Lokal kvartett uttagna i Skåne–laget

Distriktsturneringen PostNord Cup är framme vid slutspelet. I den skånska truppen som beger sig till Jönköping finns inte mindre än fyra lokala lirare.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:08, 11 januari, 2017

Lokal kvartett uttagna i Skåne–laget
Omar Dampha är en av fyra nordostskåningar i truppen.

Under perioden 20/1–22/1 vankas det slutspel i PostNord Cup. Skåne är placerade i samma grupp som Västergötland och Västmanland och gruppformatet kommer att ta plats i Jönköping.

Nyligen presenterades den skånska truppen till fotbollens distriktsturnering, som i år vänder sig till spelare födda år 2000. I 18–mannatruppen finns fyra spelare som i dagsläget representerar klubbar i nordöstra Skåne. IFK Hässleholm bidrar med två representanter i form av målvakten Carl Lundahl Persson och yttermittfältaren Anthony Svenning, VMA IK:s försvarare Jonathan Nyström tar en plats medan Kristianstad FC:s anfallstalang Omar Dampha fullbordar kvartetten.

Samtliga i kvartetten fanns med redan i gruppspelsfasen. Till skillnad från då finns även spelare från Helsingborgs IF med den här gången medan den andra skånska giganten, Malmö FF, återigen inte har med några spelare.

Om Skåne tar sig vidare från gruppspelet vankas semifinal den 6 juni. För Skåne, som är regerande mästare, är det även näst sista chansen att ta hem turneringen. Då Skånes Fotbollsförbund valt att förändra spelarutbildningen bildas inte längre några nya distriktslag – utan pojkar och flickor födda 2000 respektive 2001 är de sista lagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket har villapriserna stigit i Kristianstad

Villapriserna i Skåne fortsätter att stiga. Nya siffror visar vilka kommuner där prisökningen varit störst.

Konrad Olsson

Kl.11:00, 23 maj, 2017

Så mycket har villapriserna stigit i Kristianstad

Det är Svensk Fastighetsförmedling som tillsammans med Mäklarstatistik har kartlagt prisutvecklingen på villor i Skånes kommuner.

Siffrorna visar att prisökningen är som allra störst i Landskrona, de senaste fem åren. Medelpriset 2011/2012 låg på 1 949 738 kronor då. Under 2016/2017 ligger det på 2 804 781 kr.

Därefter följer Åstorp, Kävlinge och Tomelilla som alla är kommuner där villapriserna har stigit med minst 40 procent.

– Landskronas prisläge på bostäder är lågt i jämförelse med resten av Öresundsregionen och tidigare har det ofta talats negativt om staden. Men tack vare en stark politisk vilja att utveckla Landskrona till en plats där man vill bo och arbeta har flera stora företag nu etablerat sig i staden. Många byggföretag har dessutom köpt mark och byggt flera nya bostäder. Detta har lett till att allt fler söker sig till Landskrona och det har i sin tur resulterat i att villapriserna stigit markant de senaste åren, säger Pernilla Corsing, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Landskrona.

Malmö ligger på åttonde plats med en prisökning på 32 procent från 3 311 850 kronor till 4 368 652 kronor. Av storstäderna ligger man en bit efter både Göteborg (48 procent) och Stockholm (46 procent).

– Prisutvecklingen på Skånes villamarknad tog fart ordentligt 2014 och har sedan dess fortsatt att stiga. En trend vi nu kan se är att de högre prisnivåerna i Malmö, Helsingborg och Lund spiller över till närliggande orter. När priserna ökar i städerna väljer fler att söka sig till kranskommunerna istället och det gör att priserna ökar även där. Kävlinge kommun är ett gott exempel på detta med sina goda pendlingsmöjligheter till både Lund och Malmö. Många har flyttat dit för att få mer bostad för pengarna, men det har lett till att villapriserna ökat med hela 41 procent under de senaste fem åren, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Kinda kommun i Östergötland är värst i landet där villapriserna har stigit med 88 procent. I Kristianstads kommun har priserna ökat med 36 procent, från 1 485 526 kronor till 2 018 717 kronor.

FaktaHär har villapriserna stigit mest i Skåne det senaste fem åren – Topp 10

1. Landskrona + 44 %

2. Åstorp + 43 %

3. Kävlinge + 41 %

4. Tomelilla + 40 %

5. Östra Göinge + 37 %

6. Kristianstad + 36 %

7. Båstad + 35%

8. Malmö + 32 %

9. Burlöv + 31 %

10. Hässleholm + 31 %

*Statistiken baseras på överlåtelser av villor gjorda under maj 2016 – april 2017 jämfört med samma tolvmånadersperioder ett och fem år tillbaka, det vill säga maj 2015 – april 2016 och maj 2011 – april 2012. Endast kommuner med minst 50 försäljningar per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska operationsköerna kortas i Skåne: ”Många patienter som väntat alldeles för länge”

Då köerna för att få en operation är långa i Region Skåne ska sjukhusen utöka veckan med en extra dag.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.10:31, 22 maj, 2017

Så ska operationsköerna kortas i Skåne: ”Många patienter som väntat alldeles för länge”
Foto: Pixabay

Köerna till operation i Region Skåne ska kortas genom att man nu ska utnyttja lördagarna för operationer.

– Det finns många patienter som väntat alldeles för länge, utöver vårdgarantin många gånger. Nu ser vi till att jobba igen det med teamets hjälp, säger Maria Nyman Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsnämnden Kryh till SVT.

Det är ett mobilt team som ska utföra operationer på lördagar i en operationssal någon stans i Skåne som är ledig. Det handlar framförallt om enkla operationer.

Centralsjukhuset i Kristianstad har redan utfört lördagsoperationer, men med egen personal, i två veckor. Snart ska fler sjukhus ta efter, nästa i ordningen är Helsingborg.

Ett problem ska dock ha varit att komma i kontakt med patienterna, då de inte är livshotande sjuka och redan väntat länge.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tre Kristianstadskillar kallade till distriktsturnering

När den anrika distrikspojkturneringen PostNord Cup ska avgöras är hela åtta nordostskåningar kallade – varav tre stycken från klubbar i Kristianstads kommun.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:48, 21 maj, 2017

Tre Kristianstadskillar kallade till distriktsturnering
Kristianstad FC-duon Omar Dampha och Erik Eichmüller är två utav åtta nordostskåningar i truppen. Foto: Pelle Börjesson/Bildbyrån.

Sedan 1970-talet har Svenska Fotbollsförbundet korat landets bästa distrikt genom en nationell turnering. Förra året tog Skåne hem pojkturneringen, som går under namnet, PostNord Cup – och även i år är man klara för finalspel.

P17-truppen till semifinalen mot Göteborg den 6 juni är nu presenterad, och det finns gott om spelare från nordost i Skånes trupp. Hela åtta spelare har nämligen sin hemvist i nordöstra Skåne.

Från Kristianstad är Kristianstad FC-duon Omar Dampha och Erik Eichmüller samt VMA IK:s Jonathan Nyström kallade. Även Max Rundqvist (Hanaskogs IS), som lämnade Kristianstad FC inför säsongen, tar en trupplats.

Övriga spelare från nordöstra Skåne är Carl Lundahl Persson (IFK Hässleholm), Isak Olsson (IFK Hässleholm), Waed Shaif (IFK Hässleholm) och Anthony Svenning (IFK Osby).

Noterbart i övrigt är att Skånelaget inte innehåller spelare från Malmö FF och Helsingborgs IF, vars spelare inte deltar.

FaktaLokala förmågor i Skånes trupp till semifinalen i PostNord Cup:
Anthony Svenning (IFK Osby)
Carl Lundahl Persson (IFK Hässleholm)
Erik Eichmüller (Kristianstad FC)
Isak Olsson (IFK Hässleholm)
Jonathan Nyström (VMA IK)
Max Rundqvist (Hanaskogs IS)
Omar Dampha (Kristianstad FC)
Waed Shaif (IFK Hässleholm)

Totalt består truppen utav 18 spelare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ovanligt många trafikbrott anmälda i Skåne

Ny statistik visar hur många trafikbrott som anmäldes i april i år. I Skåne län har inte siffran varit så här hög på hela nio år.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.11:28, 15 maj, 2017

Ovanligt många trafikbrott anmälda i Skåne
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

I april i år anmäldes totalt 1 032 trafikbrott i Skåne län. Så många anmälningar har inte gjorts under någon månad sedan i juni 2008. Med andra ord är det hela nio år sedan siffran var så hög.

Medeltalet på antalet anmälningar i länet ligger på 867. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som Nyhetsbyrån Siren och journalistikbyrån Journalism++ har tagit fram.

I december 2010 gjordes minst antal anmälningar, då rapporterades 643 trafikbrott i hela länet.

Nedan ser du statistik över antalet anmälda trafikbrott i Skåne län sedan år 2006. 

statistik_trafikbrott

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad bjöd på episk utklassning på hemmaplan

Efter fyra matcher utan seger krossade Kristianstad FC under lördagen Assyriska BK på Kristianstad IP. "Det var glada miner, säger Joakim Persson.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:30, 13 maj, 2017

Kristianstad bjöd på episk utklassning på hemmaplan
Foto: Line Skaugrud Landevik/Bildbyrån

När halvtidssignalen gick med resultatet 1–1 var stämningen tryckt på Kristianstad IP, men när andra halvlek väl kickade igång dunkades målen in som på löpande band. Assyriska hade inget att sätta emot och slutresultatet landade på rejäla 7–1.

– En bit in i matchen så viker de ner sig och vi fortsätter pumpa på. De lägger sig lite platta och orkar helt enkelt inte riktigt avsluta matchen, säger Joakim Persson, tränare i Kristianstad FC.

– De har varit luriga innan och byter gärna spelupplägg, vilket de gjorde idag efter första halvlek men det gjorde bara planen ännu mer öppen för oss, fortsätter han.

Den här vinsten gör givetvis att moralen i Kristianstad FC höjs avsevärt, något som Joakim Persson märkte direkt.

– Det var länge sedan vi vann en fotbollsmatch över huvud taget och sen att vi fick spela ut dem så pass, det var glada miner kan jag säga, berättar han.

– Men det är svårt att säga exakt vad som lossnade. En del i det är att vi har spelat fyra matcher på mediokra gräsplaner. Idag var det konstgräs och det blir ett helt annat flyt, passningarna sitter och folk börjar löpa.

Vinsten skickar också starka signaler till alla lag i serien, men det är samtidigt viktigt att hålla huvudet kallt.

– Det här visar att vi inte bara har snackat, att vi har ett bra fotbollslag. Men vi ska inte skena iväg, det ger ju tre poäng det här trots den stora målskillnaden. Vi har matcher framför oss med hård konkurrens, avslutar Joakim Persson.

Text: Viktor Jerner

FaktaDivision 1
Kristianstads FC–Assyriska BK 7–1 (1–1)
Målen, Kristianstad FC: Andreas Grahm 2, Michael Baggner 2, Emil Åberg, Albert Ejupi, Oliver Ekroth.
Publik: 332, Kristianstads IP.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel