Med i toppen vid prestigefull omröstning

Nebojsa Simic har imponerat i Champions League. Ytterligare ett bevis på målvaktens imponerande insatser kom när EHF arrangerade en omröstning. För Simic ledde det till en prestigefylld andraplats.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.17:07, 10 januari, 2017

Med i toppen vid prestigefull omröstning
Simic blev tvåa i omröstningen gällande årets rookie. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Sedan IFK Kristianstad plockade in Nebojsa Simic, 23, från HK Malmö för knappa två år sedan har målvakten imponerat rejält. Ytterligare ett kvitto på Simic fina prestationer kom i dagarna.

I slutet av december lanserade nämligen EHF (Europeiska Handbollsförbundet reds. anm.) en omröstning gällande årets rookie i Champions League. För några dagar sedan stängdes omröstningen och på sin hemsida meddelar IFK Kristianstad att Simic kammade hem näst flest röster utav de sex nominerade spelarna.

Med sina 15 procent av rösterna kunde Simic med god marginal ro hem andraplatsen i omröstningen, där dryga 3 000 personer sa sitt.

Vann omröstningen gjorde Champions Leagues skytteligaledare, Dinamo Bukarests Sajad Esteki, som kammade hem hela 62 procent av rösterna.

Redan nu står det klart att Nebojsa Simic insatser gör att han lämnar IFK Kristianstad efter säsongen. Målvakten blev nämligen i december klar för tyska MT Melsungen.

FaktaÅrets rookie i Champions League 2016:

  1. Sajad Esteki, Dinamo Bukarest, 62 procent.

  2. Nebojsa Simic, IFK Kristianstad, 15 procent.

  3. Magnus Bramming, TTH Holstebro, 9 procent.

  4. Nedim Remili, Paris Saint–Germain, 6 procent.

  5. Andreas Wolff, THW Kiel, 6 procent.

  6. Dika Mem, Barcelona, 2 procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lipovac drömmer om guld: ”Min karriärs största höjdpunkt”

IFK Kristianstad går för sitt tredje raka SM-guld – och den tredje raka finalsegern mot Alingsås. Mario Lipovac hoppas i sin tur kunna kamma hem karriärens första guldmedalj. ”Det vore ju min karriärs största höjdpunkt”, säger Mario Lipovac.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:30, 25 maj, 2017

Lipovac drömmer om guld: ”Min karriärs största höjdpunkt”
Får IFK-fansen se ett liknande jubel på lördag? Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Blott två dagar återstår till SM-finalen, där IFK Kristianstad för tredje året i rad ställs mot Alingsås HK. Efter en ledig helg har IFK tränat för fullt samt haft videoanalyser och taktikupplägg under veckan. Förberedelserna går sedan vidare i Malmö, dit laget åker på fredag, och tränar i finalarenan Malmö Arena.

– Det är ju en bra känsla. Man är ju spänd och så, man längtar till matchen. Vi tränar på och det känns bra, det gör det. Det ska bli kul och spela en final, det blir ju första gången för mig, säger Mario Lipovac när 24Kristianstad når honom.

Mittsexan kom som bekant från Redbergslids IK inför säsongen och ska nu – 25 år gammal – spela karriärens första SM-final.

 

150921 Redbergslids Mario Lipovac under en handbollsmatch i Elitserien mellan Redbergslid och SŠvehof den 21 september 2015 i Gšteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRN / kod CS / 57728

Innan flytten till Kristianstad spelade Lipovac i Redbergslid. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Det är första gången för många i laget. Det är ju lite speciellt såklart, att spela final. Men jag försöker inte tänka så jättemycket på att det är final. Det är klart att det är kul, men det är en match som ska göras och vinnas. Sen betyder ju matchen väldigt mycket såklart, men det är bara roligt, säger Lipovac och fortsätter:

– Det är ju därför man kommit till Kristianstad också, för att få spela final. Det är ju ett bra lag med bra förutsättningar att komma så långt. Sen vill man alltid spela final och man vill alltid vinna den. Sen ger ju bra grejer till nästa år med Champions League och sånt också, så den avgör mycket.

Förra året skåpade IFK Kristianstad ut Alingsås i finalen, och kunde till slut vinna med 27-18. Mario Lipovac är dock övertygad om att årets final blir jämnare – men att IFK Kristianstad ska ha en bra chans till ett tredje SM-guld i rad om man får stopp på Alingsås kontringsspel.

 

160522 Kristianstads spelare jublar efter att Kristianstad har blivit svenska mŠstare i herrarnas SM-final i handboll mellan Kristianstad och AlingsŒs den 22 maj 2016 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91397

Får Kristianstad fira för tredje året i rad? Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– De har man ju mött många gånger förut, såklart. Deras försvarsspel och kontringsspel är väl det som kännetecknar Alingsås bäst. Framförallt deras kontringsspel, där de springer och testar på allt, säger Lipovac som har klart för sig vad som krävs för att stoppa Alingsås:

– Det gäller att ha mycket disciplin i anfall, inte göra några tekniska fel, inte slänga bort bollar så att de får kontra. Genom disciplinerat anfallsspel tror jag vi har en bra chans. Sen gäller det att få dem i uppställt spel bakåt, 6-6, istället för att de får kontra på oss.

– De är ju ett bra lag. Det visar de genom att vara i final för tredje eller fjärde året i rad. Det är ett duktigt och bra lag med bra spelare. Det kommer bli en rolig match att spela.

LÄS MER: Så mycket tjänar IFK Kristianstad-stjärnorna

I finalen hoppas Mario Lipovac nu kunna visa kritikerna, som trodde på ett svagare IFK Kristianstad i år, fel och menar att ett SM-guld där vore pricken över i:et. Ett guld som vore minst sagt stort för Lipovac själv.

– Det vore ju jättestort, för mig. Det skulle vara det största jag vunnit då. Jag har ju inte varit med i final förut och hade inte ens varit i semifinal innan Ystad-matcherna. Det vore ju min karriärs största höjdpunkt i alla fall. Jag har vunnit SM-guld som junior, men det är ju inte lika stort som detta – att bli Svensk Mästare och vara bäst i Sverige och allt. Så det vore jättestort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kristianstad klara för SM-final

IFK Kristianstad är klara för SM-final. Detta efter en ny seger mot Ystads IF.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:46, 18 maj, 2017

IFK Kristianstad klara för SM-final
IFK Kristianstad är klara för SM-final. Foto: Bildbyrån

IFK Kristianstad hamnade omgående i underläge i det fjärde semifinalmötet mot Ystads IF.

– Måste steppa upp i andra halvlek. Stundtals är vårt försvar bedrövligt, sa IFK:s målvakt Leo Larsson till C More i pausen.

I andra fick vi också se ett helt annat IFK Kristianstad, som efter en stark andra halvlek, kunde vända och slut vinna – det betyder att de är klara för nästa helgs SM-final i Malmö arena. I finalen väntar Alingsås.

– Vi tog tag i det och började smälla på lite i andra halvlek, sa Albin Lagergren efter slutsignalen och fortsatte:

– Alingsås är i otrolig form nu, det blir en tuff match. Men det ska bli roligt att spela i Malmö arena igen.

Finalen spelas lördag den 27 maj i Malmö arena.

FaktaSM-slutspel
Ystad IF–IFK Kristianstad 27–30 (18–14)
Målen, IFK: Albin Lagergren 8, Jerry Tollbring 5, Philip Henningsson 4, Olafur Gudmundsson 3, Richard Hanisch 2, Stig Tore Moen Nilsen 2, Arnar Freyr Arnarsson, Johannes Larsson, Tim Sörensen.
Publik: 2 800, Ystad arena.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Inte mycket att hänga i granen”

Ystads IF åkte på en storförlust i den tredje semifinalen mot IFK Kristianstad. De regerande mästarna vann till slut med hela 37-25. ”Inte mycket att hänga i granen”, säger YIF-stjärnan Kim Andersson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.22:10, 16 maj, 2017

”Inte mycket att hänga i granen”
Ystads IF föll återigen i Kristianstad Arena. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Ystads IF räckte inte till i den tredje semifinalen i Kristianstad Arena. Hemmalaget kunde tidigt dra ifrån och när IFK Kristianstads Nebojsa Simic dessutom storspelade i målet hann det bli hela 17-8 innan halvtidssignalen ljöd.

– Inte mycket att hänga i granen. Bara att försöka släppa den och ta nya tag i nästa match på torsdag. Vi gör inte en helhjärtad insats och vi gör inte resultatet som krävs för för att vara med och spela mot ett lag som Kristianstad. Någonstans tror vi att det löser sig av sig själv och de kommer in med ett tempo som vi inte är beredda på – och helt plötsligt är matchen slut efter 12-15 minuter, sammanfattar Ystad-stjärnan Kim Andersson.

Den andra halvleken blev inte den roligare för bortalaget, utan slutsiffrorna kunde till slut skrivas till 37-25 i Kristianstads fördel.

– Det är inte inställningen det är fel på, det är mer stundens allvar. Det var samma första matchen här uppe. Då var vi inte heller med från början. Då hade vi ändå den turen att vi fick stopp på dem på ett annat sätt. I dag fick vi inte stopp nånstans. Vi läcker överallt, säger Kim Andersson och fortsätter:

– Vi står alldeles för mycket man-man-betonat, istället för att stå tillsammans och försöka hjälpa varandra. Där är vi inte tillräckligt bra. De är för bra man-man för att vi ska klara de situationerna själva. Vi har väldigt mycket att jobba på för att vi ska rå på dem på torsdag.

Ystads IF befinner sig nu i en besvärlig situation, där två raka segrar krävs för att drömmen om SM-final ska komma att bli verklighet.

– Vi har ingenting att förlora. Alla har räknat ut oss på förhand och så som säsongen såg ut hade vi inte heller mycket att jobba med. Vi har tagit oss hit och det är på egen förtjänst. Så det är bara att köra på och tro på det, så tror jag vi kan matcha dem på torsdag.

Det är två raka som krävs nu.
– Det gjorde det mot Lugi också, så ingenting är omöjligt. Men det är klart att det är ett lag av en annan kaliber än vad det var då. Även om Lugi är bra så tycker jag Kristianstad har en dimension till som gör att det inte löser sig av sig själv, utan vi får bestämma oss och försöka göra på allra bästa sätt.

Text: Robert Rosén

FaktaSM-semifinal 3
IFK Kristianstad 37-25 Ystads IF

Målskyttar: Kim Andersson (5), Hampus Andersson (4), Carl Löfström (3), Anton Andersson (2), Anton Hallbäck (2), Emil Hansson (2), Johan Dahlin (2), Alexander Borgstedt (1), Eric Forsell Schefvert (1), Herman Hugosson (1), Jonathan Svensson (1) och Lukas Sandell (1).
Publik: 5 218, Kristianstad Arena.
IFK Kristianstad leder med 2-1 i matcher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Simic briljerade i sista (?) föreställningen

IFK Kristianstad är ett steg närmare finalen, sedan man krossat Ystad på hemmaplan. Efteråt korades Nebojsa Simic till såväl matchens som säsongens spelare – i vad som kan ha varit hans sista match i Kristianstad Arena.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:51, 16 maj, 2017

2 bilder
  • Nebojsa Simic hade en minst sagt bra afton i Kristianstad Arena. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.
    Nebojsa Simic hade en minst sagt bra afton i Kristianstad Arena. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Efter en stark start på matchen, där IFK Kristianstad tidigt kunde dra ifrån till 5-1, släppte de brandgula aldrig greppet om den tredje semifinalen. I halvtid befann man sig i en 17-8-ledning och när slutsignalen ljöd var ställningen 37-25 på resultattavlan.

– Precis som vi pratat om började vi riktigt bra. Vi spelade fantastiskt i första halvlek och redan där var det en ledning med nio bollar. I början av andra kliver vi över tiostrecket och då har de inte en chans att komma tillbaka, inte i den här arenan. Så då kunde vi ta det lite lugnare och spela av matchen, säger IFK-målvakten Nebojsa Simic efter storsegern mot Ystads IF.

Målvakten själv kom även att spela en huvudroll, och utsågs efteråt till matchens lirare i hemmalaget, sedan han storspelat under andra halvan av första halvlek. 24-åringen noterades för en räddningsprocent på 47 i halvtid. Även om den sen kom att sjunka var Ystad redan ett slaget lag.

– Jag tycker jag var riktigt, riktigt bra i första halvlek. Jag behövde den här matchen för att komma tillbaka litegrann. Jag hade några bra räddningar från bra lägen, några sexmetersskott, så jag är nöjd med min insats. Jag var visserligen lite sämre i andra men då började det redan likna en ”shoot-out”-match. Men det var bra. Jag är nöjd, säger målvakten efteråt.

Efter segern delade även IFK Kristianstads supporterförening, Södra Kurvan, ut priset till säsongens spelare 2016/2017. En utmärkelse som just Nebojsa Simic fick motta.

– Jag var väldigt förvånad. Jag är väldigt hedrad över att få det här priset. Fansen har gett mig ett erkännande på vad jag gjort här. Jag tycker verkligen jag har haft en overklig säsong, speciellt i Champions League, och nu kommer jag tillbaka litegrann, säger Simic och fortsätter:

– Jag hade 20 dagar utan någon match och då är det svårt att komma in i det igen, men jag börjar göra det. Jag hoppas bara att jag befinner mig på rätt nivå i de en eller två matcher som kommer och att jag får skina i finalen – som förra året. Det vore mitt tack till fansen och alla runtomkring, det bästa sättet att säga hej då.

Just ett farväl börjar även närma sig för IFK Kristianstads publikfavorit. Kvällens match kan ha varit den sista i Kristianstad Arena – innan flytten till Tyskland – såvida IFK Kristianstad lyckas att besegra Ystads IF på bortaplan på torsdag.

– Ja, jag blir lite emotionell och får lite tårar i mina ögon. Jag har haft några av de bästa ögonblicken i min karriär här och det har varit några oförglömliga matcher. Det är inte enkelt att säga hej då. Jag är väldigt emotionell. Det är väldigt svårt att föreställa sig att det här skulle vara den sista matchen, så jag kanske får se till att vi förlorar nästa så jag får spela en till här, skojar målvaktsprofilen.

FaktaSM-semifinal 3:
IFK Kristianstad 37-25 Ystads IF
Målskyttar: Olafur Gudmundsson (7), Tim Sörensen (7), Jerry Tollbring (5), Arnar Freyr Arnarsson (4), Stig-Tore Moen Nilsen (4), Albin Lagergren (2), Mario Lipovac (2), Viktor Hallén (2), Gunnar Stein Jonsson (1), Inge Aas Eriksen (1), Philip Henningsson (1) och Richard Hanisch (1).
Publik: 5 218
IFK Kristianstad leder med 2-1 i matcher.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hemmakross i tredje semifinalen

IFK Kristianstad har åter kopplat grepp om matchserien mot Ystads IF. Hemma i Kristianstad Arena kunde man till slut vinna med hela 37-25.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:45, 16 maj, 2017

Hemmakross i tredje semifinalen
Nebojsa Simic och hans IFK hade all anledning att jubla under tisdagskvällen. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Efter förlusten nere i Ystad såg regerande mästarna IFK Kristianstad till att omedelbart studsa tillbaka – och tog sin 46:e raka hemmaseger mot svenskt motstånd.

Hemmalaget fick en flygande start och redan efter fem och en halv minut befann man sig i en 5-1-ledning – vilken man sedan bara kom att utöka. Sedan Nebojsa Simic spikat igen fullständigt under den första halvlekens andra halva kunde IFK Kristianstad gå till halvtidsvila med en 17-8-ledning.

I den andra halvleken förmådde inte Ystads IF att ta igen det stora underläget, utan fick istället se det växa ytterligare, till slutsiffrorna 37-25.

Förutom segern kunde hemmapubliken även glädja sig åt ännu ett nytt publikrekord. För tredje matchen i rad noterades nämligen en ny rekordsiffra i Kristianstad Arena. Det nya publikrekordet lyder på 5 218 personer.

Segern innebär att IFK Kristianstad har chans att avgöra semifinalserien och säkra en finalbiljett nere i Ystad på torsdag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel