MUSIKPAVILJONGEN

Aktivisterna ger upp: ”Har kämpat mot Goliat”

Kampen om musikpaviljongen i Hässleholm ser ut att ha fått ett slut.
Under onsdagsmorgonen meddelade nämligen aktivisterna att de ger upp.
”Vi orkar inte mer”, berättade Victoria Pehrsson för Norra Skåne.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:27, 11 januari, 2017

Aktivisterna ger upp: ”Har kämpat mot Goliat”
Det förberedande arbetet med att flytta paviljongen har nu påbörjats. Foto: Julia Åkesson/Bildbyrån

Under den här veckan var det tänkt att flytten av musikpaviljongen i Hässleholm skulle ta sin start. Det har dock inte varit möjligt under veckans första dagar – då aktivister under gårdagen ockuperade byggnaden och hindrade byggarbetarna från att ta sig in.

Aktivisterna har även fått stöd från politiker, och i går skrev 24Kristianstad om att Douglas Roth (M), andre vice ordförande i Hässleholms kommunfullmäktige, överklagat den kommunala affären till Kammarrätten.

Nu ser dock striderna ut att ha nått sitt slut. Byggnadsarbetarna har nämligen släppts in medan aktivisterna meddelat att de har gett upp, det rapporterar Norra Skåne.

– Vi har kämpat mot Goliat och vi kommer ingen vart, vi orkar inte mer, sa Victoria Pehrsson till tidningen under onsdagsmorgonen.

Tillsammans med Evert Storm, Rosita Forsberg och Leif Henningsson släppte hon in arbetarna under onsdagsmorgonen och hälsade dem välkomna. Kort därefter kunde arbetarna påbörja arbetet med flytten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man riktade pistol mot ordningsvakt

En man i Hässleholm döms för att ha riktat ett vapen mot en ordningsvakt.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.11:31, 24 maj, 2017

Man riktade pistol mot ordningsvakt
Foto: Robert Boman / Bildbyrån

En man i 20-årsåldern var en kväll i mars i år ute och festade i Hässleholm. När han skulle gå hem hamnade han i bråk med ordningsvakten. I samband med detta ska mannen ha tagit fram en pistol, som han hade innanför jackan, och riktat den mot ordningsvakten.

Mannen lämnade platsen men kunde senare gripas. I anslutning till gripandet fann polisen en pistol under en bil. Mannen har erkänt innehav av pistolen och menar att han ville ”markera” och därför visade pistolen för ordningsvakten.

Han döms nu vid Hässleholms tingsrätt för grovt hot mot tjänsteman och vapenbrott. Straffet blir skyddstillsyn och fängelse i en månad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Låtsades vara polis – tafsade på två personer

En 22-årig ska i december har ofredat och sexuellt ofredat två personer i Hässleholm när han låtsades vara polis.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.22:00, 18 maj, 2017

Låtsades vara polis – tafsade på två personer
Foto: Arkiv

I Ljungdala i Hässleholms kommun ska en 22-årig man i december 2016 ha utgett sig för att vara polis.

22-åringen ska ha visat upp ett polismärke för två personer, en kvinna och en man, och ska ha sagt att en stöld hade skett. 22-åringen ska sen ha sagt att han behövde visitera personerna med anledning av stölden.

22-åringen ska då ha ofredat mannen genom att känna med sina händer över hans kropp. 22-åringen ska ha även ha sexuellt ofredat kvinnan genom att klämma henne på brösten och ta henne på insida lår och rumpa vid den så kallade visiteringen.

Nu åtalas 22-åringen för föregivande av allmän ställning, ofredande och sexuellt ofredande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De kräver betalt för nya bröst efter skandalen

Företaget Plastikkirurgi Hässleholm AB stäms av flera kvinnor efter att ha använt bröstimplantat som spruckit och orsakat inflammationer. De begär att kliniken ska betala för nya bröst.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:02, 15 maj, 2017

De kräver betalt för nya bröst efter skandalen
16 kvinnor stämmer en klinik i Hässleholm efter att ha fått inplantat inopererade från ett skandalomsusat franskt bolag.

Sammanlagt 16 kvinnor har lämnat in en stämningsansökan till Hässleholms tingsrätt mot Plastik-kirurgkliniken i Hässleholm. Via sin advokat begär de skadestånd, något som 24kristianstad.se tidigare har uppmärksammat. Det kvinnorna har gemensamt är att alla har opererat brösten med implantat som tillverkats av det franska bolaget Polo Implant Prothese (PIP).

Ett stor skandal med dem bröt ut från ett flertal år sedan då det visade sig att implantat hade spruckit och läckt ut giftiga ämnen. Minst två av de drabbade är hemmahörande i Bromölla, 49 år respektive 40 år gamla. En av dem ville göra en bröstoperation efter att ha ammat tre barn. Hon tog kontakt med kliniken i Hässleholm. Operationen genomförde hon för tio år sedan.

–  Brösten var inte som de brukar, men jag har inte förstorat dem utan jag har fyllt ut dem, så det är min vanliga storlek, säger kvinnan till SVT Skåne.

Flera år efter operationen drabbades hon av besvär. Nu vill hon att kliniken ska betala henne 148 000 kronor i skadestånd. Det framgår av den stämningsansökan som lämnades in förra året. Även de andra drabbade kvinnorna begär skadestånd i samma storleksordning. Flera av dem har redan betalat för att implantaten ska tas bort.

Kliniken som har genomförde ingreppet anser dock att de inte gjort något fel eftersom att gelimplantaten var godkända i Sverige. De är villiga att byta ut dem ifall de spricker eller ifall de ska opereras bort helt. Men för att byta hela implantaten tar de ett självkostnadspris. Enligt uppgifter från år 2015 skulle det kosta 17 000 kronor.

– Det är just där cynismen ligger, att de säger att de ska hjälpa men att man måste betala för det. Lagstiftningen säger att det ska ske kostnadsfritt för kvinnorna, det är ett sätt att försöka smita från sitt ansvar, säger advokat Gunnar Brolin till SVT.

Processen med stämningsansökan drar dock ut på tiden. Först i november är det planerat att huvudförhandlingen ska starta. Under det senaste året har både advokaten och kliniken skickat dokument till tingsrätten som kan tas upp i en förhandling.

Världen över beräknas cirka 300 000 kvinnor har fått gelimplantat från PIP. Det har lett till att bolaget, som gått i konkurs år 2010, har fått emot sig ett stort antal stämningsansökningar. Många har också stämt de kliniker som genomfört operationerna. Ägarna till bolaget har i samband med skandalen dömts till fyra års fängelse.

24kristianstad.se har försökt att nå både advokaten och ett par av de drabbade kvinnorna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad tecknar avtal med kritiserade OneMed

Kristianstad har nyligen genomfört en upphandling med OneMed för inköp av sjukvårdsmaterial. Bolaget har tidigare uppmärksammats för sina dyra strumpor, som kostade Stockholm tusentals kronor styck.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:04, 7 maj, 2017

Kristianstad tecknar avtal med kritiserade OneMed
Kristianstad tecknar avtal med OneMed för inköp av sjukvårdsmaterial. Foto: Bildbyrån

I slutet av sommaren förra året riktades skarp kritik mot landstinget i Stockholm. Anledningen var deras upphandling av sjukvårdsmaterial från företaget OneMed. Det blev betydligt dyrare än vad företaget hade räknat med. Efter bara ett år hade Stockholms Läns Landsting gjort av med över 400 miljoner kronor.

Det som stack ut i SVT:s granskning av bolaget var prislistan på materialet. En kompressionsstrumpa som skulle öka blodcirkulationen kostade 6 000 kronor. Det blev en dyr affär för skattebetalarna. OneMed har efter det försvarat sig med att totalkostnaden för material har minskat sedan de blev leverantörer.

Nu har också Kristianstads kommun genomfört en upphandling och skrivit avtal med OneMed. Två bolag valde att lämna anbud i upphandlingen av sjukvårdsmaterial. Det totalt priset från Onemed kommer enligt den att uppgå till 1,8 miljoner kronor. Det konkurrerande bolaget Mediq gav ett pris på cirka 2,4 miljoner kronor.

Affären har upphandlats med hjälp av grannkommunen Hässleholm, där upphandlaren uppger att det var priset som avgjorde vilket bolag som fick kontraktet. Enligt dem ska något liknande situationen i Stockholm dock inte kunna drabba Kristianstads skattebetalare. ”Prislistan är okej, Vi har inte några strumpor i vår upphandling”, skriver de i ett mejl.

Kristianstads kommun är dock inte ensamma om att välja OneMed. Även Region Skåne har beslutat att använda bolaget som leverantör. I den upphandling som Hässleholm genomfört ingår, förutom Kristianstad, även kommunerna Osby, Perstorp, Östra Göinge och Bromölla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

20-åring åtalas för barnvåldtäkt – av anhörig

I mars häktades en 20-årig man misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn. Nu åtalas mannen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.20:27, 28 april, 2017

20-åring åtalas för barnvåldtäkt – av anhörig
Foto: Arkiv

Sedan mars månad i år har en 20-årig man från Hässleholm häktades på sannolika skäl misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn. Kammaråklagare Marie-Louise Holmberg berättade då att det inte rörde sig om något mindre barn, utan en tonårig. Nu åtalas mannen för de misstänkta brotten.

LÄS MER: 20-åring misstänks för flera fall av barnvåldtäkt

Åtalet skulle varit väckt senast den 4 april, men polisutredningen har dragit ut på tiden och vid två tillfällen har förlängd åtalstid begärts.

Det visar sig nu efter förundersökningen att det är en anhörig, som 20-åringen misstänks ha våldtagit.

När nu förundersökningen är klar och åtal väcks framkommer det att det är en anhörig, en minderårig flicka, som 20-åringen misstänks ha förgripit sig på.

Mannen har sedan han greps nekat till brott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel