Café David hjälper Kristianstads hemlösa

För cirka tre år sedan startade Stadsmissionen upp sin verksamhet Café David nära centrum i Kristianstad. Här får hemlösa och andra personer med behov av hjälp, en plats att samlas på.

Henrik Nordell

Kl.14:44, 11 februari, 2017

5 bilder
 • Enhetschefen Sara Larsson tillsammans med en av besökarna, Stefan Ryhle.
  Enhetschefen Sara Larsson tillsammans med en av besökarna, Stefan Ryhle.
 • Café David är en plats där alla kan mötas.
  Café David är en plats där alla kan mötas.
 • Här är några av målningarna som gjorts i en kurs i samarbete med Medborgarskolan.
  Här är några av målningarna som gjorts i en kurs i samarbete med Medborgarskolan.
 • Café David ligger nära centrala Kristianstad i en gammal lokal för ett dagis.
  Café David ligger nära centrala Kristianstad i en gammal lokal för ett dagis.
 • Anette Sörensen hjälper till med lunchen för besökarna.
  Anette Sörensen hjälper till med lunchen för besökarna.

För några år sedan startades Skåne Stadsmission verksamhet i Kristianstad där människor som lever i hemlöshet och utsatthet får värme, trygghet och gemenskap. Till Café David kommer kvinnor och män som lever i hemlöshet, med psykisk ohälsa, en del är aktiva i missbruk och människor som känner sig ensamma. Café David ligger nära centrum i en lokal som tidigare inrymde en förskola.
– Runt 20 personer besöker oss dagligen. Vi erbjuder frukost och värme, dusch, rena kläder, tvättmöjligheter, samtal, sociala aktiviteter och gemenskap. Vi arbetar för att våra deltagare ska få en aktiv vardag och har bland annat ett samarbete med Medborgarskolan där de får måla tavlor, säger Sara Larsson, enhetschef.

I huset på Norretullsvägen har Skåne Stadsmission ett café där man under hösten byggt ett handikapp ramp som gjort det lättare för funktionsnedsatta att göra besök. Frukosten är en av höjdpunkterna, med servering varje vardag klockan 08.00 på morgonen.
– Vi brer mackor, kokar gröt och bjuder på frukt. Utan stöd från Kristianstad kommun och gåvor från privatpersoner och företag hade detta inte varit möjligt.

En kurator finns också på plats i huset för att ge stöd till besökarna. Ofta handlar det om att hjälpa dem med myndighetskontakt, men lika viktigt är att finnas som ett samtalsstöd.
– En del behöver bara prata av sig, andra behöver återkommande besök. Vad de behöver för typ av hjälp är mycket individuellt, jag försöker att skapa ett andrum åt dem, säger Veronica Wennberg, kurator.

Var hade era deltagare tagit vägen om Café David inte fanns?
– Det är en tänkvärd och berättigad fråga. Många hade varit ute i kylan – på mer än ett sätt. Här är alla välkomna, vi vill att alla ska trivas känna sig som hemma, säger Sara Larsson.

Än så länge har Café David endast öppet på vardagar, men förhoppningen för framtiden är att även kunna ha helgöppet. För deltagarna som kommer dit kan det bli en vändning i livet. Gemenskapen, tryggheten, stödet, samtalen och kontakterna är viktiga faktorer för att komma vidare.
– En vision vi har är hitta boende, sysselsättning och/eller jobb beroende på hur våra deltagares individuella behov ser ut. Vi hoppas också att fler av Skåne Stadsmissions verksamheter kan öppna i Kristianstad, säger Sara Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En person till sjukhus efter villabrand

(Uppdaterad 16.51) Polisen utreder om det finns någon misstanke om brott eller inte.

Magnus Jansson

Kl.16:11, 19 mars, 2018

En person till sjukhus efter villabrand
Foto: Arkiv

På måndagseftermiddagen vid 16-tiden fick räddningstjänsten in uppgifter om en villabrand på Köpmannagatan i Åhus. Det visade sig dock vara fel ort.

– Det står i händelserapporten att räddningstjänsten fick fel adress initialt. Det är Köpmannagatan i Broby det handlar om och vi är på plats tillsammans med räddningstjänst och ambulans, säger Richard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral, vid 16.35-tiden.

Tidiga larmuppgifter meddelade att det brann med öppen låga på platsen. Vid 16.35-tiden konstaterade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Polisen meddelade att två personer befann sig i villan, varav en av personerna fick föras till sjukhus.

De materiella skadorna är okända. Det är heller inte fastställt om det finns någon misstanke om brott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken

(Uppdaterad 15.36) Ett spårfel orsakade problem.

Mia Martelleur

Kl.13:53, 19 mars, 2018

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken
Foto: Arkiv.

På måndagen var det förseningar i tågtrafiken på sträckan mellan Kristianstad och Karlskrona, meddelar Trafikverket. Orsaken var ett växelfel mellan Sölvesborg och Mörrum och inledningsvis fanns ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat.

De stationer som kunde påverkas av felet var: Kristianstad, Bräkne-Hoby, Bromölla, Fjälkinge, Karlshamn, Mörrum, Ronneby, Sölvesborg och Karlskrona. Under eftermiddagen var felet åtgärdat, meddelade Trafikverket.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rattfull orsakade olycka på E22

Strax före 13.00 inträffade en olycka på E22.

Mia Martelleur

Kl.13:32, 19 mars, 2018

Rattfull orsakade olycka på E22
Foto: Bildbyrån

Vid 12.55 larmades polisen till en trafikolycka på E22 i höjd med Fjälkinge. Enligt polisen rörde det sig om en personbil som hade kört in i mitträcket i östergående riktning. Olyckan inträffade i närheten av Ekohallen.

Trafikverket meddelade snabbt att vägen stängdes av på grund av olyckan. Med vid 14.00 var den åter öppen för trafik.

Polis larmades till platsen för kontroll. När de kontrollerade föraren, en 58-årig man, visade det sig att han blåste positivt i polisens sållningsinstrument.

Föraren omhändertogs för vidare provtagning och misstänks nu för rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24ÖLAND.SE

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se

24Sveriges satsning innebär goda nyheter både för, och om, Öland.

Hanna Thulin

Kl.12:59, 19 mars, 2018

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se
Magnus Jansson, Karl-Oskar Karlsson och Anton Fransson. Foto: Hanna Thulin

Den 6 oktober 2014 publicerades den allra första artikeln på 24Kalmar.se, en nyhetssajt som då producerade lokalnyheter från både Kalmar på fastlandet och de båda kommunerna på Öland. Sedan dess har flera andra sajter öppnats genom 24Sverige, bland annat 24Malmö, 24Uppsala och 24Halmstad. Nu är det dags för ytterligare en sajt att se dagens ljus och denna gången är det ölänningarnas tur.

Den 23 april lanseras 24Öland – en nyhetssajt helt dedikerad till det som sker på Sveriges härligaste ö. Bakom artiklarna kommer främst ölänningarna Karl-Oskar Karlsson och Magnus Jansson att stå. De har båda gjort avtryck i sina tidigare roller, Karl-Oskar som redaktör på 24Kalmar, 24Nybro samt 24Emmaboda och Magnus som journalist på 24Sveriges centraldesk.

MISSA INTE: Gilla 24Öland.se på Facebook

– Det känns spännande och väldigt roligt att ”få komma hem”. Vi går in ödmjuka med ett stort självförtroende i det här, kan man väl säga. Vi känner att vi har en bra grund att stå på och utvecklas från när det gäller många bitar, säger Magnus Jansson.

24oland4

Anton Fransson utökar duon till en trio i sin roll som försäljare. Han är egentligen smålänning i grunden men har hittat sin plats på ön där han bor tillsammans med sin sambo och dotter i Färjestaden.

– Det känns givetvis superspännande och väldigt intressant att vara med på denna resa. Jag kommer att fokusera på att bygga upp ett samarbete och en relation med de lokala entreprenörerna, säger Anton Fransson.

Tillsammans kommer de att hålla koll på vad som sker på ön. De ser alla tre fram emot att få komma över bron och ge ölänningarna den uppmärksamhet som de förtjänar.

– Både jag och Magnus har bevakat den öländska sporten tidigare, men att nu få skriva om allt från kronprinsessans födelsedagsfirande till division 6-derbyn på Kvarnvallen, ska bli fantastiskt skoj, säger Karl-Oskar Karlsson.

– Vi hoppas att få er läsare engagerade och vill få in så mycket tips som det bara går, stort som smått, säger journalistduon.

Vill du få dina lokala nyheter serverade i ditt Facebookflöde? Gilla 24Öland på Facebook. 

FaktaFAKTA:

VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 449 000 unika användare, 2 400 000 sidvisningar v 9, 2018.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest, Mittmedia.

Här finns vi: 24Kalmar, 24Nybro, 24Emmaboda, 24Uppsala, 24Blekinge, 24Kristianstad, 24Malmö, 24Ystad, 24Trelleborg, 24Halmstad, 24Helsingborg, 24Varberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir veckans väder

Så ser prognoserna ut för Kristianstad.

Mattis Andersson

Kl.12:43, 19 mars, 2018

SMHI: Så blir veckans väder

Veckans väder i Kristianstad väntas bli stabilt milt. Under hela veckan visar SMHI att det kommer ligga mellan fyra till sex plusgrader. Endast under nätterna kan det bli svalare, framförallt natten mot torsdag där det kan bli ner mot sex minusgrader.

Vindarna väntas vara lugna även om det under onsdagen kan bli lite starkare vind i byarna. Som det ser ut kan det bli helt fritt från nederbörd. Som bäst solchans är det under måndagen samtidigt som det blir mer mulet i slutet av veckan.

skarmavbild-2018-03-19-kl-12-42-29

 

Foto: Skärmdump/SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng