Bjärnumstjej tävlar i Gladiatorerna

På lördag är det dags.
Då kliver Bjärnumstjejen Erika Martinsson, 23, in i Gladiatorerna.
”Allting har varit superskoj från början till slut”, säger hon.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.18:30, 19 januari, 2017

2 bilder
  • För Erika Martinsson var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Foto: Privat
    För Erika Martinsson var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Foto: Privat
  • Bjärnumstjejen Erika Martinsson är en av utmanarna i Gladiatorerna på lördag. Foto: Privat
    Bjärnumstjejen Erika Martinsson är en av utmanarna i Gladiatorerna på lördag. Foto: Privat

På fotbollsplanen har Erika Martinsson, 23, redan gjort avtryck under flera års tid. Först som allsvensk i Vittsjö GIK och sedan i division 1-klubben Glimåkra IF. På lördag kväll är det dock inte på fotbollsplanen vi kommer skymta henne – utan i TV4:s Gladiatorerna.

Det började dock 2015 – då Erika Martinsson sökte in till programmet på skoj. På den sista ansökningsdagen skickade hon iväg en ansökan och fick beskedet att hon skulle komma upp på de inledande träningarna i Stockholm. Väl där tog dock äventyret slut den gången.

– Därefter kände jag: ”okej, då kör jag på nästa år”. Fullt ut och tränar inför det. Då gjorde jag det och sen gick det hela vägen. Det är väl blandningen av att det varit ett mål framåt och att det varit en barndomsdröm sen jag var liten, så därför jag sökte från första början, förklarar Erika Martinsson.

Efter att testerna klarats av i september väntade flera veckors väntan, innan det stod klart att hon var antagen till det förberedande träningslägret. Därefter följde ytterligare väntan – innan hon fick beskedet att hon är en av utmanarna under den pågående säsongen. Väl i november spelades så programmet in, och Erika kunde till slut berätta för människor i sin närhet om den kommande medverkan i programmet.

– Först och främst trodde jag att jag skulle vara mer nervös. Men man har så mycket fokus på allt runtomkring, med publiken, tagning, intervjuer och sen gör man grenen i några sekunder innan man går av igen, säger Erika och fortsätter fundersamt:

– Nu i efterhand önskar jag att man fick njuta lite mera. Det kändes lite overkligt på kvällen. Allting har varit superskoj från början till slut. Hela resan. Det jobbiga under inspelningen var ladda inför en gren, adrenalinet triggar igång och sen fick man vänta och tagga igång igen. Det var mest mentalt jobbigt, inte så mycket fysiskt. Utan mycket i huvudet att tagga igång, vila, tagga igång. Efter 4–5 timmar var man ganska slut i huvudet, Överlag har det verkligen varit en jätterolig upplevelse.

Hur förberedde du dig?
– Jag har kört på som vanligt. Jag tränar två gånger per dag varje vecka med en vilodag. Så jag körde fotbollen som vanligt. Sen på morgnarna gör jag alltid gymmet. Som komplement till fotbollen har jag kört crossfit i snart två år, för att få styrkan i överkroppen. Det har varit en blandning av all sorts träning egentligen, säger Erika och lägger sedan till att det trots allt varit lite ”extra” träning sedan hon bestämde sig för att komma med i årets upplaga.

Vad har du fått för respons på ditt deltagande?
– Det har bara varit positivt. Det har varit lite som en morot, att bevisa för folk att kan man så ska man. Bara man har målet i sikte så kan man klara det. Bara man har rätt fokus och psyke. Sen har det varit roligt att motbevisa folk som trott att man inte haft en chans, att man inte skulle komma med. Så det har varit lite ”in your face” på folk som inte trodde på det i början.

Hur ska det bli att se sig själv på tv?
– Ja… Lite obehagligt. Lite obekväm är jag faktiskt. Jag gillar att ha kontroll på saker. Och detta har jag inte riktigt kontroll på – vad jag har sagt och vad har gjort. Man får lite blackout när man är inne i det, så jag kan inte komma ihåg vad jag sagt eller gjort. Det får bli som det blir. Jag är den som bjuder på mig själv, så jag kan ta det. Det är roligt men lite smått obehagligt.

Med facit i hand, hur nöjd är du över att du ställde upp?
– Jättenöjd. Jag är så stolt över att jag för ett år sedan bestämde mig att jag skulle komma dit jag kom. Så jag är absolut nöjd med mig själv, men sen vill man alltid mer. Jag är mycket mer sugen på att göra mer saker nu. Men vet jag inte, jag kanske får söka som Gladiator nästa år, säger Erika med ett skratt innan hon lägger till:

– Nej, men man får lite mersmak av det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man drog könet över flickas ansikte

Flicka blev sexuellt ofredad på efterfest.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:27, 23 januari, 2018

Man drog könet över flickas ansikte
Flickan utsattes på en efterfest i centrala Kristianstad. Foto: Arkiv.

I augusti 2016 blev en flicka sexuellt ofredad på en efterfest i centrala Kristianstad. Målsägande och hennes väninna har bägge uppgett att en okänd man då blottat sig för flickan. Mannen ska därefter ha kränkt flickans sexuella integritet – genom att ha plockat fram sitt kön, satt sig på flickan och dragit könet över hennes ansikte.

Dagen efter festen fick målsägande reda på vem gärningsmannen var, sedan hon frågat en väninnna som var med på festen och dubbelkollat detta på sociala medier. De har därefter kunnat peka ut gärningsmannen vid huvudförhandlingen.

LÄS MER: 52-åring skickade grova sexmeddelanden till flicka

Den i dag 29-årige man som pekats ut som den skyldige förnekar i sin tur gärningen. Mannen har berättat att han var nykter under kvällen och att han inte känner flickorna, men att han känner igen målsägande. Istället menar mannen att flickorna måste ha förväxlat honom med någon annan.

Kristianstads tingsrätt menar att det är ställt utom tvivel att flickan utsatts för sexuellt ofredande. Då såväl målsägande som vittne bestämt pekat ut 29-åringen lägger tingsrätten deras berättelser till grund för bedömningen, och har dömt 29-åringen för sexuellt ofredande.

Vad gäller påföljd har tingsrätten gjort bedömningen att det saknas särskild anledning att befara att mannen kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Man har även tagit i beaktande att det förflutit viss tid mellan gärningen och tills det att åtal väcktes. Påföljden har därför bestämts till villkorlig dom förenat med dagsböter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken

På tisdagskvällen stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige. Tågen rullar igen men förseningar råder fram till morgondagen.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 23 januari, 2018

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

På tisdagskvällen vid 20.30-tiden stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige, rapporterar Trafikverket. Orsaken var ett omfattande signalsystemfel som påverkar trafiken vid över 180 stationer i södra Sverige.

Vid 21.30 meddelade Trafikverket att problemet är löst. Men prognosen för när trafiken kan gå enligt tidtabell igen är först vid morgondagens (24/1) trafikstart. Under tisdagskvällen råder därför stora förseningar och flera tåg har ställts in.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska det ha rört sig om ett problem på trafikledningens driftcentral i Malmö. Problemet gjorde att datorsystemet hängt sig. Det gör att operatörerna inte kan se var tågen befinner sig vilket gör att det finns en risk för kollisioner om tågen kör.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

Texten uppdateras. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Cannabisfrön säljs öppet i Kristianstad – polisen är maktlösa

“Enkelt förklarat så blir man dum i huvudet”, säger narkotikapolisen Christian Löwegren till 24Kristianstad.se.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:19, 23 januari, 2018

EXTRA: Cannabisfrön säljs öppet i Kristianstad – polisen är maktlösa
Cannabisfrön säljs öppet i Kristianstad, helt lagligt.

I en sluten Facebookgrupp relaterad till Kristianstad har det annonserats om försäljning av cannabisfrön. Två påsar lades ut på sidan med vad som uppgavs vara ”Lyxfågelfrön”. Liknande marknadsföring görs även på utländska hemsidor.

Påsarna innehåller en typ av frö där cannabisplantorna blommar av sig själva. Samtidigt som det är olagligt att odla cannabisplantor i Sverige är det nämligen lagligt att köpa fröna till själva plantorna. Anledningen är att fröna inte innehåller det olagliga ämnet THC.

LÄS MER: Anhölls efter polisinsats – nu är de frisläppta

– När man bedömer cannabis mäter man THC-halten. Det är ett brott ifall man har plantor över mark. Mycket av försäljningen av narkotika sker på internet, det förekommer både i Kristianstad och på andra håll i landet. Vi försöker komma åt det med de begränsade resurserna vi har, säger Christian Löwegren, narkotikapolis i Kristianstad.

Vad är faran med cannabis?
– Du blir avtrubbad och får nedsatta funktioner, det gör att man blir en stor fara ifall man exempelvis befinner sig i trafiken. Enkelt förklarat så blir man dum i huvudet. Det blir irreparabla skador på hjärnan. Det är en fördummade drog, säger Christian Löwegren.

En av påsarna som har marknadsförts i facebookgruppen har beteckningen ”Black Jack Autoflower”. Enligt en webbsida som saluför de fröna kan de odlas inomhus och ger närmare ett halvt kilo cannabis per kvadratmeter.

Som färdiga växter uppges de innehålla en hög andel THC blir därmed olagliga. Det sker alltså först när fröna har grott och blivit till en växt. Polisen drar paralleller med andra typer av droger, där lagen inte alltid är anpassad.

– När det handlar om syntetiska preparat så kan de ändra några molekyler och då blir ämnet inte längre narkotikaklassat. Där hänger lagstiftningen inte med, säger Christian Löwegren.

Hur arbetar ni för att hindra narkotikaförsäljningen på nätet?
–Man får bedriva internetspaning, men någonstans måste narkotika också distribueras, hämtas ut och kanske säljas vidare. Där kan vi gå in med insatser någonstans i kedjan.

– Vi kan ha specialutbildade hundar som nosar (efter narkotika) på postcentraler eller har spaning på när paketen hämtas ut. Ifall det ska saluföras så kan vi spana på adresser där det är mycket spring i trapphusen. Men för att vi ska kunna agera så krävs det resurser. Då behövs det mer pengar efter beslut från regeringen och riksdagen, säger Christian Löwegren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverkets nya satsning – kan hjälpa hundratusentals

Nya tjänster ska underlätta för svenskarna.

Matilda Larsson

Kl.17:11, 23 januari, 2018

Skatteverkets nya satsning – kan hjälpa hundratusentals
Foto: Småföretagarnas Riksförbund.

Mellan den 15 januari 2017 och tolv månader framåt, såldes 106 151 bostadsrätter och 52 368 villor i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistik. 

Samtidigt är det snart dags att deklarera och den som har sålt sin bostad under 2017, måste deklarera för detta.

Reglerna för att deklarera vid bostadsförsäljning är komplicerade och är ett av de områden där det ofta görs mest fel, enligt Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman som Dina Pengar först rapporterade.

Därför lanserar Skatteverket nu tre tjänster för att underlätta deklarationen vid bostadsköp: Beräkningshjälp för bostadsförsäljning, beräkning av avdrag för förbättringsutgifter samt en uppskovsguide.

Skatteverkets nya tjänster:

Räkna ut din skatt
Räkna ut vinst eller förlust på din bostadsförsäljning. Du kan också ta reda på hur mycket skatt du behöver betala och möjligt uppskovsbelopp.

Förbättringsutgifter
Om du har renoverat din bostad så kan du räkna ut hur stort avdrag du kan göra för förbättringsutgifter.

Uppskov
Här kan du ta reda på om du uppfyller förutsättningarna för uppskov.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tågstopp orsakar förseningar i södra Sverige

Vissa tåg kan komma att ställas in med, meddelar Trafikverket.

Mia Martelleur

Kl.16:34, 23 januari, 2018

Tågstopp orsakar förseningar i södra Sverige
Christian …rönberg / BILDBYRÅN

Vid 16.23 på tisdagskvällen stoppades tågtrafiken mellan Hyllie och Svågertorp samt mellan Hyllie och Öresundsbron, rapporterar Trafikverket. Orsaken var en begäran från polisen på grund av obehöriga på spårområdet.

Vid 16.43 meddelar Trafikverket att tågen rullar igen genom Hyllie. Men det kvarstår vissa följdförseningar en tid framöver under kvällen och vissa tåg är inställda sedan tidigare.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

Stationer som kan påverkas av stoppet är: Hyllie, Helsingborg, Dösjebro, Glumslöv, Ramlösa, Häljarp, Kävlinge, Landskrona, Rydebäck, V. Ingelstad, Ö. Grevie, Trelleborg, Gärsnäs, Köpingebro, Lunnarp, Oxie, Rydsgård, Svedala, Smedstorp, Skurup, Tomelilla, Ystad, Simrishamn, Karlskrona, Bräkne-Hoby, Burlöv, Bromölla, Kristianstad, Eslöv, Fjälkinge, Hjärup, Hässleholm, Höör, Karlshamn, Lund, Malmö, Mörrum, Ronneby, Stehag, Stångby, Sölvesborg, Sösdala, Triangeln, Tjörnarp, Vinslöv, Åkarp, Örtofta, Önnestad, Laholm, Barkåkra, Båstad, Förslöv, Teckomatorp, Åstorp, Ängelholm, Kalmar, Alvesta, Diö, Emmaboda, Gemla, Hästveda, Hovmantorp, Killeberg, Lessebo, Nybro, Osby, Smedby, Trekanten, Vislanda, Växjö, Älmhult samt Örsjö.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng