Bjärnumstjej tävlar i Gladiatorerna | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Bjärnumstjej tävlar i Gladiatorerna

På lördag är det dags.
Då kliver Bjärnumstjejen Erika Martinsson, 23, in i Gladiatorerna.
”Allting har varit superskoj från början till slut”, säger hon.

Robert Rosén

Kl.18:30, 19 januari, 2017

2 bilder
  • För Erika Martinsson var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Foto: Privat
    För Erika Martinsson var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Foto: Privat
  • Bjärnumstjejen Erika Martinsson är en av utmanarna i Gladiatorerna på lördag. Foto: Privat
    Bjärnumstjejen Erika Martinsson är en av utmanarna i Gladiatorerna på lördag. Foto: Privat

På fotbollsplanen har Erika Martinsson, 23, redan gjort avtryck under flera års tid. Först som allsvensk i Vittsjö GIK och sedan i division 1-klubben Glimåkra IF. På lördag kväll är det dock inte på fotbollsplanen vi kommer skymta henne – utan i TV4:s Gladiatorerna.

Det började dock 2015 – då Erika Martinsson sökte in till programmet på skoj. På den sista ansökningsdagen skickade hon iväg en ansökan och fick beskedet att hon skulle komma upp på de inledande träningarna i Stockholm. Väl där tog dock äventyret slut den gången.

– Därefter kände jag: ”okej, då kör jag på nästa år”. Fullt ut och tränar inför det. Då gjorde jag det och sen gick det hela vägen. Det är väl blandningen av att det varit ett mål framåt och att det varit en barndomsdröm sen jag var liten, så därför jag sökte från första början, förklarar Erika Martinsson.

Efter att testerna klarats av i september väntade flera veckors väntan, innan det stod klart att hon var antagen till det förberedande träningslägret. Därefter följde ytterligare väntan – innan hon fick beskedet att hon är en av utmanarna under den pågående säsongen. Väl i november spelades så programmet in, och Erika kunde till slut berätta för människor i sin närhet om den kommande medverkan i programmet.

– Först och främst trodde jag att jag skulle vara mer nervös. Men man har så mycket fokus på allt runtomkring, med publiken, tagning, intervjuer och sen gör man grenen i några sekunder innan man går av igen, säger Erika och fortsätter fundersamt:

– Nu i efterhand önskar jag att man fick njuta lite mera. Det kändes lite overkligt på kvällen. Allting har varit superskoj från början till slut. Hela resan. Det jobbiga under inspelningen var ladda inför en gren, adrenalinet triggar igång och sen fick man vänta och tagga igång igen. Det var mest mentalt jobbigt, inte så mycket fysiskt. Utan mycket i huvudet att tagga igång, vila, tagga igång. Efter 4–5 timmar var man ganska slut i huvudet, Överlag har det verkligen varit en jätterolig upplevelse.

Hur förberedde du dig?
– Jag har kört på som vanligt. Jag tränar två gånger per dag varje vecka med en vilodag. Så jag körde fotbollen som vanligt. Sen på morgnarna gör jag alltid gymmet. Som komplement till fotbollen har jag kört crossfit i snart två år, för att få styrkan i överkroppen. Det har varit en blandning av all sorts träning egentligen, säger Erika och lägger sedan till att det trots allt varit lite ”extra” träning sedan hon bestämde sig för att komma med i årets upplaga.

Vad har du fått för respons på ditt deltagande?
– Det har bara varit positivt. Det har varit lite som en morot, att bevisa för folk att kan man så ska man. Bara man har målet i sikte så kan man klara det. Bara man har rätt fokus och psyke. Sen har det varit roligt att motbevisa folk som trott att man inte haft en chans, att man inte skulle komma med. Så det har varit lite ”in your face” på folk som inte trodde på det i början.

Hur ska det bli att se sig själv på tv?
– Ja… Lite obehagligt. Lite obekväm är jag faktiskt. Jag gillar att ha kontroll på saker. Och detta har jag inte riktigt kontroll på – vad jag har sagt och vad har gjort. Man får lite blackout när man är inne i det, så jag kan inte komma ihåg vad jag sagt eller gjort. Det får bli som det blir. Jag är den som bjuder på mig själv, så jag kan ta det. Det är roligt men lite smått obehagligt.

Med facit i hand, hur nöjd är du över att du ställde upp?
– Jättenöjd. Jag är så stolt över att jag för ett år sedan bestämde mig att jag skulle komma dit jag kom. Så jag är absolut nöjd med mig själv, men sen vill man alltid mer. Jag är mycket mer sugen på att göra mer saker nu. Men vet jag inte, jag kanske får söka som Gladiator nästa år, säger Erika med ett skratt innan hon lägger till:

– Nej, men man får lite mersmak av det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ett halvårs fängelse väntar 55-åring

Tingsrätten dömer 55-åringen till sex månaders fängelse.

Robert Rosén

Kl.14:01, 20 april, 2018

Ett halvårs fängelse väntar 55-åring
Sex månaders fängelse väntar för mannen. FOTO: David Castor/Wikimedia Commons.

I augusti 2017 anträffades två pistoler, ett laddat pistolmagasin och fyra askar med kulpatroner hos en 55-årig man i Bjärnum. Mannen har berättat att han anträffat vapnen och ammunitionen men inte blivit färdig med att anmäla det till polisen.

Istället har mannen förvarat vapnen och ammunitionen i hemmet. Hässleholms tingsrätt har därför beslutat att döma 55-åringen för vapenbrott.

LÄS MER: 22-åring gömde skarpladdad pistol vid tandläkarklinik

Förutom det döms han även för olaga hot. I december blev ett par vittnen till hur mannen sa att han skulle hänga upp, spika upp och döda en man i sin närhet. 55-åringen har nekat till brott men fälls på grund av vittnesuppgifterna.

Påföljden för brotten mannen dömts för har bestämts till sex månaders fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många utvandrade från Kristianstad förra året

Omkring 46 000 personer utvandrade från Sverige 2017. Så såg det ut i Kristianstads kommun.

Michael Olsson

Kl.11:04, 20 april, 2018

Så många utvandrade från Kristianstad förra året
Foto: PXhere

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hur många som utvandrade från Sverige förra året. Sammanlagt rör det sig om 46 000 personer, och av dem var knappt en femtedel från Stockholm.

– Man flyttar oftast för arbete eller anknytning, säger Maria Solevid, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Det vi kom fram till är att det överlag är personer som har det ganska bra ställt. Svenskar som utvandrar har generellt högre utbildningsnivå. De är också i högre grad i arbetsför ålder.

I ett tjugotal kommuner så utvandrade färre än tio personer. I Kristianstads kommun var det 285 personer som utvandrade förra året.

utvandrade-ska%cc%8ane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

S vill se ett bilfritt Stora Torg

Förvaltningen positiva – men vill se ett uppdaterat uppdrag.

Robert Rosén

Kl.07:02, 20 april, 2018

S vill se ett bilfritt Stora Torg
Socialdemokraterna vill att miljön omkring Stora Torg ska bli bilfri. FOTO: Henrik Nordell/Arkiv.

Kristianstads tidigare kommunalråd Heléne Fritzon (S), i dag migrationsminister, lyfte i en motion 2013 fram hur centrala Kristianstad fortsatt ska vara levande.

Socialdemokraterna föreslog i motionen att en utredning skulle genomföras. Den skulle fokusera på hur ett levande centrum bland annat med fler bilfria miljöer, där Stora Torg lyftes fram som en av platserna Socialdemokraterna ville se som bilfritt.

LÄS MER: De vill ha parkeringsgarage under Stora Torg

Redan 2014 ställde sig byggnadsnämnden positiva till förslaget och tekniska nämnden fick 2016 i uppdrag att utarbeta ett förslag för ett bilfritt Stora Torg, utifrån en annan motion.

Ett tjänsteutlåtande gällande Socialdemokraternas motion har nu kommit från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen – som även de ställer sig positiva till förslaget om ett bilfritt Stora Torg.

”Förvaltningen anser dock att uppdraget skulle vinna på att uppdateras, förtydligas och konkretiseras mer. Det uppdrag som gavs till C4 Teknik 2016 baserades som sagt på en likartad men delvis annorlunda formulerad motion. Målbilden för programarbetet behöver i vissa avseenden uppdateras och bli tydligare”, skriver förvaltningen.

Såväl C4 Teknik som miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anser att flera frågor måste analyseras djupare. De anser vidare att man bör undvika för snäva avgränsningar i tankeverksamheten, då de olika torgen i Kristianstad påverkar varandra.

”Framtagandet av en analys och en tydligare målbild av torgens olika inriktning och önskade karaktär bör därför vara utgångspunkten för ett sådant arbete. Därefter måste även frågor om projektledning, budget och tidplan hanteras”.

De båda förvaltningarna är positiva till förslaget, ur ett stadsbyggnadsperspektiv, men anser att ett nytt och uppdaterat uppdrag bör ges till byggnadsnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lärare dök upp berusad på jobbet

Nu varnas läraren av kommunen.

Michael Olsson

Kl.18:03, 19 april, 2018

Lärare dök upp berusad på jobbet
Foto: Arkiv

En förstelärare i Kristianstad har fått en skriftlig varning av Kristianstads kommun efter att hen varit alkoholpåverkad på sin arbetsplats.

Händelsen inträffade den 1 februari i år och upprepar läraren sitt beteende riskararen hen att få sparken.

”Om förseelsen upprepas kommer arbetsgivaren att överväga uppsägning av Din anställning vid förvaltningen”, skriver kommunen i sin varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad

Barnen från Kristianstad har fått rösta fram årets hjälte tillsammans med miljoner andra. I dag avslöjades vinnaren.

Henrik Nordell

Kl.15:59, 19 april, 2018

Årets barnrättshjälte avslöjades i Kristianstad
Rachel Lloyd (till höger) fick ta emot årets barnrättspris. Foto: WCPF/Joseph Rodriguez

Miljontals barn har röstat fram årets barnsrättshjälte som tilldelas World Childen´s Price, även kallat barnen nobelpris. På onsdagen presenterades vinnaren på Antonskolan Blekedamm i Kristianstad.

På den skolan har barnen jobbat med att lära sig mer om sina rättigheter, om barnrättshjältarnas arbete och om demokrati. De har bland annat genomfört egna val med valbås och valförrättere. Eleverna har också varit med om att rösta fram årets pristagare.

Detta år går utmärkelsen till Rachel Lloyd. Hon tilldelas priset för sin 20-åriga kamp mot exploatering av flickor i människohandeln i USA. Hennes egen uppväxt kantades av våld och exploatering. Efter det har hon kämpat för barns rättigheter. Som 23-åring grundade hon organisationen Gems (Girls educational and mentoring services) som ger stöd till utsatta flickor.

Två andra personer var nominerade till priset. Den ena är Gabriel Melia Montaya med motiveringen: ”För sin 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Han har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete”.

Den andra nominerade är Valeriu Nicolae med motiveringen ”För sitt outtröttliga arbete för extremt utsatta barn i Ferentarigettot i Rumänien. Valeriu växte själv upp i fattigdom och blev diskriminerad för att han är rom”:

Prisutdelningen kommer att ske i eftermiddag på Gripsholms slott. Vinnaren får 350 000 kronor i prissumma. Det är pengar som ska användas i arbetet för barn.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng