Stal insamlingsbössa – är anhållna

Männen som stal insamlingsbössan i Åhus har åkt fast.
Kristianstadsbladet uppger att männen är anhållna – och har erkänt brottet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:20, 10 januari, 2017

Stal insamlingsbössa – är anhållna
Männen greps under måndagskvällen. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

24Kristianstad.se har tidigare skrivit om insamlingsbössan från Rädda Barnen som stals från Videocenter i Åhus. Bössan, som tredjeklassare använde för att samla in pengar till barn i Syrien, stals någon gång mellan den 4–7 januari.

När 24Kristianstad under gårdagen pratade med butiksägaren Leo Kisswani var han hoppfull om att tjuvarna skulle åka fast.

– Jag är fortfarande ganska säker på att dom kommer hitta dom här personerna. Jag kommer inte ge mig förrän vi hittar dom. Det kommer jag aldrig göra, sa han då.

Nu uppger Kristianstadsbladet att de bägge tjuvarna åkt fast. Efter att polisen fått in flera tips greps två män i 20– respektive 50–årsåldern vid halv åtta under gårdagskvällen. Jourhavande förundersökningsledare i Kristianstad, Mikael Persson, bekräftar för tidningen att männen är anhållna och har erkänt brott. Under tisdagen kommer åklagare fatta beslut om männen häktas eller ej.

När 24Kristianstad når Leo Kisswani under tisdagsförmiddagen är butiksägaren lättad.

– Det kändes som en sten plockades bort från min axel. Jag blev oerhört glad men samtidigt kanske lite besviken över att de kanske inte erkänner eller att de blir släppta före lunch. Men nu fick jag precis reda på att de har erkänt och nu hoppas jag av hela mitt hjärta att åklagaren väcker åtal och att de hålls kvar. Jag har inte förhoppningar om att de ska betala tillbaka utan huvudsaken är att de får ett kännbart straff, säger han.

För Kisswani har telefonen gått varm de senaste dagarna, då många valt att lämna tips direkt till honom istället för till polisen. När det var som allra störst tryck uppskattar han att han blev kontaktad av 80–100 personer i timmen. Att allmänhetens tips hade en stor del i att förövarna åkte fast råder det ingen tvekan om, enligt Leo Kisswani. Efter att de bägge männen åkt fast har flera människor uppgett att det var just de som bidrog till att polisen kunde gripa bovarna.

– Tyvärr, sedan de blev tagna har det droppat in hel del meddelande och samtal om folk som säger att de var först och gärna vill ha hittelönen. Polisen kan i dagsläget inte riktigt kartlägga vem som ringde först och ska ha hittelönen. Det är väldigt viktigt för mig att det blir rätt, i och med att 70 procent av hittelönen är från sponsorer.

Arbetet med att kartlägga vem som kom med det avgörande tipset går vidare, men om de inte lyckas slå fast vem det var som kom med bidraget har Leo Kisswani redan funderat ut vad han ska göra med pengarna.

– Får vi inte klarsida i vem det var skänker vi pengarna och namnger vilka som skänkte istället.

Likt för pappa Leo var det en glädjande reaktion hos dottern Saga, när hon fick beskedet att männen åkt fast.

– Min lilla dotter Saga fick reda på att tjuvarna var fast. Hon började gråta, var jätteglad, ville börja samla igen och frågade om jag inte kunde hämta två-tre bössor.

Texten uppdateras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Riksdagsledamot till Kristianstad – möter unikt projekt

Hon besöker det nyskapande projektet i Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:43, 19 oktober, 2017

Riksdagsledamot till Kristianstad – möter unikt projekt
Kerstin Nilsson (S) besöker kommunhuset under fredagen. Foto: Arkiv.

I morgon, fredag, besöker riksdagsledamoten Kerstin Nilsson (S) Kristianstad. Hon kommer då bege sig till Arbete och välfärdsförvaltningen gällande projektet ”Hela Familjen”.

Projektet är finansierat av Skåne Nordost och utförs av Arbete och välfärdsförvaltningen, i Kristianstads kommun, tillsammans med vårdcentralerna på Näsby, Vilan och Östermalm. Genom projektet vill man ge ett samlat stöd till familjer som behöver stöd från flera verksamheter, istället för att dessa familjer ska skickas runt till flera olika myndigheter och verksamheter.

– Hela Familjen innebär ett nytt sätt att arbeta och det gör stor skillnad för många. Arbete och välfärdsförvaltningens målsättning är att kunna erbjuda ett så bra stöd som möjligt till våra klienter och deras barn. Det upplever vi att vi gör i och med Hela Familjen-samarbetet, säger Linnéa Persson, enhetschef på Arbete och välfärdsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Under Kerstin Nilssons besök i Kristianstad kommer hon träffa samordningsförbundet Skåne Nordost och Hela Familjen.

Projektet Hela Familjen drivs under tre års tid. Hittills har 25 familjer med sammanlagt cirka 100 barn involverats i projektet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik sålde flera år gamla livsmedel

Vid en oanmäld inspektion gjordes den obehagliga upptäckten.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.19:00, 19 oktober, 2017

Butik sålde flera år gamla livsmedel
Foto: Pixabay

Den 19 september i år gjorde en inspektör från Kristianstads kommun en anmäld inspektion vid en livsmedelsbutik.

Vid inspektionen upptäcktes två stora brister, som ägaren fick i bakläxa. Butiken sålde bland annat livsmedel som hade ett bäst före-datum som var passerat med flera månader eller år.

Dessutom saknades svensk ingrediensförteckning på flera färdigpackade livsmedel, vilket är obligatoriskt såvida det inte är ett språk som obetydligt skiljer sig från svenska.

Drygt en vecka senare var inspektören tillbaka, och då hade butiken åtgärdat bristerna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Patient fick fel vaccin – händelsen mörkades

En anmälan har inkommit mot vårdcentralen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.14:58, 19 oktober, 2017

Patient fick fel vaccin – händelsen mörkades
Kvinnan fick fel vaccin. Foto: Simon HastegŒård/Bildbyrån.

I december 2016 begav sig en kvinna i 30-årsåldern till en vårdcentral i Kristianstads kommun, för att vaccineras mot hepatit a och b. I ett samtal efter att sprutan intagits framkom det att distriktssköterskan gett kvinnan fel vaccin. Istället hade kvinnan vaccinerats mot influensan, en spruta som hon intagit kort tidigare. Efter att misstaget upptäckts kunde hon till slut få sprutan mot hepatit, som tänkt.

Men då kvinnan tillhör en riskgrupp, och för att se till att ingenting liknande händer igen, valde hon att anmäla händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Efter att ha granskat händelsen har IVO kunnat konstatera att sköterskan och vårdcentralen brustit i flera avseenden.

Förutom att såväl vårdgivaren som sköterskan brustit i det avseende att kvinnan fått fel vaccination menar IVO även att sköterskan brustit i sin dokumentation och uppföljning. I patientjournalen framgår det nämligen inte att kvinnan i 30-årsåldern först fått en felaktig vaccination, utan står bara att hon vaccinerats mot hepatit a och b, och sköterskan rapporterade heller inte in händelsen till vårdgivaren.

Verksamhetschefen för vårdcentralen har i ett yttrande förklarat att man vid tillfället var underbemannade, vilket innebar att distriktssköterskan innehade dubbla positioner. Med anledning av händelsen ska man nu ha sett över sina rutiner kring bemanning och schemaläggning.

Vad gäller kvinnans oro för att den felaktiga vaccineringen kan ha en påverkan på hennes tidigare sjukdom har IVO inte kunnat lämna något svar, utan istället hänvisat henne till en specialistläkare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påskpyntet med fjädrar väcker ny debatt – politikerna tog oväntat beslut

Påskpyntet med fjädrar från levande djur väckte stor debatt under kommunfullmäktige.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:51, 19 oktober, 2017

Påskpyntet med fjädrar väcker ny debatt – politikerna tog oväntat beslut
Så här såg det ut när staden smyckades inför påsken. Foto: Robert Rosén

I februari månad skickade Miljöpartiet in motionen ”Stoppa utsmyckningen av staden som kommer från djur”. Där tog de upp kommunens pyntet med fjädrar under påsken. Eftersom att det är svårt att spåra var fjädrarna kommer ifrån, vill de helt förbjuda den typen av utsmyckning.

Under våren tog C4 Teknik bort fjädrarna och lät istället elever från Milnergymnasiet sätta upp färgglada band på pinnar. Politikerna i den nämnden tog också beslutet att motionen skulle gå igenom och att djurpyntet borde förbjudas. Det var något som miljöpartiet hyllade på det senaste mötet i kommunfullmäktige.

– Människor tar sig allt för ofta friheten att utnyttja djur på grymma sätt. Ett av dessa är att plocka fjädrar från levande fåglar. Att stödja något sådant bara för att vi ska ha något fint att titta på är inte försvarbart. Jag är helt övertygad om att vi kan hitta mer etiska och djurvänliga alternativ till vår utsmyckning av staden, sade Ida Nilsson (Mp).

Efter det har motionen vållat en viss debatt inom politiken. I kommunstyrelsen gjorde de en helomvändning och sade nej till idén att förbjuda djurpynt. De hängde upp sig på hur förslaget var utformat.

– Motionen föreslår att använda pynt från djur överhuvudtaget, vare sig de är levande eller döda. Det vi är överens om alla är att inte använda pynt där djur har plågats. Men vi vill inte säga helt nej till att använda pynt från djur, exempelvis ull från får, sade Anders Tell (S).

– Vi hade en positiv diskussion om motionen, men kunde inte bifalla den så som förslaget såg ut. För mig känns det bättre att hänga fjädrar från fåglar som redan är slaktade än att hänga plast i grenar, sade Pierre Månsson (L).

Fler politiker i kommunfullmäktige höll med om förslaget att man ska kunna pynta staden med fjädrar som kommer från slaktade fåglar. De är också eniga att fjädrarna inte får komma från levande djur.

Deras uppmaning är nu att en ny motion bör lämnas in, där förslaget är mer inriktat mot att förbjuda pynt med fjädrar från levande fåglar. Beslutet blev att avslå motionen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

30 miljoner fördes över från ABK – nu kommer domen

Kommunen förde över 30 miljoner från ABK till den gemensamma skattekistan. Nu har domen fallit efter att en privatperson överklagat.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.10:54, 19 oktober, 2017

30 miljoner fördes över från ABK – nu kommer domen
30 miljoner kronor fördes över från ABK till Kristianstad. Helt rätt enligt Förvaltningsrätten i Malmö.

Förra året bestämde sig politikerna för att 30 miljoner kronor skulle överföras från det kommunala bolaget AB Kristianstadsbyggen till den gemensamma skattekistan. Det gjordes i samband med beslutet om budgeten inför år 2017. Pengarna har bolaget till störst del fått in genom hyresintäkter. Nu skulle överskottet gå till bland annat vård, skola och omsorg.

Beslutet fick flera av hyresgästerna att protestera. De ville att pengarna från deras hyra skulle gå tillbaka till dem själva. Därför beslutade de sig för att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

– Jag förstår inte varför ABK:s hyresgäster ska betala för något som rör alla kommunens verksamheter. Vi betalar redan i dag en hög hyra. Det är fel att bara ett fåtal personer ska betala för något som rör alla i Kristianstad, att vi ska få ta den smällen. Det hade bara varit att höja skatten så hade det löst sig, sade en av ABK:s hyresgäster till 24kristianstad.se i samband med överklagandet.

Nu har förvaltningsrätten tagit ett beslut, efter att ha prövat ifall värdeöverföringen mellan ABK och Kristianstads kommun är laglig. Beslutet är att överklagande avslås. Det innebär att kommunen har gjort helt rätt när de fört över pengar från ett kommunalt bolag in i den gemensamma budgeten.

Enligt lagen så får överskott från allmännyttiga bostadsbolag föras över till kommunen, ifall de används för att främja utvecklingen. Det vill säga ifall man använder pengarna till att ordna fram fler bostäder, till att förbättra integrationen och en ”social sammanhållning”.

Kristianstads kommun har motiverat sin värdeöverföring på 30 miljoner kronor med att det behövs investeras i fler skolor, fritidsgårdar och mötesplatser när befolkningen växer.

Även till nästa år vill majoriteten föra över pengar, men denna gång från ett flertal andra bolag. 50 miljoner kronor ska överföras från det Kristianstads Kommunföretag, varav 20 miljoner kronor kommer från C4 Energi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng