Nyckelspelare klar för ny säsong

Hässleholms IF har kommit överens med förra säsongens nyckelspelare. Det blir en ny säsong i den gröna tröjan.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.12:34, 7 januari, 2017

Nyckelspelare klar för ny säsong
Burim Rexhepi i grönvita kläder. Foto: Bildbyrån.

Det har tagit ett tag för Burim Rexhepi att bestämma sig för fortsatt spel i Hässleholms IF men nu står det klart att det blir en fortsättning.

– I slutet av säsongen var jag helt säker på att spela vidare i HIF men sedan dök det upp grejer på vägen som gjorde att det inte blev ett lika enkelt beslut, säger Rexhepi till Norra Skåne.

Han menar att han under två år varit med och byggt upp något som han ännu inte känner att han avslutat.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstadscyklisten tog ny SM-medalj

Det blev brons i onsdagens tempolopp för Hanna Nilsson. I lördagens linjelopp fick cyklisten från Åhus ett nytt brons.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.21:07, 24 juni, 2017

2 bilder
 • Hanna Nilsson.
  Hanna Nilsson.
 • Hanna Nilsson.
  Hanna Nilsson.

Under veckan avgörs cykel-SM i småländska Burseryd i Gislaveds kommun. De två Kristianstadscyklisterna Hanna Nilsson och Lisa Nordén hade redan varsin medalj från i onsdags. Då avgjordes tempoloppet där Nordén stod som segrare medan Nilsson blev trea.

Under lördagen hölls linjeloppet över 126 kilometer. Vann gjorde Sara Penton från Stockholms Cykelklubb före Ida Erngren från Team Crescent D.A.R.E.

Tredjeplatsen togs återigen av Hanna Nilsson från Åhus Cykelklubb. De tre medaljörerna körde in på samma tid (3:44:50) men Nilsson fick ge sig i spurten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VECKANS IDROTTSPROFIL

Evelina Duljan, 14, är KDFF:s nya supertalang

I förra månaden firade Evelina Duljan sin 14:e födelsedag. Strax därefter avverkade hon sin allsvenska debut. ”Det var lite pirrigt”, säger Evelina om debuten, i en lång intervju med 24Kristianstad.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.19:26, 24 juni, 2017

4 bilder
 • Vid 14 års ålder har Evelina Duljan redan hunnit debutera i allsvenskan. Foto: Robert Rosén.
  Vid 14 års ålder har Evelina Duljan redan hunnit debutera i allsvenskan. Foto: Robert Rosén.
 • Evelina Duljan inledde karriären i Näsby IF. Foto: Robert Rosén.
  Evelina Duljan inledde karriären i Näsby IF. Foto: Robert Rosén.
 • Anfallaren var 14 år och 13 dagar vid sin allsvenska debut. Foto: Robert Rosén.
  Anfallaren var 14 år och 13 dagar vid sin allsvenska debut. Foto: Robert Rosén.
 • Förhoppningen är att få sitta på bänken i åtminstone en match till. Foto: Robert Rosén.
  Förhoppningen är att få sitta på bänken i åtminstone en match till. Foto: Robert Rosén.

A-lagsdebuten avverkades redan som 13-åring, i årets första träningsmatch. För en knapp månad sedan, den 25 maj, fick Evelina Duljan också göra sin allsvenska debut. Vid en ålder av 14 år och 13 dagar byttes hon nämligen in i den 91:a minuten, i 1-0-segern mot Piteå IF.

– Det var fantastiskt. Lite svårt att ta in. Men det kändes väldigt, väldigt bra, säger Evelina Duljan, när 24Kristianstad möter upp Kristianstads DFF:s jättetalang.

Men vi tar det hela från början. Anfallaren – som beskriver sig själv som en snabb och utmanande spelare som ständigt vill framåt i banan – började nämligen spela fotboll först för tre år sedan.

– Jag började spela fotboll när jag var elva år gammal, 2014. Jag började spela i ett lag som hette Näsby IF. Jag spelade där i nåt år innan jag började spela i KDFF, förklarar Evelina Duljan.

Foto: Robert Rosén

Evelina Duljan har bara spelat fotboll i tre år. Foto: Robert Rosén.


Anledningen till att
hon började spela fotboll i en relativt sen ålder var av den enkla förklaringen att det inte fanns något lag för henne, i de östra trakterna av Kristianstad.

– Jag spelade handboll sen innan. På ett sätt har jag alltid velat spela fotboll, men vi hade inget lag där jag bodde. Sen en gång efter handbollsträningen var det en som sa till mig att de skulle starta ett lag och då tänkte jag ”att, ja, jag vill testa på och börja där”. Sen efter det har jag bara velat spela fotboll.

Sedan de första stapplande stegen i Näsby IF för tre år sedan har resan gått fort för Evelina, som nu hunnit med två allsvenska matcher. Någon förklaring bakom den sanslöst snabba klättringen har däremot inte 14-åringen.

– Ingen aning. Det är väl nog för att jag försökt träna så mycket som möjligt.

Inför årets säsong tog Evelina Duljan steget upp i Kristianstads DFF:s seniorlag, då hon fick börja träna med den allsvenska klubben på försäsongen. Redan i den första träningsmatchen mot FC Rosengård fick hon avverka a-lagsdebuten.

– Det kändes bra, säger Evelina och menar att hon inte tänkte på att hon bara var 13 år gammal vid tillfället.

170525 Kristianstads trŠnare Elisabet Gunnarsdottir och Evelina Duljan under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan Kristianstad och PiteŒ den 25 maj 2017 i Kristianstad. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115

Evelina strax innan den allsvenska debuten. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.


Den allsvenska
debuten avverkades som tidigare nämnt mot Piteå IF i maj månad, och det var någonting som Evelina själv inte hade kunnat föreställa sig.

– Nej, inte direkt. Inte detta året i alla fall. Jag tänkte inte på att jag skulle få spela.

Hur kändes det?
– Det var lite pirrigt. Jag var väldigt nervöst. Men det har varit kul.

Som så många unga spelare lyfter hon fram tempot som den stora skillnaden mellan junior- och seniorfotbollen, men nämner även att det är betydligt kvickare spelare i Damallsvenskan än vad det är i F19-serien. Att Evelina Duljan kommit in bra i Kristianstads DFF:s trupp råder det dock ingen tvekan om.

– De är trevliga, väldigt trevliga. De tar in en och ja… De är trevliga mot en och hjälper en rätt så mycket, om saker går fel och sånt.

 

Foto: Robert Rosén

Den stora förebilden är amerikanskan Alex Morgan. Foto: Robert Rosén.


Efter debuten mot
 Piteå har Evelina hunnit med en allsvensk match till, då hon  fick en kvarts speltid mot Kopparbergs/Göteborg. Vilket blev något av en succématch för Evelina, som stod för en assist med sin första bolltouch.

– Den matchen var väldigt bra kändes jag. Det var rätt så skönt att jag fick röra bollen, det var ju första gången jag fick röra den. Jag rörde inte bollen mot Piteå då. Men jag blev rätt så glad över att första gången jag rörde bollen blev det en assist.

Det plötsliga genombrottet har inneburit fina kommentarer och glädjande ord från såväl spelare som vänner och tränaren Elísabet Gunnarsdóttir Även där hemma har känslorna varit starka den senaste tiden.

– Vissa har ju börjat gråta, och det har vatt väldigt fina saker de har sagt till mig.

Vilka är det som börjat gråta?
– Det är mamma och min moster, ja det är dom.

Allsvenskan är ännu inte halvvägs och med debuten avklarad har Evelina Duljan förhoppningarna för resten av säsongen klara.

– Att i alla fall få sitta på bänken i nån match till. Det skulle vara kul. Mot ett väldigt bra lag.

Är det nåt speciellt lag du tänker på?
– Jag skulle vilja sitta på bänken nu mot Eskilstuna, men det är bara det ungefär.

Fotnot: Veckans Idrottsprofil är en av 24Kristianstads sommarserier. I den kommer läsarna få möta tio stycken idrottsprofiler från Kristianstad, där Evelina Duljan är först ut.

FaktaNamn: Evelina Duljan.
Ålder: 14.
Bor: Österäng i Kristianstad.
Familj:
Bor med mamma och lillebror.
Gör: 
Ska börja åttonde klass på Fjälkinge skola.

Klubbar: Näsby IF (moderklubb) och Kristianstads DFF.
Position: Anfallare.
Förebild: Alex Morgan, USA och Orlando Pride. ”Hon är väldigt duktig. Hon har bra teknik och ja, jag gillar henne bara”, säger Evelina om den amerikanska stjärnan.

Drömmar med fotbollen: ”Jag vill spela i landslaget. Jag vill även spela i väldigt bra klubbar och vinna de största cuperna och ligorna”, berättar Evelina Duljan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KIK-produkten valdes av klassisk NHL-klubb

KIK-fostrade Timothy Liljegren valdes redan i den första rundan av NHL-draften. Och det var inte vilken klubb som helst som valde 18-åringen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:44, 24 juni, 2017

2 bilder
 • Timothy Liljegren. Foto: Bilbyrån
  Timothy Liljegren. Foto: Bilbyrån
 • Timothy Liljegren i Rögle. Foto: Bildbyrån
  Timothy Liljegren i Rögle. Foto: Bildbyrån

Medans de flesta svenskar uppehöll sig med att fira midsommar under natten till lördag, satt en spänd Timothy Liljegren i United Center i Chicago, USA, i väntan på NHL-draften.

Den 18-årige Röglespelaren från Kristianstad hade förutspåtts bli vald i den första rundan av NHL-draften. Och runt kvart i tre svensk tid ropades Liljegren upp som nummer 17 – av den kanadensiska klubben Toronto Maple Leafs.

– Jag är så laddad. Toronto är en väldigt bra stad, med fantastiska fans. Det är en riktig hockeystad. Jag ser verkligen fram emot att vara i Toronto, sade Timothy Liljegren, när han intervjuades av media på plats.

Toronto Maple Leafs assisterande GM och direktör Mark Hunter är nöjd med valet av Liljegren.

– Vi gillar verkligen Timothy och tror på hans skicklighet. Han har gått lite upp och ner i år, men han kan flytta pucken. Han är en ny typ av NHL-back som kan flytta uppåt med hög fart och skapa snabba spel från egen zon.

Att Liljegren valdes som nummer 17 bekymrade inte den 18-årige talangen.

– Jag ville bara hamna hos en klubb som tror på mig och gillar mig som spelare. Jag har haft några möten med Toronto som känts bra.

Nu vill KIK-produkten spela en säsong med Rögle i SHL innan han tar klivet upp till NHL.

– Jag känner att jag behöver ett år till i Sverige för att utvecklas, framför allt efter den förra säsongen. Sedan vill jag spela i NHL.

Schweizaren Nico Haschier blev vald som nummer ett i draften av New Jersey Devils. Förste svensk att bli vald var Växjös Elias Pettersson, som valdes av Vancouver Canucks som nummer fem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KIK-produkten väntas gå tidigt i NHL-draften: ”Stort”

För första gången kommer en KIK-produkt att draftas av NHL – och Timothy Liljegren förväntas gå högt.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:04, 23 juni, 2017

KIK-produkten väntas gå tidigt i NHL-draften: ”Stort”
Timothy Liljegren spås gå högt i NHL-draften. Foto: Jesper Hallberg

På fredagkväll är det dags för NHL:s årliga draft. I år väntas KIK-produkt i form av Timothy Liljegren gå tidigt. 18-åringen rankas som nummer sex på NHL Central Scouting och tippas gå som nummer tio – totalt.

– Det är självklart stort att gå i första rundan. Man tänker kanske inte riktigt på det sättet nu när man är där. När man var mindre tänkte man nog mera att det skulle vara coolt att gå i första rundan men nu tänker jag mer att man vill gå till ett lag som gillar en, säger Liljegren till NHL.com.

Men det är oklart om Liljegren redan flyttar till Nordamerika i höst. 18-åringen kommer från en sargad säsong där han missade flera månaders spel på grund av körtelfeber.

– Eftersom jag hade en upp-och-nersäsong så känner jag att jag skulle vilja ha ett år på seniornivå där man utvecklas och spelar i en trygg miljö. Men man vet aldrig jag kanske gör en jättebra utvecklings- och rookiecamp och då kanske man stannar, vem vet, säger Timothy Liljegren.

NHL-draften äger rum under midsommarhelgen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inget EM-slutspel för Wilma Gustafsson

När den slutgiltiga truppen till U17-EM presenterades petades Wilma Gustafsson.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.13:48, 22 juni, 2017

Inget EM-slutspel för Wilma Gustafsson
Wilma Gustafsson är en av spelarna som petas från bruttotruppen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

I april släppte förbundskapten Niklas Harris bruttotruppen till damernas U17-EM i Slovakien 10-20 augusti. I truppen, bestående utav 28 spelare, återfanns ett lokalt namn. Nämligen IFK Kristianstads högersexa Wilma Gustafsson.

Nu står det dock klart att det inte blir något EM-slutspel för Wilmas del. I den slutgiltiga EM-truppen, bestående utav 16 spelare, finns nämligen Wilma Gustafsson inte med. Istället är Ebba Wallenberg (Lugi) den enda högersexan i truppen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.