Mängder med olyckor på vägarna

Onsdagens snöfall ställde till det rejält ute på vägarna. En rad trafikolyckor inträffade i nordöstra Skåne under eftermiddagen och kvällen.

Nils Jönsson

Nils Jönsson

Kl.20:57, 11 januari, 2017

Mängder med olyckor på vägarna
En mängd trafikolyckor inträffade under eftermiddagen efter att snön börjat att falla. Här en bil som hamnade utanför vägen inne i Kristianstad. Foto: Läsarbild

En mängd trafikolyckor inträffade under eftermiddagen efter att snön börjat att falla. Flera bussar i länet körde av vägen på grund av halkan och en rad personbilar var inblandade i olyckor.

Och under kvällen inträffade fler olyckor. Strax efter klockan 18 inträffade en singelolycka på länsväg 1959 mellan Hästveda till Osby. Inga personskador rapporteras från platsen.

Vid 16.30-tiden körde en bil i diket på väg 21 vid avfarten till Finja. Inte heller den olyckan ska ha orsakat några personskador.

Polisen i region Syd räknar antalet olyckor under onsdagen till totalt ett 40-tal i polisområdet.

–  Det har varit ett 40-tal olyckor runt om i region Syd. Antagligen är det ännu fler eftersom alla inte larmar oss, säger Calle Persson på polisens ledningscentral till Kvällsposten.

LÄS MER: Lastbil körde av vägen

LÄS MER: Två bilar i olycka – polisen hade inte tid

LÄS MER: Träd blockerar vägen

Trafikverket varnar fortsatt för halka på vägarna i nordöstra Skåne, och plogning pågår på många sträckor.

Enligt SMHI kommer vinden att avta under kvällen, och det blir mildare. Under torsdagen väntas det bli 1-4 grader, mildast vid kusten, enligt SMHI:s prognos.

Se bilder från ovädret här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ABK inför nya köregler – vid nyproduktion

Nya köregler tog plats när uthyrningen av ”Finlandshusen” påbörjades.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:59, 18 oktober, 2017

2 bilder
  • Våren 2018 är det inflyttning. Foto: Robert Rosén.
    Våren 2018 är det inflyttning. Foto: Robert Rosén.
  • Husen är placerade intill Tivoliparken. Foto: ABK/Pressbild.
    Husen är placerade intill Tivoliparken. Foto: ABK/Pressbild.

I juni 2018 är det dags för inflyttning i AB Kristianstadsbyggens (ABK) nya hyresbostäder på Finlandsgatan 5 och 7. Uthyrningen av bostäderna har nu påbörjats och till det har ABK infört nya regler, som gäller vid uthyrning av nyproduktion.

– Ja, till de nya bostäderna på Finlandsgatan 5 och 7 kan den som är intresserad söka upp till tjugo olika bostäder, utöver de ordinarie ansökningarna, säger Jeanette Wilson, uthyrningschef på ABK, i ett pressmeddelande.

Även i fortsättningen menar bostadsbolaget att det kommer vara möjligt att söka fler än de ordinarie fem bostäderna vid nyproduktioner. Hur många bostäder en person kan söka vid var och ett av tillfällena kommer då att styras utefter hur många nya bostäder som byggs inom var projekt.

Husen på Finlandsgatan är Svanenmärkta, efter att ha byggs efter särskilda miljökrav, och har bostäder vars boyta är fördelad på 35-64 kvadratmeter. Totalt kommer det bli 74 nya bostäder i de nya hyreshusen.

FaktaSå stora är de nya lägenheterna på Finlandsgatan:
1 ROK på 35 kvadratmeter – 14 stycken
2 ROK på 51,5 kvadratmeter – 4 stycken
2 ROK på 54 kvadratmeter – 28 stycken
3 ROK på 60 kvadratmeter – 14 stycken
3 ROK på 64 kvadratmeter – 14 stycken

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många sökte till Högskolan Kristianstad

I måndags var sista dagen att söka till vårterminen på Högskolan Kristianstad. Så här många sökte kurserna och programmen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:56, 18 oktober, 2017

Så många sökte till Högskolan Kristianstad
Högskolan Kristianstad.

Klockan 24.00 på måndagen den 16 oktober var sista tiden att söka till Högskolan Kristianstad, för de som vill börja plugga under vårterminen. Skolan som erbjuder utbildar alla från lärare till sjuksköterskor lockar både ungdomar och vuxna från hela landet.

Just denna höst har dock söktrycket minskat jämfört med förra året, även om det är marginellt. Det var 172 personer färre som sökte kurserna och programmen, motsvarande en nedgång på cirka en procent. Trenden med ett minskat söktryck märks över hela landet.

– Söktrycket hamnar även i år (nationellt sett) på drygt 219 000. Att söktrycket minskat sedan vårrekordet för två år sedan beror främst på den fortsatta högkonjunkturen. I goda tider väljer många att jobba istället för att gå vidare till studier på högskolenivå, säger Susanne Wadsborn Taube, avdelningschef på Universitets- och Högskolerådet.

Sett på längre sikt har antalet sökande däremot ökat mycket kraftigt till Högskolan Kristianstad. För tio år sedan var det endast cirka 5 000 personer som sökte dit under hösten. En höjdpunkt märktes år 2015 då högskolan hade 21 648 ansökningar, en övervägande majoritet till enskilda kurser.

En jämförelse kan också göras med Lunds universitet som i år hade cirka 33 000 sökande och Malmö Högskola som hade cirka 12 000 sökande denna höst.

Den 8 december kommer samtliga som sökt till kurserna och programmen att få sitt antagningsbesked.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu blir det dyrare med vatten och avlopp

Nu höjer kommunen avgiften för kommunalt vatten och avlopp.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:09, 18 oktober, 2017

Nu blir det dyrare med vatten och avlopp
VA-taxan höjs i Kristianstad.

Politikernas beslut om att höja avgiften för kommunal vatten och avlopp med fyra procent, har nu vunnit laga kraft. Det innebär att taxan för brukningsavgiften kommer att ändras från och med den 1 januari nästa år. För en villa motsvarar höjningen cirka 16 kronor per månad.

Bakgrunden till den höjda avgiften är de stora investeringar som kommunen måste göra under de kommande åren. Stora delar av ledningsnätet är byggda på 1960- och 1970-talet och behövs bytas ut.

Det ska också göra stora nybyggnationer och renoveringar av vatten- och reningsverk. Bara under nästa år vill majoritetspartierna göra VA-investeringar på närmare 175 miljoner kronor.

– VA-ekonomin för kommunen ska gå jämt upp över en treårsperiod. Även om årets resultat ser bra ut så kommer kostnaderna att öka i framtiden eftersom vi satsar på att bygga mycket nytt.

– Att leverera ett säkert dricksvatten är vårt viktigaste uppdrag. Det kräver att vi bygger nytt och bygger om på våra verk och uppgraderar det 190 mil långa ledningsnätet, säger Inger Hansson i en artikel på kommunens hemsida.

Själva anläggningsavgiften kommer inte att beröras. Statistik från Svenskt Vatten visar också att Kristianstad, trots höjningen, har en låg VA-taxa jämfört med andra kommuner i Skåne. I Östra Göinge exempelvis får de betala cirka en tusenlapp mer i fast avgift.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så dyr är hemtjänsten i Kristianstad

I vissa delar av landet kostar hemtjänsten 150 000 kronor per invånare över 80 år.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.07:59, 18 oktober, 2017

Så dyr är hemtjänsten i Kristianstad
Foto: Pixabay

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt siffror från Kolada som visar hur mycket det kostar per invånare över 80 år att få hemtjänst. I Härjedalen var priset så högt som 150 000 kronor.

– Det kan handla om att man beviljar olika mycket hemtjänst och olika mycket insatser, säger Maria Price, tillförordnad kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), till Nyhetsbyrån Siren.

I Skåne är skillnaden mellan den Trelleborg som är billigast i länet och Klippan som är dyrast, nästan 50 000 kronor. En faktor som enligt Maria Price också ger skillnader i kostnaden är utförandet.

– Hur effektiv bemanningsplanering och ruttplanering man har påverkar. Lägger man mycket tid på transporter till brukaren, så kommer det att kosta mer. Det handlar om att hemtjänstmedarbetarna ska vara så stor andel av sin arbetstid som möjligt hos hemtjänsttagaren. Där vet vi att det finns väldigt stora variationer mellan kommunerna, säger hon.

Sverige var snittkostnaden 77 600 kronor per invånare 80 år för 2016. I Kristianstads kommun var kostnaden 87 967 kronor, vilket är en av de dyraste kommunerna i Skåne.

hemtjanst-skane

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tio-åriga Ella skickades hem från CSK – fick gå med bruten arm hela helgen

Tio-åriga Ella skjutsades mellan sjukhusen och fick gå med bruten arm hela helgen. "Hon blev helt förkrossad och började gråta", säger pappan.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:09, 17 oktober, 2017

Tio-åriga Ella skickades hem från CSK – fick gå med bruten arm hela helgen
Det fanns inte tid att operera tio-åriga Ella. Hon skickades tillbaka till Helsingborg från CSK. FOTO: Bildybyrån samt privat.

I fredags var tio-åriga Ella med sin mamma på ett lekland i Helsingborg. Hon skulle försöka hjula, men så small det till i armen. Det visade sig då att Ella hade brutit båda benen i underarmen. Direkt åkte de in till akuten för att röntga. Efter en timme kommer beskedet att armen måste opereras. Men i Helsingborg finns det inte möjlighet att göra en operation den dagen.

– Vi fick reda på att operationsschemat i Helsingborg var fullt och att det inte fanns någon tid. De hänvisade oss istället till Kristianstads sjukhus och sa att vi fick göra operationen där istället, säger pappan Andreas Kajanne.

Familjen sätter sig i en taxi också åker de tio milen till sjukhuset i Kristianstad. Här får de ett rum och kan vila till dagen efter. Vid 10-tiden på förmiddagen kommer ortopedkirurgen in i rummet. Enligt mamman är han irriterad av någon anledning.

– På lördagsmorgonen kom en läkare in på vårt rum och förklarade med mycket irriterad röst för min dotter att han kommer öppna hennes arm, spika ihop benen och sedan sy ihop henne, säger Andreas.

LÄS MER: Deras barn drabbades av en allvarlig hjärnskada

Sjuksköterskorna hade då förberett hans dotter för operationen, bland annat genom att sätta in en venkateter och dropp. Då kom nästa bakslag. Kirurgen meddelar att det inte blir någon operation i Kristianstad. De tar bara emot akuta fall. Istället ska de skickas hem till Helsingborg och vänta tills de kan ordna en operation.

– Hon blev helt förkrossad och började gråta. Hon hade då fastat i drygt 12 timmar för att genomgå en operation. Det kändes riktigt jobbigt, säger pappan.

Först på söndagen fanns det en tid i Helsingborg. Då hade flickan gått med bruten arm hela helgen, utan att veta när de skulle opereras. Hon mår nu bra, men situationen har upprört föräldrarna.

På sjukhuset förklarar de att det finns ett samarbete där patienten kan skickas mellan enheterna, beroende på platsbrist.

– Barn i Helsingborg som drabbas av benbrott kan hamna på andra sjukhus. Det är sedan i våras brist på personal i Helsingborg, något som man håller på att jobba hela tiden med att åtgärda, säger Gert-Uno Larsson, överläkare för ortopedklinikerna i Kristianstad, Ystad och Hässleholm.

Hur kommer det sig att Ella inte opererades i Kristianstad?
– Det finns endast ett ortopedlag i Kristianstad på helgerna. Ifall de har operationer som är mer medicinsk trängande så går de före. Alla prioriteras utifrån vilka skador de har och ifall det kräver någon akut åtgärd, säger Gert-Uno Larsson,

Finns det något risk för patienten om hon inte blir opererad direkt?
– När det handlar om frakturer så finns det en tidsfrist på ungefär två veckor innan behöver göra en operation. Då händer det att en del patienter blir bortprioriterade. Vi försöker att inte lägga operationer på helgerna, just av den anledningen att de är färre på ortopedkliniken då.

Efter händelsen har föräldrarna skrivit ett inlägg på Facebook som fått stor uppmärksamhet. Där vill de lyfta frågan till en politisk nivå. De skriver följande:

”Jag har full förståelse över att det kan komma in akuta saker som måste gå före. Men såhär borde det inte få gå till. Jag är medveten om situationen runt om på landets sjukhus. Utarbetad personal som blir utskällda och så vidare. Vi är alla människor och och orkar inte med hur mycket som helst. Landets politiker måste se till att det blir en förändring.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng