Historiske äventyraren vann specialpriset: ”Var lite mållös” | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Nordöstra Skånes Idrottsgala

Historiske äventyraren vann specialpriset: ”Var lite mållös”

Daniel Åkerman, boende i Tosteberga, blev i maj historisk.
Som första skåning någonsin besteg han nämligen Mount Everest.
På Nordöstra Skånes Idrottsgala belönades han med juryns specialpris.

Robert Rosén

Kl.11:32, 29 januari, 2017

2 bilder
  • Daniel Åkerman och brorsan Sebastian. Foto: Robert Rosén.
    Daniel Åkerman och brorsan Sebastian. Foto: Robert Rosén.
  • Daniel Åkerman vid prisutdelningen. Foto: Robert Rosén.
    Daniel Åkerman vid prisutdelningen. Foto: Robert Rosén.

När Nordöstra Skånes Idrottsgala under lördagsnatten kommit fram till sitt sista pris var det Daniel Åkerman som fick mottaga det. Äventyraren fick nämligen ta emot juryns specialpris, sedan ett 2016 där han skrivit historia genom att bli första skåning att nå toppen på Mount Everest.

– Det känns ju fantastiskt att vara omringad av så många idrottare och elitidrottare, och få ett sånt här pris. För det här är någonting jag hållt på med i sju-åtta år totalt och det är folk här inne som har tränat sin sport i många, många år. I hela sina liv. Att få pris för det jag gjort, bland alla de här människorna, betyder mycket, säger Daniel Åkerman strax efter att han mottagit priset.

LÄS MER: Hon blev årets talang: ”Pappa har varit ett stort stöd”

Överraskande alltså?
– Väldigt överraskande, ja. Jag var lite mållös. Jag hade hört talas lite om det, men jag trodde inte det fanns på kartan.

För Daniel Åkerman tog klättringskarriären fart när lillebrodern Sebastian (förre detta division 1-spelare i Kristianstads FF) kom med förslaget att bestiga Kebnekaise. Trots en dålig form och rädsla för att misslyckas lät sig Daniel Åkerman till slut övertalas. Med målsättningen att uppfylla sin bortgångne morfars dröm började så klättringsresan.

– Brorsan fick med mig så småningom och vi kom nästan hela vägen till toppen men hamnade i en snöstorm och fick gå ner. Och det kan man ju se som ett misslyckande, men för mig var det en seger. För jag visste att jag var stark nog att ta mig till toppen och jag hade växt som person. För jag hade vågat ta steget utanför min trygghetszon och jag hade växt och ville ha mer

Fler berg bestegs och till slut satte Daniel Åkerman upp målet. Världens högsta berg, Mount Everest, skulle bestigas.

– I början var det bara en dröm: ”Det hade varit roligt att klättra Everst en dag”. Det fanns ingen plan och det var inte förrän jag satte mig ner och började skissa på en plan, hur jag skulle ta mig dit steg för steg, som det började bli verklighet.

I maj 2016 besannades så till slut drömmen, när Daniel Åkerman besteg Mount Everst. För mannen, som bor i Tosteberga, var det dock inte bara ett personligt mål som uppnåddes. Han skrev, som ovan nämnt, även historia. Han blev nämligen den förste skåningen att nå hela vägen upp till bergets topp.

– Det var givetvis inte det som drev mig till att klättra Everst. Det som drev mig att klättra Everest var att för mig personligen är det, det största jag skulle kunna göra som person. Det som för fem år sedan hade varit omöjligt för mig. Och jag ville visa för mig själv att även det omöjliga går. Så det var det som var det viktiga för mig. Men det är klart när man sitter och planerar Everst så tittar man på hur många som varit uppe, hur många skåningar har varit uppe?

Hur firar du det här nu?
– Med familjen. Min gäst i kväll är min lillebror. Och pappa, styvmamma och grannar, avslutar Daniel Åkerman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ett halvårs fängelse väntar 55-åring

Tingsrätten dömer 55-åringen till sex månaders fängelse.

Robert Rosén

Kl.14:01, 20 april, 2018

Ett halvårs fängelse väntar 55-åring
Sex månaders fängelse väntar för mannen. FOTO: David Castor/Wikimedia Commons.

I augusti 2017 anträffades två pistoler, ett laddat pistolmagasin och fyra askar med kulpatroner hos en 55-årig man i Bjärnum. Mannen har berättat att han anträffat vapnen och ammunitionen men inte blivit färdig med att anmäla det till polisen.

Istället har mannen förvarat vapnen och ammunitionen i hemmet. Hässleholms tingsrätt har därför beslutat att döma 55-åringen för vapenbrott.

LÄS MER: 22-åring gömde skarpladdad pistol vid tandläkarklinik

Förutom det döms han även för olaga hot. I december blev ett par vittnen till hur mannen sa att han skulle hänga upp, spika upp och döda en man i sin närhet. 55-åringen har nekat till brott men fälls på grund av vittnesuppgifterna.

Påföljden för brotten mannen dömts för har bestämts till sex månaders fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många utvandrade från Kristianstad förra året

Omkring 46 000 personer utvandrade från Sverige 2017. Så såg det ut i Kristianstads kommun.

Michael Olsson

Kl.11:04, 20 april, 2018

Så många utvandrade från Kristianstad förra året
Foto: PXhere

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hur många som utvandrade från Sverige förra året. Sammanlagt rör det sig om 46 000 personer, och av dem var knappt en femtedel från Stockholm.

– Man flyttar oftast för arbete eller anknytning, säger Maria Solevid, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Det vi kom fram till är att det överlag är personer som har det ganska bra ställt. Svenskar som utvandrar har generellt högre utbildningsnivå. De är också i högre grad i arbetsför ålder.

I ett tjugotal kommuner så utvandrade färre än tio personer. I Kristianstads kommun var det 285 personer som utvandrade förra året.

utvandrade-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

S vill se ett bilfritt Stora Torg

Förvaltningen positiva – men vill se ett uppdaterat uppdrag.

Robert Rosén

Kl.07:02, 20 april, 2018

S vill se ett bilfritt Stora Torg
Socialdemokraterna vill att miljön omkring Stora Torg ska bli bilfri. FOTO: Henrik Nordell/Arkiv.

Kristianstads tidigare kommunalråd Heléne Fritzon (S), i dag migrationsminister, lyfte i en motion 2013 fram hur centrala Kristianstad fortsatt ska vara levande.

Socialdemokraterna föreslog i motionen att en utredning skulle genomföras. Den skulle fokusera på hur ett levande centrum bland annat med fler bilfria miljöer, där Stora Torg lyftes fram som en av platserna Socialdemokraterna ville se som bilfritt.

LÄS MER: De vill ha parkeringsgarage under Stora Torg

Redan 2014 ställde sig byggnadsnämnden positiva till förslaget och tekniska nämnden fick 2016 i uppdrag att utarbeta ett förslag för ett bilfritt Stora Torg, utifrån en annan motion.

Ett tjänsteutlåtande gällande Socialdemokraternas motion har nu kommit från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen – som även de ställer sig positiva till förslaget om ett bilfritt Stora Torg.

”Förvaltningen anser dock att uppdraget skulle vinna på att uppdateras, förtydligas och konkretiseras mer. Det uppdrag som gavs till C4 Teknik 2016 baserades som sagt på en likartad men delvis annorlunda formulerad motion. Målbilden för programarbetet behöver i vissa avseenden uppdateras och bli tydligare”, skriver förvaltningen.

Såväl C4 Teknik som miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anser att flera frågor måste analyseras djupare. De anser vidare att man bör undvika för snäva avgränsningar i tankeverksamheten, då de olika torgen i Kristianstad påverkar varandra.

”Framtagandet av en analys och en tydligare målbild av torgens olika inriktning och önskade karaktär bör därför vara utgångspunkten för ett sådant arbete. Därefter måste även frågor om projektledning, budget och tidplan hanteras”.

De båda förvaltningarna är positiva till förslaget, ur ett stadsbyggnadsperspektiv, men anser att ett nytt och uppdaterat uppdrag bör ges till byggnadsnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lärare dök upp berusad på jobbet

Nu varnas läraren av kommunen.

Michael Olsson

Kl.18:03, 19 april, 2018

Lärare dök upp berusad på jobbet
Foto: Arkiv

En förstelärare i Kristianstad har fått en skriftlig varning av Kristianstads kommun efter att hen varit alkoholpåverkad på sin arbetsplats.

Händelsen inträffade den 1 februari i år och upprepar läraren sitt beteende riskararen hen att få sparken.

”Om förseelsen upprepas kommer arbetsgivaren att överväga uppsägning av Din anställning vid förvaltningen”, skriver kommunen i sin varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad

Barnen från Kristianstad har fått rösta fram årets hjälte tillsammans med miljoner andra. I dag avslöjades vinnaren.

Henrik Nordell

Kl.15:59, 19 april, 2018

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad
Rachel Lloyd (till höger) fick ta emot årets barnrättspris. Foto: WCPF/Joseph Rodriguez

Miljontals barn har röstat fram årets barnsrättshjälte som tilldelas World Childen´s Price, även kallat barnen nobelpris. På onsdagen presenterades vinnaren på Antonskolan Blekedamm i Kristianstad.

På den skolan har barnen jobbat med att lära sig mer om sina rättigheter, om barnrättshjältarnas arbete och om demokrati. De har bland annat genomfört egna val med valbås och valförrättere. Eleverna har också varit med om att rösta fram årets pristagare.

Detta år går utmärkelsen till Rachel Lloyd. Hon tilldelas priset för sin 20-åriga kamp mot exploatering av flickor i människohandeln i USA. Hennes egen uppväxt kantades av våld och exploatering. Efter det har hon kämpat för barns rättigheter. Som 23-åring grundade hon organisationen Gems (Girls educational and mentoring services) som ger stöd till utsatta flickor.

Två andra personer var nominerade till priset. Den ena är Gabriel Melia Montaya med motiveringen: ”För sin 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Han har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete”.

Den andra nominerade är Valeriu Nicolae med motiveringen ”För sitt outtröttliga arbete för extremt utsatta barn i Ferentarigettot i Rumänien. Valeriu växte själv upp i fattigdom och blev diskriminerad för att han är rom”:

Prisutdelningen kommer att ske i eftermiddag på Gripsholms slott. Vinnaren får 350 000 kronor i prissumma. Det är pengar som ska användas i arbetet för barn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng