Lista: Jobben som ger störst löneökning 2017

Drömmer du om ett nytt jobb? Här är jobben som väntas få störst löneökning under 2017.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.20:00, 3 januari, 2017

Lista: Jobben som ger störst löneökning 2017
Specialister inom vården kan få bra lön.

Det är nytt år och många drömmer om ett nytt jobb. Enligt en undersökning av Folkuniversitet vill mer än varannan person byta jobb – och lönen är en viktig del i det hela.

Nu har Veckans Affärer, med hjälp av siffror från den amerikanska jämförelsesajten Glassdoor, listat jobben som är på uppgång globalt. De har gjort en jämförelse mellan åren 2015 och 2016 för att se vilka yrken som har bäst löneökning.

Topp 10 med tillhörande procentuell ökning.

1. Kvalificerad vårdassistent: 11 procent.
2. Sales Manager: 11 procent.
3. Implementation Consultant: 7 procent.
4. Rektryterare:  7 procent.
5. Sjuksköterska: 7 procent.
6. Media Planner: 7 procent.
7. Dataanalytiker: 7 procent.
8. Antagningsansvarig på universitet: 7procent.
9. Skadereglerare: 6 procent.
10. Marknadskoordinator

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurangchefen: ”Mottagandet har varit otroligt”

Under onsdagen öppnar Taco Bar upp sin restaurang i Kristianstad. Till restaurangchef har Isac Bernharth anställts. ”Man öppnar upp något efterlängtat i en stad som verkar behöva det”, säger han.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.10:00, 24 maj, 2017

Restaurangchefen: ”Mottagandet har varit otroligt”
Isac Bernharth är restaurangchef på Taco Bar. Foto: Robert Rosén.

tisdagskvällen hade Taco Bar en smygpremiär. Det är dock först under onsdagen som den officiella invigningen sker och inför öppningen är det en något överraskad restaurangchef som 24Kristianstad pratar med.

– Mottagandet har varit otroligt. Både förvånande och sjukt roligt. Jag är väldigt positivt överraskad över hur man kan komma upp i över 2 500 likes på Facebook innan man ens har öppnat, säger Isac Bernharth och fortsätter:

– Det taggar ju mig, och genom det taggar det min personal också. Med tanke på att man är med om något sjukt otroligt, man öppnar upp något efterlängtat i en stad som verkar behöva det, säger han och passar även på att hylla kroglivet i Kristianstad.

Restaurangchefen Isac Bernharth står i kassan. Foto: Robert Rosén.

Restaurangchefen Isac Bernharth står i kassan. Foto: Robert Rosén.


Tidigare var han
verksam som barchef på Bishops Arms i Hässleholm, men när frågan om att bli restaurangchef för Taco Bar kom, passade han på att byta stad och franschisekedja.

– Jag blev headhuntad av herrarna här – Henrik Ström, Henrik Jönsson och Martin Nilsson. De är alla från Hässleholm och har företag sen innan. De ville starta upp en restaurangbusiness, känner mig sen innan och ville ha mig. Svårare än så är det egentligen inte.

Efter att till stor del satt samman resten av restaurangteamet själv är han nöjd – även om han passar på att slänga upp en kontaktannons.

Foto: Robert Rosén

Majoriteten av restaurangteamet har han själv satt samman. Foto: Robert Rosén.

– Jag känner att jag fått ihop det bra. Kan eventuellt behöva någon mer Kristianstadsbo. Är det någon som är sugen så är de välkomna in med CV. Alla åldrar. Erfarenhet är meriterande men inget som är väsentligt.

Taco Bar öppnar upp onsdag 24 maj klockan 11:00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu slår Taco Bar upp dörrarna

Under tisdagen var det smyginvigning för Taco Bar. I morgon, onsdag, sker den officiella invigningen utav restaurangen. ”Det känns som att folk är intresserade och att Kristianstad vill ha det här”, säger Henrik Ström, som är en utav tre ägare till restaurangen.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.21:07, 23 maj, 2017

Nu slår Taco Bar upp dörrarna
Taco Bar hade smygöppning på tisdagen – på onsdagen sker den officiella invigningen. Foto: Robert Rosén.

På tisdagskvällen fylldes Västra Storgatan 27 av besökare. Då var det nämligen dags för smygöppningen utav Taco Bar. Rätt exakt två månader efter att det blivit klart att restaurangkedjan ska öppna i Kristianstad är man nu redo att slå upp portarna.

– Det känns jäkligt bra. Det är skönt att komma igång, säger Henrik Ström, som tillsammans med Martin Nilsson och Henrik Jönsson är ägare till restaurangen i Kristianstad.

Foto: Robert Rosén.

Fr. v. Henrik Ström, Henrik Jönsson och Martin Nilsson. Foto: Robert Rosén.


De två senaste
månaderna har man renoverat lokalerna och ordnat med alla nödvändigheter, för att kunna öppna upp lagom till att sommaren gör intåg.

– Vi började väl i mitten av februari. Då var det ganska lugnt. Sen har det gått snabbare och snabbare med alla tillstånd, leverantörer och avtal, säger Henrik  Ström och berättar att man arbetat in i det sista.

LÄS MER: Taco Bar kommer till Kristianstad

Hur tycker du mottagandet har varit?
– Det har varit enormt bra. Innan vi ens har öppnat så har vi haft en enorm succé på Facebook, tycker vi själva, och vi har nästan 3 000 som gillar oss. Där är vi jättenöjda. Det känns som att folk är intresserade och att Kristianstad vill ha det här.

I morgon, onsdag, klockan 11 sker den officiella öppningen utav Kristianstads senaste restaurangtillskott.

– Det är ju inte bara tacos som många vill tro, utan det är allt inom texmexen. Alltifrån burritos till soft tacos till enchiladas till quesadilla till chiligryta och you name it, säger Isac Bernharth, restaurangchef.

Foto. Robert Rosén

Stora renoveringar har skett sedan 24Kristianstads senaste besök. Foto: Robert Rosén.


Trycket inför öppningen
av restaurangen har också varit stort.

– Det har varit väldigt mycket folk som har ringt och kontaktat oss. Men vi har varit tvungna att tacka nej till bokningar. Det har varit en sån efterfrågan på det men vi har valt att inte ta bokningar den första tiden, vi ska ha det sen, men just nu gör vi inte det, säger Henrik Ström.

Även restaurangchefen Isac Bernharth är spänd inför öppningen:

– Förväntansfull. Lär ju inte sova i natt. Men det ska flyta. Jag känner mig säker på min personal och litar på dem alla, säger Bernharth.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Skånes bästa företagarkommun

Skånes företagare har fått betygsätta sina hemkommuner. Bästa kommun att driva företag i anses Höganäs vara.

Konrad Olsson

Kl.15:00, 23 maj, 2017

Här är Skånes bästa företagarkommun

Det är Svenskt Näringsliv som genomfört sin årliga genomgång av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I Skåne har 3 486 företagare fått sätta betyg på olika områden om hur det är att driva företag i deras hemkommun.

Klart bäst av kommunerna i Skåne är Höganäs som får ett totalbetyg på 4,28, där 6 är maxpoäng. Man tar därmed hem förstaplatsen före Staffanstorp (4,10) och Kävlinge (4,03). Dessa tre kommuner är ensamma om att få en fyra i betyg.

– I dessa kommuner har man arbetat under en lång tid med att förbättra villkoren för företagen vilket vi ser ger resultat. Det uppskattas av företagen och ger dem ökade möjligheter att starta, växa och anställa, säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne i ett pressmeddelande.

I undersökningen har elva av 33 kommuner försämrat sitt betyg från fjolåret. 13 kommuner får bättre betyg medan nio stycken har ett oförändrat betyg. Kristianstad kommer på plats 23 med 3,14, vilket man även hade i fjol.

Skåne får totalbetyget 2,8, vilket Svenskt Näringsliv klassar som ett betyg under godtagbart.

– Nu krävs krafttag från merparten av de skånska kommunerna för att förbättra företagsklimatet totalt och specifikt för att lösa problemen på arbetsmarknaden. Se bland annat över yrkesutbildningarna och ha en utökad dialog med de lokala företagen kring deras kompetensbehov, säger Rolf Elmér.

Totalt får 25 av Skånes 33 kommuner underkänt då företagen ska betygsätta tillgången på arbetskraft. Bara i KävlingeLundYstadLommaÄngelholmHelsingborgLandskrona och Staffanstorp, anser företagen att läget är godtagbart.

– Det här är allvarligt. De skånska företagen vill växa och anställa, men hindras av att det saknas personer med rätt kompetens. Det här är ett stort misslyckande för utbildningsväsendet, säger Rolf Elmér.

FaktaSammanfattande omdöme i de skånska kommunerna

Kommun – Sammanfattande omdöme

Höganäs – 4,28

Staffanstorp – 4,10

Kävlinge – 4,03

Landskrona – 3,86

Helsingborg – 3,82

Örkelljunga – 3,80

Ystad – 3,79

Burlöv – 3,77

Vellinge – 3,77

Bromölla – 3,65

Klippan – 3,64

Lomma – 3,61

Ängelholm – 3,60

Skurup – 3,55

Östra Göinge – 3,55

Osby – 3,35

Åstorp – 3,27

Sjöbo – 3,25

Båstad – 3,25

Lund - 3,21

Eslöv – 3,21

Tomelilla – 3,20

Kristianstad – 3,14

Trelleborg – 3,12

Hörby – 3,10

Malmö – 3,09

Svalöv – 3,09

Svedala – 3,08

Bjuv - 3,08

Perstorp - 3,05

Höör - 3,01

Hässleholm - 2,88

Simrishamn - 2,54

*Antal svar från företagare i riket: 31 314 (50 % svarsfrekvens. Undersökningsperiod: januari-april 2017. Metod: Webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer. Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Enkätsvaren ligger till grund för Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet som i år släpps den 26 september.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket har villapriserna stigit i Kristianstad

Villapriserna i Skåne fortsätter att stiga. Nya siffror visar vilka kommuner där prisökningen varit störst.

Konrad Olsson

Kl.11:00, 23 maj, 2017

Så mycket har villapriserna stigit i Kristianstad

Det är Svensk Fastighetsförmedling som tillsammans med Mäklarstatistik har kartlagt prisutvecklingen på villor i Skånes kommuner.

Siffrorna visar att prisökningen är som allra störst i Landskrona, de senaste fem åren. Medelpriset 2011/2012 låg på 1 949 738 kronor då. Under 2016/2017 ligger det på 2 804 781 kr.

Därefter följer Åstorp, Kävlinge och Tomelilla som alla är kommuner där villapriserna har stigit med minst 40 procent.

– Landskronas prisläge på bostäder är lågt i jämförelse med resten av Öresundsregionen och tidigare har det ofta talats negativt om staden. Men tack vare en stark politisk vilja att utveckla Landskrona till en plats där man vill bo och arbeta har flera stora företag nu etablerat sig i staden. Många byggföretag har dessutom köpt mark och byggt flera nya bostäder. Detta har lett till att allt fler söker sig till Landskrona och det har i sin tur resulterat i att villapriserna stigit markant de senaste åren, säger Pernilla Corsing, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Landskrona.

Malmö ligger på åttonde plats med en prisökning på 32 procent från 3 311 850 kronor till 4 368 652 kronor. Av storstäderna ligger man en bit efter både Göteborg (48 procent) och Stockholm (46 procent).

– Prisutvecklingen på Skånes villamarknad tog fart ordentligt 2014 och har sedan dess fortsatt att stiga. En trend vi nu kan se är att de högre prisnivåerna i Malmö, Helsingborg och Lund spiller över till närliggande orter. När priserna ökar i städerna väljer fler att söka sig till kranskommunerna istället och det gör att priserna ökar även där. Kävlinge kommun är ett gott exempel på detta med sina goda pendlingsmöjligheter till både Lund och Malmö. Många har flyttat dit för att få mer bostad för pengarna, men det har lett till att villapriserna ökat med hela 41 procent under de senaste fem åren, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Kinda kommun i Östergötland är värst i landet där villapriserna har stigit med 88 procent. I Kristianstads kommun har priserna ökat med 36 procent, från 1 485 526 kronor till 2 018 717 kronor.

FaktaHär har villapriserna stigit mest i Skåne det senaste fem åren – Topp 10

1. Landskrona + 44 %

2. Åstorp + 43 %

3. Kävlinge + 41 %

4. Tomelilla + 40 %

5. Östra Göinge + 37 %

6. Kristianstad + 36 %

7. Båstad + 35%

8. Malmö + 32 %

9. Burlöv + 31 %

10. Hässleholm + 31 %

*Statistiken baseras på överlåtelser av villor gjorda under maj 2016 – april 2017 jämfört med samma tolvmånadersperioder ett och fem år tillbaka, det vill säga maj 2015 – april 2016 och maj 2011 – april 2012. Endast kommuner med minst 50 försäljningar per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera butiker stannar i centrum – och etablerar sig på C4 Shopping

Flera företag som redan finns i Kristianstad kommer att etablera sig på C4 Shopping. Få har däremot planer på att stänga ner sin befintliga butik – utan istället satsar man på att ha två butiker i staden.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.20:00, 21 maj, 2017

Flera butiker stannar i centrum – och etablerar sig på C4 Shopping
Flera butiker 24Kristianstad varit i kontakt med menar att etableringen i Hammar inte påverkar deras butik i centrum. Foto: Arkiv.

Sedan tidigare har Eurocommercial gått ut med 40 utav de cirka 90 butiker som kommer öppna upp i C4 Shopping. Merparten av butikerna finns sedan tidigare i Kristianstad och såväl i kommentarsfält som enkäter har invånare uttryckt en oro över att butiker i centrum kommer stänga ner.

Flera butiker som 24Kristianstad varit i kontakt med berättar istället att de i fortsättningen kommer satsa på att ha två butiker i staden. Två av servicebutikerna – Apoteket och Synsam – förklarar bägge att befintliga butiker inte kommer påverkas utav etableringen på C4 Shopping.

LÄS MER: Butik flyttas från Härlöv till C4 Shopping

– För Apoteket är det här en möjlighet att öka tillgängligheten på läkemedel och andra apoteksvaror i Kristianstad och vi ser fram emot att etablera ett tredje apotek i området, säger Martin Peetz, regionchef på Apoteket, medan Synsam skriver följande:

”Vår butik i city påverkas inte av att vi öppnar en butik till i Kristianstad. Dvs vi kommer att ha två butiker i Kristianstad.”

Även modekedjan KappAhl bekräftar att butiken i centrum kommer att vara kvar, men att man sedan tidigare har tilltagit åtgärder, just med anledning av nyetableringen.

LÄS MER: Alla klara butiker till C4 Shopping

”Vi kommer att öppna en ny butik i C4 shopping men också behålla vår butik i centrala Kristianstad. Vi hade tidigare en större enhet i centrala delen men har redan till viss del anpassat den och gjort den mindre till ytan då vi tror att en del av handeln nog kommer att flytta till C4 shopping”, skriver Anna-Carin Holck, Country Manager på KappAhl Sverige.

Gina Tricot kommer även de behålla sin butik i centrum, och tror starkt på Kristianstad.

”Vår erfarenhet är att cityhandel oftast påverkas när ett externt center öppnas men vi tror starkt på Kristianstad som handelsområde och planerar att bedriva två butiker, alltså en på C4 och den i city”, skriver Alexandra Davidsson, PR Manager.

Inte heller Rituals, som sedan tidigare finns i Galleria Boulevard, kommer stänga ner sin befintliga butik vid etableringen på C4 Shopping.

”Vi kommer inte att flytta vår butik i Boulevard, men om det hade varit fallet och personalen hade inte blivit informerat än så skulle det ha skapat oro. Nu är det så att vi kommer att ha 2 butiker framöver i Kristianstad och vi är inte oroliga för att C4 påverkar Boulevard butiken negativ alls”, skriver företagets VD Eduard van Santen.

LÄS MER: Lämnar centrum för C4 Shopping

Sedan tidigare har även flera större kedjor (se faktaruta) samt den lokala modebutiken Sandelins bekräftat att de kommer ha butiker både i centrala Kristianstad och i det nya köpcentrumet.

Än så länge har två butikskedjor bekräftat att etableringen på C4 Shopping medför nedläggning av en befintlig butik. Hallbergs Guld har tidigare sagt att de kommer stänga ner sin butik i centrala Kristianstad medan Sportringen även i fortsättningen kommer att ha två butiker, men att den i Härlövs Handelsområde flyttas till C4 Shopping.

FaktaButiksetableringar på C4 Shopping
Följande butiker har bekräftat att de kommer etablera sig på C4 Shopping OCH bibehålla sina befintliga butiker i centrala Kristianstad:
Akademibokhandeln
Apoteket
Cubus
Espresso House
Feet First
Gina Tricot
H&M
KappAhl
Le Croissant
Lidl
Lindex
MQ
Rituals
Sandelins
Synsam

Två företag har bekräftat att etableringen på C4 Shopping medför att en befintlig butik kommer stängas ner. Dessa kedjor är Hallbergs Guld och Sportringen.

Vad avser övriga företag som sedan tidigare finns i Kristianstad och även kommer etablera sig på C4 Shopping har 24Kristianstad i skrivande stund inte fått något svar på huruvida deras befintliga butik, eller butiker, påverkas av nyetableringen eller ej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel