Varningen: ”Läkare” ger falska dödsbesked

En man som uppger sig vara läkare har försökt lura en kvinnlig patient i Skåne. Nu har händelsen polisanmälts av kvinnan, och Region Skåne har valt att starta en internutredning.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.10:44, 12 januari, 2017

Varningen: ”Läkare” ger falska dödsbesked
Foto: Bildbyrån

Det är P4 Kristianstad som rapporterar att en falsk läkare har tagit kontakt med en kvinna i Skåne och gett henne beskedet att hon var dödssjuk. Det var dagen efter att den skånska kvinnan tagit ett blodprov som den falska läkaren ringde upp

Den manliga ”läkaren” krävde sedan att få kvinnans kontouppgifter för att betala läkemedlen. Han begärde även kvinnans personuppgifter, efter att ha get henne dödsbeskedet.

– Jag tycker det är allvarligt. Jag funderar på hur det skulle kännas att bli uppringd så här och få reda på att jag är dödligt sjuk, säger Jan Bleckert, chefläkare i primärvården i Region Skåne, till radiokanalen.

Kvinnan har polisanmält händelsen, och på grund av tidssambandet har Region Skåne valt att starta en internutredning. Man överväger även att göra en egen polisanmälan för att betona allvaret och för att behålla förtroende mellan patienten och sjukvården.

– Efter en sådan här upplevelse, om jag hade varit med om det här, nästa gång någon ringer, kan jag lita på det? säger Jan Bleckert.

Efter händelsen har Region Skåne valt att uppmana allmänheten att vara uppmärksam på liknande bedrägeriförsök. Dödsbesked lämnas aldrig via telefon, och man aldrig heller om kontouppgifter på detta sätt, berättar Jan Bleckert.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel