Nya flerbostadshus – första spadtag i dag

Det första spadtaget för 14 nya lägenheter i Knislinge togs under onsdagen. "Nya bostäder är en förutsättning för en växande kommun", säger Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M).

Nils Jönsson

Nils Jönsson

Kl.17:52, 11 januari, 2017

Nya flerbostadshus – första spadtag i dag
Fastigheterna kommer att rymma både två- och trerumslägenheter med öppen planlösning och inflyttning är planerad till våren 2018. Arkivbild: Bildbyrån

Det första spadtaget för nya bostäder på tomten Excelsior i Knislinge togs under onsdagen.

– Det är fantastiskt roligt att se hur det byggs runt om i kommunen. Nya bostäder är en förutsättning för en växande kommun, och det är just det vi gör, växer. Nya bostäder innebär inte bara ett antal nya lägenheter på en viss plats utan det stimulerar flyttkedjan i kommunen så att våra invånare har bättre möjligheter att hitta just det boendet som passar dem, säger kommunalrådet Patric Åberg (M) i en kommentar på kommunens hemsida.

Tomten ligger i hörnan av Skolgatan/Brogatan, och det är det kommunala bostadsbolaget Göingehem som ska bygga två stycken loftgångshus med två våningar. Ett hus med åtta lägenheter ska ligga mot Brogatan och ett hus med sex lägenheter placeras mot Skolgatan, meddelar kommunen på sin hemsida.

Fastigheterna kommer att rymma både två- och trerumslägenheter med öppen planlösning och inflyttning är planerad till våren 2018. Utöver det här byggprojektet planeras det just nu i Knislinge också för ett sexvåningshus med cirka 25 lägenheter.

Fakta 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Orädda Kristianstadsbor sökes till actionfylld TV-serie

Har du vad som krävs för att axla huvudrollen i en actionfylld tv-serie?

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.20:01, 18 oktober, 2017

Orädda Kristianstadsbor sökes till actionfylld TV-serie
Bild från filmen "Hanna".

Filmen ”Hanna”, som handlar om en ung kvinna som är uppfostrad i den finska vildmarken till den perfekta lönnmördaren, hade premiär 2011. Huvudrollerna gjordes av stjärnor som Cate Blanchett, Eric Bana och Saoirse Ronan. Nu är det dags för en ny adaption i tv-serie-format.

Till huvudrollen sökes nu en svensk tjej.

”Vi söker orädda tjejer från Karesuando i norr till Ystad i söder med spelålder 16-18 år till huvudrollen för TV-serien ”Hanna”. Tänk er Bourne-filmerna fast med en 18-årig tjej i huvudrollen. Du MÅSTE vara 18 år fyllda i februari 2018, inga undantag”, skriver sajten Filmcafé i sin annons.

Och nog borde det finnas en passande kandidat i Kristianstad?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hennes macka kan utses till Sveriges bästa

Emma Olofsson Persson från Åhus kan ha gjort Sveriges bästa macka. Hon är en av finalisterna när Mack-SM ska avgöras.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.18:57, 18 oktober, 2017

Hennes macka kan utses till Sveriges bästa
Emma Olofsson Persson är en av finalisterna i Mack-SM. Foto: Sveriges bagare & konditorer

De åtta finalisterna till Mack-SM år 2017 har nu blivit utsedda av en professionell jury. Den 9 november kommer de att tävla på Sthlm Food & Wine i Stockholm. Där ska det avgöras vem som gör Sveriges godaste macka. Årets bidrag innehåller allt från friterad surdeg, pankofriterad halloumi till den danska klassikern ”potatismackan”.

En av de tävlande är 24-åriga Emma Olofsson Persson, konditor på Nya Conditoriet i Åhus. Hennes mamma driver verksamheten och bakandet är någon hon vuxit upp med.

Tidigare i år bestämde hon sig för att skicka in ett bidrag till tävlingen med bilder och recept. Det visade sig att hon hade ett vinnande koncept – Åhusklämman.

– Jag komponerade ihop en macka i kallskänken och tänkte att den såg god ut. Det är en tunnbrödsrulle 2.0. Fast istället för mos och korv, så har jag komponerat den med bland annat krossade enbär, muskotnöt och en egengjord potatissallad, säger Emma Olofsson Persson.

Hur känns det att vara en av finalisterna?
– Det känns jättespännande, men är lite nervöst.

Hur förbereder du dig inför finalen?
– Jag kommer att öva för att vara säker på alla moment. Jag vet inte exakt vad alla ställer upp med, men det ska bli kul att tävla. Vi ska göra 20 mackor på 45 minuter och bara brödet får vara förberett.

– Tiden är jag inte så nervös för, jag brukar jobba på ganska snabbt även i konditoriet. Däremot att tävla och att göra det inför publik, har jag inte gjort innan, säger Emma Olofsson Persson.

Tävlingen arrangeras av organisationen Sveriges bagare & konditorer. Deras jury som består av allt från konditorer till kostvetare, kommer att bedöma mackornas utseende, hur nyskapande de är och hur ekonomisk man har varit. Idén är att mackan ska kunna inspirera branschen och kunna säljas på ett konditori eller bageri.

Här kan du se receptet på Åhusklämman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Produktionen bakom Chess varnar biljettköpare

Produktionen bakom Chess varnar för att köpa biljetter hos ett speciellt bolag. "Tråkigt om folk blir lurade", säger producenten.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.17:51, 18 oktober, 2017

Produktionen bakom Chess varnar biljettköpare
Produktionsbolaget bakom Chess varnar för Biljettakuten.

Underhållningspatrullen har gått ut med ett inlägg på Facebook där de uttryckligen varnar för att köpa biljetter av bolaget Biljettakuten. Det gäller främst musikalen Chess som nu spelas på Kristianstads Teater. Över 11 000 biljetter är sålda till den föreställningen som pågår fram till slutet av november.

Det produktionen har reagerat på är att Biljettakuten säljer biljetter till deras förställning på andrahandsmarknaden, till ett mycket högre pris. Detta trots att det finns lediga platser att köpa direkt av Underhållningspatrullens återförsäljare.

– När man söker på vår musikal Chess på google så dyker Biljettakuten upp överst med sin annons i sökresultatet. På deras hemsida framstår det som att de skulle sälja biljetter för oss. Vi har nåtts av en del reaktioner från personer som vill gå på Chess, men som tyckte att det var för dyrt. Då har de varit inne på Biljettakuten och kollat, säger Åsa Jensen, producent på Underhållningspatrullen.

En snabb koll på återförsäljaren Nordtic visar att biljetterna för Chess där kostar mellan 300 kronor och 430 kronor beroende på var man vill sitta. På Biljettakuten ligger priserna på mellan 699 kronor och 1099 kronor beroende på plats. Det vill säga en skillnad i pris på närmare 400 kronor för de billigare biljetterna. Mer än dubbla priset.

– Det är tråkigt om folk blir lurade. Biljettakuten har inga biljetter i lager, utan de köper av oss. De säljer inte några bättre platser. Om vi får slut på biljetter så kan inte heller de köpa och sälja vidare, säger Åsa Jensen.

Hur ska man då göra för att få biljetter till Chess?
– Man bör gå in på Underhållningspatrullens hemsida och köpa biljetter där. Då får man de till ett bra pris.

24kristianstad.se har sökt Biljettakuten för en kommentar. Redan på förstasidan skriver de att: ”Då priserna på andrahandsmarknaden varierar så rekommenderar vi alltid att ni söker biljetter hos arrangören innan ni handlar hos Biljettakuten”.

Att sälja biljetter till högre priser än vad arrangörerna tar är helt lagligt enligt Konsumentverket. Den som köper en biljett till evenemang har inte någon ångerrätt.

Liknande information ger Biljettakuten också på sin hemsida. Där skriver de också att ”överenskommet pris mellan biljettakuten och kunden är det som gäller, oavsett vad biljetten kostar på andra ställen”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera lokala företag på ärofyllda listan

Tre företag från Kristanstad tar sig in på årets lista.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:02, 18 oktober, 2017

Flera lokala företag på ärofyllda listan
Tre företag från Kristianstad finns med på Veckans Affärers lista. Foto: Pixabay.

Sedan 2005 utser Veckans Affärer årligen Sveriges superföretag. För att kvala in på listan gäller det att ett bolag under fyra år i rad klarar av de högt ställda kraven – vad gäller tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital.

På årets lista tar sig fler bolag än tidigare någonsin in. Hela 641 företag runt om i Sverige anses nämligen vara superföretag enligt Veckans Affärer. Utav de hundratals bolagen är det i år tre stycken från Kristianstad som tar sig in på listan.

Feel Design är det bolag som har ökat sin omsättning mest av de tre superföretagen. De startade för sex år sedan och arbetar med att designa och leverera möbler till den skandinaviska marknaden. Under de senaste två åren har de lyckats att öka sin årliga försäljning från 18 till 42 miljoner kronor. Bakom det ligger ett stort engagemang.

– Vi har arbetat hårt och satsat på produktutveckling. Fördelen är att vi är flexibla och snabbt kan anpassa oss efter marknaden. När vi presenterar vårt företag får vi responsen att vi har möbler till rätt pris och en bra kvalitet. Där har vi vårt styrka, säger Jörgen Alricsson grundare av Feel Design.

Vilka är era kunder?
– Sverige och Danmark är våra största marknader. Vi säljer bland annat bord, stolar och förvaring till möbelkedjorna.

De övriga två Kristianstadsföretagen som tar plats på årets lista utav superföretag är Pluspraktik Norden och Zafe Care Systems. Pluspraktik är en av landets största kiropraktiorkliniker och har sedan grundandet för nio år sedan vuxit kraftigt. Sedan fyra år tillbaka har man även en klinik i Karlshamn och förra året hade man en tillväxt på 28 procent.

Ett företag som till skillnad från de andra har för vana att ta plats bland superföretagen är Zafe Care Systems. Bolaget som säljer och installerar trygghetslarm runt om i Sverige har nämligen funnits med på listan över superföretag under flera års tid.

Fotnot: 24Kristianstad.se har varit i kontakt med både Zafe Care Systems och Pluspraktik Norden, vilka dock inte haft möjlighet att uttala sig.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De utbildningarna var mest sökta på HKR

Här är utbildningarna som flest sökt till våren 2018.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:55, 18 oktober, 2017

De utbildningarna var mest sökta på HKR
Sjuksköterskeprogrammet lockade flest sökanden. Foto: Högskolan Kristianstad.

Vid midnatt på måndagen stängde ansökningarna för högskole- och universitetsstudier till våren. Till Högskolan Kristianstad minskade antalet sökande något i år, men det är ändå 18 834 personer som sökt in till studier på högskolans kurser och program.

Det allra populäraste programmet till våren är Sjuksköterskeprogrammet, som har 1 108 sökande. Något som innebär att det är 9,2 sökande per plats.

LÄS MER: Minskat antal sökande till högskolan

– Värt att notera är att vi har ökat planerade antalet platser, vilket betyder att vi bland annat kommer att utbilda fler sjuksköterskor åt vården, säger Agneta Ljung Djärf, prorektor vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

För att se de tio mest sökta programmen till vårterminen 2018, kolla in nedanstående faktaruta.

Bland fristående kurser var Arbetsrätt för chefer populärast, med 2 057 sökande till de 60 platserna, följt av Grafisk design och Marknadsföring.

FaktaMest sökta program på Högskolan Kristianstad vt 2018:
1. Sjuksköterskeprogrammet – 1 108 sökande.
2. Grundlärarutbildning (årskurs 1-3) – 313 sökande.
3. Biomedicinska analytikerprogrammet – 268 sökande.
4. Grundlärarutbildning (årskurs 4-6) – 240 sökande.
5. Landskapsvetarprogrammet – 149 sökande.
6. Specialistsjuksköterskeprogrammet (vård av äldre) – 94 sökande.
7. Specialistsjuksköterskeprogrammet (distriktssköterska) – 89 sökande.
8. Biologprogrammet (cellbiologi) – 71 sökande.
9. Magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap (helfart) – 53 sökande.
10. Biologprogrammet (biologisk mångfald, kommunikation och samhälle) & Magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap (halvfart) – 51 sökande.

Fotnot: Siffrorna gäller från antagningens officiella stängning klockan 24:00 den 16 oktober. Till vissa utbildningar finns det dock fortsatt möjlighet att söka in, vilket gör att siffrorna kan variera marginellt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng