Hon berättar om åren som sexslav

I morgon gästar Sara Persson, från Kristianstad, SVT.
Hon kommer då berätta om sina år som sexslav.
”Det är för att nå ut till de här andra tjejerna som är drabbade”, säger hon.

Robert Rosén

Kl.19:01, 1 februari, 2017

2 bilder
  • I två och ett halvt års tid utsattes Sara Persson för övergrepp. OBS: Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån.
    I två och ett halvt års tid utsattes Sara Persson för övergrepp. OBS: Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån.
  • I morgondagens Gomorron Sverige gästar Sara Persson från Kristianstad. Foto: Privat.
    I morgondagens Gomorron Sverige gästar Sara Persson från Kristianstad. Foto: Privat.

Som 17-åring lurades Sara Persson, 31, in i trafficking utav sin bästa kompis. I två och ett halvt års liv levde hon som sexslav och utsattes för våldtäkter. I höstas valde Sara Persson till slut att berätta sin historia, under pseudonymen ”Linda”.

Nu väljer Kristianstadsbon att ta nästa kliv, genom att gästa SVT:s Gomorron Sverige och berätta om det hela under sin riktiga identitet.

– De fick in ett tips från min kompis och lyssnade på radion som jag varit med i tidigare. Så de ville ha med mig redan i morgon, så jag ska flyga upp till Stockholm i kväll, säger Sara Persson som först röjde sin sanna identitet för en och en halv vecka sedan, i en intervju med Nyheter24.

Varför väljer du att medverka i Gomorron Sverige?
– Det är för att nå ut till de här andra tjejerna som är drabbade. Jag har fått många mejl av tjejer som är drabbade av liknande historier. Känner att det kanske inger lite hopp och att det kan gå bra trots allt, som det gjort för mig. Så det är väl det som jag känner är det jag vill nå ut med.

Efter att ha tagit sig ut ur livet som sexslav träffade Sara Persson mannen i sitt liv och bildade familj. För två år sedan kom dock bakslaget. En radiodokumentär om trafficking utlöste en psykos och paranoia följde, innan Sara kom i kontakt med psykiatrin och sedermera åter kunde friskförklaras.

I sommar kommer Sara Persson att släppa en bok, och hon vet ännu inte hur mycket av hennes historia som kommer att vara med i morgondagens program av Gomorron Sverige.

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Han ringde i dag och vi gick igenom lite frågor. Då pratade vi i i 40 minuter och inslaget ska ju bara vara på 10 minuter. Så jag vet inte riktigt hur de ska ställa frågorna, ska jag vara helt ärligt och säga, det vet jag faktiskt inte, säger Sara och fortsätter:

– Jag antar att jag kommer få berätta min historia och lite kortfattat om vad som har hänt. Sen kommer vi nog fokusera lite på ämnet. När vi pratades vid var det mycket frågor om vad det var för kunder och sånt.

Att hon nu valt att skippa pseudonymen ”Linda” och istället gå ut med sin sanna identitet har ett huvudskäl. Nämligen säkerheten.

– Jag kände väl dels att jag kände mig säkrare efter att jag varit med i radion och i Kristianstadsbladet. Jag kände mig inte lika rädd längre, säger Sara och fortsätter:

– Jag känner att ju mer offentlig jag blir, så kan de inte komma åt mig. Skulle de göra något nu skulle det ju vara dumt av dem helt enkelt, då skulle folk begripa att det är de. Det är som polisen sa i radion med, det är tomma hot som de kommer med. De brukar inte verkställa hoten, som de kommer med. Det tog jag lite fasta på, när polisen sa så i radion. Har de inte gjort något på alla dessa år så är ju risken väldigt liten att de skulle göra det nu också, så jag har helt enkelt ändrat uppfattning om man säger som så.

Gomorron Sverige sänds mellan 06.25-09.30 i morgon. Den preliminära tiden för Saras medverkan är 06.50.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Begick stöld – påverkad av amfetamin

Nu har mannen dömts av tingsrätten.

Robert Rosén

Kl.15:05, 19 februari, 2018

Begick stöld – påverkad av amfetamin
Mannen åkte fast vid flera tillfällen under sommaren och hösten. Foto: Arkiv.

En 36-årig man har i Kristianstads tingsrätt dömts för två stölder, olovlig körning samt två fall av narkotikabrott.

Mannen gjorde sig först skyldig till brott i mitten av augusti 2017. Han tog sig då in i ett garage i Eslöv, genom att slå sönder en fönsterruta, och tillgrep en sladdvinda.

LÄS MER: Stal nycklarna – tog sig in i förråd

I oktober genomförde så mannen en ny stöld. Påverkad av amfetamin tillgrep han knivar till ett värde av cirka 1 300 kronor inne på Jula i Kristianstad.

Efter att ha åkt fast för att ha använt amfetamin ytterligare en gång stoppades mannen under en bilfärd i Kristianstad i november. Det visade sig då att han saknade behörighet för att köra personbil.

Den dömda mannen har en historik av tillgreppsbrottslighet. Tingsrätten har därför bestämt påföljden till skyddstillsyn, då man anser att det kan komma att bidra till att han håller sig borta från fortsatt brottslighet.

Han ska även betala ett skadestånd på 2 100 kronor, för inbrottet han gjorde i Eslöv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körde till affären – hade 1,96 i promille

Mannen drack öl på morgonen och tog sedan bilen till affären.

Robert Rosén

Kl.14:28, 19 februari, 2018

Körde till affären – hade 1,96 i promille
Tingsrätten har dömt mannen för grovt rattfylleri. Foto: Robert Rosén/Arkiv.

Det var i mitten av april 2017 som en man i 60-årsåldern beslutade sig för att ta bilen till Coop i Degeberga. Han hade då druckit fem stycken starköl under kvällen innan färden och sedan druckit två öl till på morgonen.

När den berusade mannen svängde in till butikens parkering såg en bakomliggande förare till att följa efter och stoppa honom från att lämna platsen. Vittnet tog även förarens nycklar och larmade polis till platsen.

LÄS MER: Påverkad förare orsakade trafikolycka

Då mannen i 60-årsåldern hade 1,96 promille alkohol i blodet när polis kom till platsen har Kristianstads tingsrätt dömt honom för grovt rattfylleri. En samlad bedömning från tingsrätten gör dock att det inte blir något fängelsestraff för mannen.

Bakgrunden till att han undslipper fängelse är dels vittnesuppgifterna från körningen, då det framkommit att mannen inte varit så trafikfarlig som hans promillehalt antyder. Vidare framgår det av Frivårdens yttrande att mannen sedan tidigare påbörjat en behandling mot sitt alkoholmissbruk.

Den samlade bedömningen från tingsrätten är därför att påföljden kan stanna vid skyddstillsyn förenat med 40 timmars samhällstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad förare orsakade trafikolycka

Narkotikapåverkad bilist var inblandad i en kollision.

Robert Rosén

Kl.12:22, 19 februari, 2018

Påverkad förare orsakade trafikolycka
Föraren i den ena bilen är misstänkt för att ha varit påverkad. Foto: Bildbyrån.

Flera trafikolyckor inträffade i kommunen på fredagseftermiddagen. Vid 15:30-tiden inträffade en kollision på Näsumsvägen, i höjd med Arkelstorp.

Den ena bilisen kontaktade därefter polis och berättade att han misstänkte att den andra föraren var berusad. När polisen kom till platsen kunde dock misstankar om betydligt fler brott uppstå.

LÄS MER: Rattfyllerister gripna i Kristianstad

– Han har kört utan att ha behörighet, varit drograttfull, brukat narkotika och innehaft narkotikaklassade preparat, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid polisen.

Mannen, som är i 45-årsåldern, fick efter olyckan följa med till polisstationen för provtagning.

En person som var inblandad i olyckan fick i sin tur föras till sjukhuset för kontroll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera katter i Kristianstad omhändertas

Flera katter hade sjukdomar och skador som var smärtsamma men blev inte tagna till veterinär.

Mia Martelleur

Kl.11:19, 19 februari, 2018

Flera katter i Kristianstad omhändertas
Katterna på bilden har inget med händelsen att göra. FOTO: Pixabay.

Länsstyrelsen har beslutat att omhänderta flera djur i Kristianstad då djuren har farit illa. Det gäller två katter i Önnestad och en katt i Vankiva i Hässleholm som nu omhändertas.

Den 17 januari genomförde länsstyrelsen en oanmäld uppföljning hos en kvinna i Önnestads angående hennes djurhållning. Vid kontrollen bedömdes att tre katter som befann sig hos kvinnan var i behov av veterinärundersökning. Ögonen var svullna och geggiga av ljust sekret och en katt hade ett sår och brunt sekret i höger öra.

LÄS MER: Regeringen: Straffbart att överge katter

Länsstyrelsen beslutade att kvinnan senast den 25 januari skulle låta en veterinär undersöka de tre katterna och komma med ett veterinärintyg till myndigheten. Men det kom aldrig något intyg och den 31 januari genomfördes därför ännu en kontroll hos kvinnan.

Två av katterna bedömdes fortfarande ha symptom och var i behov av att undersökas av veterinär. Då det fortfarande inte inträffat beslutade Länsstyrelsen i februari att omhänderta de två katterna. Myndigheten anser att de sjukdomar och skador som katterna har är smärtsamma och att de därigenom är utsatta för lidande.

En annan katt som tillhör en man i Vankiva har också tagits om hand. Redan den 22 december inkom en djurskyddsanmälan till länsstyrelsen om att en katt befann sig ensam och övergiven på en adress i Vankiva. Enligt anmälan skulle ingen ha bott på adressen sedan i slutet av oktober men katten hade ändå lämnats kvar i lägenheten.

Länsstyrelsen har vid flera tillfällen försökt göra en kontroll i lägenheten samt kontakta mannen som står som ägare, utan resultat. Därför beslutade myndigheten i februari att omedelbart omhänderta den övergivna katten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikerna väntas säga nej till nattdagis

Medborgare önskar sig nattdagis. Nu har frågan utretts och politikerna väntas säga nej.

Henrik Nordell

Kl.10:58, 19 februari, 2018

Politikerna väntas säga nej till nattdagis
Nattdagis ryms inte inom ekonomin, enligt en utredning från kommunens tjänstemän. Foto: Bildbyrån

I november förra året lämnade en medborgare in förslaget om att öppna ett nattdagis i Tollarp utanför Kristianstad. Anledningen är att många arbetsplatser inom bland annat handel och transport ställer krav på att jobba på obekväma tider.

”Vissa har mor och farföräldrarna som kan passa sina barnbarn för att föräldrarna jobbar på obekväma arbetstider, men det är inte alla föräldrar som har den förmånen”, skriver medborgaren.

Nu har tjänstemännen på kommunen gjort en konsekvensanalys. Där konstaterar de kortfattat att det inte är möjligt att öppna ett nattdagis med den ekonomi som förvaltningen har i dag. Det skulle i så fall innebära att de var tvungen att dra ner på antalet personal dagtid.

Den 27 februari ska medborgarförslaget tas upp i barn- och utbildningsnämnden. Där är svaret att pengarna inte finns till ett nattdagis i dag. Däremot kan den tas med när politiska ska diskutera budgeten inför år 2019.

De flesta förskolor inom Kristianstads kommun har i dagsläget öppet 06.30-18.30. På Lekholmens förskola är det dock öppet dynget runt och året om. Tjänstemännen konstaterar att behovet av förskolor öppna på obekväma arbetstider har ökat de senaste åren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng