddningstjänsten i Kristianstad fick larm om att en person befann sig på järnvägsspåren vid Kristianstad Central, vilket påverkade flera tåg.

– Vi fick in det som ett suicidärende, men när vi kom dit och pratade med personen så var det inte alls något suicidärende utan det var en person som gick längs med spåret. Så vi blåste av det rätt snabbt, säger Peter Rosenqvist, brandmästare räddningstjänsten Kristianstad.

Får man gå längs med spåren?
– Nej, men får inte gå uppe på spårområdet, men däremot på vägar i närheten. Man man får inte befinna sig där och kommer ett tåg så går det fort så det hör man inte.

Personen fick avlägsna sig från platsen, men under tiden som räddningstjänsten var där försenades flera tåg.

– Det var trafikstopp under tiden vi undersökte detta så all trafik drabbades, säger Peter Rosenqvist.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här tar de första spadtaget för nya skolan

Nu har de tagit första spadtaget för Kristianstads nya skola. Det största skolprojektet i modern tid.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.13:54, 23 augusti, 2017

Här tar de första spadtaget för nya skolan
Eleverna tog första spadtaget för Lingenässkolan.

På onsdagen togs de första spadtagen för Lingenässkolan i Kristianstad. Det är en byggnad med åtta huskroppar som ska inrymma totalt 800 elever, när den står färdig om två år. Representanter från kommunen tillsammans med byggentreprenörer och hundratals barn hade samlats klockan 13.00 för att officiellt starta projektet.

– Många av er barn här i dag kommer att få gå i den nya skolan när den invigs under höstterminen år 2019. Det kan vara kul för er att se hur skolan byggs upp, hur den byggs upp, växer och blir större och blir färdig. Äntligen är det dags att sätta spaden i jorden för att ni ska få bättre förutsättningar att bedriva undervisning, sade Anders Tell (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ett flertal barn från Näsbyskolan var på plats för att ta spaden i handen och gräva i en sandvall, som en symbol för nybygget.

Ett reportage och fler bilder från första spadtaget kommer senare i dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högskolan i Kristianstad slår rekord

Högskolan i Kristianstad går mot trenden. Nu har fått en rekordstor ökning av sökande till en speciell inriktning.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.11:43, 23 augusti, 2017

Högskolan i Kristianstad slår rekord
Foto: Högskolan Kristianstad

Nyligen har Universitets- och Högskolerådet sammanställt hur många sökande det varit till de internationella utbildningarna på landets universitet och högskolor. Trenden är att antalet förstahandssökande minskar nationellt, men på Högskolan Kristianstad går man åt motsatt håll.

Här har de sökande till internationella utbildningarna på grundnivå ökat med 34 procent sedan i våras. På mastersnivå har antalet sökande ökat med 26 procent. Kurserna och programmen är inom allt från hälsovetenskap till datorvetenskap och riktar sig främst till internationella studenter. Totalt 267 studenter sökte till internationella kursen och 67 sökte till program.

– Den största överraskningen är att vårt internationella magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap ökar så markant. Förra året när programmet var nytt hade vi väldigt kort tid på att marknadsföra programmet internationellt, men i år har vi haft mer tid att marknadsföra det mot våra partneruniversitet, agenter och på mässor, och det ser ut att ha burit frukt, säger Lise-Lotte Nilsson, internationaliserings ansvarig vid Högskolan Kristianstad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjuksköterska var drogpåverkad på barnakutmottagning

En sjuksköterska som jobbade på en barnakutmottagning i Skåne var drogpåverkad i tjänst.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:30, 23 augusti, 2017

Sjuksköterska var drogpåverkad på barnakutmottagning
Foto: Bildbyrån

Den 20 april i år mottog Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en anmälan om att en sjuksköterska inom Region Skåne ska ha använt droger på arbetstid.

Sjuksköterskan hade tagit narkotikapreparat på arbetstid och var drogpåverkad på en barnakutmottagning i Skåne. Nu riskerar sjuksköterskan att få en treårig prövotid.

IVO har anmält sjuksköterskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd då de anser att hon inte kommer kunna utföra sitt yrke tillfredsställande.

Samma sjuksköterska gjorde i november förra året en felbedömning av en patient och skickades hem från arbetsplatsen då hon var trött.

Nyhetsbyrån Siren uppger även att sköterskan har polisanmälts av Region Skåne, då hon misstänks för att ha stulit morfin ur ett läkemedelsförråd på jobbet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng