Volvo straffas – efter att ha tappat sjön på vatten

Volvo kommer att få betala 50 000 kronor i böter för att ha tappat sjön Immeln utanför Kristianstad på för mycket vatten. Domen kom på onsdagen efter en årslång tvist i tingsrätten.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.19:11, 11 januari, 2017

Volvo straffas – efter att ha tappat sjön på vatten
Volvo PV döms till böter efter att ha tappat sjön Immeln på vatten.

Volvo PV i Olofström har under ett flertal år reglerat vattennivån i sjön Immeln utanför Kristianstad. Anledningen är att deras företag ska skyddas ifall det blir översvämning. År 2015 stämdes de i Kristianstads tingsrätt för att de låtit för lite vatten flöda nerströms,något som bland annat kan ha påverkats fisket i området.

Det leddes till att Volvo PV ställdes inför rätta, eftersom att de inte ansågs ha uppfyllt villkoren i vattendomen. Enligt domen från Kristianstads tingsrätt har Volvo inte heller gjort några åtgärder då man påpekat att det varit ett för lågt vattenstånd.

En expert på vattenlevande organismer har kallats in som vittne i rättegången. Enligt henne fanns det en risk att öringar och andra vattenlevande djur allvarligt skulle kunna skadas när för mycket vatten tappades ur sjön.

Domen innebär att Volvo PV nu måste betala en företagsbot på 50 000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel