De fick ta emot Lions Club ljushjärta – så vill de använda stipendiet

Föreningen Vi som förlorat barn tog emot stipendiet "Årets ljushjärta" av Club Lions på tisdagen. Till dem samlas det också in pengar på lilla torg i samband med alla hjärtans dag.

Henrik Nordell

Kl.14:39, 14 februari, 2017

3 bilder
  • Lions Club delar ut årets ljushjärta till föreningen Vi som förlorat barn.
    Lions Club delar ut årets ljushjärta till föreningen Vi som förlorat barn.
  • Marschallerna bildade hjärtan, passande nog på alla hjärtans dag.
    Marschallerna bildade hjärtan, passande nog på alla hjärtans dag.
  • Hundratals marschaller tändes på torget.
    Hundratals marschaller tändes på torget.

Det blev strålande solsken när Lions Club genomförde sitt välgörenhetsarrangemang på lilla torg under tisdagen. Ett stort antal marschaller tändes, samtidigt som föreningen samlade in pengar till välgörande ändamål. Allt som skänks denna dag går vidare till föreningen Vi som förlorat barn (VSFB), som år 2012 startade upp en sektion i Kristianstad.
– Allt vi får in är en bonus, vi jobbar för att stötta de lokala verksamheterna. Lions är del av samhället, säger Krister Andersson.

Det blev också en stor överraskning för VSFB när de blev utsedda att ta emot årets stipendie på 10 000 kronor. Man har valt ut dem för att de ska kunna fortsätta jobba ideellt med sin verksamhet i Kristianstad.
– Det är en förening som arbetar i det tysta, de utstrålar värme och hjälp till sina medmänniskor. För sitt långa engagemang med sin egen sorg hjälper de andra som också har förlorat sina barn, säger Krister Andersson.

En stor del av VSFB:s verksamhet handlar om att ge stöd till föräldrar och andra närstående när ett barn har gått bort. Varje månad träffas de i en samtalsgrupp och har även ett flertal andra aktiviteter tillsammans under året.
– Vi startade en lokal sektion efter att jag och Gunilla (Karlsson) träffats i en sorgegrupp. Det är viktigt att hitta någon att prata med som vet hur det känns i hjärtat efter att ha förlorat ett barn. Det är ett behov som växer hela tiden och där allt fler hittar till oss, säger Sofie Rönn Kjellqvist i föreningen Vi som förlorat barn.

Pengarna vill de bland annat använda till att få Randiga Huset till Kristianstad, en organisation som också hjälper till att stötta barn och familjer när någon närstående har gått bort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad förare orsakade trafikolycka

Narkotikapåverkad bilist var inblandad i en kollision.

Robert Rosén

Kl.12:22, 19 februari, 2018

Påverkad förare orsakade trafikolycka
Föraren i den ena bilen är misstänkt för att ha varit påverkad. Foto: Bildbyrån.

Flera trafikolyckor inträffade i kommunen på fredagseftermiddagen. Vid 15:30-tiden inträffade en kollision på Näsumsvägen, i höjd med Arkelstorp.

Den ena bilisen kontaktade därefter polis och berättade att han misstänkte att den andra föraren var berusad. När polisen kom till platsen kunde dock misstankar om betydligt fler brott uppstå.

LÄS MER: Rattfyllerister gripna i Kristianstad

– Han har kört utan att ha behörighet, varit drograttfull, brukat narkotika och innehaft narkotikaklassade preparat, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

Mannen, som är i 45-årsåldern, fick efter olyckan följa med till polisstationen för provtagning.

En person som var inblandad i olyckan fick i sin tur föras till sjukhuset för kontroll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera katter i Kristianstad omhändertas

Flera katter hade sjukdomar och skador som var smärtsamma men blev inte tagna till veterinär.

Mia Martelleur

Kl.11:19, 19 februari, 2018

Flera katter i Kristianstad omhändertas
Katterna på bilden har inget med händelsen att göra. FOTO: Pixabay.

Länsstyrelsen har beslutat att omhänderta flera djur i Kristianstad då djuren har farit illa. Det gäller två katter i Önnestad och en katt i Vankiva i Hässleholm som nu omhändertas.

Den 17 januari genomförde länsstyrelsen en oanmäld uppföljning hos en kvinna i Önnestads angående hennes djurhållning. Vid kontrollen bedömdes att tre katter som befann sig hos kvinnan var i behov av veterinärundersökning. Ögonen var svullna och geggiga av ljust sekret och en katt hade ett sår och brunt sekret i höger öra.

LÄS MER: Regeringen: Straffbart att överge katter

Länsstyrelsen beslutade att kvinnan senast den 25 januari skulle låta en veterinär undersöka de tre katterna och komma med ett veterinärintyg till myndigheten. Men det kom aldrig något intyg och den 31 januari genomfördes därför ännu en kontroll hos kvinnan.

Två av katterna bedömdes fortfarande ha symptom och var i behov av att undersökas av veterinär. Då det fortfarande inte inträffat beslutade Länsstyrelsen i februari att omhänderta de två katterna. Myndigheten anser att de sjukdomar och skador som katterna har är smärtsamma och att de därigenom är utsatta för lidande.

En annan katt som tillhör en man i Vankiva har också tagits om hand. Redan den 22 december inkom en djurskyddsanmälan till länsstyrelsen om att en katt befann sig ensam och övergiven på en adress i Vankiva. Enligt anmälan skulle ingen ha bott på adressen sedan i slutet av oktober men katten hade ändå lämnats kvar i lägenheten.

Länsstyrelsen har vid flera tillfällen försökt göra en kontroll i lägenheten samt kontakta mannen som står som ägare, utan resultat. Därför beslutade myndigheten i februari att omedelbart omhänderta den övergivna katten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikerna väntas säga nej till nattdagis

Medborgare önskar sig nattdagis. Nu har frågan utretts och politikerna väntas säga nej.

Henrik Nordell

Kl.10:58, 19 februari, 2018

Politikerna väntas säga nej till nattdagis
Nattdagis ryms inte inom ekonomin, enligt en utredning från kommunens tjänstemän. Foto: Bildbyrån

I november förra året lämnade en medborgare in förslaget om att öppna ett nattdagis i Tollarp utanför Kristianstad. Anledningen är att många arbetsplatser inom bland annat handel och transport ställer krav på att jobba på obekväma tider.

”Vissa har mor och farföräldrarna som kan passa sina barnbarn för att föräldrarna jobbar på obekväma arbetstider, men det är inte alla föräldrar som har den förmånen”, skriver medborgaren.

Nu har tjänstemännen på kommunen gjort en konsekvensanalys. Där konstaterar de kortfattat att det inte är möjligt att öppna ett nattdagis med den ekonomi som förvaltningen har i dag. Det skulle i så fall innebära att de var tvungen att dra ner på antalet personal dagtid.

Den 27 februari ska medborgarförslaget tas upp i barn- och utbildningsnämnden. Där är svaret att pengarna inte finns till ett nattdagis i dag. Däremot kan den tas med när politiska ska diskutera budgeten inför år 2019.

De flesta förskolor inom Kristianstads kommun har i dagsläget öppet 06.30-18.30. På Lekholmens förskola är det dock öppet dynget runt och året om. Tjänstemännen konstaterar att behovet av förskolor öppna på obekväma arbetstider har ökat de senaste åren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis

Enligt en ny undersökning förväntas svenskarna nå jämställda löner först år 2050.

Matilda Larsson

Kl.10:12, 19 februari, 2018

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis
Foto: Max Pixel.

Varje månad tjänar kvinnor i Sverige i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. Det skriver organisationen Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen är lönegapet mellan kvinnor och män nu i genomsnitt tolv procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17, innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor får betalt för sitt arbete fram till klockan 16:02 och arbetar därmed gratis 58 minuter per dag.

– Kvinnors lägre löner är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män. Det är dags att regeringen och arbetsmarknadens parter slutar upprätthålla löneskillnaderna och gemensamt tar ansvar för att kvinnor ska få lön hela dagen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sedan rörelsen bildades för sex år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:02. Med den förändringstakten,1,8 minuter per år, nås jämställda löner om 32 år – år 2050.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadsbyggen ökar sin vinst – här är förklaringen

AB Kristianstadsbyggen ökade sin vinst förra året. Här är förklaringen från vd:n.

Henrik Nordell

Kl.08:57, 19 februari, 2018

Kristianstadsbyggen ökar sin vinst – här är förklaringen
Finlandshusen är ett av de projekt som ABK har på gång just nu. Foto: Robert Rosén

Mellan år 2016 och 2017 ökade AB Kristianstadsbyggen sin vinst med 23 procent efter finansiella poster. Det gick från 28,5 till 35 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Jämfört med de tre tidigare åren är det däremot ett försämrat resultat.

–Tack vare fina insatser från våra medarbetare, energieffektivisering, gynnsamt ränteläge och mycket hög uthyrningsgrad, kan vi redovisa ett gott resultat, säger ABK:s vd Henrik Strand.

LÄS MER: De får dela på miljonbelopp

Balkslutet är ännu inte publicerat på företagets hemsida. Men siffrorna från förra året visar att uthyrningsgraden för bostäder då var 99,9 procent. Det vill säga att det bara fanns en handfull lediga lägenheter. Räntan som ABK betalade på lånen låg på 1,79 procent, en rejäl sänkning jämfört med åren tidigare.

Flera projekt har företaget dessutom påbörjat under förra året. Bland annat med nybyggnation av ett stort antal lägenheter. I de befintliga bestånden arbetat de fortsatt med energieffektivisering och ökat underhåll.

I slutet av år 2018 räknar AB Kristianstadsbyggen med att ha en helt fossilfri uppvärmning. Samtidigt renoveras allt från fönster till ventilation och belysning.

– Det är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete och skapar också trivsel för våra hyresgäster, bättre ekonomi gällande värme och ventilation och ökar livslängden och värdet på våra fastigheter.

– En god ekonomi ger oss också ökade medel för att fortsätta att bygga nya bostäder och renovera och underhålla samt satsa på förnyelsebar energi som vi planerar för de närmaste åren, säger ABK:s vd Henrik Strand.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng