Stal insamlingsbössa – är anhållna

Männen som stal insamlingsbössan i Åhus har åkt fast.
Kristianstadsbladet uppger att männen är anhållna – och har erkänt brottet.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:20, 10 januari, 2017

Stal insamlingsbössa – är anhållna
Männen greps under måndagskvällen. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

24Kristianstad.se har tidigare skrivit om insamlingsbössan från Rädda Barnen som stals från Videocenter i Åhus. Bössan, som tredjeklassare använde för att samla in pengar till barn i Syrien, stals någon gång mellan den 4–7 januari.

När 24Kristianstad under gårdagen pratade med butiksägaren Leo Kisswani var han hoppfull om att tjuvarna skulle åka fast.

– Jag är fortfarande ganska säker på att dom kommer hitta dom här personerna. Jag kommer inte ge mig förrän vi hittar dom. Det kommer jag aldrig göra, sa han då.

Nu uppger Kristianstadsbladet att de bägge tjuvarna åkt fast. Efter att polisen fått in flera tips greps två män i 20– respektive 50–årsåldern vid halv åtta under gårdagskvällen. Jourhavande förundersökningsledare i Kristianstad, Mikael Persson, bekräftar för tidningen att männen är anhållna och har erkänt brott. Under tisdagen kommer åklagare fatta beslut om männen häktas eller ej.

När 24Kristianstad når Leo Kisswani under tisdagsförmiddagen är butiksägaren lättad.

– Det kändes som en sten plockades bort från min axel. Jag blev oerhört glad men samtidigt kanske lite besviken över att de kanske inte erkänner eller att de blir släppta före lunch. Men nu fick jag precis reda på att de har erkänt och nu hoppas jag av hela mitt hjärta att åklagaren väcker åtal och att de hålls kvar. Jag har inte förhoppningar om att de ska betala tillbaka utan huvudsaken är att de får ett kännbart straff, säger han.

För Kisswani har telefonen gått varm de senaste dagarna, då många valt att lämna tips direkt till honom istället för till polisen. När det var som allra störst tryck uppskattar han att han blev kontaktad av 80–100 personer i timmen. Att allmänhetens tips hade en stor del i att förövarna åkte fast råder det ingen tvekan om, enligt Leo Kisswani. Efter att de bägge männen åkt fast har flera människor uppgett att det var just de som bidrog till att polisen kunde gripa bovarna.

– Tyvärr, sedan de blev tagna har det droppat in hel del meddelande och samtal om folk som säger att de var först och gärna vill ha hittelönen. Polisen kan i dagsläget inte riktigt kartlägga vem som ringde först och ska ha hittelönen. Det är väldigt viktigt för mig att det blir rätt, i och med att 70 procent av hittelönen är från sponsorer.

Arbetet med att kartlägga vem som kom med det avgörande tipset går vidare, men om de inte lyckas slå fast vem det var som kom med bidraget har Leo Kisswani redan funderat ut vad han ska göra med pengarna.

– Får vi inte klarsida i vem det var skänker vi pengarna och namnger vilka som skänkte istället.

Likt för pappa Leo var det en glädjande reaktion hos dottern Saga, när hon fick beskedet att männen åkt fast.

– Min lilla dotter Saga fick reda på att tjuvarna var fast. Hon började gråta, var jätteglad, ville börja samla igen och frågade om jag inte kunde hämta två-tre bössor.

Texten uppdateras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körde fyrhjuling utan tillstånd – företaget får böter

Ett företag inom Kristianstads kommun får utdömt ett straffläggande. Orsaken är att de haft en verksamhet med terrängkörning utan någon tillstånd.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.14:00, 25 juni, 2017

Körde fyrhjuling utan tillstånd – företaget får böter
Fyrhjuling. Foto: ARNE FORSELL/Bildbyrån

Ett företag inom Kristianstad har erbjudit folk att köra terrängdrivna fordon utan att ha haft någon tillstånd. Det är nämligen förbjudet enligt lag att köra fyrhjuling på barmark (utan snö) ifall man inte gör det inom skogs- eller jordbruket. Det är en lag som företaget bröt mot under flera månader år 2015.

Nu har ärendet tagits upp av åklagarmyndigheten. Enligt dem anses brottet inte vara ringa. De beslutar därför att döma ut en företagsbot på 5 000 kronor.

Det är oklart ifall företaget har fortsatt med verksamheten efter år 2015. Det finns inga inlägg på Facebook eller på deras hemsida efter det året.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler alkoholpåverkade förare dör i trafiken

Polisens alkoholkontroller längs med vägarna blir allt färre. Samtidigt stiger siffran på antalet alkoholpåverkade personer som omkommer i trafiken.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:06, 25 juni, 2017

Fler alkoholpåverkade förare dör i trafiken
Foto: Pexels

Sedan 2010 har poliserna mer än halverat antalet alkoholkontroller i landet. Samtidigt visar statistiken att antalet alkoholpåverkade som omkommer i trafiken ökar, enligt en granskning som tidningen Motor har gjort.

Förra året var 24 procent av de personer som omkom i trafikolyckor alkoholpåverkade. År 2010 låg siffran på 14 procent.

– Det är ett klart samband, utvecklingen går åt fel håll både när det gäller kontroller och antalet döda i trafiken. Polisen måste synas mer ute på vägarna och i betydligt högre utsträckning kontrollera rattonykterhet. Att få bort påverkade förare från vägarna skulle få stor betydelse för trafiksäkerheten, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

Av de mopedister, MC-förare och fyrhjulingsförare som omkommer i trafiken är många alkoholpåverkade. Till exempel var hela 46 procent av de mopedister som omkom under förra året berusade, och under de senaste åren har drygt 75 procent av de omkomna fyrhjulingsförarna varit alkoholpåverkade.

 

Ett av Trafikverkets mål är att 99,9 procent av förarna år 2020 ska vara nyktra. Ett mål som ser ut att bli svårt att uppnå.

– Tyvärr är det lite som talar för att man når målet i tid. Det som krävs är både hårdare tag och konkreta åtgärder. Motormännen vill se fler kontroller, kontinuerlig information om konsekvenserna av att köra rattfull och gärna fler automatiserade alkobommar i hamnar och vid andra knutpunkter, säger Carl Zeidlitz.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Djuren är för smala – lantbrukare hotas av vite

En lantbrukare i Bromölla hotas av vite efter att länsstyrelsens inspektörer under flera år har upptäckt brister. Enligt protokollet är djuren för magra.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.11:57, 25 juni, 2017

Djuren är för smala – lantbrukare hotas av vite
En lantbrukare i Bromölla hotas med vite efter att ha misskött sina nötkreatur. Djuren på bilden har inget med den aktuella gården att göra. Foto: ARNE FORSELL/Bildbyrån

Redan år 2009 gjordes den första kontrollen på lantbruket i Bromölla. Då var utrymmena för nötkreaturen för små enligt de anvisningar som länsstyrelsen har. Två år senare kritiserades bonden för att ett av djuren var för smalt och att de inte fick gå ut tillräckligt på bete under sommarmånaderna. Liknande brister fanns kvar när länsstyrelsens inspektörer gjorde besök under de kommande åren.

Vid en inspektion i januari månad var det fortfarande problem med djuren, enligt länsstyrelsen bedömning. Det som främst kritiserades är att djuren är för magra för att det ska vara hälsosamt.

Vid ett återbesök tre månader senare var flera av djuren fortfarande alltför magra. Några djur hade också frätskador och intorkad gödsel på sig. Myndigheten beslutar därför att döma ut ett vite på 1 000 kronor per djur som fortfarande är smalt.

Förklaringen från bonden är att kreaturen var för smala eftersom att han inte hade tillräckligt med bete. Därför har de skaffat ett annat foder som ska få upp djurens vikt. De anses vara under normalt hull.

Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att ”om djuret tappar mycket i vikt ska man som djurägare omedelbart vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet”. Att det varit samma typ av brister under flera års tid tycker de är allvarligt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Skånes bästa nakenbad

Här listar vi några av Skånes bästa nakenbad.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.10:02, 25 juni, 2017

LISTA: Här är Skånes bästa nakenbad
Foto: Flickr

Sommar, sol och badväder. Men är du trött på badshortsen och vill helst bada näck. Visit Skåne har listat några av Skånes bästa nakenbadsstränder. Se hela listan nedan.

Landskrona, Ålabordarna – 13 kilometer norr om Landskrona ligger en lång strand. Blandat nakenbadare och påklädda gäster.

Helsingborg, Knähaken – Vacker nudiststrand strax norr om Råå. Populärstrand för lokala nakenbadare.

Malmö, Ribersborg – ”Ribban” i Malmö har en separat del för nudister på den västra delen

Skanör, Svanrevet – Nakenbad på den nordligaste spetsen i Skanör hos föreningen Svanrevet.

Yngsjö, Friseboda – Kongaboden i Kristianstad är ett spontant nakenbad ca 10 km söder om Yngsjö. Lång vacker strand för nakenbad.

Ystad, Sandhammaren – Möjlighet till nakenbad på strandens norra sida. Stora dynor för den som vill undvika blickar.

Ystad, Sandskogen – Central strand i Ystad med möjlighet till nakenbad. Alla är välkomna men det finns möjlighet för privatare delar av sanden.

Åhus, Fårabäck – Strax norr om Åhus ligger Fårabäck där den norra delen av stranden har några avskilda platser för nakenbadare.

Ängelholm, Söderut från Råbocka camping, efter fästningen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen förtegna om stökig dansfest

Under natten till söndag var det bråkigt på danstillställning i Kristianstads kommun. Men polis vill inte gå in på detaljer.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:15, 25 juni, 2017

Polisen förtegna om stökig dansfest
Foto: Arkiv

Under kvällen och natten var det en danstillställning vid Venestads idrottsplats i sydvästra Kristianstad. Men det var inte helt lugnt på platsen utan bråk utbröt.

Enligt Kristianstadsbladet ska bråket uppstått runt 01-tiden och slagsmålet ska ha resulterat i ett par anmälningar om misshandel.

Men polisen vill inte berätta något om händelsen.

– Vi har ingen frihetsberövad, säger inre befäl vid polisen Kristianstad.

Vad kan du berätta om händelsen?
– Jag vet inte, det har inte varit någon grej. Vi har i alla fall ingen frihetsberövad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.