Lokala inslag i NM–truppen | Nyheter i Kristianstad- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Lokala inslag i NM–truppen

I november är det dags för de Nordiska Mästerskapen i bowling.
Redan nu har en bruttotrupp dock presenterats.
Vilken inte särskilt oväntat innehåller ett antal lokala inslag.

Robert Rosén

Kl.09:00, 11 januari, 2017

Lokala inslag i NM–truppen
Kan Cajsa Wegner reprisera succén från senaste NM? Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Senast bowlingens Nordiska Mästerskap avgjordes var i november 2015. Det blev då en storslam för BK 59:ans Filippa Persson och Cajsa Wegner, som sammanlagt skrapade ihop åtta medaljer.

När förbundets Elit– och talangansvarige, Johan Ekström, under tisdagen presenterade en första bruttotrupp till NM, som riktar sig till spelare som är 23 år och yngre, fanns det också representation från BK 59:an. Det då Cajsa Wegner ingår i truppen. Någonting som sedan tidigare stod klart, då Wegner var en av fyra i truppen som spelat till sig en trupplats under U21–lägret tidigare i januari.

Bland de tolv uttagna fanns dock fler lokala namn. Tollarps BK:s Kevin Lindbladh finns nämligen, likt Wegner, med i den uttagna bruttotruppen.

– Det är inte en fullständig trupp utan den är dynamisk. Vi kan både lägga till och ta bort spelare från den. Det är 8 killar och 4 tjejer uttagna som vi sedan ska komplettera med minst 2 tjejer och mellan 2 och 4 spelare till under våren, sa Ekström till bowlingförbundets hemsida i samband med uttagningen.

Nordiska Mästerskapen avgörs i Helsingfors i november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare

VM-finalen mellan Sverige och Schweiz blev en rysare från början till slut. Men i straffläggningen lyckades Tre Kronor vinna och försvara VM-guldet.

Michael Olsson

Kl.23:16, 20 maj, 2018

Sverige försvarade VM-guldet efter straffrysare
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

2013 vann Tre Kronor med 5–1 mot Schweiz i VM-finalen i ishockey. Men när länderna ställdes mot varandra i en ny VM-final under söndagskvällen blev det betydligt jämnare än så.

Det blev en rivstart på matchen i Royal Arena i Köpenhamn. Redan tidigt skapades chanser åt båda håll och det var en underhållande ishockey som det bjöds på. Med drygt tre minuter kvar av den första perioden kom öppningsmålet – och det var Schweiz som stod för det.

Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Drygt en minut efter målet kom kvitteringen genom NHL-proffset Gustav Nyquist. Forwarden snappade upp en puck i slottet och tryckte in 1–1 bakom storspelande målvakten Leonardo Genoni.

I den andra perioden tog Schweiz återigen ledningen. Skicklige Timo Meier sköt in 2–1 från högerkanten efter en snabb kontring i powerplay, men Tre Kronor skulle komma tillbaka. 14.53 in i andra utnyttjade Mika Zibanejad ett powerplay-läge smällde in 2–2 från blålinjen.

Slutperioden blev en stängd tillställning med få målchanser. Schweiz lät Sverige vara spelförande och försökte förlita sig på snabba omställningar. Men Tre Kronor lyckades inte få hål på Genoni och perioden slutade mållös.

I förlängningen var det en nervös väntan på vem som skulle skjuta hem guldet. Men trots flera stora möjligheter att avgöra finalen blev förlängningen mållös och matchen gick till straffar. Sven Andrighetto satte Schweiz första straff, medan Sverige inledde med två raka missar. Men därefter höll målvakten Anders Nilsson tätt och när Oliver Ekman-Larsson och Filip Forsberg satte sina straffar kunde Sverige bärga VM-titeln i den femte straffomgången.

Segern innebär att Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från 2017 när man besegrade Kanada på straffar under mästerskapet i Tyskland/Frankrike.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömdebut för KFC-talangen: ”Det var magiskt”

Det tog inte mer än 12 minuter innan KFC-talangen hittat nätet gånger två.

Filip Edvardsson

Kl.09:41, 19 maj, 2018

Drömdebut för KFC-talangen: ”Det var magiskt”
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

KFC:s Sebastian Nanasi fick minst sagt en drömstart på sin landslagskarriär. I premiärmatchen mot Irland i Uefa Development Tournament höll han sig framme, redan efter en minut, och petade in sitt första mål i blågult.

Men det skulle inte ta slut där. Tolv minuter senare var det dags igen då han dubblade sin målskörd. Med andra ord var det en smått otrolig debut för 16-åringen, som även själv var nöjd med sin prestation.

– Det var magiskt att få göra mål så snabbt och liksom få komma in i det direkt, säger Nanasi till Kristianstads FC:s hemsida.

Nästa match spelas på söndag där Sverige ställs mot Turkiet.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förre KIK-backen skriver NHL-kontrakt efter succén

Så sent som 2017 spelade Joel Persson med KIK i division 1. Nu har han skrivit på ett NHL-kontrakt.

Michael Olsson

Kl.17:36, 18 maj, 2018

Förre KIK-backen skriver NHL-kontrakt efter succén
Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

Joel Persson värvades från Kristianstads IK till Växjö Lakers inför den föregående säsongen. Där blev det succé direkt för den 24-årige backen. I grundserien stod Persson för 34 poäng på 51 matcher och därefter var han med och förde laget till SM-guldet.

Han slutade tvåa i SHL:s poängliga för backar och i Champions Hockey League blev han dessutom den back som gjorde flest poäng och assist i hela turneringen. Och framgångarna har inte passerat obemärkta. Flera NHL-klubbar har haft ögonen på 24-åringen och under fredagen kom beskedet – Joel Persson har skrivit ett ettårskontrakt med Edmonton Oilers.

Men till Växjöfansen stora förtjusning betyder det inte att Persson lämnar Lakers. Klubbarna har kommit överens om att backen stannar i Växjö, men överlåter rättigheterna till Edmonton.

 Att få skriva NHL-kontrakt är verkligen en dröm som har gått i uppfyllelse. Samtidigt är jag väldigt glad över att få stanna ett år till i Växjö för att utvecklas och bli den spelare jag vill bli, säger Joel Persson till Växjös hemsida.

LÄS MER: Joel Persson om första tiden som SHL-spelare

Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson är nöjd med lösningen.

– Vi är väldigt glada över att en bra lösning arbetats fram. En lösning som gör att Joel kommer att stanna hos oss kommande säsong även om vi överlåter rättigheterna till Oilers. Lösningen kommer att gynna samtliga parter men framförallt ge Joel chans till att vidareutveckla sitt spel innan han tar nästa kliv i karriären, säger han.

I Edmonton Oliers spelar bland annat Connor McDavid som vunnit NHL:s poängliga de två senaste säsongerna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här hyllas IFK Kristianstad efter guldet

I dag hyllades guldhjältarna från IFK Kristianstad. Här är alla bilderna från firandet utanför arenan.

Henrik Nordell

Kl.18:50, 11 maj, 2018

BILDEXTRA: Här hyllas IFK Kristianstad efter guldet
En stor publik var på plats utanför Kristianstad Arena när guldlaget firades. Foto: Henrik Nordell

Tusentals samlades utanför arenan då guldlaget från IFK Kristianstad firades på fredagen. Det blev en fullspäckad fest där spelarna intervjuades på scen tillsammans med ledarna i föreningen. Det är fjärde SM-guldet i rad och åttonde totalt för Kristianstadslaget.

– När vi tågade in i finalen med 2 000 personer så visade det att vi är ett bygdens lag och inte något köpelag. Polisen kontaktade oss efter matchen och sade att ingen annan idrottförenings supportrar har uppträtt så bra, sade Johan Cosmo, ordförande i IFK.

Under firandet bjöd Linus Flink på allsång och för första gången landade fallskärmshoppare på arenans tak med orange rök och IFK:s flagga. Flera av idrottsprofilerna berättade också om sina minnen från finalen.

– Det var en kämpig match och man måste ge en eloge till Beutler (målvakten i HK Malmö). Det var en fantastiskt match även om det inte var den vackraste handbollen. Till nästa säsong kommer det inte fler fräcka spelare, inklusive några vi ska presentera nästa vecka, sade sportchefen Jesper Larsson.

Se alla bilderna från firandet här nedanför:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportchefen lämnar KDFF – efter fem år

Henrik Nygren har beslutat att lämna posten som sportchef: "Var det enda möjliga beslutet".

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:43, 11 maj, 2018

2 bilder
  • MONTAGE: Mathilda Ahlberg,  Robin Nordlund – BILDBYRÅN
    MONTAGE: Mathilda Ahlberg, Robin Nordlund – BILDBYRÅN
  • Foto: Robin Nordlund / BILDBYRÅN.
    Foto: Robin Nordlund / BILDBYRÅN.

Efter fem år på som ideell sportchef för KDFF, har Henrik Nygren valt att lämna posten. Enligt klubben handlar det om andra åtaganden inom byggbranschen som sätter stopp för vidare engagemang i föreningen.

– Det har varit ett väldigt tufft beslut att ta. Men tiden räcker inte längre till och för att kunna fokusera på mina företag så var detta det enda möjliga beslutet, säger Henrik Nygren i ett pressmeddelande.

I sammanlagt åtta och ett halvt år har Henrik Nygren varit aktiv inom KDFF. Han berättar att det inte var ett lätt samtal att meddela sitt beslut för styrelsen.

– Vi tackar Henrik för en mycket värdefull insats i KDFF under många år. Det är oräkneliga timmar som han lagt ned för klubben i sitt hjärta. Vi har full förståelse för att Henrik nu vill fokusera på sina expanderade företag och önskar honom lycka till, säger Kent Angergård.

– Att Henrik tagit beslutet att avsluta arbetet med KDFF är såklart ett mycket tråkigt beslut. Han har bidragit stort till vad föreningen är idag på såväl ett sportsligt som organisatoriskt plan! Hans genuina engagemang och KDFF hjärta blir svårt att ersätta! Vi respekterar Henriks beslut och lyckönskar honom samtidigt med sina företag, säger Niclas Rhodin.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng