Så mycket har skatten ökat i Kristianstad

Kristianstad är den kommun i nordöstra Skåne där skatten har ökat minst under de senaste femton åren. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.11:08, 12 januari, 2017

Så mycket har skatten ökat i Kristianstad
Kristianstad är den kommun i nordöstra Skåne där skatten ökat minst under de senaste femton åren.

Kristianstad är den kommun i nordöstra Skåne som har haft lägst ökning av inkomstskatten under de senaste femton åren. Trots det är skatten den tredje högsta inom området. Det visar en sammanställning av de siffror som nyhetsbyrån Sirén har tagit fram. Det innebär att den som bor i Kristianstad och tjänar 25 000 kronor, får betala närmare 2 000 kronor mer i skatt per år jämfört med den som bor i Perstorp.
– Med tanke på att det varit en gynnsam period sett till befolkningsfördelningen så borde inte skatten ha behövt höjas i så många kommuner, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, till Nyhetsbyrån Siren.

Kristianstads kommun placerar sig dock långt från toppen av skatteligan. De hamnar på plats 189 med Dorotea i toppen, där invånarna får betala närmare 24 kronor per intjänad hundralapp i kommunal skatt. När det handlar om förändringar av skattesatsen hamnar Kristianstad också i mitten av rankingen. Längst ner finns Knivsta, där skatten har sjunkit med en krona sedan början av 2000-talet.

Skattesats år 2015 samt förändring sedan 2000-talet inom parentes. Utöver den kommunala skatten betalar man också 10,69 öre per krona i skatt till Region Skåne:
Kristianstad: 21,46 öre (0,35)
Hässleholm: 20,96 öre (0,85)
Bromölla: 21,76 öre (1,00)
Östra Göinge: 20,99 öre (0,38)
Osby: 22,26 öre (1,50)
Perstorp: 20,81 öre (0.70)
Hörby: 21,08 öre (2,34)
Höör: 20,93 öre (0,60)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel