Sportchefen: ”En försäsong i två faser”

Kristianstad FC:s försäsong är igång. Nu väntar träningsmatcher, cupspel och ett träningsläger. ”Det blir egentligen en försäsong i två faser”, säger sportchefen Anders Swahn.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:15, 11 januari, 2017

Sportchefen: ”En försäsong i två faser”
Det är ännu inte bestämt var Anders Swahn och hans KFC åker på träningsläger. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Tisdagskvällen innebar att Kristianstad FC för första gången under 2017 beträdde konstgräset på Kristianstads IP. För 24Kristianstad berättade KFC:s sportchef Anders Swahn hur resterande del av försäsongen är upplagd.-

– Den är ju spikad, hela vägen fram till april egentligen. Vi har ju en fyra veckor nu innan tävlingsmatcherna börjar, i cupen. Så vi kör på här nu i 14 dagar och sen börjar träningsmatcherna tidigt för oss ju, i och med att vi behöver ha in två matcher innan cupen. Vi har Landskrona och Rosengård tidigt här, innan cupen drar igång. Sen är det tre veckor med cupspel och då kanske man vrider av lite på hastigheten på grejerna, för matchernas skull. Så det blir egentligen en försäsong i två faser kan man säga. Kör på här innan, går ner lite i träningsintensitet under matchperioden och sen kör vi på ganska hårt igen. Kommer förmodligen åka på träningsläger här den 22:a till den 27:e/28:e mars någon gång, förklarar sportchefen.

Var det bär hän under träningslägret är dock inte spikat än – även om Swahn säger att de har ett par ”spår” i form av Kroatien/Serbien och Spanien. Men innan det bär av till varmare breddgrader är det träning i Kristianstad som gäller. Under den närmsta tiden är det styrketräning som gäller under måndagarna medan det blir fotbollsträning fyra dagar i veckan.

– Vi är nöjda med det. Jag tycker det är en bra uppdelning på hur det ser ut och vad vi vill få ut av det. Sen har vi ju en del nya spelare, så vi får gnugga lite grunder här till att börja med. Men det kommer säkert gå bra tror jag.

När Kristianstad FC i går genomförde säsongens första träningspass fanns provspelarna Oliver Ekroth och Ramo Sehovic på plats. Men förutom tilltänkta nyförvärv kan KFC även komma att lyfta upp spelare från U19–laget. Sedan tidigare står det klart att Wä IF–produkten Albin Trobäck kommer träna med seniortruppen under inledningen av försäsongen och han kan komma att få sällskap.

– Vi kommer att avvakta här i januari nu. Sen kommer vi ha en diskussion med U19–tränaren om vilka. Vi har fått in några nya spelare i U19 också, unga, duktiga, som eventuellt kan bli aktuella. Så vi låter det gå någon månad. Albin vet vi sen innan, det var bestämt tidigt att han skulle upp och känna på det här de första månaderna. Sen är det ju inget vi spikar som så, utan vi får se lite hur det utvecklas. Men där är en tre–fyra till som är och knackar på dörren. Absolut är det så.

FaktaKristianstad FC:s kommande spelschema:

4/2: FC Rosengård (B)

11/2: Landskrona BoIS (H)

18/2: Dalkurd FF (H)

25/2: AIK (H)

5/3: GAIS (B)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GULDEXTRA

IFK-profilen: ”Jag har en stållever”

SM-guldet är i hamn – och nu vankas det fest för IFK Kristianstad-spelarna. En som siktar på att förtära ordentligt med alkohol är Nebojsa Simic. ”Jag har en stållever”, säger målvaktsprofilen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:45, 27 maj, 2017

IFK-profilen: ”Jag har en stållever”
Nebojsa Simic har enligt egen utsago en ”stållever”. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Efter 31-25 mot Alingsås HK är SM-guldet i hamn för IFK Kristianstad. För spelare och fans väntar nu en kväll av firande.

– Det blir nog rätt tufft tror jag, säger Albin Lagergren.

På vilket sätt?
– Det blir nog rätt bra med fest, tror jag.

En som kommer att festa till det ordentligt under lördagskvällen är IFK-målvakten Nebojsa Simic, som i och med SM-finalen gjorde sin sista match innan flytten till Tyskland.

– Jag ska gå på det här partyt och dricka så mycket alkohol som jag kan. Sen får vi se vad som händer i natt, säger Nebojsa Simic.

Hur mycket alkohol är det?
– Det kommer bli mycket. Jag har en stållever. En montenegrinsk stållever. Så den kan ta en hel del. Det kommer den göra i natt, för jag har inte druckit alkohol på tre månader så det kommer definitivt bli en del i natt.

För spelarna väntar efterfest på Clarion Malmö Live, var åtminstone Nebojsa Simic tänkt förbli hela kvällen.

– Vi har fest med alla spelare. Förra året var partyt fantastiskt, jag hade en sån bra kväll med några människor som jag precis hade träffat. Så jag hoppas det blir likadant i år. Jag vill inte gå någon annanstans, för förra året var det top notch.

Guldfirandet kommer sedan fortsätta i Kristianstad under söndagen, då spelarna kommer tillbaka till staden och möter upp supportrarna i Tivoliparken vid klockan 14:00.

– Vi har förberett för det. Det har blivit en kär tradition. Om vi vinner vill vi fira tillsammans med våra supportrar även här hemma, säger Henrik Fröberg, evenemangsansvarig i IFK Kristianstad, till Den Orangea Staden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Guldextra

Tollbrings perfekta avslut: ”Det är ju fantastiskt”

Jerry Tollbring kunde inte avslutat bättre – tio mål och matchens lirare. "Det är ju fantastiskt", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:22, 27 maj, 2017

Tollbrings perfekta avslut: ”Det är ju fantastiskt”
Jerry Tollbring hyllades efter slutsignalen. Foto: Bildbyrån

Jerry Tollbring gjorde sin sista matchen i IFK-tröjan i finalen mot Alingsås – och vilken match han gjorde. 21-åringen var inblandad i det mesta och noterades för hela tio mål från sin vänsterkant. Ett ruggigt bra facit.

– Tre år i Kristianstad med tre seriesegrar och tre SM-guld – det är ju fantastiskt, säger Jerry Tollbring till TT.

Nu lämnar Tollbring Kristianstad för spel i tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen. Men han vet inte exakt när flytten går än.

– Jag vet inte faktiskt (skratt). Men det blir någon gång i juli tror jag, sa en segerrusig Tollbring.

Fotnot: Storasyster, Cassandra Tollbring, blev historisk när hon med sitt H65 Höör tog klubbens första SM-guld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta”

SM-guldet innebar även att Nebojsa Simics tid i IFK Kristianstad är över. Efter matchen hade målvakten blandade känslor. ”Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta”, säger han.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:03, 27 maj, 2017

”Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta”
Nebojsa Simic har gjort sin sista match i IFK Kristianstad. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Nebojsa Simic stod än en gång för en imponerande insats och mottog gång på gång publikens jubel, när IFK Kristianstad besegrade Alingsås HK med 31-25 och vann SM-guld. Målvakten själv menar dock att han kunde ha spelat än bättre – även om han var nöjd med insatsen.

– Det var en rätt svår match, ur min synvinkel. De tog mycket sexmetersskott, var tålmodiga och tog inte så många skott utifrån. Så det är svårt för en målvakt. Men jag kommer in i andra och gör några väldigt viktiga räddningar, när matchen är i en brytningspunkt.

– Det är väldigt viktigt för en målvakt att ta bollarna i exakt rätt läge, det är inte bara räddningsprocent och antal räddningar, då kan du avgöra matchen. Jag hade ett sånt mot Magnus Persson, när jag tog ett sexmetsskott. Där vi gick från en tremålsledning till fyra och fem mål, och sen utökades det till sju efter det. De är väldigt viktiga, säger Simic och fortsätter:

– Jag är nöjd med min insats men jag tycker definitivt jag kunde gjort det bättre, men jag tycker ändå jag gjorde det väldigt, väldigt bra.

LÄS MER: Simic tokhyllar lagkamraten

Just att Nebojsa Simic fick till några räddningar när IFK Kristianstads ledning krympt till tre bollar, menar han var avgörande, då man därefter kunde göra segerrycket. Även om han gläds åt guldet menar han att han brottas med blandade känslor.

– Det är svårt. Jag känner mig ledsen och glad på samma gång. Jag var tvungen att säga hej då till publiken, men jag är glad över att jag fick säga hej då på ett så fantastiskt vis, med den här fantastiska matchen och en bra insats. Nu kan vi ta olika vägar med de fantastiska minnena från mina två år som jag spenderat här.

Att tiden i IFK Kristianstad nu är över gjorde att det började vattnas i målvaktens tårkanaler.

– Jag fick till och med några tårar när jag spelade min sista match i arenan, och det börjar komma tillbaka nu. Men vad ska man göra? Det är livet.

LÄS MER: Bildextra från matchen

Även om han inte tänkte på att det var den sista matchen före eller under densamma menar att det gick fort efter slutsignalen att inse att tiden i IFK är över, åtminstone för den här gången.

– Där var stora gratulationer. Sen började jag inse att det var min sista match. Det är en sån konstig känsla. Jag är glad och ledsen på samma gång. Det är två motsatta känslor som slår dig samtidigt. Jag vet inte om jag ska skratta, gråta, eller vad jag ska göra.

Nebojsa Simic fortsätter nu sin karriär i tyska MT Melsungen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GULDEXTRA

”Han är den bästa vänstersexan i världen”

Jerry Tollbring var matchens lirare när IFK Kristianstad vann SM-guld. Efteråt hyllades han av lagkamraten Nebojsa Simic. ”Han är den bästa vänstersexan i världen”, säger Simic.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:44, 27 maj, 2017

”Han är den bästa vänstersexan i världen”
Jerry Tollbring är världens bäste, enligt Nebojsa Simic. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

IFK Kristianstad vann SM-guld för tredje året i rad, när Alingsås HK besegrades med 31-25. Matchens lirare och den store guldhjälten blev Jerry Tollbring – som klev fram med tio mål på tio avslut. Efter matchen passade målvakten Nebojsa Simic på att hylla sin lagkamrat.

– Jerry avgjorde det från kanten. Otroligt. Han är den bästa vänstersexan i världen. Han visade definitivt det i dag.

Tycker du verkligen han är bäst i världen?
– Ja. (Uwe) Gensheimer är en otrolig spelare, det föds bara en spelare som Gensheimer under en livstid. Men vid sidan av honom tycker jag att det är Jerry. Han är världsklass. Han är jämnsides med Gensheimer, i min mening. Han är så ung och kommer definitivt komma mer och mer under de kommande åren. Jag tror definitivt han kommer vara den bästa vänstersexan under de kommande åren, säger Simic men passar även på att skicka en passning till Tollbring:

– Men jag kommer fortfarande krossa honom i Bundesliga. Precis som jag krossar honom på träningarna kommer jag döda honom i Bundesliga, säger Simic med ett skratt.

Dagens match var den sista där Jerry Tollbring och Nebojsa Simic spelade tillsammans, nästa säsong är de som bekant rivaler i Bundesliga. Då Tollbring flyttar till Rhein-Neckar Löwen och Simic flyttar till MT Melsungen.

Fotnot: Uwe Gensheimer från Tyskland spelar i dag i Paris Saint-Germain.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Se bilderna från guldmatchen

IFK Kristianstad tog sitt tredje raka SM-guld. Så här såg det ut.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:23, 27 maj, 2017

BILDEXTRA: Se bilderna från guldmatchen
Foto: Bildbyrån

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

GULDEXTRA

IFK Kristianstads väg till SM-guldet

Efter 31-25 mot Alingsås kunde IFK Kristianstad under lördagen säkra sitt sjunde SM-guld. Här är vägen till årets guld – från de tunga spelartappen via rekordsegern till guldfirandet i Malmö.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:01, 27 maj, 2017

IFK Kristianstads väg till SM-guldet
IFK-spelarna jublar efter att SM-guldet är klart. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Fjolårets finalseger mot Alingsås HK innebar att det var slutspelat i IFK Kristianstad, för en drös spelare. Lagkaptenen Johan Jepson valde att avsluta karriären, lånet av Iman Jamali löpte ut medan Andreas Cederholm, Anton Lindskog, Christian O´Sullivan, Fredric Pettersson och Kristian Björnsen flyttade vidare.

Trots den stora spelaromsättningen och flera nyckelspelare som tackat för sig sågs IFK Kristianstad åter som den stora favoriten inför säsongen. Fram till i mitten av december såg det också bra ut. Förvisso hade bortaförluster mot Lugi och Alingsås inkasserats – men bortsett det hade IFK Kristianstad gått rent i Handbollsligan.

LÄS MER: IFK Kristianstad vann SM-guld

När man den 15 december tappade en sjumålsledning borta mot HK Malmö, och enbart fick med sig en poäng, inleddes istället den dystra bortasvit som skulle följa laget över Handbolls-VM. Medan man var fortsatt omutbara på hemmaplan inleddes en fem matcher – och närmare tre månader – lång svit utan vinst på bortaplan.

Borta mot Hammarby den 8 mars kunde man till slut inkassera en seger – och därefter vann IFK Kristianstad samtliga resterande matcher i Handbollsligan. Den starka avslutningen innebar att man kunde trycka sig förbi konkurrenterna, med Lugi i spetsen, och till slut vinna grundserien med tre poängs marginal.

LÄS MER: Här är spelarna bakom guldet

I kvartsfinalen valde IFK Kristianstad att möta Guif, vilka kom att bli en mumsbit. Eskilstunalaget förlorade i tre raka matcher, där den tredje och sista kom att bli en ordentlig IFK-föreställning. Inför en rekordpublik slog man nämligen till med sin största seger i högsta serien genom tiderna – då man till slut vann med 39-17.

När det väl var dags för semifinal stod valet mellan IK Sävehof och Ystads IF, där IFK Kristianstad valde dem sistnämnda. Även om Skåne-rivalen stod upp bra och vann den andra matchen samt hade IFK Kristianstad i brygga i den fjärde, lyckades de brandgula att reda ut situationen och till slut ta sig till SM-final med 3-1 i matcher.

LÄS MER: Spelarna firar guldet med fansen

Finalen kom att bli en repris på 2015 och 2016 års finaler. Med ett IFK Kristianstad som stod på den segrande sidan och ett Alingsås HK som återigen fann sig själva på den förlorande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.