Priset kan gå till filmskapare från Kristianstad

Vid Guldbaggegalan den 23 januari har filmskaparen Hanna Sköld från Kristianstad chans kan vinna. Hon är nominerad i kategorin bästa regi.

Nils Jönsson

Nils Jönsson

Kl.14:04, 5 januari, 2017

Priset kan gå till filmskapare från Kristianstad
Det är med filmen Granny’s dancing on the table som filmskaparen Hanna Sköld från Kristianstad har chans att vinna en Guldbagge. Foto: Johan Bergmark

Det är med filmen Granny’s dancing on the table som filmskaparen Hanna Sköld från Kristianstad har chans att vinna en Guldbagge. Galan hålls den 23 januari och direktsänds i SVT. Nomineringarna tillkännagavs under onsdagen.

– Det känns fantastiskt, så klart. Jättespännande, roligt och en stor ära att bli nominerad i så tunga klasser, säger Hanna Sköld till Skånska Dagbladet.

Från idé till färdig film tog Granny’s dancing on the table sju år att göra. I filmen blandas dockanimation och spelfilmsscener. Det är ett formspråk hon planerar att fortsätta använda också i sitt nästa projekt, berättar hon för Skånska Dagbladet.

– Jag håller på och jobbar med manus till en ny film, som utspelar sig i en livsmedelsaffär. Filmens tematik är att titta på hur kapitalism och vinstmaximering kan föda och ge näring åt rasism och främlingsfientlighet. Jag hämtar mycket av det från när jag jobbat som butikschef i en livsmedelsbutik för många år sedan, säger hon.

Det blev totalt två nomineringar för Granny’s dancing on the table. Hanna Skölds manlige huvudrollsinnehavare Lennart Jähkel har nämligen också chans att vinna i kategorin bästa manliga huvudroll.

FaktaTidigare har Hanna Sköld regisserat långfilmen Nasty Old People (2009) och kortfilmerna Hilma (2015) samt Tantlängtan (2011). Hon tilldelades Doris filmgenipris 2010 och EUs filmpris European Talent Prize, 2011

När det gäller Granny’s Dancing on the Table – som handlar om Eini som växer upp isolerad från samhället med sin våldsamma pappa – har hon skrivit manus. Filmen premiärvisades på filmfestivalerna i Göteborg, San Sebastian och Toronto och sedan på ytterligare sexton internationella festivaler bland annat i San Francisco, Sao Paulo och Denver.

Källa: Svenska Filminsitutet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad Pide

BILDEXTRA: Här invigs Kristianstad Pride

På onsdagen invigdes Kristianstad Pride där det under veckan kommer att bjudas på föreläsningar, filmvisning och en stor parad. Här är alla bilder från kvällen.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:33, 28 juni, 2017

BILDEXTRA: Här invigs Kristianstad Pride
Ett 100-tal personer var på plats under invigningen av Kristianstad Pride.

Klockan 12.30 hissades regnbågsflaggan på Stortorget som en symbol för att Pridefestivalen nu drar igång i Kristianstad. Sju timmar senare var det dags för den officiella invigningen på Kulturkvarteret.  Ett 100-tal personer var på plats. Det gungade i salen när eleverna från musiklinjen på Furuboda Folkhögskola spelade.

– Det känns rikligt bra nu, som en avspark för Kristianstad Pride. Invigningen är välbesökt över förväntan. Detta år är den öppen för alla, sade Louise Arvidsson, ordförande för RFSL Kristianstad.

Invigningen skedde genom att klippa itu en regnbågsfärgad slips. Det hölls dessutom flera tal under kvällen.

LÄS MER: Här är hela programmet för Kristianstad Pride

– Jag är stolt över att inviga Kristianstad Pride. Jag har under flera år själv levt i en lögn, men har tagit steget ut ur garderoben och det är inget jag ångrar. Jag har mött mycket kärlek , sade Andreas Saleskog som är med i RFLS:s förbundsstyrelse..

– Festivalen ska förmedla kärlek och glädje och självklart ska regnbågsflaggorna vaja på alla flaggstänger. Pride står för stolthet. Det är ett sätt för många att vara precis dem de är och älska vem de vill, sade David Rix, kvällens konferencier.

Se alla bilderna från invigningen här nedanför:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu är programmet spikat inför bokfestivalen

Nu är programmet klart inför Kristianstads bokfestival. Ett stort antal författare och föreläsare kommer på besök. "Vi är nöjda och har lyckats få en bra bredd", säger Ulrika Thorsson.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.09:00, 28 juni, 2017

Nu är programmet spikat inför bokfestivalen
Här på Kulturkvarteret och Stadsbiblioteketet i Kristianstads ska festivalen arrangeras.

Nu är programmet klart till Kristianstads bokfestival som arrangeras den 7-9 september. Ett stort antal författare och föreläsare har bjudits in till Stadsbiblioteket och Kulturkvarteret. Allt genomförs på temat gränslöst.

– Vi vill spränga gränser och rubba människors cirklar. Litteraturen hittar alltid nya vägar och uttryckssätt, säger Ulrika Thorsson en av festivalens anordnare.

Det hela drar igång på torsdagen den 7 september med Johannes Anyuru som har skrivit flera uppmärksammade diktsamlingar och romaner. Samma kväll kommer Kristianstadspoeten Hanmza Hirsi att bjuda på poetry slam, rap och hiphop.

På fredagen blir det besök att ett flertal namnkunniga författare. Viktor Banke är en av dem, som till vardags är jurist i Stockholm. Han har även en lokal anknytning efter att ha växt upp i Åhus.

– Han har skrivit boken Andrum som handlar om flyktingkrisen. Även det går under temat gränslöst, säger Ulrika Thorsson.

Paret Wachtmeister som drivit godset Wanås under 30 år har också skrivit en bok. Den ska de nu berätta om. Det är Marika och Carl-Gustav som gör ett besök på Kulturkvarteret i höst.

– Det är en bok om kor och konst. De pratar om sina framgångar och kanske även om misslyckande längs vägen, säger Ulrika Thorsson.

En av nyheterna på festivalen detta år är en debutstafett. Det innebär att flera debutförfattare kommer att intervjuas om hur det är att bli just författare. För de yngsta kommer det förutom ett maskeradkalas och besök av barnboksförfattare, att finnas en ny tävling. Den går under namnet ”bästa berättelsen” där man ska skapa en berättelse med papper, penna, sax, klister och bilder.

– Vi är nöjda med programmet som har fått en bra blandning. Det finns många saker som även de yngre kommer tycka är roliga, säger Ulrika Thorsson.

– Vi hoppas på att nå ut även till de som inte tidigare har besökt festivalen. Nästan allt kommer att vara gratis, säger Eva Fridlund.

Här kan du se hela programmet

FaktaHär är några av de författare som besöker Kristianstad under bokfestivalen.

Johan Joelsson och Jonathan Jacobson föreläser om mikronationer. Det finns vissa platser i världen som bara har en invånare. Ett exempel är Lars Vilks "Landonien".

Jonas Bonnier, har skrivit en bok om helikopterrånet. Nu ska han berätta om sin nya roman.

Majgull Axelsson. Hon har skrivit ett tiotal romaner och har nu senast gett ut boken "Ditt liv och mitt".

Moa Herngren. Har nyligen gett ut boken Tjockdrottningen. Den handlar om Annie som väger över 200 kg och övertalas a medverka i dokusåpan ”Du är vad du äter”.

Nina Hemmingsson. Hon är serietecknaren som gör Pixiböcker för vuxna.

Bodil Jönsson. Har nyligen gett ut boken "vad är tid och 100 andra viktiga saker.

Birgitta Olsson. Med sin bok "duktiga flickors revansch" tar hon upp ämnet om hur skevt samhällets syn är på högpresterande kvinnor.

Maxide Märak. Kommer att avsluta festivalen med sin säregna musik där elektroniskt musik blandas med jojk och rap.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad Pride

Nu drar Pridefestivalen igång – här är hela programmet

I morgon kommer Prideveckan att invigas på Kulturkvarteret Kristianstad. Det blir ett späckat program med filmvisningar, föreläsningar och en stor parad. Här är vad som kommer att hända:

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:13, 27 juni, 2017

Nu drar Pridefestivalen igång – här är hela programmet
Så här såg det ut i Stockholm under Pridefestivalen för nått år sedan. Nu ska Kristianstad ha sin parad. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND/Bildbyrån

Redan ikväll kommer Kristianstad Pride att smygstarta med en föreläsning på Regionmuseet Kristianstad (klockan 18.30). Det är Zlata Wollin som ska hålla ett musikaliskt föredrag om att vara invandrare och gay i Sverige. Efter det kommer Prideveckan att pågå med aktiviteter varje dag i Kristianstad. De flesta med gratis entré. Här är hela programmet.

Onsdag
18.00 Kulturkvarteret Kristianstad: Invigning med David Rix som konferencier. Ett tal kommer att hållas av Andreas Saleskog som är med i RFLS:s förbundsstyrelse. Det kommer också att bjudas på livemusik. Lokala ”Trumattack” kommer vara på plats. Dessutom ska Chris Schenlaer hålla en föreläsning.

Torsdag
18.00 Regionmuséet Kristianstad: Föreläsning med Jeanette Larsson. ”Högt i tak – men var har vi golvet”. Görs i samarbete med Medborgarskolan.
18.00 Filmmuseét Kristianstad: Filmen Viva visas. Den är 100 minuter lång och är tillåten för dem över 15 år.

Fredag
13.00 Regionmuséet Kristianstad: Föreläsning med Ann-Christine Ruuth. ”Man eller kvinna. Hur vet du det?”.
14.00 Galleria Boulevard: Regnbågsmusik samt information om Pride och försäljning av Prideprylar.
18.00 Regionmuséet Kristianstad: En paneldiskussion med RFSL Newcomers i Malmö. Det kommer att handla om processen för asylsökande HBTQ-personer.
18.00 Filmmuseét Kristianstad: Filmen ”Tom of Finland” kommer att visas. Den handlar om Touko Valio Laaksonen, född år 1920 och död år 1991 i Helsingfors. Han var en finsk konstnär som haft ett betydande inflytande på homoerotisk konst och gaykultur. Åldersgräns 15 år.
21.00 Norra kanalgatan 2: RFLS öppnar sin pub. Det krävs medlemskap för att köpa alkohol.
22.00  Filmmuseét Kristianstad: De två kortfilmerna ”En bondes längtan” samt ”Fuckgirls” visas.

Lördag
10.00 Galleria Boulevard: Regnbågsmusik och dans. Det kommer även vara information och försäljning av Prideprylar.
11.00 Kulturhuset Barbacka: Förfest med föreläsning och paradverkstad. Här går det att förbereda sig inför Prideparaden. Det ska finnas material på plats och människor som kan ge inspiration.
12.00 Kulturhuset Barbacka: Föreläsning med Lukas Bjarka. ”Min resa till att bli den jag alltid varit”.
13.00 Filmmuseét Kristianstad: Filmen Pride visas. Den handlar om hur en grupp gayaktivister under gruvstrejkerna 1984 i ett Thatcher-styrt Storbritannien bestämmer sig för att samla in pengar för att hjälpa gruvarbetarna och deras familjer. Åldersgräns 11 år.
14.00 Kristianstad Arena: Samling för företag och organisationer inför paraden. Allmänheten samlas en halvtimme senare på samma plats. Klockan 15 avgår tåget.
16.00 Tivoliparken: Show med David Rix som konferencier. DJ Ricky Deejay kommer att spela musik. Kommunalrådet Helene Fritzon kommer att hålla tal. Dismissed och Werk It uppträder på scenen.
22.00 Restaurang Kvarnen: Fest med åldersgräns på 18 år. Förköp till den görs tidigare i veckan, exempelvis vid eventen på Galleria Boulevard.

Söndag
14.00 Kulturhuset Barbacka: Pjäsen ”Fotbollsbögen” spelas upp. Det är en föreställning om grupptryck, homofobi och rädslan att bli utanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är sommarlovsaktiviteterna denna vecka

Kristianstads kommun erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter till barn och ungdomar. Veckans schema ser ut som följer.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.11:30, 26 juni, 2017

Här är sommarlovsaktiviteterna denna vecka
Gratisaktiviteter anordnas under sommarlovet för barn och ungdomar. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

Måndag:
NÄSBY: 
På Urbana Hembygdsgården arrangeras drop-in-aktiviteter klockan 13-17. Barnen får vara med och påverka vad man ska göra. Pyssel, konst och musik är några av aktiviteterna.

NATURUM: Bland klodyvlar och fiskiglar är namnet på arrangemanget. Familjeaktivitet där man under uppsikt av naturvägledare letar småkryp vid håvningsbryggan. Klockan 14-15 är tiden som gäller.

TIVOLIPARKEN: Fjälkinge Fritidsgård och Öllsjö-Vä Fritidsgård arrangerar brännboll och fiske inne i Kristianstad.

BADRESA: Klockan 12:00 arrangerar Tollarps Fritidsgård en badutflykt till Åhus.

ÖSTERÄNG: Fritidsgården är öppen klockan 15:00-21:30. Måndagens programpunkt är kubb.

Tisdag:
NÄSBY: 
På Urbana Hembygdsgården arrangeras drop-in-aktiviteter klockan 13-17. Barnen får vara med och påverka vad man ska göra. Pyssel, konst och musik är några av aktiviteterna.

NÄSBY: Kids in motion med KDFF – projektet där fotbollsföreningen arrangerar spontanidrott och barnen får testa på vad de vill – tar plats på Fröknegårdsplanen i Gamlegården klockan 13-16.

TOLLARP: Fritidsgården är öppen från klockan 12:00.

ÖSTERÄNG: Fritidsgården är öppen klockan 15:00-21:30. Under tisdagen arrangerar man en pingisturnering.

ÖLLSJÖ: Fritidsgården är öppen klockan 14-21 och arrangerar dagen till ära waterslide och grillning.

Onsdag:
NÄSBY: På Urbana Hembygdsgården arrangeras drop-in-aktiviteter klockan 13-17. Barnen får vara med och påverka vad man ska göra. Pyssel, konst och musik är några av aktiviteterna.

UTFLYKT: Tollarps Fritidsgård arrangerar en utflykt till Tosselilla, med avfärd klockan 09:00.

ÖSTERÄNG: Fritidsgården är öppen klockan 15:00-21:30. På onsdagen står bakning på schemat.

Torsdag:
UTFLYKT: Urbana Hembygdsgården arrangerar klockan 10-16 utflykten ”Kul i naturen vid Kjugekull”. Anmälan för att delta görs till personal på Urbana Hembygdsgården.

UTFLYKT: Fjälkinge Fritidsgård och Öllsjö-Vä Fritidsgård arrangerar en badutflykt till Åhus, där man även kommer ha möjlighet att spela bangolf.

UTFLYKT: En fiskeutflykt arrangeras utav Tollarps Fritidsgård.

ÖSTERÄNG: En spontankväll väntar på Österängs Fritidsgård, som är öppen klockan 15:00-21:30.

Fredag:
NÄSBY: 
På Urbana Hembygdsgården arrangeras drop-in-aktiviteter klockan 13-17. Barnen får vara med och påverka vad man ska göra. Pyssel, konst och musik är några av aktiviteterna.

NATURUM: Bland klodyvlar och fiskiglar är namnet på arrangemanget. Familjeaktivitet där man under uppsikt av naturvägledare letar småkryp vid håvningsbryggan. Klockan 14-15 är tiden som gäller.

TOLLARP: Fritidsgården arrangerar såpaboll, med start klockan 12:00.

Söndag:
ÖSTERÄNG: Fritidsgården är öppen klockan 15:00-21:30. Fotboll och grillning är de avslutande aktiviteterna vecka 26.

Är det någon aktivitet för barn du känner till som saknas på listan? Hör av dig till redaktionen@24kristianstad.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?

24:ans Linda LC Berntsson går igenom svenskarnas beteenden vid högtider.

Linda LC Berntsson

Linda LC Berntsson

Kl.20:02, 23 juni, 2017

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?
Bilden är ett montage! Foto: Pixabay/Linda LC Berntsson

Och så var det dags igen. Midsommar. Den helgen svenskarna mer verkar se som sin nationaldag än vår egentliga sådan. Midsommarstången reses upp, vi hoppar som grodor runt den, och sedan är det sill, snaps, och potatis som gäller. Och så en jordgubbstårta på det.

De allra flesta verkar fira på liknande sätt, precis som vid många andra av våra högtider. Den insikten fick mig att fundera. En snabb sökning på Wikipedia gav mig frasen ”Masspsykos, även kallat masshysteri, innebär att en grupp människor låter sig påverkas av propaganda eller på annat sätt ett budskap vars syfte är att få dessa människor att ryckas med i en viss riktning och agera på ett visst sätt. Orden psykos och hysteri till trots, är människorna för övrigt psykiskt friska.” Kan det alltså vara så att vi befinner oss i masspsykos vid varje högtid?

Jag har samlat ihop några punkter där vårt beteende vid högtider skulle kunna jämföras med en masspsykos (med mindre allvarliga konsekvenser än många kända fall, tack och lov) och tänkte att vi kunde ta en närmare titt på dem.

1. Trafiken.
Precis före och efter högtider är våra vägar fulla av bilar, innehållandes folk på väg till och från firande. Så även under midsommar. Midsommar är den mest trafiktäta helgen på hela året (mer om det här). Men varför detta behov av att åka någonstans? Ja, många vill träffa släkt de annars inte träffar, men det finns ju också mängder av exempel på folk som bor i samma hushåll som ändå envisas med att en lång bilresa krävs för att dansa runt en midsommarstång eller julgran. Kan viljan att fly egentligen bero på något annat? Kan det röra sig om en masspsykos?

2. Snapsen (och sången).
Brukar du sjunga för dina dryckesglas? Inte? Var finns då rimligheten i att du ska sjunga sånger som är specifikt textade för dina små dryckesglas? Kan det vara en masspsykos som ger dig dessa idéer?

3. Potatisen och sillen.
Det kanske mest vardagliga livsmedlet vi har i det här landet är också ett av de vanligaste livsmedlen på ett festbord. Potatisen. Hur den blev en festmat är för mig en evig gåta. Men även den ständiga kompanjonen sillen omges av frågetecken. Vi skaffar oss alltså en speciell fisksort, filéar den och lägger den i gegg. Sedan äter vi den rå. Det konstigaste är ju ändå att kombinationen potatis + sill = komplett måltid. Så otillfredsställande! Varifrån kommer ens de här tankarna? Masspsykos?

4. Huvudbonader.
Nu när det är midsommar är det många som klär sina hjässor i blomsterkransar. Senare i sommar, när det är dags för kräftskiva, är det istället diverse varianter av partyhattar som gäller. Och till jul är det stjärngossestrutar, tomteluvor eller glitter som är grejen. Vad sysslar vi med egentligen? Solklar masspsykos!

Oavsett om du är en av de svenskarna som är drabbade av masspsykos, eller om du kör ditt eget race hoppas jag att din midsommar blir allt du hoppas på. Trevlig helg!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng