De är nominerade till Skånes Bästa 2016

Magasinet Skåne har presenterat de nominerade till Skånes Bästa 2016.
I de tio olika kategorierna återfinns totalt tre nominerade med bas i Kristianstads kommun.
”Vi är jättestolta och glada över det”, säger informationsansvariga Åsa Pearce om Pulkens nominering.

Robert Rosén

Kl.21:44, 8 februari, 2017

De är nominerade till Skånes Bästa 2016
Pulken, där människor och tranor möts, är en av de lokala nomineringarna i Skånes Bästa 2016. Foto: Susanne Nilsson/Flickr & Pixabay.

Sedan 2007 har Magasinet Skåne arrangerat tävlingen Skånes Bästa. Med den vill man lyfta fram dem som gör Skåne till en bättre plats att leva på. Totalt finns det tio kategorier med tre nominerade i varje kategori. Just tre stycken nominerade råkar även komma från Kristianstads kommun.

Vattenrikets besöksplats Pulken finns bland de nominerade i kategorin Årets Mötesplats. Pulken är mest känt som mötesplats för tranorna, som i månadsskiftet mars/april stannar till vid våtmarken på sin flytt norrut.

– Jätteroligt. Vi är jättestolta och glada över det. Vi vet ju att det är en mötesplats men det är kanske inte den man spontant hade gissat att de skulle lyfta fram, men det är väldigt roligt att de har förstått att det är en så fantastiskt mötesplats på så många olika sätt. Tranor möter ju tranor, människor möter tranor och vi samarbetar med föreningslivet på olika sätt, säger Åsa Pearce som är informationsansvarig med ansvar för besöksplatserna i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Fågeltornet bemannas utav Vattenriket och de samarbetar även med Nordöstra Skånes fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen. Via ytterligare samarbeten med naturvård, lantbruk och lokala företag har tranorna med tiden lärt sig att maten finns vid platsen och att det då blir ett stopp på resan norrut. Att Pulken blir en sådan populär mötesplats under en kort period tror Åsa Pearce också är anledningen till nomineringen.

– Pulken är ju en mötesplats under de här veckorna när tranorna samlas. Då är det mycket tranor och mycket besökare under intensiv period, ifjol hade vi 15 000 besökare vid tornet och som mest 7 000 tranor. Det är hyfsat många som samlas på platsen under den här intensiva vårtiden. Sen blir det lite feststämning, ja en riktig tranfest, säger Åsa Pearce som även lyfter fram att det är ett brett spektrum av folk som besöker platsen under perioden. Såväl geografiskt som i en personbredd, där det långtifrån bara är fågelskådare som beger sig till platsen.

Förutom Pulken är även Sotnosens Korvcafé, beläget i den norra änden vid Oppmannasjön på vägen mot Arkelstorp, nominerat i kategorin Årets Omväg. Även Bondens Skafferi i Åhus har fått en nominering, då den finns med i kategorin Årets Mataffär.

Vinnarna i de olika kategorierna kommer att presenteras i kommande nummer av Magasinet Skåne, som kommer ut den 7 mars.

FaktaAlla nominerade till Skånes Bästa 2016
Årets kafé: 
Kakapåkaka, Mamsellen & Matverkstad och Systrarna på Solhjulet
Årets restaurang: Kockeriet, Rut på Skäret och Villa Strandvägen
Årets omväg: Röda Nejlikan, Sotnosens Korvcafé och Stenhuset by Ulrika
Årets mataffär: Bondens Skafferi, Brandstationen i Mölle och Odlat & Utvalt
Årets matproducent: Rescued Fruits, Soldattorpets Mejeri och Surtanten
Årets butik: AB Småland, Enetorpets Färg & Byggnadsvård och Slottstallet
Årets övernattning: Karlaby, Körsbärsdalens B&B och Lilla Råkeholm
Årets kultur: Archaeomusica, Den unge Zlatan och Ni kan kalla mig Ernst
Årets mötesplats: Brewski, Malmö Saluhall och Pulken
Årets Bästa Skåning: 
Alexandra von Schwerin, Liv Strömqvist och Titti Qvarnström

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bråk utbröt på fest – man delade ut knuffar och slag

Efter bråket är mannen misstänkt för försök till misshandel.

Robert Rosén

Kl.10:29, 19 mars, 2018

Bråk utbröt på fest – man delade ut knuffar och slag
Mannen är nu misstänkt för två brott. FOTO: Bildbyrån.

Under lördagskvällen utbröt ett bråk på en fest i Viby. En man i 60-årsåldern gav då sig på en kille i 20-årsåldern. Den äldre mannen är nu misstänkt för ofredande och försök till misshandel.

– Han har utdelat en knuff och en smäll. Det är rubricerat som försök till misshandel, så han träffade inte, säger Robert Loeffel, pressinformatör vid polisen.

LÄS MER: Åtalas efter att ha kastat hamburgare i huvudet på kvinna

Männen ska därefter ha knuffat på varandra, utan att någon kom till skada.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad 51-åring åtalas efter bilfärd

Hade flera olika sorters narkotika i blodet.

Robert Rosén

Kl.10:20, 19 mars, 2018

Påverkad 51-åring åtalas efter bilfärd
Mannen körde längs Västra Storgatan när polis fick stopp på honom. Foto: Arkiv.

Det var i början av november som en 51-årig bilförare stoppades på Västra Storgatan. Analysresultat visade senare att mannen hade använt alprazolam, amfetamin och tetrahydrocannabinol innan han satte sig i bilen.

Samma dag åkte mannen också fast inne på Coop City i Galleria Boulevard. Han hade då stulit varor till ett samlat värde av 83,50 kronor.

LÄS MER: Åtalas efter att ha kastat hamburgare i huvudet på kvinna

Nu åtalas så 51-åringen för rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa stöld i Kristianstads tingsrätt. Påföljdsförslaget från åklagen är 60 dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu börjar City Gross sälja importerat kött

Enligt City Gross är det en brist på svenskt kött. Nu ska de därför ta in kött från utlandet.

Henrik Nordell

Kl.09:20, 19 mars, 2018

Nu börjar City Gross sälja importerat kött
City Gross. Foto: Henrik Nordell

Livsmedelskedjan City Gross som ägs av Bergendahlsgruppen har länge haft som kännetecken bland kunderna att de sålt svenskt butikstyckat kött. Nu kommer de att ändra sin policy av ett flertal orsaker och ska även sälja importerat kött i sina butiker. Det gäller även den butik som ligger vid C4 Shopping i Kristianstad.

Så här skriver City Gross på sin hemsida om förändringen:

”Vi har under perioder haft brist på svenskt kött i våra butiker och ser det importerade köttet som ett komplement. Enligt statistik från jordbruksverket är idag endast 53% av allt nötkött som vi i Sverige äter producerat i Sverige. För fläskkött ligger den siffran på 70%. Dessutom äter allt fler svenskar lamm vilket vi inte har jämn tillgång till året om i Sverige. Vi klarade helt enkelt inte av att möta efterfrågan med enbart det svenska köttet.”

De länder som City Gross kommer att importera kött ifrån är Danmark, Irland, Nya Zeeland, Australien och Brasilien. Enligt livsmedelskedjan har kunderna efterfrågat kött som kommer från andra delar av världen.

– Vi har länge haft kunder som vill ha en större prisbredd men också kunder som efterfrågar exklusiva styckdetaljer från andra delar av världen, säger Mats Karlsson, butikschef på City Gross i Hässleholm, till Norra Skåne.

Själva argumentet om svensk köttbrist slår dock branschen tillbaka mot.

– Det kan finnas brist kring vissa högsäsonger. Men inte generellt sett. Vi har svenskt kött så det räcker, säger han och menar att några signaler om en eventuell brist inte har skickats ut, säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HKScan till tidningen Jordbruksaktuellt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arbetsgivarna tror på fler jobbtillfällen i Skåne

I vår väntas fler kunna anställas i Skåne.

Robert Rosén

Kl.08:35, 19 mars, 2018

Arbetsgivarna tror på fler jobbtillfällen i Skåne
Digitaliseringen av den skånska arbetsmarknaden ser ut att ge fler jobb. Foto: Pixabay.

Det väntas bli allt fler jobb i Skåne under våren. Arbetsgivare runt om i regionen förväntar sig nämligen en ökad jobbtillväxt, då sysselsättningstrenden för Skåne fortsätter att stiga.

– Trots vårens blygsamma jobbprognos så pekar det mesta på en välmående skånsk arbetsmarknad som fortsätter att digitaliseras i snabb takt. Det ställer högra krav på företagsledare att rekrytera talanger med viljan att utvecklas och förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

LÄS MER: 40 000 nya jobb till Skåne

Sysselsättningstrenden, vilken mäter andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, ligger för det andra kvartalet på +3 procent i Skåne. Någonting som innebär att arbetsgivarna spår en ökad jobbtillväxt och förväntar sig att kunna anställa fler. Det visar Arbetsmarknadsbarometern, gjord av Manpower Group.

Jobbprognosen för länet har stigit kraftigt det senaste året. Så sent som för ett år sedan låg prognosen istället på -7 procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad plockade ut näst mest pengar från allmännyttan

Kristianstad är den kommun i Skåne som plockar ut näst mest pengar från sitt egna fastighetsbolag.

Henrik Nordell

Kl.07:03, 19 mars, 2018

Kristianstad plockade ut näst mest pengar från allmännyttan
Kommunen förde över 30 miljoner kronor från ABK.

Kristianstad hamnar i topp bland de kommuner i Skåne som plockar ut mest pengar från de allmännyttiga bolagen. Det vill säga AB Kristianstadsbyggen. Totalt 30 miljoner kronor tog de ut år 2016, vilket bara är tre miljoner kronor mindre än ettan Malmö. Det visar nya siffror som Nyhestbyrån Sirén har sammanställt.

Det är samtidigt långt ifrån den nationella ettan Lulebo AB, som gjorde en överföring på totalt 400 miljoner kronor, enligt en färsk rapport från Boverket. Enligt reglerna fick endast 1,34 procent av vinsten överföras, men Kristianstad har bett om ett undantag som gör värdeöverföringen hel laglig.

LÄS MER: 30 miljoner fördes över från ABK – nu kommer domen

– De flesta allmännyttiga bostadsbolagen följer lagstiftningen. En ganska stor andel, 60 procent, har inte lämnat någon värdeöverföring alls till sina ägare, säger Ingrid Birgersson, jurist på Boverket, till Nyhetsbyrån Siren

Undantaget som gjorts i Kristianstad innebär att vinsten från ABK får överföras till kommunen ifall man uppfyller vissa villkor. Det vill säga att pengarna ska främja integration och social sammanhållning eller tillgodose bostadsbehovet för personer som kommunen har särskilt ansvar för.

– Flera bolag använder sig av det. Runt 90 procent av överföringarna som görs är enligt undantagen, säger Ingrid Birgersson.

Värdeöveringen mellan ABK och Kristianstads kommun har tidigare tagits upp i en rättsprocess, efter att med hyresgäst överklagat beslutet. Förvaltningsrätten kom där fram till att kommunen gjorde rätt. Överskott från allmännyttiga bostadsbolag får föras över till kommunen ifall de används för att främja utvecklingen.

 

Här är sammanställningen av överföringar från allmännyttan. Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Här är sammanställningen av överföringar från allmännyttan. Grafik: Nyhetsbyrån Sirén

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng